Jump to content

Featured Replies

Posted

zanima me koliko su brze,npr ako bih usao u kolasinu  koliko bi mi trebalo sati da se spustim do visegrada? mislim dali je izvodljivo sa 6 sati dnevno i jedno nocenje usput?

Prvo nisi rekao kad si mislio da se spustas, posto nivo vode, a samim tim i brzina spustanja varira od godisnjih doba. Tara je u ovo doba poprilicno brza i jako hladna. Drina je vec sporija i jos hladnija od Tare, i od Scepan polja do Visegrada, ne verujem da mozes stici za dan po ovakvom vremenu.

Takodje nisi rekao ko bi te spustao, ako si mislio sam da se spustas, po meni je to prevelik rizik ako do sada nisi isao i ne poznajes Taru (ja vec 10 godina idem niz Taru).

Moj ti je savet najbolje da se obratis nekom kampu, koji organizuju spustanja niz Taru i Drinu, pa da sa njima vidis sta i kako moze.

Uglavno da skratim, Tara je jako brza, Drina je jako spora (u odnosu na Taru), i na Drini bi se posmrzavali.

• Author

posto sam u evropi samo jednom godisnje gledam da ta 2,3 meseca  budu letnji ili bar ne zimski kad me nerviraju magle i poledice...

tako da je odgovor negde izmedju maja i oktobra. svaki put gledam da vidim i nesto vise od rodnog kraja,starih prijatelja i neizbeznih rodjaka.

posto uglavnom budem kratak sa vremenom i parama pokusavam to unapred organizovati,ustvari informisati se jer mrzim organizaciju svake vrste.

sad razmisljam o ns-sarajevo-sutjeska-durmitor-cetinje-skadar-prokletije-vasojevici i tu bih izbio na neku vodu sa kojom bih do visegrada i dalje za ns.

e sad,interesuje me ta deonica kao sto rekoh u uvodu. mislis li da je to i leti previse rizicno sa nekakvim jeftinim ili polovnim gumenjakom?

E pa tako kazi :)

Pazi ja svake godine idem kraj maja - pocetak juna, zato sto je tada voda najveca a dovoljno je toplo napolju pa je uzivanje zagarantovano.

Evo ti jedna slika od pre dve godine da vidis kako to izgleda (ja sam ovaj sto je digao ruke u vazduh)

http://img301.imageshack.us/img301/8624/r1nbdwi.jpg

Nije lose ni u julu-avgustu, samo je voda mnogo niza pa nije to taj feeling, ali daleko od toga da je lose.

Imas brdo kampova i manje vise svi su korektni sa ponudom, sem par njih koje necu ni da spominjem, ali ako te bude zanimalo mogu ti dati kontakte od ovih kampova gde sam ja isao i gde idem pa da se informises.

Do Visegrada mislim da je previse komplikovano i da bi te skupo izaslo, i da bi morao da imas pun camac ljudi da bi se nekome od njih sto spustaju isplatila ta varijanta.

Jer od Foce do Visegrada imas 50-60 km, plus Tare od Brstanovice do Foce jos jedno 20-25km, tako da ne verujem da mozete to preci iz dva spustanja, a i Drina je previse monotona (nema brzaka kao na Tari), tako da mislim da vam se to ne isplati. Mozete ici Drinom od Bastaha (gde su kampovi) pa do Foce, to je nekih 10-15km i to je ok.

Sto se tice cena, letos sam ja placao 75 eura aranzman od petka do nedelje (2 nocenja, 5 obroka, spustanje, crnogorske takse...), i svi moji prijatelji koji su isli a islo nas je 11 su bili odusevljeni. Naravno mozes da placas i stavku po stavku, gde ti je nocenje 5 eura, obrok takodje 5 eura ako se dobro secam cena itd.

Uglavnom mene kompletan trosak sa gorivom , Tarom, picem u kampu i picem za camac izadje oko 100 - 110 eura.

E sad ima i jeftinijih aranzmana a ima i skupljih, ali ovo su ljudi kod kojih godinama idem i zadovoljan sam uslugom koju dobijam za svoje pare tako da ih ne menjam.

Racunaj i na to da ako prolazite kroz nacionalni park Durmitor da se placa i taksa kod njih u iznosu od 50 eura po osobi (ovo jos proveri ali znam da je neka nebulozna cifra, tako da nikada nisam isao taj deo Tare). Ionako, najbolji brzaci su na potezu Brstanovica - Scepan polje tj relacija koju ja idem svake godine.

Ni u kom slucaju ne preporucujem da sam ides niz Taru u nekom svom camcu, previse je opasna Tara za takvu avanturu. Kampovi koji organizuju spustanje imaju prave camce za rafting i skipere koji imaju dugogodisnje iskustvo, plus neoprenska odela, cizmice, prsluke itd.

Ja za sve svoje godine nikada nisam ispao iz camca niti imao prevrtanje camca, tako da ako se ispostuju sva pravila vezana za rafting rizik je sveden na minimum.

Eto ja skoro rat i mir napisah, pa da zavrsim ovde.

Ako te jos nesto zanima slobodno pitaj, za rafting sam uvek raspolozen i jedva cekam kad cu opet na vodu :)

PS.

Zelja mi je da odem niz Taru u januaru - februaru kada je sve belo i samo trazim dovoljno ludu ekipu za takvu akciju :)

Svako dobro

• 4 months later...

Da li neko razmišlja o odlasku na Taru ili Drinu ove godine?

Meni zvuči jako zanimljivo i počinjem sa razmatranjem ove opcije. :)

Luda ja ne razmisljam, ja idem sigurno :)

Kraj maja ili pocetak juna, jedan vikend samo da se ubode lepo vreme.

Ako ti je prvi put da ides onda obavezno Tara tj rafting niz Taru, Drina je poprilicno monotona za spustanje.

Ako ti trebaju dodatne informacije javi se ovde ili preko PP.

E važi, hvala!

Počinjem polako da anketiram društvo Ako bude neko za javljam ti se za dodatne informacije! :)

Nema problema, najbolje posalji poruku na PM tako cu je sigurno videti, a ako i ne nadjes drustvo uvek mozes sa nama, sve se da organizovati, sto nas je vise to nam je bolje.

• 2 weeks later...

strikane pustaj poruku s br. telefona da se dogovorimo ja za rafffffffffffffff  :dance: vec duze nikako da se nakanim

E ovako, okvirno termini za raftin su od 3-5. juna ili od 10-12. juna (zavisi od vremenske prognoze koji vikend bude lepo vreme).

Posto vec ima podosta interesenata, molio bih one koji su zainteresovani da polako pocnu da kontaktiraju ljude tako da bi mogli na vreme da rezervisemo mesta u kampu.

Posto ovde imate prilicno detaljan opis oko cena i svega ostalog sve dodatne informacije slobodno pitajte ovde ili preko PM.

Ja sam u Beogradu, tako da ako neko zeli i licno da me vidi i poprica u vezi svega ovoga mozemo se dogovoriti za neku kafu itd.

Da napomenem za dame koje bi prvi put isle, a videle su moju fotografiju ovde postavljenu, nije toliko strasno kao sto izgleda  :D, ali kao sto ona reklama kaze, imati taj osecaj - neprocenjivo  :D

Već sam kontaktirala par ljudi, recimo da bi njih troje išlo. Samo meni i još jednoj devojci je malo problem jer smo studenti pa nam je baš tada ispitni rok. Tako da ćemo verovatno gledati neki termin za jul ili ako ne budemo imali ispite u  ovom terminu za jun možda idemo sa vama. Naravno, gledaću da sve javim na vreme. :)

strikane jel si bio kod save? :) (da ne reklamiram kamp - oni koji su bili tamo znaju ko je sava :) )

i ja sam placao 75eu 2 nocenja u bungalovu sa 5 obroka, spustom i taksama s' tim sto na 10 ljudi ide jedan gratis za vodju (ne znam da li ide na svakih 10 ili samo za vodju cele grupe) pa je nas izaslo po 67.5eu

bio sam i u junu i u julu - sve ima svoje. U junu je brza reka pa onda spust krace traje dok je u julu toplije a i spust traje duze pa uzivas duze. S' obzirom da je temperature tare jako niska (pivo se oladi za 8 minuta - tako kazu skiperi), lose vreme i kisa mogu biti problem ako se nema rakija u camcu :D Iz istih studentskih razloga kao i luda ja idem u julu - 15-17.7. je za sada ciljani datum. Mozda se ove godine odlucimo i za neki termin u sred nedelje tipa utorak - cetvrtak kako bi vec u subotu mogli na more :) ima jos vremena ali rafting se ne propusta :)

Naravno da sam bio kod Save ( naglasak je na slovu a, nije kao reka Sava, nego kao Sava Kovacevic), i kod njega je odlicna usluga i sve je ok, samo sto je njegov kamp malo u brdu, a ja vise volim da sam pored vode, tj da sednem na terasu iznad Drine i gustiram kafu i cigaretu.

Ali ko god da se odluci za Savu nece pogresiti. Mi smo dobijali po 5 eura popusta po osobi kada nas je preko 10 tako da smo za te pare uzimali jos jedno prase i opet dobro :)

Temperatura Tare je uvek oko 8 stepeni, nije vazno godisnje doba, jer je mnogo brza pa je sunce ne moze da ugreje, a veruj mi spustao sam se od aprila do septembra i najbolji je kraj maja pocetak juna zbog visine vode, vec krajem juna Tara toliko padne da je meni kao potok (bukovi su mali, kratko traju, a adrenalina ni za u kafu).

Ne kazem da nevalja, daleko od toga, ali nije to to.

Svi derivati su uvek na camcu i sve kupujemo u dogovoru ko sta voli da pije od kisele do dzek denielsa, i iskljucivo nista od staklene ambalaze ne moze da ide na camac.

Et drago mi je da si ti bio pa znas kakav je osecaj za feeling, ja jedva cekam i vec sitno brojim :)

• 1 month later...

Et tako, prodjose i prvomajski praznici pa da nastavimo gde smo stali.

Elem, vecinom glasova usvojeno je da se na rafting ide od 03.- 05.06. 2011 (petak - nedelja).

Cena je 65 eura (nocenje, klopa, rafting). Ide se kolima, u privatnom aranzmanu, tako da ako neko nema kola ili prevoz snacicemo se.

Ako je neko zainteresovan neka se javi ovde ili putem PP.

• 5 weeks later...

Evo ja se vratih juce sa raftinga.

Sta reci a ne pogresiti u opisu. Bilo je fenomenalno, mozda jedna od najboljih godina na raftingu, pocev od ekipe, spustanja, klope ... ma sve je bilo vrhunski.

Na zalost i pored zainteresovanosti ljudi sa foruma, niko se nije odlucio da ide sa nama, ali mozda neki drugi put.

Nas skiper je hteo samoinicijativno da se samoubije vec posle 100 metara spustanja :), jer nista nismo hteli da ga slusamo, i sve smo radili kontra od onoga sto je on komandovao :), ali dobro mi smo vec stari vuci a i on je vrlo iskusan skiper tako da je sve proslo bez ikakvih problema. Ono jeste da nas je vise bilo u Tari nego na camcu, ali to je nas stil spustanja, mi tako volemo :). Na camcu se popilo dva kartona piva, i litar rakije tako da je smeha bilo na sve strane celim spustom.

Vodostaj Tare je bilo dosta nizi u odnosu na proslu godinu, al opet je voda bila fenomenalna. Posto je zadnih nedelja bilo dosta kise, Tara nije bila cista kao suza, kao sto zna da bude, ali je zato Piva bila cista kao dijamant, nesto predivno za videti.

Sam smestaj na kampu, klopa, gostoprimstvo je takodje bilo vrhunsko, tako da ce mi ovaj rafting ostati u jako lepom secanju.

Ako bi vec ocenjivao, od svih spustanja ovaj mi je u Top 3 spustanja sigurno.

Fotke postavljam ubrzo, samo da ih skeniram i okacim negde na internet.

Definitivno sam odlucio da ove godine idem jos jednom minimum :)

Na kraju smo svi dobili majice sa natpisom "Preziveo Splavarenje 2011" :)

• 8 months later...

Evo sad me Asterix pitao za rafting, ima li ko u planu spustanje ove godine?

Ja iako imam malu bebu kuci, moram i ove godine na rafting, uvuklo se u krv i ne mogu da omasim spustanje.

Ko ce sad iscekati kraj maja Bogo moj :)

• 3 weeks later...

Hoću ja!! I još par ljudi sa mnom.. Nikad se nismo spuštali, svakog proleća naiđe neki razlog da ne odemo. 

Ali kad možeš ti koji imaš bebu kući.. Onda za nas nema izgovora  :-[  :D

Pa to ti pricam, meni se to toliko uvuklo u krv da nema sanse da ne odem svake godine minimum jednom.

Ajde ako hoces da se dogovaramo vidi ko je zainteresovan pa mi posalji na PM svoj broj mobilnog da se cujemo pa da mozemo oko detalja da se dogovaramo.

Jeee:))

Nadam se da ćemo moći da se uklopimo. Nas je troje za sad.

Važi, dogovaramo se;)

:pivoooo:

Gde su ostali?? The more the merrier!

Jeee:))

Gde su ostali?? The more the merrier!

Mi planiramo za 1. maj dole, a spust 02.05. Sve uplaceno, samo da se dokotrljamo do Foče. :)

Nećemo se sresti, mi možemo tek u drugoj polovini maja, putujemo pre toga..  :mah:

Prenesite nam utiske!!  :comp: