Jump to content

Featured Replies

Posted

Kako bismo malo povećali nivo čitljivosti foruma, možda bismo povremeno mogli da napišemo nešto o srpskom jeziku, tačnije - pravopisu. Ko zna - nek' ne gleda, ko ne zna - nek' nauči. Ko se uvredi pa počne da hejtuje (znam da mnogi ovo smatraju osetljivim pitanjima) odmah će biti obrisan.

"ne" se piše spojeno kada stoji uz pridev: nemoguće, nepoznato, nevidljivo, neuračunljiv, nepismen, nepodnošljiv, neveseo

"ne" se piše odvojeno kad stoji uz glagol: ne mogu, ne želim, ne razumem, ne znam, ne vidim, ne čujem, ne zanima me osim u slučajevima: nemam, neću i nemoj.

Tu je i četvrti slučaj - "nisam" - koji se obično navodi, ali mislim da nikome neće pasti na pamet da piše "nisam" razdvojeno :)

Dakle, vrlo jednostavno: sa pridevima spojeno, sa glagolima odvojeno, osim nemam, neću i nemoj.

Ja evo da doprinesem pesmicom koju sam naučila u osnovnoj...  smartass

"NE se sa glagolom zajedno ne piše,

đače toga se boj,

osim u četiri reči

neću, nemam, nisam, nemoj!"

možda pomogne...  ;D

Tu je i četvrti slučaj - "nisam" - koji se obično navodi, ali mislim da nikome neće pasti na pamet da piše "nisam" razdvojeno :)

OdgovoriJo bi ti ne sto, al ni_sam(!) neznam sta  ;D:P

"ne" se piše odvojeno kad stoji uz glagol: ne mogu, ne želim, ne razumem, ne znam, ne vidim, ne čujem, ne zanima me osim u slučajevima: nemam, neću i nemoj.

Dakle, vrlo jednostavno: sa pridevima spojeno, sa glagolima odvojeno, osim nemam, neću i nemoj.

Mene su jos ucili da se i glagoli "nestati" i "nedostajati" pisu zajedno sa "ne" flowers::

Ovo sam znao.

Aj sad kad se pisu velika slova kad mala. Znam to na pocetku recenice, imena, gradovi. Al' ima tu sad i kod imena dosta zackoljica. Ako je neko francusko ime pa se sastoji od 3 reci onda je zeznuto. I kod naziva me uvek binu, petrovaradinski most veliko malo? Onda skole, ustanove... To nikad do kraja nisam skontao.

• 2 months later...

Mene su jos ucili da se i glagoli "nestati" i "nedostajati" pisu zajedno sa "ne" flowers::

tu nema sta da se odvaja, posto se i ne pojavljuje rechca ne...

ne nedostajes mi, ne nestaju stvari same od sebe - to su primeri sa rechcom ne hehe

:mah:

• 7 years later...