Jump to content

Featured Replies

• Author

Izvinjavam se što ću ovo reći, ali vi ste svi promašili temu. Ja sam samo napisao da pre zareza ne ide razmak, a posle ide, što je jako česta greška u kucanju. Naravno da možemo beskrajno tupiti o gramatici i tome šta je pravilnije ili lepše, ali ne vidim zašto i kome je to bitno. Ovo sa zarezom dosta upada u oči, mnogi ne znaju, a dovoljno je samo skrenuti pažnju da bi se korigovalo. Ne morate sad ovde ispisati sva gramatička pravila za koja znate. Hvala!

Izvinjavam se što ću ovo reći, ali vi ste svi promašili temu. Ja sam samo napisao da pre zareza ne ide razmak, a posle ide, što je jako česta greška u kucanju. Naravno da možemo beskrajno tupiti o gramatici i tome šta je pravilnije ili lepše, ali ne vidim zašto i kome je to bitno. Ovo sa zarezom dosta upada u oči, mnogi ne znaju, a dovoljno je samo skrenuti pažnju da bi se korigovalo. Ne morate sad ovde ispisati sva gramatička pravila za koja znate. Hvala!

Moje je misljenje da svakoj osobi različite stvari upadaju u oči (nekome znaci interpunkcije, nekome mala i velika slova, rečce, glasovne promene...), tako da ako si već započeo temu saslušaj šta je i drugim ljudima bitno i šta im upada u oči. Nekome je možda sve ovo nebitno, pa zato neće ni čitati ovu temu.

• 4 months later...
  • 2 years later...

Inače, čini mi se da se pre pojave kompjutera, i posebno interneta, nije mnogo ni pisalo. Sva komunikacija koju danas obavljamo pisanjem preko foruma, chata, fejsbuka, pa i SMS-ova, nekada se obavljala govorom. Po završetku osnovne ili srednje škole bilo je, u opštem slučaju, veoma malo potrebe za pisanjem bilo čega, osim možda neke kratke beleške, spiska za kupovinu, razglednice itd, pa se lako i zaboravljalo ono malo pravopisa što su probali da nam uliju u glavu na dosadnim časovima srpskog...

Ja sam potpuno fascinirana ovakvim topicom na sajtu za putovanja. Još više me fascinira "fasciniranost članova" bazičnim obrazovanjem gramatike srpskog jezika koja se podrazumeva da je savladana još u osnovnoj školi. Nisam znala da postoji toliko nepismenih ljudi koji osnove gramatike, pravopisa i pravilno pisanje znakova interpunkcije smatraju "otkrićem Amerike".

Ipak, ponajviše me iznenadjuju članovi koji "slove" za najpismenije na topicu i koji objašnjavaju drugima "kako se piše zarez" (svakako pohvalno, uzevši u obzir količinu iznenađenih objašnjenom temom, korisno je opismeniti mase), no koji, pored gore pomenutog objašnjenja, istim tim članovima usput objašnjavaju da se pre pojave kompjutera i interneta i nije mnogo pisalo, što je "laž par excellence".

Upravo je razvoj novih tehnologija doveo do pada obrazovanja i pismenosti masa, zbog čestih upotreba skraćenica i žargona - sms, chat, forumi. Izjava člana, da se po završetku osnovne ili srednje škole nije uopšte pisalo je najveća laž (moguće u nekim selima). Kao prvo, u školama se mnogo pisalo, potom, u privatnim korespondencijama koje su u to vreme bile vrlo značajne.

Pre pojave kompjutera i online komunikacije, ljudi su čitali knjige (od papira ane u pdf-u), pisali jedni drugima pisma (sve sa kovertom), potreba pisanja na papiru je bila izuzetno važna, a generacije koje su završile srednje škole pa i fakultete pre pojave interneta su i danas najpismenije generacije, kojima se verovatno diže kosa na glavi kada čitaju ovakve topice.

Ljudi, ne budite u zabludi, pre interneta se pisalo mnogo što je i dovelo do toga da je danas čak i srednje obrazovana osoba te generacije pismenija od većine današnjih mladih fakultetski obrazovanih ljudi.

Pišite, pišite mnogo, ako je moguće na papiru, to je jedini način da se opismenite.

Pre pojave kompjutera i online komunikacije, ljudi su čitali knjige (od papira ane u pdf-u), pisali jedni drugima pisma (sve sa kovertom), potreba pisanja na papiru je bila izuzetno važna, a generacije koje su završile srednje škole pa i fakultete pre pojave interneta su i danas najpismenije generacije, kojima se verovatno diže kosa na glavi kada čitaju ovakve topice.

Ljudi, ne budite u zabludi, pre interneta se pisalo mnogo što je i dovelo do toga da je danas čak i srednje obrazovana osoba te generacije pismenija od većine današnjih mladih fakultetski obrazovanih ljudi.

Pišite, pišite mnogo, ako je moguće na papiru, to je jedini način da se opismenite.

Meni ovo zvuči kao da je neko nakon otkrića Gutembergove štamparije poručio ljudima: vratite se pisanju pomoću stilusa i kalamusa i/li na papirusu jer to je najbolji način da se opismenite i da naučite kaligrafiju. :)

Ne bih rekla ni da je Internet kriv za opštu nepismenost. Veći krivci su brz način današnjeg života, loši školski programi (ne samo u Srbiji), svođenje svega na sredstvo u službi krajnjeg cilja (jezik i njegova pravila su postali puko sredstvo da se prenese informacija; ako su pravila nepotrebna da bi se informacija razumela, ona se prosto ignorišu).

Inače, pripadam generaciji koja je čitala knjige i opismenila se još u osnovnoj školi prvenstveno zahvaljujći dobrim nastavnicima i podsticaju porodice; pročitala sam nekoliko hiljada knjiga (što mi je i struka), a i radila sam kao lektor. Diže mi se kosa na glavi od nepismenih ljudi, ali bilo ih je mnogo i dok sam išla u osnovnu i srednju školu, samo što to nije bilo toliko očito kao sada jer nije bilo medija preko kojeg je svako mogao da ostavi komentar i da piše bez obzira na to da li je pismen ili ne. A bilo je i lektora, kojih, po prirodi stvari, na internetu nema.

Како и на чему се пише нема везе с правописом. Правила важе и у свемиру и у Малој Иванчи. Дакле, иако нисмо сви безгрешни, треба се трудити писати правилно јер је то пре свега ствар прво културе, а тек онда образовања. :fool:

Приде, ако нас неко исправи то треба прихватити као савет, а не као надмудривање.

Meni ovo zvuči kao da je neko nakon otkrića Gutembergove štamparije poručio ljudima: vratite se pisanju pomoću stilusa i kalamusa i/li na papirusu jer to je najbolji način da se opismenite i da naučite kaligrafiju. :)

Papir je fakat, najbolji način da se nauči kaligrafija, komjuter to sigurno nije.  :)

Hvala lektoru na mišljenju, budući da ja radim kao profesor imam prilike da svakodnevno vidjam mlade ljude koji, na žalost, pišu kao da su završili "veliki odmor" u osnovnoj školi a ne osam godina nastave.

Jedan seminarski rad ručno napisan na papiru vas može opismeniti više nego 100 seminarskih napisanih na kompjuteru. Dok ručno pišete vi nemate automatski "ispravljač grešaka" niti mogućnost da brišete i prebacujete poglavlja po želji. Samim tim, morate se mnogo više osloniti na svoj intelekt, znanje, sposobnost organizacije, kako teksta tako i sadržaja i morate imati punu koncentraciju.

• Author

Ipak, ponajviše me iznenadjuju članovi koji "slove" za najpismenije na topicu i koji objašnjavaju drugima "kako se piše zarez" (svakako pohvalno, uzevši u obzir količinu iznenađenih objašnjenom temom, korisno je opismeniti mase), no koji, pored gore pomenutog objašnjenja, istim tim članovima usput objašnjavaju da se pre pojave kompjutera i interneta i nije mnogo pisalo, što je "laž par excellence".

Niko ne slovi za najpismenijeg na "topicu" (da ne kažem 'temi'). Ne znam odakle ti takav zaključak, i zašto je uopšte bitno ko je pismeniji. Kao i mnogi drugi koji su ovde pisali, i ti si promašila topic.

Pre pojave kompjutera i online komunikacije, ljudi su čitali knjige (od papira ane u pdf-u), pisali jedni drugima pisma (sve sa kovertom), potreba pisanja na papiru je bila izuzetno važna

Prvih dvadesetak godina mog života prošlo je pre pojave kompjutera, pa mogu da kažem da ova izjava nije tačna. Ljudi koji čitaju knjige su i tada bili manjina, kao i sada (sem toga, ako su i čitali knjige, nisu ih pisali rukom, pa ne vidim kakve to uopšte ima veze sa ovom temom). Pisanje pisama takođe je bilo pre izuzetak nego pravilo, i to se radilo retko. Bio sam član jedne međunarodne organizacije za dopisivanje sa klincima iz celog sveta (na neki način preteča interneta) i znam da je izuzetno malo ljudi u mojoj sredini redovno pisalo pisma.

Sem toga, hajde da vidimo šta sam ja rekao.

Inače, čini mi se da se pre pojave kompjutera, i posebno interneta, nije mnogo ni pisalo.

Kao što vidimo, rečenicu sam započeo sa "čini mi se", stavljajući time do znanja da ono što sledi predstavlja moje mišljenje, i to ne čvrsto mišljenje, nego moj utisak. Kako onda neko može da me napadne da je to "laž par excellence"? Pa ta osoba ili nije pročitala šta sam napisao, ili ne zna naš jezik, ili nikad nije čula za formalnu logiku. Ako ja imam neki lični utisak, kako moj utisak može biti laž? Može biti samo greška.

Da vidimo dalje šta sam napisao.

Sva komunikacija koju danas obavljamo pisanjem preko foruma, chata, fejsbuka, pa i SMS-ova, nekada se obavljala govorom.

Da li sam napisao "ono što se nekada moglo pročitati u knjigama, danas se čita u SMS porukama"? Nisam. Govorio sam o kratkoj, pojednostavljenoj komunikaciji, koja je iz govora prešla u kratke poruke. Za stvari koje danas nekome napišete SMS-om ili na Fejsbuku, svakako ne biste sedali da pišete pismo. Pozvali biste tu osobu telefonom i rekli joj. Forumske diskusije takođe se nikad nisu odvijale tako što je svako sedeo sa svojim papirom i olovkom, pisao i onda podizao da svi ostali vide. Te diskusije odvijale su se, takođe, govorom.

A sada da vidimo šta je rekla osoba koja tvrdi da ja lažem.

Ja sam potpuno fascinirana ovakvim topicom na sajtu za putovanja.

Tipična nadobudnost osobe koja pomisli da joj se neko meša u posao, a taj posao, kao što smo videli, ni sama ne zna onoliko koliko bi trebalo, pa nije u stanju da shvati ni suštinu veoma kratkog, jednostavnog teksta.

I za kraj.

Ovaj romantični poziv zamišljenoj publici da sedne i uzme olovku u šake je zapravo dirljiv. Pored toga što je dirljiv, on je i potpuno nerealan. Pišite mnogo, ako je moguće pisaljkom po tablici, ili utiskujte klinaste znakove u glinene ploče. Pisanje je napustilo papir, i tamo se neće vraćati osim u izuzetnim slučajevima.

• 2 weeks later...

.

Dalja konverzacija ovog tipa je bespotrebno trošenje vremena svih uključenih.

Bila bi primerena da se nalazi na sajtu drugog profila.

Na sajtu koji se bavi putovanjima, ova tema je jednako bitna kao i otvaranje tema kao što su npr. "Kućni ljubimci", "Noćni izlaci" ili "Modni detalji".

Usput, ne bih ni primetila ovakvu temu da njen autor nije upao u komunikaciju člana koji je tražio društvo za put i potpuno neprimereno osnovnoj temi "traženja saputnika" ubacio link sa temom "kako se piše zarez" u topic "društvo za put" (???), verovatno aludirajući na "pogrešno pisanje zareza" čoveka koji je najnormalnije napisao post u kojem traži saputnika i to na sajtu za putovanja (čudno, zar ne? :) ).

Sami procenite koja je tema adekvatnija za sajt "Klub putnika Srbije".

Pišem link gore opisanog neprimerenog ubacivanja u adekvatnu temu:

https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=7620.0

.

• Author

Ko procenjuje šta je primereno za sadržaj jednog časopisa? Urednici, ili čitalac koji ga je upravo prvi put otvorio? Ovaj sajt se ne bavi isključivo putovanjima. Tematika mu je daleko šira, a urednicima je stalo da se održi određen (minimalan!) nivo pismenosti. Otud i tema. Hvala na razumevanju  flowers::