Jump to content

Featured Replies

Posted

Ljudi, nas dvojica isplanirasmo da idemo do Pariza autostopom (preko Venecije). Bilo kakvi saveti, predlozi ili upozorenja su vise nego dobrodosli :D

Pretpostavljam da je zamisao da se ide preko juga Francuske ili sto je dosta krace preko Alpa?

Ja sam isao severnom Italijom i juznom Francuskom stopom iz Bg. Trebalo nam je 2 dana do Francuske, ali bio nam je prvi put, verujem da moze to i malo brze. Verujem da varijanta sa markiranjem pumpi na mapi funkcionise odlicno, tj stopiranje od pumpe do pumpe. Za Italiju mislim da je sajt autostrada.com ili autostradaitalia - mapa pumpi. Gde bi spavao? Koji je tvoj plan rute?

• Author

Ovo smo smislili do sada (pisacu po nekim celinama da bi se lakse komentarisalo) :

1. Krecemo iz Sremske Mitrovice, ili jos bolje, sa granicnog prelaza Batrovci. Palac do Zagreba, gde bi mozda i zanocili, zavisno od toga koliko nam bude vremena trebalo da stignemo do njega, tj. u koje doba dana budemo tamo.

2. Iz Zagreba idemo preko Ljubljane do Venecije. Najverovatnije u nekom kampu van grada, da ostavimo stvari i provedemo dan u gradu na vodi. Prvo sledece jutro stopom do Milana, ili ako je ikako moguce do nekog kampa blizu Zeneve, sto je ujedno i sledece stajaliste.

3,1 Milano, sator na divlje, ili eventualno neki hostel/kamp na noc

3,2 Zeneva, bilo bi fino ako bi smo uspeli da na divlje podignemo sator uz Lake Geneva, ali ni kamp nije los...

4. Odatle palcem do Pariza u neki kamp na koji dan, da provrsljamo po znamenitostima, a ako finansijska situacija dozvoli i budemo raspolozeni mozda cak i u Disneyland da odemo.

5,1 U nekom idealnom (i mozda irealnom) slucaju da u Pariz stignemo ranije i jeftinije nego sto smo mislili, odemo do Amsterdama, vozom koji valjda nije preskup, ili prstom, koji nam je prirodom dat. To bi sigurno iskomplikovalo povratak, ali ono... Amsterdam...

5,2 Iz Pariza, ako je ikako moguce, nadjemo jeftin let za Beograd, ili neku okolinu, odakle bi stopirali do kuce. Ako nista od gvozdene ptice, onda "kako dos'o tako i o'so"

6. Burek i kafa na rodnoj grudi.

Najradije bi spavali u satoru "na divlje", ali ne znam da li cemo imati (previse) problema s tim... Sledece najbolje pretpostavljam da bi bio kamp, ili necije dvoriste, pa pitamo. Onda dolazi hostel.

Hijavata, pitanja:

- Koliko vas je bilo?

- Kako ste uspeli za samo 2 dana da stignete? Pumpa do pumpe, pa pitate ljude, ili ste imali nesto sredjeno do neke tacke? Mi smo ovo sracunali da nam bez 4 dana nema price, doduse, isli bi via Venezia.

- Koliko vas je izasao put?

- Kako ste se vratili?

- Kada ste isli u toku godine, i pre koliko?

*Ovo nam je prvo veca autostop-ruta. Prvi put to radimo van nasih granica. Zato su SVI saveti primljeni sa zahalnoscu.

Bilo nas je dvoje, drugarica i ja. Za 2 dana smo stigli do Francuske, azurne obale. Krenuli smo iz Bg oko 3 popodne, sto je dosta kasno i stigli u Ljubljanu oko 11h ali bismo stigli i ranije mozda nego je bio pljusak u Zg pa smo morali da se sklonimo. Isli smo od pumpe do pumpe i do mesta gde se naplacuje putarina takodje. Nismo pitali ljude mada na mestima gde su velika stajalista za kamione bih ti to preporucio.  Nismo mnogo planirali rutu, vec smo imali mapu pa smo usput smisljali, u  zavisnosti od dobijenog stopa. Inace mislim da ce ti iz Venecije biti veoma tesko da se izvuces autostopom, ali sto da ne, proveri hitchwiki.com, ima dosta korisnih informacija.

Nas dvoje smo poneli zajedno 450e i put je trajao mislim 17 dana. Isli smo do Barselone i nazad i proveli 5 dana u Toskani. Originalan plan je bio da se ide u Maroko, ali nismo otisli jer Spanija nije bas toliko dobra destinacija za autostop, bar sto se tice mog iskustva.

U Barsi i Toskani smo spavali kod prijatelja, a na putu divlje, pored pumpi, na livadi pored puta. Isli smo u avgustuove godine.

Ja bh vam preporucio da se ne skidate sa autoputa, mislim da je svuda dozvoljen stop na pumpama. Takodje da se ne zavlacite u velike gradove, osim ne planirate tu da spavate ili ih obidjete.

Kada planirate da idete? Ako je to uskoro iskreno ne znam kako cete. Mislim da u Sloveniji i severnoj Italiji u ovom periodu ima dosta padavina sto vam znacajno otezava uspeh u stopu, ali nije nemoguce. I druga stvar je prelazak preko Alpa, sto uopste nije naivno sada kada ide zima, ali vidim da planirate da kampujete, pa se nadam da imate dobru opremu. I ako je Hanibal na slonovima mogao mocicete i vi. Mozda je bolja varijanta da koristite kaucsurfing.

Pitaj ako te jos sta zanima :)

Ja sam malko skeptičan na temu stopa na mitrovačkoj rampi ka zapadu. Ako me sećanje ne vara, nema tu baš puno saobraćaja u tom smeru.

Ako se stvarno ispostavi da je problem, uhvatite prevoz ka istoku, pa onda stopirajte na rumskoj raskrsnici, odatle definitivno imate dosta vozila koja idu ka zapadu.

Samo da se nadovezem na prethodni post.

I sa Rumske nije bas bajno ali ako stopiras na nekom izlazu uzmi voznju do BG-a i tu na Simnovcima (naplatna rampa) stopiraj za HR i dalje, 100% ce ti ici lakse nego da stopiras na mitorvackom ili rumskom ukljucenju.

Da se i ja ukljucim. Ja sam Sakijev drug. Planiramo da idemo u Jul ili avgustu jos nije sigurno. Hvala na linku Slobo, ima dosta informacija.

Opsti saveti za stopiranje:

-nosite svetlu odecu

-gledajte da budete uredni, prljave vas nece niko

-nekad cak pomaze ako ljudi vide vas putnicki ranac

-uvek budite nasmejani dok stopirate

-uvek pravite eye kontakt sa vozacima ili ako im ne vidite oci bar gledajte u pravcu vozaca

-imajte uvek bar po litru vode

-ne klonite duhom!  :stop:

Slobo, relativno često stanem na rampu kod Rume (doduše, stopirajući za Beograd), i uvek (u poslednjih nekoliko godina, pre toga ne) vidim mnogo ljudi koji idu ka zapadu, i imaju novosadske (teško da idu za Mitrovicu autoputem) ili bosanske table. Ima ih otprilike koliko i ljudi koji idu ka Beogradu.

Tako da sam dosta siguran da nema potrebe da ljudi idu do šimanovačke rampe.

Koliko ti često stojiš na rampi na rumskoj raskrsnici ?

Ja nemam bas neko veliko stopersko iskustvo (pokvario me truli zapad i amerika  :roll:) ali zadnji put sam se na rumskoj nastopirao par sati, vec sam poceo da gubim nadu  :bag:.  Inace ljudi sa kojima sam pricao koji imaju vise iskustva imaju podeljena misljenja da li ce ici brze da se ode prvo do Simanovaca ili da se stopira direkt sa rumske rampe za HR. Ja licno mislim da je bolje prvo do Simanovaca, pogotovu sto odatle je veca sansa za neki prevoz direkt do ZG ili LJ ali ne mora da znaci da sam upravu.

Sve u svemu svakom stoperu zelim srecu  :stop:

Zanimljivo. Ja sam na rumskoj raskrsnici stopirao ... pa jedno 100 puta do sad (ka Šapcu, Beogradu i Rumi, ka zapadu valjda nisam nikad), i mislim da nisam nikad ostao duže od sat vremena :).

Tako da, kad se ide sa rumske raskrsnice ka Zagrebu, logičnije mi je da presedneš na granici, nego kod Šimanovaca :). Na granici treba prepešačiti još samo nekoliko stotina metara (osim kad naiđeš kamionom, a njih bude mnogo na čekanju pa se otegne kolona).

• 7 months later...
  • Author

Nego, zna li neko nešto o trenutnom viznom stanju u navedenim državama, zbog situacije sa azilantima? Hoće li nam praviti probleme na granici?

Imas jednu granicu, a to je sengenska, idi najbolje preko Madjarske, najmanje cimaju, pored madjarske mozes i na slovenacku granicu ali oni znaju da traze sve i svasta...

• Author

Šta umeju da traže na slovenačkoj? Pošto je to granica preko koje bismo ušli u EU.

Povratnu kartu, osiguranje, garantno pismo, overeni izvod iz banke da imas 500 jura na kartici (ukoliko nemas kes)... Sve u svemu, moze da ti trazi sta hoce, njegovo je diskreciono pravo da li da te pusti ili ne  :mah: