Jump to content

Featured Replies

Posted

potosi-thumb.jpgNe znam više gde se nalazim. Ne znam ni kuda sam krenuo. Čini se da je odavno prestao svet, presahnuo život i preostao je prazan, brisani prostor kojim šiba hladan vetar, probija se kroz prozorska stakla i ledi mi misli. Autobus vijuga uzbrdo...

Autor: Vasko Lukinić (vasco-putnik)

Pročitajte ceo tekst

Kako jak utisak ostavlja prica-neverovatno.Kako si poceo, ocekivao sam ponovo neki opis autobusa :) a ispostavilo se-bas 'tezak' tekst.Stvarno da se covek zapita oko nekih stvari u zivotu...Uh, bre.

Svaka cast! Odusevio sam se...

Veoma dirljiva prica. Hvala :(

Саака част за путопис и свака част рударима. Туга и зеза.

Baš teška priča, majstorski napisana tako da i nama koji čitamo nije svejedno. Dobro je Vasko!

Na žalost, lepe stvari koje gledamo po Evropi izgrađene su uglavnom na ovakvim mestima.

Jedino strašnije od takvog mesta jeste činjenica da se o takvom mestu ništa ne zna... Ja prvi put čujem o ovome i prilično sam šokirana  :shockkk: Meni su lično svi rudnici vrlo jeziva mesta, ali brojka od 8 miliona duša je... ne znam kako bih okaraketrisala...

Vasko bravo za priču! ... a bravo i za snagu da se spustiš dole... jezivo...

nedavno sam u časopisu National Geographic čitao o ovom paklu raja ali potresnost ovog teksta i fotografije koje su dočarale kompletnu sliku nisu uporedivi. Znajući za ovakva mesta, život se ne može olako shvatiti. Bravo za tekst. Ua za pohlepnu ljudsku rasu.

Vasko, sjajno napisano, kao i uvek...inače, kada si na fb stavio naslov vezano za ovaj rudnik, malo sam guglala, pošto nisam znala o čemu se radi i rastužila se...kad si video šta ljudska pohlepa može učiniti, preostalo ti je samo da to staviš na papir...

Lepo si napisao, sve si bolji :) Uzgred, čini mi se da je cifra od 8 miliona nerealna. Vikipedija u članku "Potosi" ne pominje takve strašne cifre. Nekoliko stotina hiljada, ali ne baš milioni. Nisam uspeo da pronađem nijedan relevantan izvor informacija na netu koji bi potvrdio tih osam miliona.

Taj broj od 8 miliona pominju u gotovo svim izvorima u Boliviji i ne odnosi se samo na one koji su direktno stradali u rudniku, vec su i posredno umirali od posledica rada u rudnicima. I meni se to cinilo nerealnim, medjutim kad bolje razmislimo rec je o periodu od gotovo 400 godina, a sve vreme vladaju katastrofalni uslovi. Pominje se da je 1626. godine samo u jednoj nesreci poginulo 3000 ljudi. Zatim, tu su masovne epidemije, nepodnosljiva klima itd. Moguce je da se na kraju stize i do tog broja, ma koliko zvucalo neverovatno...

Nisam uspeo da pronađem nijedan relevantan izvor informacija na netu koji bi potvrdio tih osam miliona.

http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/A537671

conservative estimates - 4 do 6 miliona. Dakle, više.

Ima nesto u ovakvim apokalipticnim mestima sto vuce coveka. Mozda to sto kad se gledaju slike i slusaju price nije lako poverovati da ovakva mesta stvarno postoje. Inace, jako dobar tekst. Po ovom scenariju bi mogao da se napravi odlican dokumetarac...

Оно што мене привлачи оваквим местима је чињеница да људи још увек ту живе и опстају... живот упркос свему, то је оно што ме одушевљава...

• 1 month later...

Sve "bivse" evropske kolonije imaju barem jedan ovakav pakao. U osnovi svega je rasizam. Evropljani ne prihvataju pripadnike vojno slabijih kultura kao sebi ravnopravna ljudska bica. Osim danasnje Bolivije i Ekvadora (mozda i Venecuele, ali to je jedan mnogo slozeniji slucaj), u svim ostalim latinoamerickim drzavama na vlasti su ili direktni potomci Evropljana ili oni koji smatraju da pripadaju toj nekakvoj "civilizovanoj porodici" (na primer Chile, Argentina, a o zlocincu Alanu Garciji, predsedinu Perua ne treba ni trositi reci). Pogledajte danasnje stanje "indijanskih" zajednica. Pogledajte sve te Potosije u nastajanju, danas u 21 veku. Genocid se nastavlja, ali sada ima novo ime: EKONOMSKI RAZVOJ. U ime Ekonomskog Razvoja se oduzima ono malo zemlje koje je tim zajednicama ostalo, a pripadnici tih zajednica se pretvaraju u lumpenproleterijat koji zivi na krajnjim obodima gradova u kojima, kao sto kazes, sve vrvi od velelepnih katedrala koje se danas grade u obliku staklenih poslovnih zgrada od 30 i vise spratova. Od teritorija Mapuche-a na jugu do teritorija Wayuu na krajnjem severu Juzne Amerike i dan danas se nastavlja genocid nad onima koje od 1492, kada smo ih prvi put videli pa sve do danas, ne smatramo ravnopravnim ljudskim bicima. Oni koji se odupiru genocidu se proglasavaju teroristima.

On 12/26/2010 at 11:20 AM, igors said:

dan danas se nastavlja genocid nad onima koje od 1492, kada smo ih prvi put videli pa sve do danas, ne smatramo ravnopravnim ljudskim bicima. Oni koji se odupiru genocidu se proglasavaju teroristima.

Рекао бих да ми Срби пуно више имамо с тим индијанцима него с колонизаторима с којима нас сврставаш.

On 12/26/2010 at 11:20 AM, igors said:
dan danas se nastavlja genocid nad onima koje od 1492, kada smo ih prvi put videli pa sve do danas, ne smatramo ravnopravnim ljudskim bicima. Oni koji se odupiru genocidu se proglasavaju teroristima.
Рекао бих да ми Срби пуно више имамо с тим индијанцима него с колонизаторима с којима нас сврставаш.

Sa Indijancima kulturoloski ne delimo puno. Mi smo u potpunosti deo zapadnjacke potrosacke kulture koja pustosi svet. Samo delimicno mogu da se slozim sa tobom u vezi sa polozajem Srba, u smislu da smo mi sitna boranija koju niko ne zali, cak ni ako nas bombarduju 3 meseca. Ali i mi smo bombardovali Sarajevo 3 godine i nije nas bilo briga. Da me ne shvatih pogresno, ne mislim da je bombardovanje iz 1999. bilo opravdano niti pravedno, vec hocu da kazem da smo i mi imali svoje uslovno receno "indijance" koje nismo smatrali nama ravnopravnim i bilo nas je potpuno briga sta se sa njima desava, jer nam je najvazniji bio nas sopstveni interes.

Polako ste otišli u politiku... vodite računa da ne odlutate previše.

Komentari na tekst su dobrodošli  :)

Meni se čini da, čim jedna grupa ljudi (nacionalna, verska, socijalna itd) počne da veruje kako je bolja od neke druge grupe, to već predstavlja osnovu za eksploataciju i genocid. A to, gde smo mi, Srbi, je prilično bespredmetna rasprava. Da smo veliki kao Kina, Rusija ili Amerika, verovatno bismo gurali svoje interese i maltretirali sve slabije koji se sa time ne slažu. To što su možda više nas maltretirali nego što smo mi uspeli da ugnjavimo druge ne može nam se upisati u moralnu zaslugu :)

On 12/26/2010 at 6:44 PM, igors said:

Sa Indijancima kulturoloski ne delimo puno. Mi smo u potpunosti deo zapadnjacke potrosacke kulture koja pustosi svet. Samo delimicno mogu da se slozim sa tobom u vezi sa polozajem Srba, u smislu da smo mi sitna boranija koju niko ne zali, cak ni ako nas bombarduju 3 meseca. Ali i mi smo bombardovali Sarajevo 3 godine i nije nas bilo briga. Da me ne shvatih pogresno, ne mislim da je bombardovanje iz 1999. bilo opravdano niti pravedno, vec hocu da kazem da smo i mi imali svoje uslovno receno "indijance" koje nismo smatrali nama ravnopravnim i bilo nas je potpuno briga sta se sa njima desava, jer nam je najvazniji bio nas sopstveni interes.

У рату у Босни се дешавало много више од бомбардовања Сарајева, и нема смисла сводити га на исто. Нису они били индијанци а ми Колумбо, већ су се 2-3 индијанска племена клала око пашњака.

Наше друштво јесте западњачко-потрошачко, али бар у том клању индијанаца и црнаца нисмо учествовали, пуно чешће смо били жртве истих тих колонизатора.

И не мислим да смо имали своје црнце и индијанце, иако наравно нема народа чији припадници нису починили какву гадост или злочин, па ни српског.

Meni se čini da, čim jedna grupa ljudi (nacionalna, verska, socijalna itd) počne da veruje kako je bolja od neke druge grupe, to već predstavlja osnovu za eksploataciju i genocid. A to, gde smo mi, Srbi, je prilično bespredmetna rasprava. Da smo veliki kao Kina, Rusija ili Amerika, verovatno bismo gurali svoje interese i maltretirali sve slabije koji se sa time ne slažu. To što su možda više nas maltretirali nego što smo mi uspeli da ugnjavimo druge ne može nam se upisati u moralnu zaslugu :)

Или не мора да помисли да је боља, довољно је да пожели коње и жене другог племена?

Е сад, да смо велики малтретирали би мале... па сви би... онда испада да не треба да жалимо ничију тужну судбину :)

Или не мора да помисли да је боља, довољно је да пожели коње и жене другог племена?

To je bilo nekad. Sad je svest (većeg dela) čovečanstva malo evoluirala, pa joj treba opravdanje da uzme to što hoće. Recimo, zato što si bolji, ili stariji, ili lepši, pa je logično da ti imaš te konje i žene :) Naravno, onaj ko te nagovara da uzmeš pušku je verovatno krenuo u otimačinu, ali ipak je prijatnije boriti se za kosmičku pravdu nego za kravu :)

On 12/27/2010 at 9:16 PM, Lazar said:

To je bilo nekad. Sad je svest (većeg dela) čovečanstva malo evoluirala, pa joj treba opravdanje da uzme to što hoće. Recimo, zato što si bolji, ili stariji, ili lepši, pa je logično da ti imaš te konje i žene :) Naravno, onaj ko te nagovara da uzmeš pušku je verovatno krenuo u otimačinu, ali ipak je prijatnije boriti se za kosmičku pravdu nego za kravu :)

У последње време најзгодније је објашњење да уствари штитиш људска права туђих крава и коња од њихове владе  :angel: