Jump to content

Featured Replies

Za put jeste, al za bespuća je manje praktičan od bicikla ;).

A ako bi da nabaviš trajk, pravi neki tip iz Subotice takve sprave. Guglaj malo, da ga ne reklamiram baš eksplicitno.

Drago mi je što sada više razmišljaš o Aziji nego o Africi, tamo ćeš lakše zaobići potpuno bezvodne predele.

Somalija vise prakticno ne postoji, samo teorijski. Sastoji se iz nekoliko (nepriznatih) drzava.

Somalilend je nekadasnja Britanska Somalija. Iako ga niko ne priznaje, to je jedini deo Somalije koji kako-tako funkcionise.

Mislim da se drugi deo zove Puntland i svi somalijski pirati o kojima mozete cuti i citati u medijima su iz ovog dela Somalije.

Ostatak zemlje otpada na teritoriju zvanicne Vlade Somalije (manji deo) i pobunjenih islamista koji su povezani sa Al Kaidom (veci deo). Vladu podrzavaju trupe Africke unije koju u potpunosti cini etiopska vojska (ono sto je zanimljivo Somalija i Etiopija su nekada ratovale). Mozda i najzesce borbe se vode u glavnom gradu Mogadisu.

Toliko o Somaliji.

Ovaj, trupe AU u Somaliji čine trupe Ugande i Burundija :) Etiopska vojska je intervenisala u Somaliji, tačnike osvojila čitav taj deo koji nije Puntland i Somalilend, al se povukla.

Jesu ratovali, njihov rat je primer hladnoratovske politike. Haila Selasija su podržavale SAD, a Sijada Barea SSSR. Onda je vojska svrgnula cara, i okrenula se SSSRu. Jedno vremem SSSR je pomagao obe države, a onda se okrenuo Etiopiji. Onda se Somalija okrenula zapadu i tražila oružje od njih :) Da, na etiopskoj strani su ratovali i Kubanci, oni su voleli da ratuju po Africi, Angola i tako to :)

Sto rece cejlonko:

Sudanska se moze izvaditi u Sofiji,i to bez pisma preporuke koja je obavezna kad se vadi u Egiptu,a trazi se od naseg konzula i kosta oko 30 e.

Da li je to iz prve ruke, jer nadjoh sajt ambasade i tako stoji onih famoznih 100$?

http://sudansof.org/Visas.htm

Sudanska viza u ambasadi u Berlinu:

40 Evra (izdavanje "dodji za 10 dana ili bolje za dve nedelje")

90 Evra (izdavanje "dodji sutra")

Nije potrebno pismo preporuke od naseg ambasadora naravno.

Moras da imas tri prazne stranice u pasosu i da vazenje pasosa jos minimalno 6 meseci.

I da im pokazes rezervaciju hotela ili neku potvrdu od domacina tamo. Uz ubedjivanje moze i bez toga.

zdravo narode  klanj::postovanje svima.... meni je definitivno samo novac problem a vreme imam taj problem resen pa bi mogao i na kraj sveta peske i unazad ako treba..... citajuci postove vidim da je afrika bas izazovna destinacija po tezini i riziku..  po meni bajs stvarno najveci izazov nekada ga i trenirao. Cesto odradim selidbe ljudima ili dovucem neki auto pa sam tako se provozao do francuske i nazad dosta puta,slovenija italija itd al sve u prolazu....nego da ti ne kvarim post sledece god planiram turu po evropi bajsom al ako se planira nesto za 2012 nebitna destinaciju tu sam osim nekih neplanskih dzidza bidza koje mogu da zas**u sve.

• 1 month later...

ovo bi ti bio moj predlog onako najlakse izvodljiv u ovom momentu...

polazna i zavrsna tacka Egipat; to znaci da se moras avionom spustiti do dolje

a nakon toga idemo...( u zagradi je info kako da sredis vizu)

1. Egipat ( na aerodromu)

2. Sudan ( u Kairu ili Asuan)

3. Uganda (na granici)

4. Ruanda ( na granici ili u Kampali)

5. Burundi (u Kigaliju)

6. DR Kongo - istocni dio (u Budzumburi)

7. Zambija (na granici)

8. Zimbabve (na granici ili u Lusaki)

9. Bocvana (mozda na granici ali najsigurnije je da se dobije u Harareu)

10. Juznoafricka Republika (zvanicno u ambasadi u Atini, a vjerovatno moze i u Gaberone; uzmi multi ako hoces da odes u Lesoto i Svazilend)

11. Lesoto (Pretorija)

12. Svazilend (Pretorija)

13. Mozambik (Mbabane)

14. Malavi (na granici)

15. Tanzanija (na granici)

16. Kenija (na granici)

17. Etiopija (ISKLJUCIVO U RIMU; postoji info da ambasada u Zimbabveu isto izdaje i za strance, ali tu onda moras rizikovati)

18. Somalilend (u Adis Abebi ili na granici)

19. Dzibuti (na granici)

20. Eritrea (u Dzibutiju)

Zbog komplikovane i duge procedure vadjenja Sudanske tranzitne vize ovdje mozes zavrsiti svoju ekspediciju i letjeti nazad do Kaira a zatim kuci.

E sad sto se sigurnosne situacije tice ovi predjeli su definitivno sigurniji nego Zapadna Afrika, Sahara, basen Konga ili Somalija; medjutim NISTA NIJE DOVOLJNO SIGURNO u Africi. Ako stvarno planiras dugo da ostanes ovaj itinerer moze biti veoma zanimljiv. Jedini problem koji sada vidim u ovome je januarski referendum u Juznom Sudanu, gdje moze doci do osamostaljena tog regiona pa onda nisam siguran kao bi sve to izgledalo. Za sada do Dzube (Juzni Sudan) se ide normalno i imas redovne konekcije do Ugande.

Nadam se da je ovo od pomoci...

@ Tince84

vidi, ovaj mashonijev predlog ti je svakako sigurniji, ali, zapadna afrika je ipak nesto sto ne moze svako, tj. vrlo malo ljudi...

bajsem ne bi mogla ceo put, ali tu ima dosta prijateljskih zemalja, mislim, srbije (ex yu), gde se i dalje secaju tita, i prijem bi bio, od strane granicara, pandura, itd..daleko lepsi nego sto se istocne afrike tice...letis do bamaka u maliju...

mali, gvineja bisao, gvineja, obala slonovace, gana, togo, pa da preletis nigeriju  :mah:, pa kamerun, gabon, kongo, dr. kongo ( ex zair), angola i namibija, i zavrsis u capetown-u  :).....

sto se tice ovih zemalja, info koji ti govorim je od jednog naseg ambasadora u jednoj od africkih zemalja, a nema ih puno, da su prijateljske nastrojene prema srpskom ( i obavezno ponesi stari yu ) pasosu, sa papirom iz policije, da su konsekventni....

slicne info mi daje i moja devojka, koja je afrikanka,..

inace samo jedna crtica: na granici angole i namibije ortak hrvat, bosanac, i moj ortak sa yu pasosem...riba carinik- mora viza da se vadi bla bla...al puticu vas, ako se plati 100$ ( kao to moze, ima neki propis  :))........i ovi svi vade pare,  ali kad je videla pasos mog druga, njemu je vratila pare, i rekla, vi ne placate, jugoslavija, tito bla bla  :)...prema tome, korupcija je u africi dosta zastupljena, i ono sto pise u zvanicnim dokumentima, i na papirima, nije bas tako i na terenu...ponovo ti kazem, ovaj zapadni put je lepsi, ljudi su prijateljskije nastrojeni prema nama ( e sad, mene mozda vadi sto mi je devojka crnkinja, mada cim pomenem tita, svi se oduseve, bar oni malo stariji, i obrazovaniji, jer je dosta njihovih studiralo kod nas)......ali je svakako opasniji, i ima par zemalja, koje jednostavno moraju nekako da se zaobidju...

poz

i uradi ono sto zelis, to je uvek najbitnije....

• 1 year later...

Da ne otvaram novu temu...

Da li postoji neki sajt gde se moze saznati u kojim africkim zemljama je u odredjenom trenutku u toku neki sukob?

Prvo što mi pada na pamet je sajt Britanskog Min Spoljnih poslova, i sekcija sa savetima za putovanje u zemlje sveta, ali nažalost moraš ponaosob:

http://www.fco.gov.uk/en/travel-and-living-abroad/travel-advice-by-country/

EDIT:

Ili možda ne moraš:

http://www.fco.gov.uk/en/travel-and-living-abroad/travel-advice-by-country/sub-saharan-africa/

http://www.fco.gov.uk/en/travel-and-living-abroad/travel-advice-by-country/middle-east-north-africa/

• 1 year later...

Sukobi u Africi su redovna pojava, ali se retko dešava da putnici stradaju. Važno je biti oprezan, ne privlačiti pažnju, ponašati se uzdržano, ne davati povoda za bilo kakve incidente. Takođe je korisno imati staru, iznošenu odeću. Afrikanci uglavnom imaju neku vrstu strahopoštovanja prema belcima, što je korisno za izbegavanje incidenata, ali uglavnom jako neprijatno i štetno po komunikaciju.

• 4 months later...

Ne znam za safari-agencije, ali imam predrasudu da su preskupe. Verujem da je mnogo bolje rešenje naći neku lokalnu agenciju na netu (koja naravno deluje ozbiljno i ima reference), a do tamo odleteti redovnim jeftinim avionom.

Ne znam za safari-agencije, ali imam predrasudu da su preskupe. Verujem da je mnogo bolje rešenje naći neku lokalnu agenciju na netu (koja naravno deluje ozbiljno i ima reference), a do tamo odleteti redovnim jeftinim avionom.

Koliko je verovati lokalu, da oni ne nahrane lavove sa nama. :shockkk:

Koliko je verovati lokalu, da oni ne nahrane lavove sa nama. :shockkk:

:)

takvo pitanje verovatno postavljaju i neki turisti iz amerike npr, koji zele da odu na fotosafari na medvede u bosni ili srbiji...

Kažem, raspitati se, tražiti reference. Dobre agencije sigurno imaju kredibilne reference. Ali ja tu više ne mogu pomoći, jer već 10 godina ne koristim usluge turističkih agencija.

• 1 month later...

Zna li neko neku nasu agenciju koja salje na safari u Afriku?

BotswanaSlide13.jpg

Mogu ja da ti preporucim mog druga, koji je vlasnik kampa, vodi safari i neprevazidjen je u tome u Africi. Ja sam isla 1997. godine u RSA, doduse u jedan drugi Lodge, ali ciji je on, takodje, bio vlasnik, pa ga kasnije prodao i kupio ovaj sada koji je i dalje u njegovoj svojini. Coveka licno znam i garantujem za njega. Inace je Bur. Ako zelis, javi mi se na pp i dacu ti kontakt, da ne bude da ovde pravim reklamu. Jos da napomenem da je 2009-te godine isla grupica iz Beograda, koju sam, takodje, kod njega poslala. Znaci, sto se mene tice imas dve opcije: Eco safari i Luxury Lodge... Poz.