Jump to content

Featured Replies

Posted

Postovani,

pisem vam sa molbom da mi pomognete jer pocela sam da planiram vec duze vreme preambiciozan put koji ce se desiti u narednih godinu -2 dana jer planiram i Aziju.

AFRIKA u 6 meseci ili duze...

Isla bi sa biciklom,ranac na ledja,fotoaparat/kamera/sator/netbook...i sad prikupljam informacije u vezi viza,vakcina,najminimalnija finansijska sredstva i ipak mi je potrebna pomoc od iskusnih pustolova..u pravljenju rute i dnevnih prelazaka...zaustavljanja i slicno...couchsurfing i ostala prevozna sredstva,da li je neko bio i prosao ovu rutu da bi mogla da predpostavim kolko cu finansijski da prodjem...

Ruta je ovakva za sad ali primam sugestije i predloge :

Egipat-Libija-Tunis-Alzir-Maroko-Mauritanija-Senegal-Gvineja-Obala Slonovace-Gana-Togo-Benin-Nigerija-Kamerun-Gabon-Kongo-Angola-Namibija-(mozda JAR)-Bocvana-Zimbabve-Mozambik-Tanzanija-Kenija-Etiopija-(mozda Somalija)-Sudan-Egipat

HVALA UNAPRED

• Author

Naravno primam i saputnike,ko hoce u avanturu sa smehom i bezdrame...javite se,primam sve predloge...

:mah:

plan je veoma ambiciozan i iskreno bih i ja zelio da slicno uradim u buducnosti...

posto bi isla naredne godine postoje dvije stvari koje ce se tesko promijeniti do tada i u velikoj mjeri moze promjeniti tvoj itinerer koji si predstavila:

1. Alžir - Maroko: granica je vec dugo dugo zatvorena i slabe su sanse da ce uskoro biti otvorena. Moja sugestija: ako zelis da ostanes pri svom pocetnom itinereru moras iz Alžira da ides u Španiju trajektom, pa zatim iz Španije za Maroko istim prevoznim sredstvom; medjutim po meni je bolja varijanta ako bi put zapocela iz Maroka (imas dosta niskotarifnih linija do tamo) i završila u Alžiru pa se vratila u evropu trajektom do Francuske ili avionom

2. Somalija: apsolutno ne ici ni u kom slucaju!!! Realno ta zemlja (koja samo na papiru postoji) je veca opasnost od Iraka, Afganistana, Pakistana i Jemena zajedno... Medjutim ako ti je zelja da krocis na teritoriju Somalije imas mogucnost da odes u Somaliland (otcjepljena pokrajna bez medjunarodnog priznanja) koja je RELATIVNO bezbjedna za obici. U tom slucaju moja sugestija moze biti ruta Etiopija-Somaliland-Džibuti-Eritreja-Sudan a nakon toga i ostale drzave Magreba zakjljucno sa Alzirom

• Author

Pa da li cu sledece godine Azija ili Afrika u avgustu 2011 ,to cu da vidim i presecem do Nove godine sad,ali skupljam informacije...zapisujem,kupujem karte...sva sam unela u istrazivanje jer vrlo brzo ce doci prolece kad cu morati da pocnem da vadim vize,vakcine i ostale stvari za put...

znam da je granica Alzir-Maroko zatvorena,to sam predvidela,tako da cu da idem iz Alzira u Mauritaniju,a Somaliju cu izbeci u sirokom krugu...ili da prodjem tom teritorijom pa okolo kako ste rekli...

U tom slucaju moja sugestija moze biti ruta Etiopija-Somaliland-Džibuti-Eritreja-Sudan a nakon toga i ostale drzave Magreba zakjljucno sa Alzirom

Џибути и Еритреја су имали мали погранични рат, тако да не знам да ли је граница отворена.

Еритреја је прилично затворена земља, нека врста афричке Северне Кореје, за путовања ван главног града Асмаре је потребна специјална дозвола, за визу нисам сигуран али негде сам читао да се мора извадити у земљи надлежној за твоју земљу, мислим да је за Србију то Италија.

e vidis to nisam cuo za rat izmedju eritreje i dzibutija...zanimljivo...

inace kad si spomenuo to u vezi vize za eritreju, isto pravilo vazi i za etiopiju jer se moze dobiti viza iskljucivo u ambasadi koja je nadlezna za tvoju zemlju. u ovom slucaju ambasada u rimu za srbiju a i crnu goru... citao sam o tome na lp forumu da vise se ne izdaju vize u keniji i ugandi za etiopiju za strance...

tince a jesi li predvidjela da je teroristicka organizacija Islamski Magreb veoma aktivna u podrucju granice izmedju Mauritanije, Alzira i Malija i da je to zona sigurna slicno kao i Somalija. S druge strane ne znam da li je granica uopste otvorena izmedju Alzira i Mauritanije i da li postoji organizovan prevoz...

• Author

Informaciju cu da proverim ovih dana ,mada svi kojima sam rekla rutu ,gledaju me kao da sam pala sa Marsa  ::crazy: ,ali ne odustajem od puta  teg,makar menjala rutu :cryy: ,ali provericu oko tih terorista,zatvorenih granica i slicnih prepreka. Cim saznam nesto novo javicu da ako neko ide u tom pravcu pre mene da zna ali prihvatam sve dolazne sugestije  :eat:

Hahah e strava ! Ja zivim i radim kao pilot već neko vreme u Lagosu u Nigeriji letim za Virgin Nigeri-ju,i ovde ljudi izbegavaju kolima noću da se voze a kamoli da krstare po Africi na bickli.Od mog stana do Šeratona ima 500m i do sada nikada niko od mojih kolega belaca nije niti ide pešaka noću !! Tako da mogao bih do sutra da ti pišem šta sve može da se desi ali u svakom slučaju srećno ti bilo. 

• Author

Zanimljiva ideja, nadam se da ćeš je sprovesti u delo!  ;)

Ne znam da li si već videla blog sa sajta  https://www.klubputnika.org/Blogovi/76-afrika

Ruta nije identična, ali kači neke države iz tvog plana. Verujem da će ti biti zanimljivo i korisno da pogledaš!

:mah:

Procitala sam i upila svaku informaciju  :eat:

Hvala

• Author

Hahah e strava ! Ja zivim i radim kao pilot već neko vreme u Lagosu u Nigeriji letim za Virgin Nigeri-ju,i ovde ljudi izbegavaju kolima noću da se voze a kamoli da krstare po Africi na bickli.Od mog stana do Šeratona ima 500m i do sada nikada niko od mojih kolega belaca nije niti ide pešaka noću !! Tako da mogao bih do sutra da ti pišem šta sve može da se desi ali u svakom slučaju srećno ti bilo. 

Za noc cu gledati smestaj,bas toliko  ::crazy: i nisam...

Videcu tek sta i kako cu za smestaj,jer kako vidim pre cu otici u Aziju 2011 a onda na prolece 2012 u Afriku...ali imam jos mesec i kusur dana da odlucim....

e vidis to nisam cuo za rat izmedju eritreje i dzibutija...zanimljivo...

Ustvari, bio je to manji sukobčić... ali nisam siguran da je granica otvorena.

http://en.wikipedia.org/wiki/Djiboutian%E2%80%93Eritrean_border_conflict

tince a jesi li predvidjela da je teroristicka organizacija Islamski Magreb veoma aktivna u podrucju granice izmedju Mauritanije, Alzira i Malija i da je to zona sigurna slicno kao i Somalija. S druge strane ne znam da li je granica uopste otvorena izmedju Alzira i Mauritanije i da li postoji organizovan prevoz...

Sahara je inače jako nezgodna.

Alžir-Maroko granica zatvorena.

Mauritanija-Zapadna Sahara slično

Evo čitam i Alžir-Mauritanija.

Mali, Alžir i Niger su inače poprišta pobuna Tuarega i sl.

Čad ima omanji građanski rat, plus napetost sa Sudanom.

Tako da...

Somalija vise prakticno ne postoji, samo teorijski. Sastoji se iz nekoliko (nepriznatih) drzava.

Somalilend je nekadasnja Britanska Somalija. Iako ga niko ne priznaje, to je jedini deo Somalije koji kako-tako funkcionise.

Mislim da se drugi deo zove Puntland i svi somalijski pirati o kojima mozete cuti i citati u medijima su iz ovog dela Somalije.

Ostatak zemlje otpada na teritoriju zvanicne Vlade Somalije (manji deo) i pobunjenih islamista koji su povezani sa Al Kaidom (veci deo). Vladu podrzavaju trupe Africke unije koju u potpunosti cini etiopska vojska (ono sto je zanimljivo Somalija i Etiopija su nekada ratovale). Mozda i najzesce borbe se vode u glavnom gradu Mogadisu.

Toliko o Somaliji.

• Author

E ovo je da  :maddd: ,,ali nacicu neku alternativu...koji put onda vi preporucujete,koje zemlje,granice...

Stvarno nije fer,ali hvala svima na dobrim savetima...

SUPER STE  klanj::clap.gif' alt=':clap:'> :spot:

ovo bi ti bio moj predlog onako najlakse izvodljiv u ovom momentu...

polazna i zavrsna tacka Egipat; to znaci da se moras avionom spustiti do dolje

a nakon toga idemo...( u zagradi je info kako da sredis vizu)

1. Egipat ( na aerodromu)

2. Sudan ( u Kairu ili Asuan)

3. Uganda (na granici)

4. Ruanda ( na granici ili u Kampali)

5. Burundi (u Kigaliju)

6. DR Kongo - istocni dio (u Budzumburi)

7. Zambija (na granici)

8. Zimbabve (na granici ili u Lusaki)

9. Bocvana (mozda na granici ali najsigurnije je da se dobije u Harareu)

10. Juznoafricka Republika (zvanicno u ambasadi u Atini, a vjerovatno moze i u Gaberone; uzmi multi ako hoces da odes u Lesoto i Svazilend)

11. Lesoto (Pretorija)

12. Svazilend (Pretorija)

13. Mozambik (Mbabane)

14. Malavi (na granici)

15. Tanzanija (na granici)

16. Kenija (na granici)

17. Etiopija (ISKLJUCIVO U RIMU; postoji info da ambasada u Zimbabveu isto izdaje i za strance, ali tu onda moras rizikovati)

18. Somalilend (u Adis Abebi ili na granici)

19. Dzibuti (na granici)

20. Eritrea (u Dzibutiju)

Zbog komplikovane i duge procedure vadjenja Sudanske tranzitne vize ovdje mozes zavrsiti svoju ekspediciju i letjeti nazad do Kaira a zatim kuci.

E sad sto se sigurnosne situacije tice ovi predjeli su definitivno sigurniji nego Zapadna Afrika, Sahara, basen Konga ili Somalija; medjutim NISTA NIJE DOVOLJNO SIGURNO u Africi. Ako stvarno planiras dugo da ostanes ovaj itinerer moze biti veoma zanimljiv. Jedini problem koji sada vidim u ovome je januarski referendum u Juznom Sudanu, gdje moze doci do osamostaljena tog regiona pa onda nisam siguran kao bi sve to izgledalo. Za sada do Dzube (Juzni Sudan) se ide normalno i imas redovne konekcije do Ugande.

Nadam se da je ovo od pomoci...

Vizu za Etiopiju mozete dobiti u Budimpesti,cak mozes i da se pogadjas oko cene. ;)

Isto tako zahtev za dobijanje  vize za Juznu Afriku moze da se preda u Budimpesti,sto je i najjeftiniji nacin,da ne bi slali postom ili da vam agencija uzima preko 100 e,za vizu koja kosta 42 e.

Za Svazilend nam nije potrebna viza.

Sudanska se moze izvaditi u Sofiji,i to bez pisma preporuke koja je obavezna kad se vadi u Egiptu,a trazi se od naseg konzula i kosta oko 30 e.

Za Zambiju i Malawi ne moze na granici,barem nije mogla u Chipati,vec ova prva se moze dobiti za 2 dana u Najrobiju po ceni od 50$,a druga za 70$ tranzitna od 7 dana u Daru,ali se ceka najmanje par dana.

Viza za Mozambik se moze pribaviti na Zanzibaru za samo 40 $,a moze i na granici ako udjete iz Jara,ali ne i bus kompanijom,vec kolima.

Racunajte da ako idete na krajnji sever Mozambika na granici sa Tanzanijom,budete opljackani od strane policiie nekoliko puta,jer od Maputa do granice ima skoro 3000 km.

Nadam se da cu ovim proverenim informacijama nekom pomoci u veoma skupim i slozenim procedurama za dobijanje africkih viza.

Vizu za Etiopiju mozete dobiti u Budimpesti,cak mozes i da se pogadjas oko cene. ;)

Isto tako zahtev za dobijanje  vize za Juznu Afriku moze da se preda u Budimpesti,sto je i najjeftiniji nacin,da ne bi slali postom ili da vam agencija uzima preko 100 e,za vizu koja kosta 42 e.

Za Svazilend nam nije potrebna viza.

Sudanska se moze izvaditi u Sofiji,i to bez pisma preporuke koja je obavezna kad se vadi u Egiptu,a trazi se od naseg konzula i kosta oko 30 e.

Za Zambiju i Malawi ne moze na granici,barem nije mogla u Chipati,vec ova prva se moze dobiti za 2 dana u Najrobiju po ceni od 50$,a druga za 70$ tranzitna od 7 dana u Daru,ali se ceka najmanje par dana.

Viza za Mozambik se moze pribaviti na Zanzibaru za samo 40 $,a moze i na granici ako udjete iz Jara,ali ne i bus kompanijom,vec kolima.

Racunajte da ako idete na krajnji sever Mozambika na granici sa Tanzanijom,budete opljackani od strane policiie nekoliko puta,jer od Maputa do granice ima skoro 3000 km.

Nadam se da cu ovim proverenim informacijama nekom pomoci u veoma skupim i slozenim procedurama za dobijanje africkih viza.

Ovo su informacije sa sajtova MIP-a navedenih zemalja i sa LP foruma. Tako da za tacnost informacija ne mogu staviti ruku u vatru. Sto se tice Etiopije na sajtu njihovog MIP-a izricito pise da se mora izvaditi viza u nadleznoj ambasadi, a u slucaju da neka drzava nije pokrivena sa odredjenim diplomatskim predstavnistvom moras pisati dopis nablizem (odnosno onom po tvojoj volji) i da se najavis da ces doci da trazis vizu. Kad dobijes pozitivan odgovor od njih onda mozes vaditi vizu. Da je situacija ovakva moze se vidjeti iz iskustva mnogih ljudi koji nisu mogli dobiti vizu u Keniji i Ugandi, pa su slali pasos DHL-om u ambasagu nadleznu za njih....

Ovo su informacije sa lica mesta.

Dobro dosao cejlonko, ili dobro dosao natrag. :)

Isla bi sa biciklom,ranac na ledja,fotoaparat/kamera/sator/netbook

Malo me brine ovaj tvoj plan :) Ja sam obično poslednji na ovom forumu koji će da kaže da je nešto opasno ili komplikovano, ali to što si smislila je... U najmanju ruku rizično. Na primer, u Africi ne možeš tek tako da zanoćiš u šatoru pored puta, jer može nešto da te pojede. I tako dalje.

Ne znam koliko si već radila ovakve stvari, ali možda bi bilo bolje da prvo odradiš Aziju. To je jednostavnije, putevi su bolji, ljudi bolje žive, uglavnom je mirno, životinje su manje opasne a bolesti manje smrtonosne. Vize su neuporedivo jeftinije, a nikakva posebna vakcinacija nije potrebna.

Azija ti je sasvim dobar trening pred Afriku. Razdaljine su takođe ogromne, imaš i pustinje, i ogromne planine, i ljude sa kojima nećeš nikako moći da se sporazumeš :) Priroda je neuporedivo veličanstvenija nego u Africi. A ne moraš stalno da misliš šta da radiš ako te noć zatekne na ulici ili van grada, da se prskaš autanom, spavaš pod mrežom i non-stop piješ antibiotike.

Eto, samo predlog. Ako ti se Azija dopadne i shvatiš da želiš da sledeći izazov bude još teži, neće Afrika pobeći :)

Meni je zapao za oko ovaj detalj

Isla bi sa biciklom,ranac na ledja
. To ti je pain in the ass, dizvineš, a i za leđa, i ja tako ne bih ni do Povlena išao.

Ako putuješ biciklom, zaboravi na ranac. Sav prtljag obavezno ide u bisage (tebi će verovatno trebati i one prednje), a među prtljagom nek bude i manji gradski ranac koji će ti trebati kad rešiš da prošetaš nekud.

I, da, ako nisi do sada putovala biciklom, bilo bi lepo da prvo napraviš par vikend tura, radi testiranja tehnike pakovanja prtljaga i da bi se setila da nabaviš još neke sitnice koje zatrebaju čoveku na biciklu.

Evi i ja da se nadovezem na prethodni post. Jednom prilikom sa vozio relaziju Kragujevac-Beograd sa rancem tezine oko 12-13 kila i pritisak na rukama je bio blago receno uzasavajuci. Bisage su ovde mnogo bolje resenje, ali ne znam kako ces spakovati i sator i vrecu i notebook i sve ostale sitnice. Ja bih pre spavao u nekim hotelcicima (u tom delu sveta ne bih rekao da su preterano skupi) nego u satoru. Spavanje u satoru posle svakodnevne voznje od 100-150 km mi nije bas privlacna opcija :). Za spavanje ti ovaj sajt moze pomoci http://www.warmshowers.org/ (opet, ne znam koliko je aktuelan u Africi). Predpostavljam da nemas malo iskustva sa voznjom na duge staze cim planiras ovakav put, ali eto da napomenem. Bez tri meseca jakih priprema ja se ne bih upustao u ovu varijantu. Zgodno bi bilo i da naucis osnovne stvari oko popravljanja bicikle i da poneses par rezervnih delova (sumnjam u verovatnocu da u sred Afrike naidjes na Shimano prodavnicu :) ).

• Author

Hvala svima,

pa iskreno  najrealnija solucija je Azija za sad jer je jednostavnije za vize i ostale stvari.I lakse dolazim no informacija.

Sa biciklom sam isla na duze staze dok sam zivela u Americi gde sam vozila po NJ,PA,NYC,FL i AZ,ali nisam nosila mnogo stvari,ali znam da cu morati vrlo brzo da nabavim kvalitetan bajs  kako bi usla u trening sto pre,jer ovaj sto imam sad nije bas ni za okolno naselje.

Za pocetak cu praviti vikend ture po Sumadiji,pa cu da se sve vise i vise udaljujem.

Usput cu poceti i druge pripreme. Jedva cekam.

Hvala svima na svim dobronamernim predlozima stvarno ste super svi da ne nabrajam pojedinacno  clap.gif' alt=':clap:'> :clap: clap.gif' alt=':clap:'> :pivoooo: :pivoooo: :pivoooo: :pivoooo: