Jump to content

Featured Replies

Posted

Situacija: zelite da pobegnete negde  (od ljute bivse zene, ili uterivaca dugova npr.  ;D ), ili jednostavno da zapocnete nov zivot, a da vas niko ne nadje. Uzimate vas biometrijski pasos, nesto novca, i prelazite granicu u neku Evropsku zemlju, a odatle npr. u neku azijsku ili juznoamericku.

Ko ce u tom slucaju imati podatke o vasim putovanjima, tj. znati gde se vi tacno nalazite? (gde ste sleteli, uzleteli zadnji put i sl.)

I npr. kad biste morali da pobegnete negde, a da vas niko ko ne zelite ne nadje... gde bi i na koji nacin to bilo?  :)

Zavisi koliko novca imas na raspolaganju. Ako imas dosta dobijanje drugog drzavljanstva sa promenjenim imenom nije problem. Ako je to manje onda vec moras da zavaras trag ili da odes u neku nedodjiju.

Nedodjija - Brazil ili Rusija, zavaras trag - promenis ime pa se kreces nizom zemalja, ne ides direktno na krajnju destinaciju.

Nedođija = Irian Jaya Timur, Indonezija, oblast zapadno od Papua Nove Gvineje, tamo te niko neće naći  :hihi:

Zavisi, u Indoneziji bi definitivno "odskakao" medju lokalnima dok u Rusiji i Brazilu ne bi, makar ne po izgledu. Time se mogucnost da ostanes nakon isteka vize ilegalno a da ne budes uhvacen smanjuje. Jos narocito posto u toj oblasti imas urodjenike sa kojima nije lako komunicirati i koji bi te 100% dozivljavali kao stranca, a vlada drzi tamo dosta snaga obezbedjenja jer je urodjenici bas i ne gotive.

On 12/3/2010 at 10:00 AM, noskich said:

Zavisi, u Indoneziji bi definitivno "odskakao" medju lokalnima dok u Rusiji i Brazilu ne bi, makar ne po izgledu.

a otkud ti znaš kako on izgleda ?  :P

bilo koji vise milionski grad je destinacija za takvo nesto...(u nasem slucaju van zemlje u kojoj se zivi)...dakle kupi se karta recimo za neki veliki grad negde, odsedne na par dana i busem ili vozom ode u sledeci te se tamo uzme avion za krajnju destinaciju....

eksperiment za ovo...u slucaju da se neko iz unutrasnjosti srbije doseli u beograd i da se ne javi nikom gde je...koliko bi vremena trebalo da se sazna gde je...a tek kad bi neko otpirio za inostranstvo...

recimo ruta  beograd-njujork-vasington-sidnej...  nema teorije da ce to iko ikad provaliti osim u slucaju da je osoba krivicno gonjena ali i tada su male sanse...cak i da se neko ko vas poznaje doseli u sidnej male su verovatnoce da ce te se sresti a i ako se sretnete da ce vas prepoznati jer vas je isti i zaboravio a pored toga ste se uklopili u njihov stil oblacenja, ponasanja, pricate engleski a ne srpski...i nakon godinu dve kad se pokupi njihov akcent nema teorije da ce neko provaliti da ste se doselili tu...

podaci o putovanjima...avio kompanije arhiviraju podatke o kupljenim kartama ali se podaci brisu nakon izvjesnog vremena...najlaksi nacin za provaliti gde je ko je po koristenju bankovnog racuna...turisticke agencije cuvaju ove podadke jako kratko ili ponekad nikako...drugi jako lak i jednostavan nacin za otkriti osobu je po koristenju interneta...ako neko provali da ste piskarali po netu pod nekim nadimkom, proverili mail i sl...treba nekoliko minuta da se sazna gde je taj racunar...e sad to se da zavarati al opet ako je osoba krivicno gonjena onda se ti tragovi daju otkriti osim ako je osoba dobra na ovom polju...

sve razvijenije zemlje arhiviraju kretanje stanovnistva preko granica...ali opet ako recimo ako neko predje iz srbije u bosnu sa licnom kartom...ne moze se znati da je osoba napustila zemlju...opet recimo ako dodjete na Kubu, ulaz izlaz se ne evidentiraju tako da mozete otici u bilo koju zemlju posle toga(ako imate vizu za istu ako treba) i da se to ne zna....

...postoji milion nacina da se ovo zavara samo zavisi od para koji koristiti...

...evo jedan banalan primjer toga...u Gradisci bila neka zena koja je varala ljude za kredite i pozajmice te je ista nestala i nakon par godina je ista pronadjena 50km dalje(u Banjaluci)...pokupila je pesake na pesackom pa fotke i ime bili u svim novinama...

cak i da se neko ko vas poznaje doseli u sidnej male su verovatnoce da ce te se sresti a i ako se sretnete da ce vas prepoznati jer vas je isti i zaboravio a pored toga ste se uklopili u njihov stil oblacenja, ponasanja, pricate engleski a ne srpski...i nakon godinu dve kad se pokupi njihov akcent nema teorije da ce neko provaliti da ste se doselili tu...

Zivim u Sidneju dve i po godine i ne slazem se uopste. Sidnej jeste jako razudjen grad po povrsini, ali ima mali centar - CBD koji se moze prepesaciti za 15 minuta. Ma gde ziveli u Sidneju pre ili kasnije cete provesti neko vreme u CBD, a tada postoji i verovatnoca da sretnete ko zna koga. A to u vezi akcenta nema teorije da ces ga sto ti kazes "pokupiti" za 2 godine osim ako se sve vreme uprezes da pricas tako, sto iskusnija osoba moze da primeti.

Mislim da tvoja ruta bas i nije izvodljiva za nekoga iz Srbije ko bi da nestane brzo zbog viza. Dobiti vize za US i Australiju nije ni brz ni lak proces za nase drzavljane, cak ni turisticka viza. Zato sam i predlozio Rusiju i Brazil kao idealne zemlje.

I ne znam kako si zamislio da bi ta hipoteticka osoba mogla da legalno ostane u Australiji? Turisticka viza se ne moze "pretvoriti" u neku drugu, a ziveti ilegalno ovde je daleko teze izvodljivo nego u US zbog male populacije i koncentracije stanovnistva u gradovima. Kazes nestaces u visemilionskom gradu. Sidnejski CBD je potpuno prekriven CCTV kamerama koje snimaju 24/7. U Australiji takodje moras da registrujes svaki telefon - SMS karticu na primer. Za sve zivo ti treba ID - da udjes u pab, bilo kakve bankarske radnje, porez, posao...

Ajde da pretpostavimo da neko radi na crno, zivi u zabacenom delu grada, ne koristi nikakve usluge. I onda bi mogli da ga otkriju preko telefonskih poziva i aktivnosti na internetu.

Mislim da je za takve mahinacije i sam Novi Beograd dobar, a u globalnim okvirima, mislim da je Sao Paulo keva ;) Nisu dzabe svi krimosi iz ex YU u tim krajevima :)

naveo sam banalan primer putovanja, jer mi se sidnej svideo(osim delova gde zive nasi ljudi, to treba daleko zaobici)...a koliko znam za brazil takodje treba viza ako cemo tako...sto se vize za usa tice ja sam svoju dobio za jedan dan na 10 god...

...sto se akcenata tice...to zavisi od coveka i kom krugu ljudi se krece...bio sa mu sidneju i oko sidneja vise od 6 meseci prilicno sam pokupio tog naglaska...pa centar i jeste mali al ne vidim sto bi neko ko ide da nestane isao da se vrzma po celi dan po centru...a za doseliti se u neku zemlju ima milion nacina...pa sad ako ce doticni da ide na kings kros ili u platinum klub pa vjerovatno ce ga neko i provaliti posto vidjeh da ima nase raje kolko ti volja...

...SIM kartica...ja je kupio bez ikakvog papira...mogu da navedem jos jedno 300ak ljudi koji su uradili to isto...

sto se ostanka tice, ne pucam na ilegalan ostanak(neki dan bila emisija o carini na aerodromu u sidneju i ljudi deportovali covjeka koji je tu boravio 17godina bez papira, covek posao kuci pa ga provalili...a dosao sa turistickom vizom)...cak se i ovde vrte oglasi da autralija trazi radnike kojekavih profila(ono kopanje kanala i sl)

sto se kamera tice...ako covek nije krivicno gonjen i ako je dobio neki bezvezan posao ne vidim zasto bi ga neko cimao a i ta tehnologija trazenja...o tome mozemo raspravljati do  zore, radim na sistemu za prepoznavanje lica i taj sistem ne funkcionise kao u filmovima, ni blizu...na ulazu u klubove ti gledaju koliko godina imas a ne ko si...

...sto se nelegalnog ostanka tice...kupis kruz ili neku turu i jednostavno u nekoj luci se slobodnio odsetas...ova scena se jako cesto desava po brodovima...nisam cuo da su safatali nekoga...

...opet rekoh to zavisi od para kojim se raspolaze...

sto se identiteta tice...ako se neko ozeni i uzme recimo zenino prezime i promeni svoje ime(cak i kod nas je moguce promeniti ime)...znaci opet da li covek hoce da zapocne novi zivot daleko od svega il je krivicno gonjen....

za internet se slazem i vec sam to rekao...sve zavisi koliko je covek dobar sa racunarima...

Koliko sam cuo poslednja informacija je da su vize za Brazil ukinute.

Tebi se moze ciniti da si "pokupio" akcenat ali pitaj nekog lokalca koji je rodjen ovde da li moze da primeti ili ne. To je prava procena, a ne kako ti sebi zvucis.

Mozes ti kupiti karticu bez papira, ali moras navesti podatke, ime, prezime, adresa boravka i broj nekog identifikacionog dokumenta. Sad sta se desava ako slazes ne znam posto nisam probao.

Radnici se traze, ali imigracioni proces traje minimum 6 meseci i to za one koji su direktno sponzorisani od strane kompanija koje dokazano dobro posluju, i iskljucivo profesionalci sa minimum 3 godine iskustva i minimum 70 hiljada ponudjene godisnje plate u strukama koje su navedene na listi kao deficitarne. To je za te specijaliste, a za manje potrebne radnike se ceka 2-4 godine u proseku plus i nakon tog vremena nije garantovano da ce viza biti dodeljena - po novom zakonu svaka imigraciona prijava jednostavno moze da se ponisti bez obrazlozenja. A da ne pominjem i sto se imigracioni zakoni menjaju svakih 3-6 meseci. Tako da Australija definitivno nije zemlja za te svrhe.

Ne mora biti samo kamera, sluzba za hvatanje ilegalaca ima razne metode na raspolaganju - pracenje mobilnog telefona  npr.

Napisao sam ti vec - teoretski ti mozes ostati ilegalno ako nadjes posao na crno (cime rizikujes ucenjivanja i da ce te gazda prijaviti) i zivis u nekoj rupi iz koje ne ides nigde, ne primas pisma ni posiljke, ne koristis telefon ni internet itd. Za normalan zivot ti trebaju papiri za sve (registracija kola, bankarstvo, krediti, putovanja...).

Ako si bio krivicno gonjen nema nikakve sanse da ces dobiti iseljenicku vizu za Australiju. Cak i turisticka se podvodi pod znak pitanja.

Dragance - Sao Paulo definitivno, ili Manaus.

...sto se akcenta tice covek ide da ga ne prepoznaju njegovi a ne da se nadmudruje sa lokalcima ciji je naglasak jasniji ili sta vec...

...za karticu niko nije ni pitao za podatke, a kad prijavljujes podatke pri aktivaciji mozes da navedes bilo koju svetsku adresu....

...vec sam napisao da ako je covek krivicno gonjen sve to pada...i odlazak bilo gde je upitan, jer ce kad tad biti pronadjen sem ako ne ode u neku zemlju koja ce mu dati azil ali za to treba para...i kao sto vec dva putarekoh sve zavisi od kolicine novca kojom se raspolaze...sto se ilegale tice, opet ne savetujem coveku nego kazem da ima slucajeva da se ljudi i time bave...kako je onda onaj lik ostao 17 godina poslujuci i radeci i na kraju je provaljen tako sto je sam otisao na aerodrom...koliko god branio institucije australije, one ipak nisu savrsene i imaju rupe kao i u bilo kojoj drugoj zemlji....

za Manuas ne znam...nisam bio... ali Sao Paulo je grad pun kojekakvih bandi i kriminala, i ne vidim tu niceg lepog, otici tamo na odmor turisticki i ziveti tamo su dve razlicite price...opet ako covek ima brdo para za zivot u pojedinim prestiznijim i bezbednim kvartovima, onda to jeste grad za njega u protivnom da belac zivi u takvom gradu da se tu dobro snadje...sumnjam...ne kazem da nema ljudi koji su uspeli ali verujem da je takvih malo...svi koje znam da im je to poslo za rukom zive u Santiagu...

...primer lika koji je to uradio...doduse ovaj nije ispario totalno, nas par zna gde je, posto se covek javio....uzeo turisticku vizu putovao po USA malo i ozenio se tamo nekom te sad zive i rade na XXXXXX....e sad pravo se pitam da li ce neko da ide tamo da ga trazi i torsi par hiljada dolara na put i sta ce da uradi kad dodje tamo...sve i da taj neko dodje, odes u policiju i navedes da te taj i taj uznemirava i sta vec i problem resen opet ako nisi krivicno gonjen ili ako ne dugujes lovu mafiji....

taj odlazak se planira tako da je to ipak proces a ne da coveku sine e sutra odo....a ako je u toj prici nek se odseli u drugi grad u istoj zemlji i rodbina ga nece naci godinama a do tad ce se vec snaci....

Vize za Brazil jos nisu ukinute, ali bice uskoro, cim parlamenti usvoje te odluke, koje su donesene pre par meseci. Cak i sad dobiti vizu je prilicno jednostavna stvar.

Sao Paulo sam naveo jer je grad ogroman i nije uopste rec da neko tamo ide turisticki. Meni se cak na neki nacin i svideo, ima tamo puno lepih stvari, kulturnih dogadjaja... Ne bih voleo da zivim u njemu, ali zivim na 200km pored, pa kad mi se cefne, skoknem. Ali, mislim da je meka za nekog ko zeli da se sakrije od bilo cega, jer je steciste ljudi sa svih meridijana, ljudi svih rasa i nenormalno je velik. Ne vidim zasto bi neko kao belac trebalo da ima problem da zivi tamo. Kriminala ima, to svakako, ali nista manje ni vise nego u bilo kom drugom velikom gradu.

...za sakriti se svakako jeste meka... ;) u svoj toj guzvi i haosu koji nose veliki gradovi....sto se kriminala tice nekako sam stekao utisak da ga po latinskim gradovima ima vise nego sto bi bilo u nekim granicama "normalnog"...

• 3 months later...
  On 12/11/2010 at 3:52 PM, zeljo_bl said:

...za sakriti se svakako jeste meka... ;) u svoj toj guzvi i haosu koji nose veliki gradovi....sto se kriminala tice nekako sam stekao utisak da ga po latinskim gradovima ima vise nego sto bi bilo u nekim granicama "normalnog"...

Pozdrav svima,

Nedavno sam na internetu pronašla program South American Explorer 1 - 51 dan, cijena 3085 EUR-uključuje avio prijevoz do Južne Amerike sa svim taksama, sve aerodromske transfere i međugradske prijevoze u J.A. po planu putovanja, trodnevnu turu prijelaska Anda u džipovima (prijevoz, smještaj i hrana), smještaj u hotelima/hostelima/guest hausima na svim destinacijama i usluge vodiča grupe tokom cijelog putovanja. S obzirom da je to jako jeftino, molila bih sve one koji su čuli za agenciju ************, da mi se jave i napišu svoja iskustva ako su putovali s njima. Zanima me koliko profesionalno organiziraju daleka putovanja i koliko su pouzdani?

Hvala unaprijed.

To nije uopste jeftino. Meni je kolega bio u Juznoj Americi nesto duze od mesec dana i kaze da nije nigde stedeo, a potrosio je oko 2000 evra ukljucujuci avionski prevoz i sve druge troskove.

Ovisi gdje je bio. Ovo je skoro dva mjeseca i ide se Brazil-Argentina-Čile-Bolivija-Peru. Zato bi htjela čuti iskustva putnika koji su bili sa ovom agencijom na nekom putovanju.

Tesko da ces naci nekoga ovde ko moze/hoce da plati 3000 evra nekoj agenciji.  :yok:

noskichu nebi ti ni proslo,da bi se aktivirala kartica moras biti punoletan,ustvari potreban ti je broj vozacke ili pasosa.inace australija je 'pokrivena' nesto kao SF filmovi.

o uklapanju ni reci,nasih se moze naci i u najvecoj rupi,kakvih ima sudbina ne biste verovali.recimo lutam ti ja tako australijom ,stanem da natocim gorivo i popijem kafu na 1000 i nekom kilometru kad primetim predratnog komsiju iz dalmacije. kontam jest-nije on,prosle su godine,javio bih se pa ne bih da se osramotim i na kraju prelomim,javim se i stvarno je bio on.

uostalom po izgledu mozes ustanoviti odakle je ko sa 90% sigurnosti. razlike su ogromne i sa godinama dobijes posebna cula tako da danas skontam nekog iz ex-Yu skoro sa 100%.

zamisli da si  u NS,godina 98,rat je prosao pre tri godine,isti narod a ti ipak kontas ko je a ko nije odatle.ne znam kako,izgled,oblacenje,pokreti,konstrukcija,'bem li ga...

za tako sta treba biti lud ili totalni debil koji putuje jer je to in.

kad bih imao vremena sa tim parama bih ispunio neke snove,recimo koreja pa transsibirskom preko moskve i kavkaza do izraela i dalje do spanije i nazad do stranda.

On 3/23/2011 at 8:56 AM, Sevda said:

Ovisi gdje je bio. Ovo je skoro dva mjeseca i ide se Brazil-Argentina-Čile-Bolivija-Peru. Zato bi htjela čuti iskustva putnika koji su bili sa ovom agencijom na nekom putovanju.

Kao sto rece Chaba, to uopste nije jeftina prica. Najpre se raspitaj o zemljama koje zelis da posetis, smestaju i cenama, pa donesi odluku. Ako si spremna da das 3000 eur i to jos "no name" agenciji, svaka ti cast! :mah:

• 3 weeks later...

Jel moze neko da napise ko je skoro bio u Juznoj Americi za koliko para se moze obici Bolivija, Peru i Argentina...

Da ne reklamiramo agencije, i ja sam nasla 24 dana po tim zemljama za 2300e..al sam kao i vecina ovde ubedjena da moze to i jeftinije...to jest da nam agencije nisu potrebne...