Jump to content

Featured Replies

Posted

Planiram da sa jos 3 drugara idem u Budimpestu za NG,sinula nam je ideja,ali nista nemamo planirano,pa smo mislili da je ovde najbolje da potrazimo savete od iskusnih putnika. Plan je da idemo kolima. A zanima nas vezano za samo putovanje kolima na sta treba da obratimo paznju,da li nam treba neki poseban papir... Gde je najbolje otici tamo,neko mesto za izlazak,trg,ili sta vec? I da li neko moze da nam preporuci neki smestaj tamo,da li bi trebali da rezervisemo unapred ili postoji sanas( u sta sumnjamo) da nadjemo smestaj tamo?

Svaka informacija nam je dobro dosla,i hvala unapred.

Tesko za smestaj na licu mesta...

Za auto nista posebno, zeleni karton i medjunarodna (ona nije bas ni potrebna, ali...)!

Blazi su od nas sto se tice zimske opreme ;).

trenutno se odrzava neki vasar na trgu voronjecki ili tako nesto, blizu ulice je dunava i parlamenta.. jako lepo izgleda i vredi videti ako ste gurmani. prodaje se kuvano vino, rakija, razne vrste pecenja, mnostvo slatkisa.. onako bas domacinski :)

trenutno se odrzava neki vasar na trgu voronjecki ili tako nesto

verovatno misliš Vörösmarty tér na početku Vaci ulice? tu se uvek održavaju neke manifestacije  :blob:

trenutno se odrzava neki vasar na trgu voronjecki ili tako nesto

verovatno misliš Vörösmarty tér na početku Vaci ulice? tu se uvek održavaju neke manifestacije  :blob:

jeste! odlicno mesto za vecernju zabavu :)

Ja idem posle Nove godine za Bozic i kako ostajem 5 dana zanima me sta sve videti u Budimpesti u zimskom hladnom periodu.

Interesovanja:

1. Parlament - kazu za EU gradjane besplatna vodjena tura. Da li to neko proverava pasose i ako proverava da li se mogu iskoristiti press kartice zvizhd ( ovo pitanje za kartice inace vazi za svaki objekat)

2. Royal palace

3. Fisherman's bastion jel se placa ulaz (procitala sam da je ulaznica 200HUF a da se moze uci 24h/dan, pa mi je to malo nelogicno

4.margaret island - s obzirom na vreme sta se moze videti

5. mathias church - je li stvarno karta 700huf i kako se tu moze uci free

6. lavirint - kakva je temperatura unutra i kako ide sa press karticama

7. aqua world ili secenji (kad je neko zimogrozljiv)? ko ume da rastumaci cene karti za secenji?

8.dreher beer museum  :pivoooo: iskustva i da li vaze press kartice? :pivoooo:

9.restoran sa dobrim gulasem koji nije mnogo skup

Svaka informacija je dobro dosla. hvala.

Planiram da sa jos 3 drugara idem u Budimpestu za NG,sinula nam je ideja,ali nista nemamo planirano,pa smo mislili da je ovde najbolje da potrazimo savete od iskusnih putnika. Plan je da idemo kolima. A zanima nas vezano za samo putovanje kolima na sta treba da obratimo paznju,da li nam treba neki poseban papir... Gde je najbolje otici tamo,neko mesto za izlazak,trg,ili sta vec? I da li neko moze da nam preporuci neki smestaj tamo,da li bi trebali da rezervisemo unapred ili postoji sanas( u sta sumnjamo) da nadjemo smestaj tamo?

Svaka informacija nam je dobro dosla,i hvala unapred.

https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=4805.0

Ево свих потребних информација у вези докумената за ауто.

Што се тиче смештаја летос смо другар и ја били у једном пансиону. Зове се Нордик, није баш близу центра али се колима или градским превозом стиже за 15ак минута. Налази се у мирном и зеленом делу града, као на Сењаку или Дедињу у Београду. Ево линка ка њему.

http://www.qype.co.uk/place/98795-Nordic-Pension-Budapest

Мислим да је двокреветна соба са купатилом и ТВ-ом 35 евра. Власник је млађи дечко за кога ми се чини да се дрогира.  ;D Кад смо ми свратили да тражимо смештај рекао је да ће соба бити спремна за два сата. Договорили смо се да спреми собу и ауто оставили испред пансиона. Касније није могао да се сети да смо били ту пре два сата.  :o Затим је желео да говоримо на српском јер смо Словени па ћемо се разумети већ. (Причао нам је нешто неповезано о Пољској):) Јутро кад смо одлазили смо га пробудили да му платимо а он нас гледао у чуду ( као овај смајли  :o) ко да је опет заборавио да смо одсели код њега. Све у свему чудан а и занимљив лик.

Овај смештај смо пронашли пре пута и нисмо резервисали. Само смо се појавили тамо и имали су празну собу. Обзиром да ви идете за НГ тешко да ћете наћи нешто без резервације. Ако ти буде требало имам и његов број негде па га могу поставити.

3. Fisherman's bastion jel se placa ulaz (procitala sam da je ulaznica 200HUF a da se moze uci 24h/dan, pa mi je to malo nelogicno

Koliko znam, ne placa se, ili se barem nije placao kad sam ja isao. Mozda ima neki deo gde se placa ulaz, ali tamo, naravno, nisam zalazio :)

7. aqua world ili secenji (kad je neko zimogrozljiv)? ko ume da rastumaci cene karti za secenji?

Obavezno da svratis u neku banju, a ako ti se osladi, mozda i vise puta :) Neces pogresiti, gde god da odes. Konkretno, ja sam isao u Gelert spa i super je bilo! Cene su negde oko 12-15 evra, cini mi se, a pretpostavljam da je ta zackoljica koja te muci vezana za foru da, npr, ulaz platis 15 evra, pa ako ostanes manje od 2 sata, onda ti neka 2-3 evra vracaju po izlasku. Ako ostanes 2 sata ili vise, onda ti ne vracaju nista. Ne znam cemu sve to, ali tako funkcionisu.

shvatam to za boravak kraci od 2 sata nego mi ovo nije jasno:

•Steam Room ticket - All day - with cabin on weekdays: 3 400 HUF

Steam Room ticket -All day - with cabin on weekends: 3 500 HUF

•Steam Room ticket - All day - locker on weekdays: 3 000 HUF

Steam Room ticket - All day - locker on weekends: 3 100 HUF

•All day ticket - with cabin on weekdays: 3 400 HUF

All day ticket - with cabin on weekends: 3 500 HUF

•All day ticket - with locker on weekdays: 3 000 HUF

All day ticket - with locker on weekends: 3 100 HUF

1. www.parlament.hu/angol/eng/tajekoztato.htm

Magyar anyanyelvű vendégeink számára az Országház megtekintése díjmentes. To znaci da ako ti je madjarski maternji jezik (i ides sa madjarskim vodicem) ne placas.

2. Pretpostavljam da mislis na madjarsku nacionalnu galeriju? www.mng.hu/en

7. www.budapestgyogyfurdoi.hu/en/szechenyi/prices#

Ovo bi trebalo da je jasnije.

Ja, ipak, preferiram ovu:www.budapestgyogyfurdoi.hu/en/lukacs/contact

4. Margit sziget je uvek interesantan. Ako je minus jedino nece raditi vodoskop a naravno zimi ne rade i bazeni. Ali mali zoloski vrt radi. Mir i tisina u centru Peste.

5. Nekad se placao samo ulaz u muzejski deo.

6. Uglavnom ista, i zimi i leti.

3. Placa se ulaz na deo sa kog se odlicno vidi Pesta. Da li i nocu naplacuju ulaz - ne bih rekao.

8. Nemam pojma - pijem vino.  :)

9. Ima ih puno. A sta je dobro i jevtino o ukusima treba raspravljati. Recimo u Sztent Istvan ker. To je od Nyugati (Zapadne z.s.) do Margit mosta sa desne strane ima restoran madjarske (i ine) brze hrane.

Koliko ja znam press ili nazovi press kartice ne prolaze.

Hvala puno na odgovorima.

Pedjalon, za parlament pise : EU citizens can visit the Parliament Building free of charge upon proof of nationality. Da li je neko probao da se pravi "Englez"?

Je li neko bio u Lavirintu, kakva su iskustva, na trip advisoru to smatraju najuzbudljivijim mestom u Budimpesti?

Traze l.k. na ulazu.Ovde zivim vec "par" godina ali nisam bio u lavirintu, kazu zanimljivo ali i opasno.

Lavirint...onako...zanimljiv je. Ja ne pijem pa mi fontana vina nije bila neko odusevljenje. Bio sam 3 puta (u ulozi prisilnog vodica) i niti jednom nisam pogodio trenutak kad pogase sva svetla. Kontam da je tad zanimljivo. Ljudi tom prilikom put uglavnom osvetljavaju blicevima fotoaparata, pa nastaju fenomenalne slike.

Sto se ostalog tice, probao sam svuda da se uvucem na foru. Uglavnom mi je uspevalo sa press karticom, ali uz prethodnu najavu na mail.

Da li je neko probao da se pravi "Englez"?

1. www.parlament.hu/angol/eng/tajekoztato.htm

Magyar anyanyelvű vendégeink számára az Országház megtekintése díjmentes. To znaci da ako ti je madjarski maternji jezik (i ides sa madjarskim vodicem) ne placas.

Moz' da se pravis Englez, al' ces razumeti jedino ako si Madjar :D

Sto se ostalog tice, probao sam svuda da se uvucem na foru. Uglavnom mi je uspevalo sa press karticom, ali uz prethodnu najavu na mail.

Pretender, gde si pokusao i uspeo?

Moz' da se pravis Englez, al' ces razumeti jedino ako si Madjar :D

Ako te neko nesto pita, ti samo reci "igen" ;D

Inace ono kuvano vino sto se kupuje na ulici, niza je cena ako trazite na madjarskom...  zvizhd

Ja idem posle Nove godine za Bozic i kako ostajem 5 dana zanima me sta sve videti u Budimpesti u zimskom hladnom periodu.

Interesovanja:

1. Parlament - kazu za EU gradjane besplatna vodjena tura. Da li to neko proverava pasose i ako proverava da li se mogu iskoristiti press kartice zvizhd ( ovo pitanje za kartice inace vazi za svaki objekat)

1. Prilikom kupovanja ulaznice trazili su mi pasos da provjere. Nema popusta sa press karticom. Obavezno porani, ja sam otisla oko 8 ujutro i cekala u redu oko sat vremena da bi kupila ulaznicu, pa onda dok sam dosla na red da udjem, jer se ulazi u grupama...A isla sam prosle godine u to vrijeme...

3. U Fisherman's bastions sam usla bez ulaznice, nisam primjetila sa su ikome naplatili, niti sam vidjela nekoga ko je naplacivao (neko uniformisano lice, slater sa ulaznicama ili sl.).

Sto se Fisherman's bastiona tice, ulaz naplacuju (i to samo za 4 ili 5 kupola) u sezoni, ne znam tacno od kad do kad, ali recimo od marta do novembra ili slicno. Zimi ionako tu spavaju i smeste se beskucnici.

Cak i u sezoni se moze uci na delove kod velikih stepenica. Uglavnom ubace tu restoran, postave blagajnu, lika sa orlovima kod spomenika itd.

• 2 weeks later...

cula sam da sad u budimpesti radi jako malo restorana, zbog bozica i nove godine. meni je to malo sumnjivo, ali bolje da ja pitam da li je neko bio u ovom periodu, cisto da znam da li uopste da nosim hranu?

hvala!