Jump to content

Featured Replies

Posted

Kanim se već nekoliko meseci da počnem sa pisanjem... Jedna od stvari koje mi stoje na spisku "za obaviti" je i otvaranje teme ovde na forumu. Naime, radi se o Master radu sa temom "Strategija pozicioniranja nisko tarifnih avio kompanija". Prikupio sam dosta materijala, linkova, nekih istraživanja. Imam ideju da možda postavim i neke delove na blog... Ono što mene konkretno zanima je:

1. Izuzev SPSS-a (koji nikada nisam video = ne znam da koristim), da li postoji na internetu neki onlajn servis pomoću kojeg bih mogao da sastavim nešto poput ankete čime bih upotpunio rad? Naravno, pronašao sam već nekoliko sajtova; voleo bih da čujem neko iskustvo, ili pak preporuku. Takvu anketu bih prvo postavio ovde, a onda i na drugim mestima da bih imao što više ljudi, i da bi istraživanje tim putem bilo verodostojnije, jer bi recimo u prvom slučaju ispalo da "gađam" istu ciljnu grupu.

2. S obzirom da nikada ništa slično nisam radio, ne znam kako bih formulisao pitanja. Neki predlozi? Verujem da bih počeo sa polom, postavio bih neki raspon godina, stručna sprema...

3. Moram da budem iskren - ako postoji jedna stvar koju bih stavio kao hipotezu, onda je to moje interesovanje, što naravno nije dobro u tom smislu. Druga stvar o kojoj sam razmišljao jeste mogućnost nastupa nisko tarifnih avio kompanija na nekom tržištu, koje je moguće (ako pretpostavimo da se radi o Srbiji, i da se ta mogućnost otvorila usvajanjem novog Zakona o avio saobraćuju; primena Sporazuma o otvorenom nebu). To bi bilo to. Ako bi neko imao neku ideju ili usmerenje za još koju hipotezu...

4. Neki forum gde su otvorene diskusije (na "private" da ne bude reklamiranja ;D), ili pak linkovi, članci... U planu mi je značajan oslonac na: "Handbook of low cost airlines: strategies, business processes and market...", kao i na magistarski rad gospodina Borivoja, ukoliko dođem do njega.

Rad će imati neke uopštene celine, recimo kako se formira cena, šta utiče na njeno formiranje, način oglašavanja/reklamiranja, studija slučaja jedne evropske, i jedne američke avio kompanije; institucije i regulatorna tela koja se bave regulisanjem pitanja u avio saobraćaju i sl.

Eto, to je to za sad. Ako se setim još nečeg, pisaću.

rad!? neko je rekao rad?? stižem :D

Kanim se već nekoliko meseci da počnem sa pisanjem... Jedna od stvari koje mi stoje na spisku "za obaviti" je i otvaranje teme ovde na forumu. Naime, radi se o Master radu sa temom "Strategija pozicioniranja nisko tarifnih avio kompanija".

pre svega, da bismo znali o čemu pričamo, šta je tačno ideja rada? ja ne razumem šta znači "pozicioniranje" u ovom kontekstu :)

1. Izuzev SPSS-a (koji nikada nisam video = ne znam da koristim), da li postoji na internetu neki onlajn servis pomoću kojeg bih mogao da sastavim nešto poput ankete čime bih upotpunio rad?

SPSS ti ne bi puno pomogao u sastavljanju ankete :) to je softver za statističku obradu podataka, znači, koristio bi ga kada bi već obavio anketu i dobio odgovore. ja lično nisam radila online ankete, ali znam da za najbolji sajt važi: www.surveymonkey.com. tako bi mogao da prikupiš podatke koje bi posle mogao da obradiš u spss-u :)

2. S obzirom da nikada ništa slično nisam radio, ne znam kako bih formulisao pitanja. Neki predlozi? Verujem da bih počeo sa polom, postavio bih neki raspon godina, stručna sprema...

formulisanjem pitanja u upitnicima se bavi čitava nauka. ja mogu da ti pošaljem na mejl fajl sa smernicama koji dajem svojim studentima, ali ipak bih prvo volela da čujem šta je konkretno cilj tvog rada. u jednoj rečenici, šta je istraživačko pitanje koje postavljaš. pa ti onda mogu dati neke ideje o tome kako prići formulaciji pitanja.

3. Moram da budem iskren - ako postoji jedna stvar koju bih stavio kao hipotezu, onda je to moje interesovanje, što naravno nije dobro u tom smislu.

ni ovo ne razumem. hipoteza se postavlja u formi izjavne rečenice (npr. Ljudi koji više putuju su mnogo više kul od onih koji ne putuju), koju onda tvoji podaci potvrde ili obore. hipotezu bih mogla postaviti kad bi mi bilo jasno šta želiš da ispitaš.

Druga stvar o kojoj sam razmišljao jeste mogućnost nastupa nisko tarifnih avio kompanija na nekom tržištu, koje je moguće (ako pretpostavimo da se radi o Srbiji, i da se ta mogućnost otvorila usvajanjem novog Zakona o avio saobraćuju; primena Sporazuma o otvorenom nebu).

ni ovo mi nije jasno, u smislu hipoteze. šta je tvoje pitanje ovde?

dakle, morao bi mi dati u par rečenica čime bi se tačno bavio rad, pa ćemo lako za dalje :)

• Author

Pojam pozicioniranja je u vezi sa menadžmentom. To otprilike znači - koje strategije kompanija koristi da bi se pojavila na nekom tržištu, osvojila i zadržala poziciju. Ideja rada je krajnje jednostavna - treba da pokaže na koji način nisko tarifne kompanije posluju? Zašto je npr. jednom Wizzair-u tržište Srbije bilo zanimiljivo da nastupi. Kako je procenilo da će dolaskom na naše tržište ostvariti profit, i eventualnu dobit. I na osnovu kojih pokazatelja su zaključili da je bolje da se iz Beograda putuje za npr. Rim, a ne Pariz?

Ova pobrojana pitanja su neke stvari za koje se nadam da mogu da pronađem u literaturi i u onoj gomili materijala koje sam pronašao na internetu. Deo o menadžmentu - red uopšteno o strategijama, red neki primer, recimo Raynair. Onda deo o finansijama - red o formiranju cena u avio industriji uopšteno, red neki primer, recimo opet Raynair. Deo o marketingu... Sada već znaš.

Ono što bih ja možda pokušao u posebnom delu rada, na osnovu svega gore navedenog, da dokažem da i Kraljevo, ili Užice takođe imaju potencijal da jednoga dana nisko tarifne avio kompanije polete sa njihovih aerodroma. Recimo.

Nemoj zaobici ni problem monopola na ovim nasim prostorima koji je jos uvek aktuelan i prisutan! Nase trziste jos uvek nije otvoreno, pojedinci bi voleli da taj proces uspore, neke kompanije su na jedvite jade dobile dozvolu...

Meni je ovaj deo sa strategijom pozicioniranja na nekom tržištu - jasan. Evo nekoliko linkova, možda ćeš pročitati nešto korisno što već nisi:

http://theses.asb.dk/projekter/fbspretrieve/2049/000139957-139957.pdf

http://www.referenceforbusiness.com/business-plans/Business-Plans-Volume-09/Airline-Company.html

http://ec.europa.eu/transport/air/index_en.htm

http://www.boeing.com/commercial/startup/index.html

E, sad, zašto, na primer, Wizz odluči da leti iz Bgd za Rim a ne za Pariz i da li regionalni aerodromi u Srbiji (tipa Kraljevo, Užice) mogu da budu profitabilni, mislim da je potpuno nova tema, koja zaslužuje zaseban rad a koji se bavi samo "airline route profitability" modelima.

A možda i ja mnogo tupim  :comp:

• Author

Wow, nijedan od ovih linkova nisam ranije video. Hvala na tome ;)

U vezi ovog poslednjeg - kapiram da bih istraživanjem došao do odgovora. Recimo počeo bih od toga da li postoji potrebna infrastruktura, koji su minimalni zahtevi za postojanje jednog aerodroma, poput onog u Nišu ili Beogradu, do toga da li postoji neka ciljna grupa koja bi koristila usluge nisko tarifnih avio kompanija i koliko često (recimo do tog odgovora bih došao anketom), i sl. Ideju za ovo poslednje sam dobio čitajući jedan tekst u novinama koji kaže da Norvežani pred penzijom imaju želju da promene sredinu, i da je bila neka ideja o izgradnji čitavog jednog naselja u Užičkom regionu (mislim baš blizu Kusturičinog etno sela).

• Author

Da li znate da li na negde internetu postoji neka statistika avioprevoznika koliko su putnika prevezli u određenom periodu?

Js bi se prvo pozabavio brojkama, pa posle krenuo u obradu i sto ti kazes pozicioniranju. Nijedna kompanija nece da leti ako nema dobit, uslucaju da drzava podrzava rualni deo ili da je drzavna kompanuja. Naci obim grada gde se leti, struktura stanovnistva( statisticki podaci ko, kada, gde, kako, koliko, su samo pitanja koja se moraju odgovoriti ), aerodromske takse , velicina i cena aviona isto spada u kalkulaciju naci svaki avion ima svoju profitabilnost recimo svaki avion ima svoju potrosnju i amirtizaciju sa osobljem i taksama naci koliko su putnika potrebna da bi se ostvarila pozitivna nula. I tako dalje i tako dalje mora vise aspekata da se uzme u obzir ne recimo samo od A do B.