Jump to content

Featured Replies

Posted

Pripremamo se za put za Iran (već smo kupili neke karte), pa nas zanima da li bi neko želeo da ide sa nama u Iran? Naravno, još ne znamo da li ćemo dobiti vize, ali ukoliko sve bude kako treba, 25. marta ćemo ići avionom Budimpešta-Istanbul, tamo provesti vikend, pa onda avion Istanbul-Van. Odatle ćemo verovatno autobusom do Tabriza, pa onda oko 2 nedelje okolo po Iranu. Nazad bi možda još skoknuli da vidimo one čudne stene u Turskoj.

Toliko imamo isplanirano do sada, avionske karte smo već kupili pa to ne možemo više menjati (ukupno oko 50 evra za jednu osobu + karta do Budimpešte). Ako nekoga zanima da nam se pridruži, nek se javi!

A gde sve planirate da idete i kako? Kako se spava i jede?

Koliko bi para trebalo?

• Author

Nismo još isplanirali gde bi išli... ja sam želeo da odemo do tvrđave Asasina u blizini Qazvina, ali kako sam upravo otkrio, u Aprilu će tamo verovatno još padati sneg. Sigurno bi otišli do Teherana, pa onda preko Qoma do Esfahana, a možda odemo skroz dole do ostrva Kish, a nazad avionom u Teheran (čuo sam da je jeftino). Možda svratimo i do Shiraza i Yazda ako bude vremena...

Ja inače pratim photoblog jednog iranca: http://fz-az.fotopages.com/ U zadnje vreme više piše o drugim zemljama, ali pre par godina su uglavnom bile slike samo iz Irana, pa imaš i za najzabitije selo nešto zanimljivo. Mislim da ćemo pregledati ceo blog od početka, pa na osnovu slika odlučiti gde želimo ići.

Spavali bi u hotelima ili couchsurfing, kako nam uspe. Ako hotel bude oko 10 evra na dan to je 140 za dve nedelje tj. nije toliko strašno i ako nas niko ne primi na CS.

Šta bi jeli? Pa iransku hranu  ::crazy:

Ukupan budžet za nas dvoje (uključujuci vize) je oko 1000 evra, mislim da će to biti i više nego dovoljno.

Pa 500 eur po osobi je super, inače ja sam čitao da u Teheranu može da se bez problema uzme Avganistanska viza, tako da ako ste avanturisti ;))).... A i ja sam planirao da idem sa ortakom za Iran februar/mart, tako da videćemo pa se možda možemo iskombinovati ;)

• Author

Vidiš, na Couchsurfingu sam pitao nešto u vezi prelaska granice iz Turske u Iran, i odmah sam dobio dva poziva da dođem u Mašhad, a odatle je granica samo 15 km... :) Afganistan možda kad se smiri situacija, mislim da će 2011. tamo započeti pravi rat, Obama upravo prebacuje trupe iz Iraka...

Ma kakve ima veze hahah, taman da budem u centru zbivanja :)

• Author

Heh, ja ne verujem toliko u svoju sposobnost preživljanja, tj. preživljavam tako što izbegavam ratne zone...

Problem je samo sto Iranci ne daju vizu sa dva ulaska  :x

Mada, to je info od pre godinu dana, tako da se mozda nesto i promenilo. A, stvarno ne bi bilo lose otici do Herata. Cak i nije opasno, ako se uporedjuje sa ostalim delovima Avganistana. 

Da, prakticno je nemoguce dobiti vizu za dva ulaska u Iran. Ja sam hteo prosle godine da predjem u Herat i odande nastavim u Turkmenistan, no posto je i sama tranzitna viza za Turkmenistan bila problematicna, nisam hteo da rizikujem i propustio Herat, a ne bih se usudio da bas idem u unutrasnjost Afganistana, pa onda prekazim u Tadzikistan ili slicno. U Uzbekistanu sam upoznao Iranca koji se spremao na putovanje po Afganistanu i kasnije, po povratku, ispricao mi je da je sve proslo ok, da nije imao nikakvih problema, medjutim, Iranci i Afganistanci govore vrlo slicne jezike i po izgledu nije bilo upadljivo da je stranac. Kad sam ga pitao da li bi mi preporucio da probam i ja slicno, rekao je da bi bilo suvise opasno i da ne bi trebalo da eksperimentisem.

• 3 weeks later...

Pripremamo se za put za Iran (već smo kupili neke karte), pa nas zanima da li bi neko želeo da ide sa nama u Iran? Naravno, još ne znamo da li ćemo dobiti vize, ali ukoliko sve bude kako treba, 25. marta ćemo ići avionom Budimpešta-Istanbul, tamo provesti vikend, pa onda avion Istanbul-Van. Odatle ćemo verovatno autobusom do Tabriza, pa onda oko 2 nedelje okolo po Iranu. Nazad bi možda još skoknuli da vidimo one čudne stene u Turskoj.

Toliko imamo isplanirano do sada, avionske karte smo već kupili pa to ne možemo više menjati (ukupno oko 50 evra za jednu osobu + karta do Budimpešte). Ako nekoga zanima da nam se pridruži, nek se javi!

Išao bih u aprilu,a kakve ste to neke karte već kupili??

Pa WizzAir budimpešta istanbul pretpostavljam da je Chaba mislio;)

Pa WizzAir budimpešta istanbul pretpostavljam da je Chaba mislio;)

ja ću bus Beograd-Istanbul,pa posle bus Istanbul-Teheran..najbolje i najjednostavnije.Nazad idem drugom rutom,Teheran-Yerevan,bus..pa opet Bus,yerevan-istanbul...

A jesi li izvadio već vizu?

Ja putujem u maju,a vizu vadim 30 dana ranije,bez panike,opušteno))))))..Predam i sačekam da dobijem.

Ja aplicirao pre nekih 10ak dana, rekli su mi da pozovem kroz koji dan... Al najveći hit mi je bilo što je konzul rekao "Ako ne dobijete vizu, ne vraćamo pare" i to je bio naglasio :) Mislim se, znaam :P

Ja aplicirao pre nekih 10ak dana, rekli su mi da pozovem kroz koji dan... Al najveći hit mi je bilo što je konzul rekao "Ako ne dobijete vizu, ne vraćamo pare" i to je bio naglasio :) Mislim se, znaam :P

Jesi predavao ranije??Što bi odbili,pa ne idemo tamo da ostanemo u ilegali)))

Nemam pojma, evo videću kada budem pozvao ambasadu da vidim jesu li mi odobrili ;)))