Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima,

pogledao sam dosta tema na forumu i nasao par odgovora na moja pitanja, ali evo sva pitanja pa da objedinim odgovore.

Prvi put putujem autom (ja vozim) van Srbije pa me zanima nekoliko stvari.

1.Sta je sve od dokumentacije potrebno za prelazak granice automobilom? Da li je dosta samo imati zeleni karton i saobracajnu dozvolu automobila kojim se upravlja?

2.Da li je obavezna medjunarodna vozacka dozvola ili je dosta samo ova nasa srpska?

3.Sta od opreme treba da bude u automobilu? (prva pomoc, uze za vucu, trougao, dizalica, fluroscentni prsluk) ili jos nesto treba?

4.Planiram da idem okolnim putem do Subotice, da ne idem autoputem, vec da malo ustedimo na putarini. Da li mi to savetujete?

5.Gde sve imam naplatne rampe i koja je cena  u Srbiji, ako idem auto-putem?

6.Vidim da svi pricaju o vinjeti kada udjem u Madjarsku. Gde je kupiti i koliko kosta i da li se u nju podrazumeva kao da placam putarinu kod nas na rampama?

7.Kako idem sa devojkom i 2 prijatelja, sta smem da prenesem preko granice pri povratku, a da nam carina ne pravi problem (mini-shoping se planira)?

Eto to su moja pitanja, ako se jos necega setim, znacete... A za sad ovoliko.

Hvala unapred!

1. По закону реба ти: возачка дозвола, саобраћајна дозвола, међународна возачка дозвола, овлашћење за управљање туђим возилом уколико се ауто не води на тебе, зелена карта и пасош.

2. Дакле, по закону јесте обавезна али су мале шансе да ће те уопште зауставити полиција а исто толике да ће ти тражити међународну. Ја имам и увек сам је носио са собом. Никад ми је нису тражили у другим земљама а у Мађарској ме нису заустављали.

3. Треба ти исто што треба и по нашим прописима од обавезне опреме. За ПП апарат нисам сигуран као и да ли је потребно имати све четири зимске гуме. Ја никад нисам имао комплетну опрему и никад ми је нису контролисали у земљама где су ме зауставили.

4. Због уштеде од неколико стотина динара ја не бих ишао околним путем нарочито ако идеш од Београда. Од НС до СУ пут се не може назвати аутопутем. На појединим деловима јесте али већим делом није, тако да испада да плаћаш путарину за магистрални пут. Упркос томе опет бих ишао њиме јер као што рекох делом јесте прави аутопут.

5. Не знамо одакле путујеш. Кад крећеш из БГ прва наплатна рампа је код НС и задњи пут је коштала 240 дин, после ње до СУ има још једна и не могу да се сетим колко кошта, углавом је нешто скупља од претходне.

6. Вињета се купује пре излаза из Србије или чим уђеш у Мађарску. Мислим да може и на пумпама. Углавном означено ти је где је можеш купити. Тачне цене се не сећам, али је око 7 евра. Ако је купиш у Србији мало је скупља него у Мађарској. Та је за недељу дана мислим. Вињета подразумева да си платио путарину јер у Мађарској не постоје наплатне рампе. Новина је што се више не лепи на стакло већ се чува рачун и покаже се у случају контроле.

7. Ја сам увек преносио много пива, по неко вино, ракију и нешто хране и никад нисам имао проблема. За остале ствари не знам. Мислим да се царина не плаћа до 100 евра, а да ли треба чувати рачун или неки доказ ни то не знам али претпостављам.

evo i ja da se nadovežem :

1. dovoljna ti je zelena karta i saobraćajna

2. međunarodnu ti niko neće tražiti bez brige tako da ne trošiš pare

3. dovoljno je to što imaš od opreme , pp aparat ti neće tražiti

4. ako hoćeš da uštediš na putarini moj savet ti je idi do Srbobrana pa se posle njega uključi na autoput samo pazi da ne skreneš za autoput prema Vrbasu  nono, već hvataš pravac prema Feketiću

znači prolaziš ceo Srbobran i posle se isključuješ sa tog puta

5. putarina ti je kod Siriga i košta oko 330 din , znači puta dva 660 din  :yok:

6.vinjetu kupuješ čim prođeš mađarsku carinu videćeš piše  , košta 1500 forinti ili 8 evra , bilo bi dobro da imaš forinte jer ta menjačnica tu će ti obračunati po lošijem kursu , vinjeta ti važi 4 dana po mađarskim drumovima

7. robe možeš da preneseš u vrednosti 100 evra po osobi znači vas dvoje 200 evra ( ne komercijalne robe ) , ako napraviš negde ceh preko 47.001 forintu ( oko 170 evra ) možete da tražite AFU ( povraćaj novca , tu je negde oko 20 % ) , napomenuti kasirki da vam izda potvrdu .

• Author

hvala puno na odgovorima, evo nasao sam i tabelu saobracajnih propisa u Evropi, ako nekom zatreba kao meni :)

http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=199&Itemid=138

jos jedno pitanje: Da li meni i mojim saputnicima treba zdravstveno osiguranje? Da li  neko ima iskustva sa ovim , da su vam trazili na granici?

U praksi bi trebali imati pri izlasku iz drzave, ali mi nikad nisu carinici trazili kad sam isao autobusom, vozom... iako sam uvek uplacivao :)

Cini mi se da Srbija i Madjarska imaju neki sporazum o uzajamnom zdravstvenom osiguranju, tj. ako si gradjanin Srbije onda si osiguran i u Madjarskoj.

Uvek uplati zdravstveno osiguranje kod nas pre nego sto krenes na put.

Ne uplacujes ga zbog njih nego zbog sebe, ne daj Boze da ti se nesto desi, odrali bi te od troskova ako ga nemas, a ovako si pokriven do 30 000 eura, a kosta te cca 1000 dinara za 10 dana.

Nemam nista posebno da dodam na gore vec napisano, jedino ponesite navigaciju ako je imate, naravno napravite update najnovijih mapa (ima po netu da se nadju), a napravite sebi plan puta i na http://www.viamichelin.com/ kao rezervu.

Srecan put

• 3 weeks later...

Mozda ce nekom koristiti i ovo: Madjarski carinici nam dobro zagledali na gume (zimske) a bio ne novembar i lepo vreme, ali oni valjda imaju neki datum od kada su zimske gume obavezne,vinjeta moze da se kupi odmah iza prelaza (prelaz Horgos) ili na prvoj benzinskoj pumpi. Zdravstveno smo resili uzimanjem Visa kartice preko Banke Intese,pa dobije besplatno(?)ino osiguranje ,a mesecno odrzavanje racuna je 100 dinara, a Viza moze i da zatreba , ne daj Boze, nekog malera .

• 1 month later...

putnik srednjeprugaš

View Profile Personal Message (Online)

Re: Ukrajina

« Reply #182 on: Today at 23:02:38 » Reply with quote

Ako nekog zanima mogu da napisem koji je postupak ako napravis saobracajni preksaj (a ne dogovoris se sa policijom), na novoj temi.

Mene zanima, pa ako si raspolozen ...  comp ...

Mislim da je ovo dobar topik za odgovor travelamenu.

Mađarski i srpski zakoni o saobraćaju su vrlo slični što znači da ako stranac napravi prekršaj u saobraćaju šalje se kod sudije za prekršaje.

U Mađarskoj to znači privremeno oduzimanje putne isprave do konačne odluke sudije za prekršaje. Obično se ročište zakazuje prvog narednog radnog dana.

Ako dođete u takvu situciju, to pored gubitka vremena, vrlo mnogo košta. Kazna, hotelski smeštaj, troškovi za ishranu itd.

Ovo vam je link gde možete da vidite gde su postavljeni radari i još mnogo informacija:www.police.hu/traffipax

Sretan put!

www.police.hu/data/cms669317/kozigbirsag.JPG

Ovde možete da vidite kolike su kazne za prekoračenje dozvoljene brzine kretanja.

Hvala... saobracajne propise postujem i ovde i "preko" tako da nemam tih problema mada cuo sam nekolikom prica kako su pojedinci zakukali zbog velikih inostranih kazni. Negde sam procitao da je prekoracenje brzine najcesci prekrsaj nasih vozaca u inostanstvu.

Ja ovo napisah jer često naši se ponašaju kao kod kuće, a onda kukaju kada se suoče sa posledicama.

Ja znam puno primere ali navešću samo jedan koji nije izazvan obešću vozača nego nepoznavanjem Budimpešte. Jedna naša prijateljica se na raskrsnici prestrojila za levo (u Budimpešti) i shvatila da treba da ide pravo, što je i učinila. Na njenu nesreću iza nje je bila policija i zaustaviše je sve sa plavom rotacijom. Bili su vrlo ljubazni, uzeli joj pasoš, sačekala sutradan sudiju za prekršaje. Nije platila nikakvu kaznu, bilo je no, no, nemojte drugi put, ali je produžila boravak za jedan dan.

He he, to me podseća na moju zgodu od letos kad sam sam iz znatiželje hteo da vidim Ferihegy 2 terminal, ali prilazeći aerodromu vidim da pre ulaska ima policijski punkt koji prvo mora da se prođe, pa ne želeći da se smaram s njima, odustanem od razgledanja te na par metara pre punkta napravim polukružno okretanje i u istom trenutku vidim da je dupla puna linija iscrtana sve do samog punkta. Dok sam se udaljavao video sam u retrovizoru da me 2-3 policajca koji su stajali ispred punkta prate pogledom sa velikim interesovanjem i nešto međusobno komentarišu. Nastavio sam brzo prema centru grada, ali nakon dva-tri minuta vidim u retrovizoru kako se iz sporedne ulice uključuje policijski auto, i čim mi je prišao na nekih 50 metara upalio je rotaciona i sirenu. Kolege sa punkta su expresno prijavili teroristu. E reko baš će lepo da ispadne ovaj odmor. Bili su ljubazni i onaj koji je pričao sa mnom smeškao se. Spomenuo je moj prekršaj, a znao je samo mađarski, ali sreća što i ja znam par reči mađarskog pa sam nešto skrpio objašnjavajući kako sam se okrenuo na samom kraju, kad sam već došao do samog punkta, nadajući se da će mi to pomoći, jer šta sam drugo i mogao. Izgleda da nije baš naročito razumeo moju priču, ali shvatio je da se nešto pravdam. Onda mi je tražio pasoš i dokumenta i otišao do kola, te mi sve vratio nakon par minuta i samo me ljubazno pozdravio. Nisam bio siguran da sam se izvukao, jer sam mislio da će posle da mi dođe neka kazna na adresu pošto prema nekim informacijama cela EU ima saradnju sa našim vlastima po pitanju tamo načinjenih prekršaja. Međutim evo pola godine i ništa, a i valjda bi mi bar nešto rekao ili dao neki zapisnik. I da rezimiram, hvala Bogu svevišnjem za bezbolno iskustvo.

I ja imam samo pozitivno iskustvo sa madjarskim saobracajcima, jednom su me zaustavili na Balatonu jer sam u toku voznje imao upaljena samo poziciona svetla. Bili su ljubazni, pregledali su dokumenta i opomenuli me da upalim srednja svetla a zatim nam na srpskom pozeleli sretan put. E tad smo ostali bez komentara.