Jump to content

Featured Replies

Posted

madeira-thumb.jpgPtice koje se oglašavaju kao psi, gušteri koji oprašuju s cveta na cvet, zeljaste biljke koje su odlučile da postanu ogromna stabla. Učivši o ostrvima kao laboratorijama Života prevari se čovek u pomisli da je spreman na svakojaka čudesa..

Autor: Dragana Zec

Pročitajte ceo tekst

Volim kad me tekst netera da ubeležim destinaciju na listu 'za posetiti'  :spot: odlično Dragana! Ostrvo stvarno deluje magično...

Posebno mi se dopada što je pomalo obrađeno iz ekološkog ugla, uz to prilično informativno.

Da nije autor biolog?  :)

Nadam se da će biti još koja zanimljiva priča...

Divno! Cak i posrednjovanjem elektronskog medija, tvoje posredstvo je bas ocuvalo autenticnost ostrva!

Odlična crtica o biljkama i životinjama koje stopiraju!

Ua tree huggers! Критике за људе, а у тој високослављеној еволуцији способнија маховина истерује мање способну... ;)

Шала мала, јако занимљив стил писања, јако занимљив текст, пуно занимљивих стварчица о биологији и природи... Миченер је имао обичај да овако започне своје романе, нпр. Хаваји или Сентениал, геолошком историјом, само што се код њега то отезало на десетине страница :)

Imala sam sumnji da li će ovakav tip teksta biti zanimljiv putničkoj publici, a onda sam shvatila. Baš njima će i biti zanimljiv. Radoznalcima po opredeljenju.

Ono što nisam spomenula u tekstu je da je u avgustu, 3-4 nedelje nakon mog boravka tamo, izbio veliki požar na ostrvu. Tom prilikom je jedna biljna vrsta nestala u divljini, a ostali živi svet pretrpeo značajne posledice. Lokacija požara je u blizini mesta gde je načinjena četvrta fotografija, tako da je sasvim moguće ona jedna od poslednjih svedočanstva. Na veliku žalost.

"Da nije autor biolog? :)"

Ponizni ekolog i diplomirani treehugger (@ Relja) :)

Radiću na tome da vas i sebe obradujem sa još egzotičnih destinacija i hejtovanjem po ljudskim manipulacijama u prirodi. :)

Interesantna perspektiva, bas lep tekst.

Sa gurmanske tacke gledista, Madeira je po meni takodje raj. Preporucujem, osim vec pomenute "poncha", biftek sa hlebom "Bolo de Caco", rakiju od banane i kolac od meda.

• 4 weeks later...

Hm, nikad nisam razmišljao o ostrvima na ovakav način.  clap  Iz teksta izbija velika ljubav prema prirodi (a ne samo razumevanje prirode). U školi sam uvek mrzeo biologiju, jer su mi je predavali na najdosadniji mogući način. Šteta što nijedan nastavnik nije umeo ovako da priča... Pravo uživanje, hoćemo još!

• 2 weeks later...

Dragana, divan tekst. Gorim u zelji da idem tamo gde ne idu svi ostali! Koliko je pametno otici tamo recimo na medeni mesec :-) i ako moze savet kako najlakse stici do ostrva? Da li avionom do Lisabona, pa do nekog luckog grada drumom, pa potom 1000km brodom...

Da li au im hoteli skupi? Hvala

Za par koji preferira miran medeni mesec, voli duge setnje u prirodi, zelenilo, gurmanluke, vidikovce, litice, botanicke baste - idealno.

Jedino sto na Madeiri bas bas nije lepo su plaze.. Tj, gotovo ih i nema. A te koje postoje su nabacan sljunak u sirini od nekoliko metara. Na severozapadu ostrva postoje prirodni bazeni - u Porto Monizu, koji mogu da budu odlicna alternativa za kupanje - http://pt.wikipedia.org/wiki/Ficheiro:Natural_swimming_pool,_Porto_Moniz,_Madeira.JPG

Iz Lisabona je u vecini slucajeva najjeftinije ici EasyJetom, mada vredi proveriti i promocije TAP-a. TAP cesto ima i jeftine aranzmane let plus smestaj, pa to moze da se plati delimicno i nekim miljama star alliance-a...

Madeira nije popularna kao Tenerife isl, no, nije bas ni pusto ostrvo, daleko od toga. Ima mnogo uglavnom britanskih i nemackih turista i to uglavnom onih koji su presli petu deceniju.

Hotela ima za svaki dzep - od prosecnih, pa do Reid's Palace koji vazi za jedan od najluksuznijih hotela na svetu. Funchal je bas prepun hotela i sigurno biste nasli nesto sto vam odgovara.

Eto, najbolje znaju nativni.

Pošto sam fan kopnenih i vodenih putovanja, namesto vazdušnih, samo bih dodala da postoje i brodovi koji idu sa juga Portugala (Algarve), iz mesta Portimao. Nezgodno je što ne idu svaki dan, iz informacija koje sam uspela da nađem samo jednom nedeljno i to subotom, a put traje oko 24h. Romanticno, ne ;)

put traje oko 24h. Romanticno, ne ;)

wow :)

nisam znala za brod..

dragana, znas li koliko kosta karta?

• 13 years later...

Madeira je ostrvo planinara, hajkera i surfera! Nadam se da su ti to planovi posto od regularnog plaznog izlezavanja nema nista :D 

S tim u vezi, sve levade i trekovi su must see/go. Glavni grad Funchal je isto kjut, jako se dobro jede (i pije). U Funchalu ima lepa botanicka basta i jedna lokalna betonska plazica sa super barom (to je jedino radilo u covidu, kad sam ja bila)