Jump to content

Featured Replies

17 hours ago, CikaZuba said:

Hvala na odgovoru,

mislis da nadjem nekog naseg stomatologa? Znaci agencije otpadaju...?

Hvala na odgovoru,

mislis da nadjem nekog naseg stomatologa? Znaci agencije otpadaju...?

zasto ne krenete da citate postove i pretrage na googlu?

On 1/14/2017 at 1:10 PM, Resurection said:

Gde od cele Evrope ti hoces da radis u Kini kao zubar? Objasni lepo, ili nisi sertifikovan ili je nesto drugo. Bez Kineskog cak i sa diplomom ne sanjaj radu u Kini. Kao bilo koji doktor moras znati Kineski. Stranci koji imaju privatne ordinacije pricaju kineski na native nivou i platili su papreno za otvaranje ordinacije.

- Elem Dule85 i kompanija ne ser***** o prevarama bez dokaza , za duleta je dokazano da je sarlatan i prica u prazno kao baba sojka, najveci prevarant i lopov zivi u nasoj Ambasadi u Pekingu, cura koja je proterana iz Nemacke zbog pokusaja kradje pre 10 godina u Frankfurtu za sta postoje neoborivi dokazi , a vi slusate Duleta85 sa sar planine koji i dalje hrani ovce.

Dokaz o lopovu iz Frankfurta koji je proteran iz Nemacke i radi u Kini da "Pomaze Srbima" je cuvena "Bilja":

http://www.blic.rs/vesti/politika/vicekonzul-dobija-otkaz-zbog-krade/38gh08b

https://www.google.com.hk/search?q=Biljana+Stanković-Ivanić%2C&rlz=1C1CHZL_enHK721HK721&oq=Biljana+Stanković-Ivanić%2C&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&ie=UTF-8

http://www.beijing.mfa.gov.rs/lat/embassy.php

Sta tebe briga iz kojih razloga hocu da radim u Kini? I ko si ti da pricas o tome da li sam ja sertifikovan ili ne? :-D presmesno! I nije tacno da moras znati kineski na native nivou, jer postoje ordinacije koje pruzaju usluge iskljucivo strancima i traze lekare sa znanjem engleskog, nemackog, francuskog itd. Tako da bih te molio da se ne mesas u nesto sto ne znas. Tebe koliko vidim odlicno opisuje stara srpska: "sve znam, sve umem i u sve se razumem". 

On 1/14/2017 at 3:44 AM, CikaZuba said:

Ili koji sajtovi su dobri za trazenje posla?

@CikaZuba pitacu nekog od kineza ovde, da potrazi preko njihovih kineskih saitova stomatoloske ordinacije, pa da vidimo koja bi bila zainteresovana. 
Predlozio bih da spremis neki sertifikat diplomu, prevedenu na Kineski i legalizovanu. 
To ce ti verovatno svako traziti cim budes pomenuo da je to tvoja struka i da se time bavis.

A ostalo cu ti javiti kasnije

Edited by VladimirV

Aplicirao sam preko echinacities za posao nastavnika engleskog u vrticu u Pekingu, kontaktiralo me par agencija i dobio sam neke ponude... Uglavnom, ovo su cinjenice, pa bih zamolio nekoga sa vise iskustva da mi kaze je li ovo dobro ili lose (meni na osnovu onoga sto sam citao ovdje ne djeluje lose)

Ne vise od 20 sati sedmicno u vrticu/skoli u Pekingu; plata 8000 RMB sa placenim smjestajem i hranom, oni ce platiti 80% biznis vize, a ja 20%, tamo trebam otici na turistickoj. Nakon godinu dana, odnosno kad istekne ugovor, nadoknadice mi troskove avionske karte. 

Cini mi se da to nije lose, s obzirom da nisam po zanimanju prof. engleskog (ali bio sam u SAD i Australiji), a radno vrijeme bi mi omogucilo da sa strane nadjem i neki drugi posao. 

10 minutes ago, AmstraTravel said:

Aplicirao sam preko echinacities za posao nastavnika engleskog u vrticu u Pekingu, kontaktiralo me par agencija i dobio sam neke ponude... Uglavnom, ovo su cinjenice, pa bih zamolio nekoga sa vise iskustva da mi kaze je li ovo dobro ili lose (meni na osnovu onoga sto sam citao ovdje ne djeluje lose)

Ne vise od 20 sati sedmicno u vrticu/skoli u Pekingu; plata 8000 RMB sa placenim smjestajem i hranom, oni ce platiti 80% biznis vize, a ja 20%, tamo trebam otici na turistickoj. Nakon godinu dana, odnosno kad istekne ugovor, nadoknadice mi troskove avionske karte. 

Cini mi se da to nije lose, s obzirom da nisam po zanimanju prof. engleskog (ali bio sam u SAD i Australiji), a radno vrijeme bi mi omogucilo da sa strane nadjem i neki drugi posao. 

Bezi od toga kao poparen, to ti je prvi moji savet,
nije bitno sve to ostalo sto su ti oni ispricali 
i smestaj i sati i sve su to gluposti... druze moj
istina je ra ces raditi 20 sati, ali ces morati 50 da provedes tamo gde budes radio,
U pekingu ces da trosis na prevoz do posla sigurno 500 juana mesecno. 
taj smestaj sto su ti oni ponudili je verovatno negde na kraju grada,
sigurno skola nece da ti plati stan koji kosta 6.000 u to budi uveren. 
8.000 rmb-a realno mozes da imas u nekom manjem mestu gde ces da budes car i da stvarno radis 30-40sati i budes slobodan. 
Za visu te 100% lazu, platices je tri puta vise nego sto ona stvarno kosta i to ce ti izgledati kao da su oni poneli 80% troskova. 
Drugim recima, trazi ti njima ime skole i adresu, pa salji skoli dirktno email. 
jer ce ta skola za tebe da placa svakog meseca 12~15 hiljada minimum. 

Ziv bio, i ne daj boze da tako dodjes u Kini mrzeces ceo svet posle...

Pozdrav,

Imao bih par pitanja koja se tiču posla i boravka u Kini. Planiram krajem avgusta da idem za Kinu. Jedan prijatelj mi je savjetovao da je najbolje da se tamo zaputim i tražim posao sam, na licu mjesta, jer agencije velike pare uzimaju, a kaže da nije problem da se lično nađe posao. E sad zanima me koliko je to tačno? Ukoliko jeste, pretpostavljam da bi onda za Kinu išao sa turističkom vizom.  Interesuje me, kada se nađe posao, sa kojom vizom obezbjeđujem svoj duži boravak u Kini, jer vidio sam da se turistička viza može samo jednom produžiti. Da li za regulisanje vize može da se angažuje neka agencija ili je bolje to sam obaviti? Da li je za predavača dovoljan TEFEL? Još nisam odlučio u koji bih se grad zaputio, pa ako može neki savjet koji su gradovi pogodni za traženje posla i za život a da nisu Peking i Šangaj.

Hvala!

18 hours ago, MCMNE said:

Pozdrav,

Imao bih par pitanja koja se tiču posla i boravka u Kini. Planiram krajem avgusta da idem za Kinu. Jedan prijatelj mi je savjetovao da je najbolje da se tamo zaputim i tražim posao sam, na licu mjesta, jer agencije velike pare uzimaju, a kaže da nije problem da se lično nađe posao. E sad zanima me koliko je to tačno? Ukoliko jeste, pretpostavljam da bi onda za Kinu išao sa turističkom vizom.  Interesuje me, kada se nađe posao, sa kojom vizom obezbjeđujem svoj duži boravak u Kini, jer vidio sam da se turistička viza može samo jednom produžiti. Da li za regulisanje vize može da se angažuje neka agencija ili je bolje to sam obaviti? Da li je za predavača dovoljan TEFEL? Još nisam odlučio u koji bih se grad zaputio, pa ako može neki savjet koji su gradovi pogodni za traženje posla i za život a da nisu Peking i Šangaj.

Hvala!

Kreni burazeru od pocetka:
1. TEFL ( jer taj TEFEL jos nije izmisljen :tongue: )
2. Diplomu sa faxa 
3. Potvrdu iz suda da nisi osudjivan

2 i 3 moras da legalizujes:
ides u svoje rodno mesto  i onda ti treba sve ovo

1) Potvrda od precednika suda ( 2200 dinara )

2) Ministarstvo Pravde potvrda za potvrdu od precednika suda ( 700 dinara )

3) Ministarstvo Spoljnih Poslova za potvrdu od Ministarstva Pravde ( 700 dinara )

4) Kineska Ambasda za legalizaciju svih potvrda ( 20 usd + nesto malo )

Za oba dokumenta je potrebno, pre nego krenes uradi i prevod i za njih uz dokument placas nesto smesno tipa 200~300 dinara. 

Dok sve ovo zavrsis imaces barem 5 ponuda za posao mnogo bolje nego bilo koja budala koja je krenula ovde bez ovih papira :biggrin:
I legalan posao ces dobti sa duplom platom klanj::

Hvala na ovim informacijama, nadam se da nije neka razlika u prikupljanju dokumenata između Ambasade u Srbiji i ove u Crnoj Gori. Mada vidim da su vize za boravak do 30 dana ukinute za Srbiju a nama je i dalje ostao vizni režim. 

Upravo tako, ali ako pogledas stvari iz drugog ugla, te ukinute vize nista ne znace. 
Osim ako ne zivis na Granici sa HongKong-om, u Shenzhenu. 
A i tamo dole kod njih je pocelo da bude gusto jure ih panduri na svakom cosku,
Shenzhen ce postati samostalan grad i dobice novo policisko odeljenje, koje ce da juri strance. 
Tako da zapustiti se tamo sa idejom da mu ne treba viza i da moze svakog meseca da izlazi
je ludilo. Bas bih voleo da vidim tog coveka koji ce tako ovde da zivi. 

Bolje ti spremi sebi papire i raspitaj se kako je u CrnojGori. 
Svako dobro MCMNE

Pa iz tog razloga i gledam da svoj boravak tamo legalizujem što je više moguće, nego sam dobio toliko različitih informacija o vizama da više i ne znam što mi treba L, M ili Z viza.... I dosta različitih načina do dobijanja istih A već sam pročita da se dosta njih odluči za Šenžen zbog blizine Hong Konga i da tamo produžavaju vize ili šta već.

Draga moja, potpuno te razumem ja kada sam dolazio nije bilo uopste informacija. 
Nisi mogao nista nikoga da pitas, a danas ih ima toliko i vecina njih lupa gluposti na sve strane
a niko ti konkretno nista nece reci, jer vecina starno ne zna puno ili sta vise nacuje od nekog pa onda to prenose preko g... motke. 
Od onog ko je reko: " mozete na M vizu da dodjete bez problema i radite ovde, za L vizu vam je rad ogranicen ako radite u nekoj firmi... Z je radna i to se tesko dobija, treba puno dokumenata" 
ti danas dobijes " mozes da dodjes na L, M, S, X, i Z to ti je radna to mozes kad dodjes ovde"

Tako da ne slusaj 100 budala, nadji nekog ko moze da ti da sve korak po korak, ja da ti nadjem posao ne mogu, ne pricam Kineski i ne znam gde su skole, ali jednu stvar ti tvrdi sve te sto slusas nemaju pojma kako da ti pomognu samo bi da caskaju sa tobom jer im je ovde dosadno i nemaju sa kime da se druze. 

Ma zato mi oko viza i treba najviše informacija. Sa kojom odavde da krećem i na koji način se tamo produžava. A za posao i pronalaženje škole ću se sam snaći. :smile: svakako hvala na info :wink:

Pozdrav svima, 

Zanima me jedna stvar u vezi polaganja TEFL-a, gledao sam kurs od 120h al postoje dvije diplome, prva je diploma TEFL-a i kosta 240$, druga je 350$ i sadrzi CTEYL (certificate in teaching English to young learners). Koji vi imate? 

Hvala

Ma uzmi tu jeftiniju, bitno je samo da je 120 sati, nista drugo ih ne interesuje.

Sent from my m2 using Tapatalk

Pozdrav svima,

Planiram da ove godine odem u Kinu i predajem engleski jezik. Isao bih preko Z vize koju ce mi srediti ta skola. Zeleo bih da sa sobom povedem i svoju devojku, pa ako ona uspe tamo da nadje neki posao super ako ne samo turisticki da bude za taj period koji ja budem radio tamo. E sada znam da od 15. Januara vize za boravak u Kini do 30 dana nisu potrebne, ali me interesuje kako ostati u Kini turisticki godinu dana??? Ja cu tamo biti sigurno godinu dana, ali kako da i ona ostane isti taj period sa mnom bez povratka nazad u Srbiju? Da li je moguce i kako? Koja joj je viza potrebna? Koliko moze maksimalno da ostane tamo? Da li moze ona da aplicira za S1 vizu koja je za rodbinu i osobe koji su u braku koji zele da posete nekog ko radi u Kini? Da li moze nekako da se ostane u Kini duze ako se predje granica sa Hong Kongom ili da li moze da se sredi nesto u Hong Kongu??? 

Hvala unapred na odgovoru.

On 1/16/2017 at 6:29 PM, CikaZuba said:

Sta tebe briga iz kojih razloga hocu da radim u Kini? I ko si ti da pricas o tome da li sam ja sertifikovan ili ne? :-D presmesno! I nije tacno da moras znati kineski na native nivou, jer postoje ordinacije koje pruzaju usluge iskljucivo strancima i traze lekare sa znanjem engleskog, nemackog, francuskog itd. Tako da bih te molio da se ne mesas u nesto sto ne znas. Tebe koliko vidim odlicno opisuje stara srpska: "sve znam, sve umem i u sve se razumem". 

Da imas pojma znao bi da iskoristis Google I da dodjes do svog odgovora, a posto ne znas to dovoljno govori O tebi. Sa svojim odgovorom si rekao sve ko si. A posao zubara neces dobiti,  Kina nije Amerika ili Svabija da primaju olako. Koristi Google ubuduce pre nego sto izvalis neku glupost,  boli Kineze ona stvar za Francuski I Nemacki. Vozdra

Bolje se fokusiraj na Hong Kong gde mozes dobiti posao I imati platu od 30-50000 HKD mesecno . Kina je propast za doktore generalno. A U Hong Kong U imas velike sanse. Nije da zelim da ti odmognem, samo ti govorim realno kakva je situacija. 

Zdravo ljudi, nova sam ovde i imam dva pitanja. Iscitala sam skoro celu temu,ali me zanima kakva je sad situacija za studentsku vizu, i gde se vadi, ovde ili kad se stigne u Kinu? I kakvo zdravstveno osiguranje mogu da dobijem uz tu vizu kada bih je tamo izvadila?

9 minutes ago, NikiRiki said:

Zdravo ljudi, nova sam ovde i imam dva pitanja. Iscitala sam skoro celu temu,ali me zanima kakva je sad situacija za studentsku vizu, i gde se vadi, ovde ili kad se stigne u Kinu? I kakvo zdravstveno osiguranje mogu da dobijem uz tu vizu kada bih je tamo izvadila?

Ako ides na studije trazi papire od faxa I apliciraj u BGu, skratices sebi vreme,  muke, I ustedeces podosta para. Nema vise radnih kao I studentskih viza preko Hong Kong a bez HKID. Samo turisticke. 

Pozdrav svima, 

I ja sam jedna od novih ovde, i imam par nedoumica koje su vezane za odlazak u Kinu i rad u istoj.

Prvo cu da napisem malo o tome kakva je situacija da bih mogla da ocekujem bolje odgovore.

Moj momak i ja smo resili da idemo zajedno kao predavaci engleskog jezika, oboje imamo 24+ godina, takodje oboje imamo online TEFL tj TESOL sertifikate od 160 sati, i jedan od nas ima diplomu sa fakulteta i uskoro i diplomu sa master studija, a drugi ima petogodisnje radno iskustvo u Americi i Kanadi.  

Javljali smo na razne oglase sa sajtova poput echinacities, tefl.com, itd, i javljalo nam se dosta agenata sa razlicitim ponudama, ali su uglavnom neke ponude ispod 12k CNY posto nismo native speakers,  a neki od poznanika koji su tamo su nam preporucili da ne pristajemo na plate ispod 12k CNY. Takodje je i vecina nudila njihove standardne pakete za radnike, kao i assistance za dobijanje vize, koju oni zovu "working visa", ali nisam zalazila u detalje oko toga kakav bi to bio assistance i koja je to tacno viza, posto, koliko sam obavestena, mi ne mozemo da dobijemo radnu vizu jer nismo native speakers, jer smo odbijali te ponude zbog niske plate.

Poslednja polu-pristojna ponuda koju smo dobili se odnosi na Ninghai (spada u Zhejiang pokrajinu), i mene zanima kakvo je stanje tamo i da li se isplati da se ide tamo - kakav je standard i tome slicno. Nemam koga da pitam jer je vecina nasih poznanika ili u Beijing-u, ili  u Shenzhen-u i rastrkani su po nekim manjim mestima u ovim oblastima.  Guglovala sam i deluje mi prilicno "majusno" pa se brinem da ne bi mogli da pronadjemo bas toliko ljudi koji znaju da barataju engleskim jezikom dok se ne snadjemo u pocetku a ne bih da se oslanjam samo na aplikacije za prevodjenje. 

Takodje me i zanima da li je bolja ideja da ovako lovimo odgovarajucu ponudu ili da jednostavno odemo u Kinu i da tamo resimo sve na licu mesta.

Hvala unapred i izvinite zbog dugog posta :biggrin:

3 hours ago, Cecika said:

Pozdrav svima, 

I ja sam jedna od novih ovde, i imam par nedoumica koje su vezane za odlazak u Kinu i rad u istoj.

Prvo cu da napisem malo o tome kakva je situacija da bih mogla da ocekujem bolje odgovore.

Moj momak i ja smo resili da idemo zajedno kao predavaci engleskog jezika, oboje imamo 24+ godina, takodje oboje imamo online TEFL tj TESOL sertifikate od 160 sati, i jedan od nas ima diplomu sa fakulteta i uskoro i diplomu sa master studija, a drugi ima petogodisnje radno iskustvo u Americi i Kanadi.  

Javljali smo na razne oglase sa sajtova poput echinacities, tefl.com, itd, i javljalo nam se dosta agenata sa razlicitim ponudama, ali su uglavnom neke ponude ispod 12k CNY posto nismo native speakers,  a neki od poznanika koji su tamo su nam preporucili da ne pristajemo na plate ispod 12k CNY. Takodje je i vecina nudila njihove standardne pakete za radnike, kao i assistance za dobijanje vize, koju oni zovu "working visa", ali nisam zalazila u detalje oko toga kakav bi to bio assistance i koja je to tacno viza, posto, koliko sam obavestena, mi ne mozemo da dobijemo radnu vizu jer nismo native speakers, jer smo odbijali te ponude zbog niske plate.

Poslednja polu-pristojna ponuda koju smo dobili se odnosi na Ninghai (spada u Zhejiang pokrajinu), i mene zanima kakvo je stanje tamo i da li se isplati da se ide tamo - kakav je standard i tome slicno. Nemam koga da pitam jer je vecina nasih poznanika ili u Beijing-u, ili  u Shenzhen-u i rastrkani su po nekim manjim mestima u ovim oblastima.  Guglovala sam i deluje mi prilicno "majusno" pa se brinem da ne bi mogli da pronadjemo bas toliko ljudi koji znaju da barataju engleskim jezikom dok se ne snadjemo u pocetku a ne bih da se oslanjam samo na aplikacije za prevodjenje. 

Takodje me i zanima da li je bolja ideja da ovako lovimo odgovarajucu ponudu ili da jednostavno odemo u Kinu i da tamo resimo sve na licu mesta.

Preporuka nek dodje prvo jedno,  a Shenzhen zaobidji previse "strucnjaka" operise po Shenzhen u jer govore engleski kao meksikanci, samo je pitanje dana kada ce da krene deportacija nasih strucnjaka.  Elem Guangzhou je dobra opcija kao I Zhuhai I Foshan. Svi gradovi su kraj HK I vrlo lako se secka granica dal sa HK ili sa Makaom . Poslove trazite licno na licu mesta jer je najbolje. Nije da kvarim temu al mnogi "kvalifikovani ticeri" sa srednjom mesarskom skolom su dosli u poslednje 2 godine I sole pamet kako je Shenzhen in I isti su krenuli da obaraju cene rada za nas I zadovoljni su sa 5 do 7000 juana . A pre je 20 soma bilo kao dobar dan uz jedan part time job. 

Edited by Resurection

Kako se to trazi posao kad dodjes u Kinu? Jedino sto mi pada na pamet je da idem od skole do skole i ispitujem trebaju li nastavnika engleskog. Jer koja je razlika ako apliciram na oglas odavde ili iz Kine preko interneta? 

2 hours ago, AmstraTravel said:

Kako se to trazi posao kad dodjes u Kinu? Jedino sto mi pada na pamet je da idem od skole do skole i ispitujem trebaju li nastavnika engleskog. Jer koja je razlika ako apliciram na oglas odavde ili iz Kine preko interneta? 

Bravo care. Prvi pametan covek na ovom forumu! 
Da ti kazem drugarski, ja da odem 3-4 dalje od moje ulice mogu da budem pored skole, bolnice, policije, diskoteke ili mrtvacnice... isti "shit"
Niko na ulici ne prica engleski. BAS NIKO!

Zamisli da dodjes sam, cisto da banes tako u Kinu?!

Gde bi naso da kupis karticu za mobilni? ( bez telefona NE POSTOJIS )
Gde da prespavas? ( na ulici ? )
Da otvoris racun u Banci? ( sam bez da neko prevodi ? ) 
Da promenis pare? ( da promenis pare bez nekog pored tebe? pa ti mora da si luuuud ) 

Vama ljudi ne treba da vas neko zaposli kad ovde dodjete, treba vam dadilja na prvih nedelju-dve dok se ne povratite od soka. Onda tek treba da razmisljate o ostalim stvarima.
Bezite od tih agenata, nadjite nekog da vas opravi kad sletite.
Posle cete da se opravljate.

Edited by VladimirV

On 2/5/2017 at 0:56 PM, Cecika said:

Pozdrav svima, 

Draga @Cecika 
Ne znam ko vam je kazao da mozete na prvu loptu dobiti 12k yuana, verovatno ta vasa ekipa koja dise smog u Pekingu i Shangaju, i koji nisu provirili nosom dalje od nocnih klubova i diskoteka gde se opijaju kineskim baijou-om. 

Prosecna plata se krece od 12k u tim velikim gradovima, a za native ticere 20k.
u manjim mestima je ispod toga sigurno, tako da budi happy da pocnes sa 10k, Ja sam licno poceo sa 6k kada sam dosao prvi put, i to je trajalo mesec dana onda sam dobio 11k. 
Stvari su promenjive i na bolje i na gore u zivotu, ne ocekuj sve na gotovo.

Tako da bih vas ja posavetovao da ne gledate mnogo u pare, nego da gledate da stignete ovde. 
Kada budete stigli onda mozete kasnije lako da promenite. 
Jer koliko vidimo ako budete cekali pravu ponudu ona ce otici kod drugoga. 
Vize su se u zadnjih 6 godina promenile toliko da, pitanje da li ces ikada imati radnu vizu, vec bolje uzimajte studentske ili biznis i dolazite dok se i to ne promeni.

Nadam se da je bilo od pomoci.