Jump to content

Featured Replies

Pozdrav svima,

zanimalo bi me da li svi koji rade kao teacheri u Kini imaju obezbeđeno zdravstveno kao i penziono osiguranje? Da li tu ima neke razlike između privatnih i državnih škola ili vrtića? Da li se pravo na zdravstveno i penziono osiguranje stiče tek posle dobijanja radne vize ili može i odmah čim se zaposliš a još ne poseduješ radnu vizu?

15 minutes ago, Kornelije said:

Pozdrav svima,

zanimalo bi me da li svi koji rade kao teacheri u Kini imaju obezbeđeno zdravstveno kao i penziono osiguranje? Da li tu ima neke razlike između privatnih i državnih škola ili vrtića? Da li se pravo na zdravstveno i penziono osiguranje stiče tek posle dobijanja radne vize ili može i odmah čim se zaposliš a još ne poseduješ radnu vizu?

Kornelije, Kornelije, Kina jeste zemlja u kojoj nema pravila, a ni mnogo logike, no ovo tvoje ni u Kini ne može da prođe:

ako se zaposliš a nemaš radnu vizu => radiš nelegalno

ako radiš nelegalno => kako da ti se uplaćuje za penziono?

Zdravstveno se reguliše preko polise koju ti kupi poslodavac, kad ti da vizu. Možda možeš da je kupiš sam, kad radiš nelegalno, uz pomoć nekog Kineza, dakako.

Za penziono ne znam. 

Jasno mi je da je nelegalno raditi bez radne vize ali isto tako znam da su neki ljudi otišli prvo turistički, i tek posle zapošljavanja sredili papire dok su u međuvremenu već počeli raditi, pa mi stoga nije bilo jasno kako ide ovo sa osiguranjem.

A pošto su u Kini mnoge stvari moguće zanimalo me kako bi ovo moglo da funkcioniše. Što se penzionog tiče tu nisam naišao na neke informacije ali se nadam da je i to moguće nekako regulisati.

Zahvaljujem se na informaciji Snežana.

4 hours ago, Kornelije said:

Jasno mi je da je nelegalno raditi bez radne vize ali isto tako znam da su neki ljudi otišli prvo turistički, i tek posle zapošljavanja sredili papire dok su u međuvremenu već počeli raditi, pa mi stoga nije bilo jasno kako ide ovo sa osiguranjem.

Mnogi ljudi sve vreme rade bez papira, a to, između ostalog, znači i bez državnog osiguranja, osim ako ga ne plaćaju sami, nekoj privatnoj kompaniji. Moja se šala odnosila na to: ne možeš od države tražiti ono što joj nisi nikada ni plaćao od svoje (bruto) plate, pošto ovu zvanično nisi ni imao jer nisi zvanično ni radio.

Ne zameri, i srećno :smile:

• 2 weeks later...

A da ozivi ova tema malo? :biggrin:

Hvala svima na korisnim informacijama, def ste me ubedili da se iscimam do Shenzhen-a da radim. Ako ide jos neko na jesen, neka mi iskoci. Prijatan dan :smile:

5 hours ago, TijanicaL said:

A da ozivi ova tema malo? :biggrin:

Hvala svima na korisnim informacijama, def ste me ubedili da se iscimam do Shenzhen-a da radim. Ako ide jos neko na jesen, neka mi iskoci. Prijatan dan :smile:

Pozdrav. I ja planiram na jesen do Kine.

Pratim ovu temu od Nove Godine, i definitivno me je rad u Kini privukao. Pored ovog foruma sam pročešljao i strane, ali mi nešto nisu pouzdani Britanci i Ameri. Uvek se nešto žale :biggrin:

Zdravo. Drago mi je da ide jos neko. Ja sam razmisljala preko Couchsurfinga da nadjem neke nase ljude, u prvih par dana smernice neke da dobijem. Postoji I fb grupa Shenzhen Expacts. Za sada vidim tu veliku ponudu stanova. :smile:

Evo, napisala sam jedan prilično opširan tekst o tome kako zaista izgleda život u Kini, za nas, zapadnjake. Mnogo toga sam i propustila da kažem, ali i ovo je dovoljno da steknete jasan utisak o tome gde idete. Molim samo da, ako kopirate negde blog, navedete izvor.

TEKST

Zabavan tekst, mada ima i dosta preterivanja. Na primer:

Muškarci puštaju nokat na malom prstu. U gradovima, mnogi neguju duge nokte na svim prstima kako bi celom svetu pokazali da rade gospodski posao.

Daleko od toga da to rade svi muškarci. Definitivno je u pitanju manjina. Sem toga, taj nokat na malom prstu viđa se širom sveta, pa tako i po Balkanu, poznati "kopač" :smile: Ovo za duge nokte bilo je popularno pre sto godina ali sada predstavlja retkost.

Kinezi se glasno iskašljavaju i sočno pljuju gde god stignu. Kineskinje takođe.

Isto. Ja to vidim nekoliko puta dnevno, a svakog dana prođem kraj desetina hiljada ljudi. Negativne stvari privlače pažnju.

Za stolom se glasno mljacka. Mljackanje je znak da je hrana ukusna. Podrigivanje, pljuvanje i puštanje gasova su takođe društevno prihvaćeni.

Isto. Od deset ljudi u restoranu, možda će se jedan tako ponašati.

Kineska vina imaju isto alkohola koliko i sva druga vina i prave se od grožđa. Baiđiu nema veze sa vinom :smile: 

I tako dalje. 

Sećam se, a sećam se i kako si pisao o tim utiscima :biggrin:

Mislim da nema netačnih činjenica u ovom tekstu, samo da su u nekim delovima Kine više ili manje prisutne. A pogotovu na relaciji selo (što podrazumeva i gradove od 2-3 miliona ljudi) vs. tier 1 i 2 gradovi.

Ispratila sam pažljivo sve komentare na Fejsbuku, gde je tekst šerovan više od 200 puta i baš je puno ljudi koji žive godinama u Kini, a među njima i par njih koji su u Šenženu ili Guandžou, našlo da je napisan dosta realno i objektivno.

Naravno, svako ima pravo da se ne složi iz svog ličnog iskustva.

Cao svima

moje ime je Stefan i vec sam godinu i po dana u kini tacnije u gradu Dongguanu toje izmedju shinzhena u guangzhou.

Vec sam neko vreme ovde ali nisam do sad upoznao nase ljude ako nekog ima koje raspolozan da se druzi neka se  javi slobodno.

pozdrav

We chat. Marakan 1989

Edited by Stefan-radic
mistakes

On 5/14/2018 at 11:38 AM, Snezana011 said:

Sećam se, a sećam se i kako si pisao o tim utiscima :biggrin:

U pravu si. Dotakla si se teme zbog koje me poslednjih godina pomalo grize savest, a to je ovo: pre više od deset godina sam u par navrata putovao po Kini i napisao o svemu tome gomilu glupih i površnih zapažanja. Sada (nakon dve i nešto godine života ovde, kakvog-takvog ovladavanja jezikom, razvijanja dubljih odnosa sa lokalcima itd) smatram da je sve što sam ranije mislio o Kini gomila budalaština. Apsolutno ništa nisam kontao. U svoju odbranu mogu navesti mladost, ali kao što znamo jadna je to odbrana.

To što neki čitaoci smatraju da je neki tekst napisan realno i objektivno može značiti dve stvari :wink: 

Elem, da ne gnjavim više, duga je to priča a ljudi koji pišu na ovoj temi imaju prešnijih, egzistencijalnijih briga.

Lazare, znam o čemu pričaš i na šta misliš, ali sada si pa preblizu, razvio si gomilu emotivnih relacija sa svojim učenicima i njihovim porodicama, a, najbitnije, sada si u delu Kine koji sa većinskom Kinom nema baš mnogo dodirnih tačaka. Ne plediram na neku univerzalnu istinu o toj zemlji, ali ono što vidim i sa čim živim skoro dve godine (u dva različita mesta, uključujući prethodna iskustva putovanja uzduž i popreko Kine) prenela sam u ovom tekstu. Pri tom, trudila sam se da ne budem pristrasna koliko je to moguće, ako ništa drugo, a ono da barem dotaknem uzroke nečega, onoliko koliko su mi poznati. Većina naših ekspata prepoznala je jako dobro o čemu pričam, a u prethodnom komentaru pomenula sam pojedine koji godinama žive u Kini (jer takvih ipak nema mnogo). Onih pak prvih je mnogo, mnogo više od nekoliko.

To što ti sada dublje razumeš Kineze ne može da anulira činjenicu da se u većem delu Kine i dalje ponašaju kako je opisano. Razlika je u tebi, u tvom razumevanju i prihvatanju u odnosu na tvoje mladalačke osude i ironični pristup koji si imao, a oni sami uglavnom se nisu mnogo promenili. Ili pak možeš da osporiš da se u 'mom' Jingatnu dešava opisano? Ili da ustvrdiš da u gomili drugih provincija ne dešava upravo ovako kako je ispričano? Ajde da ne brkamo stvari. I ajde da se ne osvrćeš na moje pisanje kao neko koga pomalo grize savest zbog sopstvenih ironičnih pisanja o Kini iz vremena mladosti.

Slažem se da ljudi na ovoj temi brinu o egzistenciji. I sigurna sam da će im ovaj tekst dosta pomoći da se spreme za ono što će ovde zateći. :smile: Zbog toga je - dobrim delom - i pisan.

Edited by Snezana011

Da li neko ima kontakt telefon onih agencija iz Beograda sto podnose dokumentaciju za vizu u Kineskoj ambasadi u Beogradu?Svaki put kada sam bila u ambasadi uvek su oni prvi ulazili sa gomilom pasosa pa bih ja zbog sprecenosti njih da angazujem.

Edited by starlight_tp
greska u kucanju

23 hours ago, Snezana011 said:

I sigurna sam da će im ovaj tekst dosta pomoći da se spreme za ono što će ovde zateći. :smile: Zbog toga je - dobrim delom - i pisan.

Ja sam prilično siguran da će im odmoći, tako što će ih samo zacementirati u stereotipima koje su već i sami imali prilike da čuju sa raznih strana. Objasniću na primeru.

Meni je, recimo, mnogo ljudi koji godinama žive u Šenženu kukalo oko tog pljuvanja. Međutim, pažljivije posmatranje otkriva da je to sasvim uobičajena logička greška. Ako pored tebe prođe devetoro ljudi i niko od njih ne pljune, nećeš na to obratiti pažnju, ali ako onda prođe deseti i pljune, to ćeš svakako primetiti i mentalno pribeležiti: https://en.wikipedia.org/wiki/Negativity_bias

Ljudi vide ono što očekuju da vide. Ako im se svako malo ponavlja da se u Kini pljuje, onda će se i sami fokusirati na to kada dođu ovamo. Neće se potruditi da izbroje sa koliko su se ljudi tog dana mimoišli na ulici, i koliko njih nije pljunulo. 

. I ajde da se ne osvrćeš na moje pisanje kao neko koga pomalo grize savest zbog sopstvenih ironičnih pisanja o Kini iz vremena mladosti.

Školski primer ad hominem. Slobodno ožeži po argumentaciji, ali čoveka ne diraj :smile: Ja jesam rekao ponešto o sebi, ali nisam ni reč napisao o tebi, niti ću. Ti slobodno piši o sebi, ali o meni, molim te, nemoj iznositi zaključke. 

Ili pak možeš da osporiš da se u 'mom' Jingatnu dešava opisano? 

Da li naslov tvog teksta informiše čitaoca da se u tekstu radi o tome kako izgleda život stranaca u Jingatnu? Da li se tekst možda bavi "Jingatljanima"? 

a oni sami uglavnom se nisu mnogo promenili.

Napisao sam to verovatno stotinama puta na ovom sajtu, i trunio na predavanjima i gde sve ne, ali nisam se umorio, pa ću ponoviti: ne postoje nikakvi "oni". Ne postoje "Kinezi". Postoji 1,414,324,639 individualnih ljudskih bića. Ilustrovano na pominjanom primeru pljuvanja: da, mnogi pljuju po ulici, ali ima ih i mnogo kojima to na pamet ne bi palo, i smatraju da je to odvratno. Svaka izjava koja se bavi "Kinezima" (ili bilo kojim drugim "njima") kao monolitnim entitetom je ne samo potpuno promašena (kao što rekoh: štetna) sa informativnog stanovišta, nego i uopšte nije fer. 

Upravo zbog takvih stvari izbegavam takozvane "naše" ljude ovde. Jer ne mogu više da slušam o "nama" i "njima". Jednako se ježim na svako "mi" koliko i na svako "oni". 

Lazare, mislim da pokušavaš da braniš nešto što se ne da braniti. Znaš jako dobro da nije reč o jednom mestu i da nije reč o logičkoj grešci. Ako ne znaš, otiđi u bilo koje malo mesto i budi tamo neko vreme, ne jedan dan, prolazi ulicom van pauze za ručak i broj koliko puta se ljudi iskašlju pa onda izvedi statistiku.

A pošto voliš brojeve, možeš sam da izračunaš na jednom konkretnom primeru: do mog posla ima 1,2 km. To je 15-20 min laganog hoda. Svaki put budem svedok tog iskašljavanja najmanje pet puta, ali najmanje. A izbljuvaka ima toliko da se radujem kiši samo zbog toga što onda ne moram da pazim gde stajem. Kad idem sa kolegom, česta scena je da me uhvati za lakat i gurne da ne bih nagazila u nešto ogavno. Dakle, na 1,2 km minimalno pet puta, plus ispljuvci na svakih nekoliko koraka. To nije logička greška, niti je stereotip, već je to realnost malog mesta. Uz sve to, dala sam objašnjenje zašto to rade, objašnjenje samih Kineza, i to ne jednog već više njih koji su mi to objasnili. Dakle, nisam sudila, nisam rekla fuj, već sam iznela činjenicu i razlog.

Nije napad ličnosti, sam si to uneo kao argument i na to sam se osvrnula. Nisam ja ta koja je analizirala tvoje ranije zaključke i pisanje, već sam samo prihvatila argument koji si ti sam potegnuo.

Dakle, sad negiraš bilo kakvu mogućnost (putopisca posebno) da piše o nekom narodu? Može se pisati samo o pojedincima, nikako o društvu i nikako o naciji? Ne postoji ništa zajedničko među pripadnicima istog naroda što se može uočiti i imenovati? 

Btw, napuštam Kinu sutra, pa možda neću moći da odgovaram na tvoje nove primedbe pošto ću biti na putu. A i mislim da nema smisla polemisati više o ovome.   

Znaš jako dobro da nije reč o jednom mestu i da nije reč o logičkoj grešci. 

Drago mi je što znaš šta ja znam jako dobro :smile:

Ako ne znaš, otiđi u bilo koje malo mesto i budi tamo neko vreme, ne jedan dan, prolazi ulicom van pauze za ručak i broj koliko puta se ljudi iskašlju pa onda izvedi statistiku.

Bio sam u mnogo malih mesta. Nisu sva ista. Različiti delovi Kine imaju različite običaje, životne navike, pa čak i jezike, koji su toliko različiti da su međusobno nerazumljivi. Ali čak i da su sva manja mesta ista (a nisu), i dalje nam ostaju veliki gradovi, u kojima živi značajan deo populacije. Šta ćemo sa njima? 

Nisam ja ta koja je analizirala tvoje ranije zaključke i pisanje, već sam samo prihvatila argument koji si ti sam potegnuo.

Ne. Iskoristila si podatak koji sam ja izneo o sebi da bi na osnovu njega donela zaključak o mojim pobudama za kritiku tvog teksta, verujući da ćeš, diskreditujući moje pobude, diskreditovati i moje argumente. To se zove ad hominem, kao što sam napisao.

Dakle, sad negiraš bilo kakvu mogućnost (putopisca posebno) da piše o nekom narodu? Može se pisati samo o pojedincima, nikako o društvu i nikako o naciji? Ne postoji ništa zajedničko među pripadnicima istog naroda što se može uočiti i imenovati? 

I ovo ima ime: https://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man

I ja mislim da nema smisla polemisati, posebno ne tako flowers::

On 5/16/2018 at 1:14 AM, starlight_tp said:

Da li neko ima kontakt telefon onih agencija iz Beograda sto podnose dokumentaciju za vizu u Kineskoj ambasadi u Beogradu?Svaki put kada sam bila u ambasadi uvek su oni prvi ulazili sa gomilom pasosa pa bih ja zbog sprecenosti njih da angazujem.

Da se vratimo na temu :smile: Nedavno sam postavio isto pitanje na jednoj WeChat grupi, i neko je rekao da ovi to rade: https://www.akademijaoxford.com/ Nisam proverio, samo prenosim kako mi je rečeno. Pomenuta je i cena od 3.000 dinara ali nisam siguran šta to tačno podrazumeva. Ako saznaš nešto više, javi ovde, mnogima bi bilo korisno.

Pozdrav svima :smile: Novi sam na forumu da noviji ne mogu biti, nema ni 2-3 min da sam se registrovao. Unaprijed da se izvinim ako budem (u ovom i u narednim postovima) pitao stvari koje su već više puta pitane, ali ovo je 69.stranica teme, pregledao sam zadnjih nekoliko stranica pa ne mogu baš sve da pregledam. A sad da pređem na stvar:
Znači zadnjih dana sam se mnogo zainteresovao za predavanje Engleskog u Kini. Već sam godinama živio sâm i u inostranstvu tako da mi sa te strane nije apsolutno nikakav problem, a pošto sam radio kao stjuart u avio kompaniji, već sam imao prilike da posjetim Kinu više puta, i 4 različita grada (ne računajući Hong Kong koji sam takođe posjetio mnogo puta). Eh, prvo pitanje: ja nemam završen faks, ali po onome što sam izgooglao, to uglavnom nije nikakav problem. Ali shvatio sam da naravno ne možeš tek tako da odeš, pa treba neki certifikat. Na Googleu sam našao da se sugerišu ovi: TEFL,/TESOL, i CELTA. Ljudi kažu da je CELTA cjenjenija i daje veće kvalifikacije od TEFLa, i naravno skuplja je. A ako sam dobro shvatio, za oba certifikata ukupan proces dobijanja i nastava traje svega mjesec-dva, znači ništa dugo (što prije počnem, prije ću završiti i dobiti cartifikat). Eh, ono što bi mene zanimalo, od ljudi koji su na ovom forumu a predaju/predavali su Engleski u Kini, da li imam ikakvu prednost ako imam CELTU a ne TEFL, tj da li ću brže naći posao s  CELTOM, da li ona donosi veću platu nego TEFL, i uopšteno da li CELTA donosi neke malo veće beneficije, npr veće šanse da se naše posao sa obezbijeđenim smještajem ili sa boljim smještajem (i to može biti bolje i gore naravno)? 
Ustvari za ovaj post samo ću postaviti ovo pitanje, jer ovo me najviše zanima, da bih što ranije krenuo sa tom obukom  i što prije dobio certifikat, a tokom same obuke lako je pitati ostale stvari.
I da, još da napomenem da moj engleski nije bilo koji neki tamo engleski naučen u školi, već sam godinama živio i radio u inostranstvu gdje mi je engleski bio maternji jezik jer naših ljudi nije bilo, tako da sam tu stekao rutinu i tečnost tako da ga kratko jasno pričam fluent. I nemam istočnoevropski akcenat jer sam srećom oduvijek bio alergičan kad čujem "ruski engleski" bez i trunke truda za ispravnim izgovorom i izgovaranje R i svih ostalih slova tvrdo kao da se priča neki slovenski jezik, tako da sam bukvalno od početka učenja engleskog se trudio da izgovaram što je pravilnije moguće i samim tim to je vrlo blizu američkog engleskog, stalno dobijam pohvale za to (a i tokom mog letenja kao cabin crew, mnogo puta sam boravio u Americi, Australiji, UK i svuda gdje je engleski native, tako da mi je i to pomoglo u usavršavanju). Pretpostavljam da će to iskustvo u CVju od više godina rada u inostranstvu i na takvom poslu sa engleskim kao prvim jezikom, igrati ulogu u dobijanju posla (pored naše boje kože i izgleda, ma kako to rasistički zvučalo, to su samo činjenice).

Ah da, inače sam po struci fizioterapeutski tehničar, ali nešto mi se čini da u aziji pored poznatih azijskih masaža nema baš mnogo smisla tražiti takav posao, tako da mislim da je najbolje dječicu učiti engleski :biggrin:

Edited by Beg_Ultra