Jump to content

Featured Replies

Imam utisak da svi poslodavci znaju za TEFL, dok poneki nisu čuli za CELTA. Ogromna većina "naših" koje sam ovde upoznao nema nikakav papir. Ako ti je engleski takav kao što kažeš, nema zime za tebe :smile: Brzina nalaženja posla i visina plate zavisiće ti od sledećih stvari: nivo engleskog (tu ubrajam i naglasak); izgled (strani teacher je istovremeno i reklama škole kada roditelji dovode i odvode decu, dakle mora biti "prezentabilan" i ulivati poverenje); ponašanje (osmeh, ljubaznost, srdačnost); snalaženje sa decom. 

21 hours ago, Lazar said:

Ja sam prilično siguran da će im odmoći, tako što će ih samo zacementirati u stereotipima koje su već i sami imali prilike da čuju sa raznih strana. Objasniću na primeru.

Površno zaključivanje iz pozicije sveznajućeg. Ili projekcija ličnog načina zaključivanja na sve ostale (a što je meni zamereno u pisanju ovog teksta). Evo nasumice nekoliko komentara od preko 500 od kojih je možda ukupno pet bilo negativno:

"Mirka S. Zlikovski Procitala u dahu cijeli tekst! Super napisano i jako zanimljivo (kao uostalom, uvijek ?) ? I koliko samo drugacija kultura od naše...sada cu na neke stvari gledati i sa puno vise razumijevanja! "

"Nevena Starbuck Grubač · 35 mutual friends

Vankuver je grad sa najviše kineskih imigranata na svetu. Ne mogu ti opisati koliko si mi sada rasvetlila neke njihove kulturološke momente koje, čak i sa jako puno strpljenja i napora, jedva uspevam da hendlujem."

"Maja Zorić · Friends with Tamara Zidar and 13 others

Videla sam. Sve je istina! ? Osim sto su osobine koje mnogi navode kao jako nepoželjne i neprihvaćene na zapadu u Šendženu vrlo retke, ili ih čak i nema..."

"Dragana Marojevic Hvala, divan tekst, sada imam vise razumevanja za nase kineze. Zaista su drugi svet."

"Ovo za pljuvanje i ostalo ja odavno primetila kod ovih što dođu kod nas.
Doduše, mislila sam da stvarno potiču iz sredine gde nisu imali priliku da nauče neke stvari, al eto Sneža nam oči otvorila." 

(Tačnost ovih navoda se može proveriti na: LINK i poslednji navod na LINK. Na istom linku meže se i prebrojati koliko je tekst izazavao negativnih a koliko pozitivnih komentara u smislu razumevanja, koje komentatori ranije nisu imali za Kineze.)

idemo dalje: 

Ti si napisao ovo:

Dotakla si se teme zbog koje me poslednjih godina pomalo grize savest, a to je ovo: pre više od deset godina sam u par navrata putovao po Kini i napisao o svemu tome gomilu glupih i površnih zapažanja. Sada (nakon dve i nešto godine života ovde, kakvog-takvog ovladavanja jezikom, razvijanja dubljih odnosa sa lokalcima itd) smatram da je sve što sam ranije mislio o Kini gomila budalaština. Apsolutno ništa nisam kontao.

Na šta sam ja odgovorila ovako:

Razlika je u tebi, u tvom razumevanju i prihvatanju u odnosu na tvoje mladalačke osude i ironični pristup koji si imao, a oni sami uglavnom se nisu mnogo promenili. (…) Ajde da ne brkamo stvari. I ajde da se ne osvrćeš na moje pisanje kao neko koga pomalo grize savest zbog sopstvenih ironičnih pisanja o Kini iz vremena mladosti.

I onda si ti iz iste sveznajuće pozicije o mojim pobudama (da te diskreditujem i ostalo što si mi prilepio), površno sagledavajući napisano, zaključio ovo: 

Ne. Iskoristila si podatak koji sam ja izneo o sebi da bi na osnovu njega donela zaključak o mojim pobudama za kritiku tvog teksta, verujući da ćeš, diskreditujući moje pobude, diskreditovati i moje argumente. To se zove ad hominem, kao što sam napisao.

To se zove upisivanje u tekst onoga što je čitalac projektovao. Potvrdila sam samo ono što si sam naveo o tvom razumevanju Kine nekada i sad, ni manje ni više. 

I ovo ima ime: https://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man

I ja mislim da nema smisla polemisati, posebno ne tako

Ovo možda nema ime na Wikipediji, ali mnogo toga objašnjava:

Upravo zbog takvih stvari izbegavam takozvane "naše" ljude ovde. Jer ne mogu više da slušam o "nama" i "njima". 

Da rezimiram: kritikuješ me sa stanovišta nekog ko jedini (jer drugi expati, barem ovi 'naši', to ne vide nego robuju stereotipima i generalizacijama) zna kakvo je stvarno stanje u Kini. Pri tom kritikuješ samo nekoliko stavki koje su, sa stanovišta zapadnog čoveka, loši maniri. Bez obzira na to što je ton kojim je tekst napisan izrazito uzdržan i uz skoro sve negativno (sa našeg stanovišta) dato je tumačenje. I ne osvrćući se na pretežni deo, sa našeg stajališta, pozitivnih činjenica, za koje ne nalaziš da predstavljaju stereotip i površno zaključivanje. Zaista nemam šta više da kažem na to.  

Ostaj pozdravljen u Kini. Možda se čitamo za narednih deset godina... flowers::

Pozdrav, društvo!

Imam hiljadu pitanja, ali zasad ovo: s kojom vizom je najlakše i najbrže otići za Kinu i raditi kao English Teacher? Od decembra tragam za načinom da odem(o), trenutno imam ponudu iz jedne škole da dođem preko biznis vize (svesna sam da ljudi rade i preko studentske, itd.), ali sam čula da biznis vizu ne može dobiti neko ko već nije posetio Kinu bar turistički.

Fora je u tome što ja ne idem sama, tj. plan mi je da se preselim tamo sa mužem i sinom, pa mi treba neka koliko-toliko sigurnija varijanta.

Veliki pozdrav svima.

Da li ima nekoga u Chongqing-u trenutno a ima zelju da na bilo koji nacin pomogne?Ovde sam drugi dan  i planiram lagano u potragu za teachingom ...mozemo razmeniti we chat kontakte putem pm. Ako ne nadjem nadjem posao ovde spreman sam I da krenem ka drugim gradovima u Kini.Hvala u napred dobrim ljudima.

12 hours ago, Lazar said:

Imam utisak da svi poslodavci znaju za TEFL, dok poneki nisu čuli za CELTA. Ogromna većina "naših" koje sam ovde upoznao nema nikakav papir. Ako ti je engleski takav kao što kažeš, nema zime za tebe :smile: Brzina nalaženja posla i visina plate zavisiće ti od sledećih stvari: nivo engleskog (tu ubrajam i naglasak); izgled (strani teacher je istovremeno i reklama škole kada roditelji dovode i odvode decu, dakle mora biti "prezentabilan" i ulivati poverenje); ponašanje (osmeh, ljubaznost, srdačnost); snalaženje sa decom.

Da, čuo sam da je moguće i bez ikakvih papira i certifikata raditi kao English teacher, ali opet siguran sam da mora imati koristi od certifikata. Znači, ti predlažeš TEFL, jer za CELTU mnogi nisu ni čuli. Pa, to bi meni i odgovaralo, jer TEFL je jeftiniji. A što se tiče toga kakav mi je engleski, mislim da oni to svakako neće moći da provjere prije Skype intervjua (jer nemam namjeru da idem napamet, već samo na siguricu, tj da prvo apliciram, i onda kako to već ide dalji kontakt mailovima ili čime već, skype interview, zakazivanje leta i ko te čeka na aerodromu itd. Ima nekih grupa na FB koje su kako vidim jako aktivne i stalno izlaze oglasi potražnje učitelja engleskog, tako da mislim da se tu mož naći finih ponuda (a možda nešto naleti i ovdje, nikad se ne zna) Što se izgleda tiče, tu se ne brinem (i da, shvatio sam da su Kinezi veliki rasisti po tom pitanju (na našu sreću lol), ali ako ništa, i da oni to čak ni ne kriju kao nešto loše

A da pitam i oko tih famoznih viza, pošto vidim da ih svi pominju: Ako sam dobro shvatio, to ide otprilike po principu gdje će škola da sredi radnu vizu za tebe, ali tek po dolasku, tako da iz početka odlaziš sa tom nekom turističkom ili kojom već? Mada koliko sam ja čuo, za građane Srbije ne treba viza, a od januara čini mi se ni za nas iz BiH, mada moraću to još da provjerim. Da li tu igra neku ulogu to što sam već boravio u Kini više puta (doduše "službeno", radeći letove za Kinu)?

1 hour ago, SocrateS said:

Veliki pozdrav svima.

Da li ima nekoga u Chongqing-u trenutno a ima zelju da na bilo koji nacin pomogne?Ovde sam drugi dan  i planiram lagano u potragu za teachingom ...mozemo razmeniti we chat kontakte putem pm. Ako ne nadjem nadjem posao ovde spreman sam I da krenem ka drugim gradovima u Kini.Hvala u napred dobrim ljudima.

Druže, vrati se nekoliko strana unazad, neki član je ostavio email za kontakt, nudi English teaching poslove. Pošto si već tamo, kontam da je malo hitno, pa najbolje pošalji mu email. Usput, Chongqing je super, bio sam tu. Samo, malo stranaca ima

Edited by Beg_Ultra

Posto sam na internetu naisla na razlicite informacije, nadam se da neko moze da mi odgovori koja od ovih procedura je ispravna 

1. Prevod dokumenata, zatim sud, 2 ministarstva i ambasada

Ili

2. Sud, 2 ministarstva, ambasada, pa prevod sve zajedno sa pecatima

Osim toga zanima me (bez obzira na to koji od ova dva odgovora je tacan :D) da li se overava samo original, original i prevod, original i kopija ili original, prevod i kopija? 

Sto se tice lekarskog pregleda, da li je dovoljan onaj obrazac ili i rendgen i ostalo (ako treba to ostalo, sta tacno?). Lekarka bi mogla da mi potpise bez problema, fakultet na kome treba da radim kaze da je obrazac dovoljan, ali ipak bih proverila. 

Hvala unapred 

Dosta poslodavaca engleskog iz Kine traži Bachelor degree. Kako oni mogu da znaju je li tvoja diploma prava ili si je preuredio u correlu ili nečemu sličnom za pola sata, i isprintao u fotokopirnici u komšiluku? Mislim, kako neko iz Kine može da provjeri tvoju diplomu, je li validna ili ne...

2 hours ago, Beg_Ultra said:

Dosta poslodavaca engleskog iz Kine traži Bachelor degree. Kako oni mogu da znaju je li tvoja diploma prava ili si je preuredio u correlu ili nečemu sličnom za pola sata, i isprintao u fotokopirnici u komšiluku? Mislim, kako neko iz Kine može da provjeri tvoju diplomu, je li validna ili ne...

Tako što ćeš nakon prevoda, overa po sudu, ministarstvima i ambasadi imati 3 pečata i nalepnicu iz kineske ambasade na poleđini svih dokumenate koje ne možeš da falsifikuješ.

Blahblah - Prvo se prevodi pa nosi na overe navedenim redosledom. Meni je svaki papir završio sa pečatom na poleđini, i original i kopije i prevodi kopija. Za izradu vize su mi trazili  i original na uvid pored svih ostalih dokumenata koje sam u Kini prevela na kineski.

Što se lekarskog tiče, ne znam o kakvom se obrascu radi, ali moraćeš možda da ga odradiš u Kini. To je opet moje iskustvo, neka napišu i ostali. U Kini sam platila oko 470 juana pregled u državnoj bolnici u koju me je škola poslala i zakazala termin. (Provera krvi, pritiska, temperature, urina, rentgen, ultrazvuk abdomena, očni, ORL, EKG, možda sam još nešto preskočila, ali sve to brzo ide)...

1 hour ago, mali-sunshine said:

Tako što ćeš nakon prevoda, overa po sudu, ministarstvima i ambasadi imati 3 pečata i nalepnicu iz kineske ambasade na poleđini svih dokumenate koje ne možeš da falsifikuješ.

Misliš da ću morati da idem na sva ova mjesta i sve to radim?

Kad sam išao da radim za Qatar Airways (zvanično kompaniju br 1 u svijetu i definitivno daleko najozbiljniju i najvažniju kompaniju za koju sam radio), ništa od svega toga nisam morao da radim. Jedino što mi je trebalo iz suda, je uvjerenje o nekažnjavanju, a što nikakve veze sa diplomama imalo nije, niti sam morao da idem i u kakve ambasade. Naravno, nikakve diplome nisam morao ni da prevodim, samo ljekarsko uvjerenje je moralo da bude na engleskom. Sve što se tiče diploma bilo je da sam ponio diplomu sa sobom na intervju za posao, koju su samo pogledali i to je to. Čak se odlično sjećam da kad sam otišao tamo, ponio sam sa sobom i original i kopiju diplome, za slučaj da mi zatreba. Original mi ama baš nikad ni za šta nije zatrebao, a 99% sam siguran ni kopija. Koja i ako možda jeste zatrebala, samo sam je dao ili pokazao i to je to. 

Ne vjerujem da su kineske škole ni blizu zahtjevne i detaljne kao Qatar Airways, a kamoli još više od toga. Plus ovdje po forumu pišu da mnogi rade i bez papira ikakvih. Ali nadam se da će se javiti neko od onih koji su otišli da predaju engleski po već dogovorenom poslu tj neko ih je čekao na aerodromu i sve je bilo organizovano (jer i ja planiram tako da uradim), pa da će dati objašnjenje iz prve ruke

Edited by Beg_Ultra

Zavisi da li planiraš da radiš legalno, sa radnom dozvolom - u kom slučaju su ti potrebna overena dokumenta, u koja spada i fakultetska diploma - ili ilegalno, u kom slučaju ti je dovoljna neoverena, fotošopirana diploma.

U slučaju ilegalnog rada, škole, vrtići i training centri traže da im pokažeš diplomu bilo kakvog fakulteta, čisto kao kakvu-takvu siguraciju da imaš nekakvo obrazovanje. Ugovor koji sa njima popisuješ je, naravno, čista forma i pravno nevažeći, jer si ilegalno zaposlen. Verujem da svi oni dobro znaju da je diploma često lažna, kao što je i "prethodno radno iskustvo" izmišljeno, ali i dalje insistiraju na tome da bi se zadovoljila forma. Laganje je, nažalost, česta praksa u kineskoj biznis kulturi. Ti lažeš njih (i oni to znaju), onda oni lažu roditelje da si ti sa engleskog govornog područja, i neki roditelji su toga svesni (ima ih koji odlično znaju engleski i vole da popričaju sa nastavnikom, kao što ima i nastavnika koji govore engleski kao Rade Šerbedžija kada glumi ruskog gangstera), ali svi se prave da je sve u redu.

Za legalni rad, dakle sa radnom dozvolom, sva dokumenta biće overena u odgovarajućim institucijama u zemlji iz koje dolaziš, dakle u slučaju Srbije u sudu i dva ministarstva, i zatim u abasadi NR Kine u Beogradu. To ne zavisi od poslodavca, jer ti radnu dozvolu ne izdaje poslodavac, nego država, pa zato država definiše šta je od dokumenata potrebno.

Iskreno, najviše me ovo zanimalo jer sam pretpostavljao da je vrlo moguće da dogovor između mene i poslodavca bude takav da jednostavno odem tamo, i onda će mi sređivati vizu. Dva su razloga zbog kojih imam utisak da bi mogao biti takav scenario: prvo, na mnogo mnogo mjesta ovdje na forumu sam upravo to pročitao, da ljudi (po dogovoru sa školama koje ih zapošljavaju) idu u Kinu kao obični ljudi bez ikakve vize (ako im nije potrebna), ili kao turisti sa turističkom vizom, i onda škola završava papire tj vizu (ili osoba koja je otišla i škola zajedno to odrađuju) u toku prvih mjesec-dva boravka te osobe tamo. A drugo, baš kao državljani Srbije, tako i državljani BiH (jedan sam od njih) mogu jednostavno ući u Kinu bez viza. Za nas je u slučaju Kine potpuno identično pravilo kao i za EU: možemo ući u Kinu bez vize, i možemo ostati 90 dana, u periodu od 180 dana. Tako da, pretpostavljam da bi i to "ponukalo" poslodavce da postignu dogovor sa mnom tako da ja jednostavno odem u Kinu, znači sjednem u avion i odem, pa će mi vizu (neku od tih 10-15 kineskih koje postoje, taj dio s vizama me takođe samo konfuzira jer ima previše tih različitih viza, a ovdje na forumu svako priča svoju priču itd), sređivati kad dođem tamo. Baš zato da iskoriste prednost u tome da mi ne treba viza nikako da bih ušao u Kinu, i što mogu ostati 3 mjeseca bez ikakvih intervencija (što je i više nego dovoljno da se sredi viza), jer pretpostavljam da im je tako mnogo lakše nego da se peglaju sa vizom "na daljinu".
A upravo planiram da radim legalno, sa regularnom vizom (nekom od tih kamaru koje postoje), zato se i raspitujem za sve, da znam šta mi je činiti.

A šta kad mijenjaš posao a već si u Kini? Imaš diplomu sa sobom i sasvim je legalna, ali nemaš te ovjerene kopije iz sudova ministarstava itd iz matične države, nećeš se vraćati kući da bi ispoovjeravao sve diplome i dokumente pa ponovo dolaziti u Kinu, pretpostavljam

Edited by Beg_Ultra

Momče, fokusiraj se na ovu rečenicu koja je key za celu priču biznisa: Laganje je, nažalost, česta praksa u kineskoj biznis kulturi. Time je SVE rečeno, doduše na politički korektan način. Ranije su ljudi (ako si čitao) na mnogo direktniji i razumljiviji način kroz primere objašnjavali šta to znači u praksi, da se ne ponavljam. Ako si baš rešio da dođeš i od starta radiš na Z vizi, to je super cool po meni, jer na jednu stranu uopšte ne treba da misliš o vizama, izlascima, brojanju dana, granicama, razmišljanju da li zaista mogu ili ne da srede papire. Potencijalno loša strana toga je što NE ZNAŠ poslodavca i nemaš pojma kakav je zaista u praksi. Imaj na umu da zakon ovde ne postoji i da stranac može otprilike da plače kad ga zajebavaju a na Z vizi je. I prelazak na Z kod drugog poslodavca je horor-story. Naravno, sve to ne važi ako je poslodavac fer i korektan, a takvih je tipa osam u celoj zemlji. :smile: Sa srećom, trebaće ti. 

Dobro, evo još jedno pitanje: Koja je, osim te famozne Z vize (koja je kako sam shvatio najbolja) još viza dovoljno dobra koju mogu da mi srede? "Dovoljno dobra" u smislu da sam miran i ne moram da se brinem kad vidim policiju tj da mogu legalno i bez problema da boravim u zemlji, i legalno i bez problema da radim i da se ne brinem kad će policija provaliti u školu?
Što se tiče laganja, svakako sam planirao da prije prihvatanja bilo kakve ponude, istu postavim ovdje, jer mislim da će ljudi koji su na ovom forumu duže, i koji već žive i rade u Kini, biti kompetentiniji od mene da procijene ponudu i daju mi neki savjet šta da radim, šta da očekujem, šta bih odgovorio na ponudu itd.
Kao što rekoh: Meni uopšte nije bitno je li to Z H X L NJ ili ŠKLJ viza, dok god je legalna i ne moram da se brinem na poslu i u slobodnom vremenu. I ne mora kao što sam u prošlom postu rekao biti ni od starta - mogu da uđem u zemlju bez vize i boravim izvjesno vrijeme. Dok god ću je dobiti tokom tog "izvjesnog vremena".
Eto, pa ti, kao neko ko je kako vidim iskusniji, i ko govori sa lica mjesta, mi reci koliko je realno ovo što sam iznad naveo, dal' da spustim neke kriterijume i koje, šta bih trebao umjesto ovoga (ako bih trebao nešto mijenjati), itd, znači šta bi ti na mom mjestu, iz tvoje sadašnje perspektive, iskustva itd, svaki dobronamjeran savjet je dobrodošao :smile: Odlučio da idem jesam, sad tražim najbolji način :smile:

Vrlo je bitno koja je viza, jer jedino sa Z vizom možeš legalno da radiš. Naravno, ako ono za šta je tražena (aplicirano) odgovara tvojoj poziciji, što često nije slučaj ovde (svi su tičeri, a prijavljeni su kao administratori, menadzeri itd). Zapravo, svaka viza kao viza je legalna, nelegalno je ako je ne koristiš u te namene (tipa studentska viza - radiš tičing). Ne znam šta je dovoljno dobra viza. To sam mora da skontaš za sebe. Svakome ''dobra viza'' ima drugačije značenje. Možda ona koja zahteva najmanje cimanja i izlaska iz zemlje, najmanje košta, a da te nikad ne uhvate da radiš ilegalno? :smile:

Ovo za bachelor diplomu je važno njihovim državnim organima prilikom izdvanja radne licence, ti možeš da prevedeš diplomu naše vosoke strukovne škole (trogodišnje strukovne studije - Viša škola pre Bolinjske deklaracije), kao Bachelor degree ali nisam siguran da li koneski državni organi priznaju tu diplomu kao fakultetsku što ona realno nije.

Meni je čak sama škola izdala diplomu na engleskom i pise "Bachelor of economics", "basic applied studies" ali niko ne zna da mi kaže da li je ta diploma priznata kao Bachelor u Kini ili nije. Ono što kapiram je da Kona traže čistu fakultetsku diplomu a ova na kojoj piše applied studis u stvari nije fakultetska diploma.

To što si izvršio nadoveru u sudu, overe u ministarstvima i na kraju punu legalizaciju u ambasadi se ne odnosi na sadržaj dokumenta već na potpis nadležne osobe ( koja ima deponovan potpis u sudu) i pečat institucije, koja je izdala dokument.

Voleo bih da ako neko zna više o ovome da me uputi gde da se raspitam? Kako mi to ne bi bio jedini problem za dobijanje radne licence.

9 hours ago, Beg_Ultra said:

Koja je, osim te famozne Z vize (koja je kako sam shvatio najbolja) još viza dovoljno dobra koju mogu da mi srede? "Dovoljno dobra" u smislu da sam miran i ne moram da se brinem kad vidim policiju tj da mogu legalno i bez problema da boravim u zemlji, i legalno i bez problema da radim i da se ne brinem kad će policija provaliti u školu?

Jedino sa radnom dozvolom (poznatom i kao Z viza) možeš legalno raditi. A za radnu dozvolu su ti potrebna overena dokumenta navedena u temi radna dozvola za Kinu

Hvala, sad ću da iščitam tu temu. 
Da se osvrnem na drugu stvar: Danas sam instalirao WeChat (naravno na to sam došao prateći ovaj forum), i pročitavši dosta toga o WeChatu na ovom forumu, otprilike sam shvatio kako to funkcioniše. Pa eto, ako ima ljudi koji bi da se međusobno dodamo tamo, i koji me mogu ubaciti u WeChat grupe naših ljudi koji rade tamo, grupe za predavanje engleskog jezika itd, neka mi se jave. Hvala unaprijed.

Edited by Beg_Ultra

23 minutes ago, Beg_Ultra said:

Hvala, sad ću da iščitam tu temu. 
Da se osvrnem na drugu stvar: Danas sam instalirao WeChat (naravno na to sam došao prateći ovaj forum), i pročitavši dosta toga o WeChatu na ovom forumu, otprilike sam shvatio kako to funkcioniše. Pa eto, ako ima ljudi koji bi da se međusobno dodamo tamo, i koji me mogu ubaciti u WeChat grupe naših ljudi koji rade tamo, grupe za predavanje engleskog jezika itd, neka mi se jave.

Takodje i meni ako mogu da se jave i dodaju u grupe. Pratim ovu temu odavno ali se nisam ukljucivao u diskusiju :smile: 

Zdravo, planiram da idem u Kinu do septembra prijavljujem se na program jula u Nisu pa ako ima neko ko ide neka mi ostavi kontakt da razmenimo informacije 

• 2 weeks later...

Pozdrav, ljudi! 

Trenutno sam u jako lošoj porodičnoj situaciji (novac, nažalost), dosta sam istraživao o predavanju engleskog u Kini, a i skoro aplicirao da isti predajem preko jedne njihove platforme, gde me je intervjuisala naša žena i bila oduševljena veštinama koje je videla, mada duže vreme predajem nemački, francuski, pa i engleski, sa kojim sasvim solidno stojim, mahom osnovcima. Nažalost tu aplikacioju nisam prošao jer je zahtevan dobar procesor, što je kod mene bio problem. Voleo bih da se oprobam u Kini (period od desetak meseci bi mi najviše odgovarao, jer zamrzavam godinu na fakultetu), cilj mi je da uštedim koliko god je moguće (3, 4 hiljade, sve preko je fenomenalno) za to vreme i vratim se u Srbiju. Da li ima među vama nekog ko mi može direktno pomoći, u bilo kom aspektu (dokumenta za odlazak, sam odlazak, stan - samo na početku, tehnika nalaženja posla tamo). Bio bih zahvalan na nekom kontaktu kako bih iz prve ruke čuo nešto više o celokupnoj priči (fejs, ili šta god drugo), jer verujem da ovo baš i nije mesto za rasplamsavanje šire priče, pogotovo pored čitavih 70 stranica. Uzgrad jako dobro stojim sa francuskim i nemačkim, što sam naglasio, ali i sa crtanjem i likovnom kulturom, time se bavim od kad znam za sebe. Lako me možete naći na fejsu ili instagramu - Ilija Fonlamov.

Hvala vam svima unapred!

• 3 weeks later...

Pozdrav vesela ekipo,

Konačno sam dobio Bachelor's degree pa imam par pitanja za iskusne ljude u vezi toga.

Već tri puta sam radio u Kini tako da znam osnovnije stvari, a ovo je prvi put da ću imati uslaova za Z vizu.

Diplomu sam dobio na Institutu sa Kipra i na Engleskom je uz sve potpise i pečat.
Ljudi sa Instituta su me pitali da li želim da je ''atestiram''. Koliko sam pročitao atestiranje se radi najčešće zbog rada u UAE.

Da li mislite da bi trebalo to da odradim za Z vizu i ako da, da li sa originalom ili kopijom?
Takodje, pošto je diploma sa Kipra i na Engleskom da li je proces legalizacije isti u kineskoj ambasadi/konzulatu?

Hvala vam u napred,

Jovan