Jump to content

Featured Replies

Nema to veze s provincijama, državni zakon im je takav da Bachelor degree mora biti bar 2 god star za radnu vizu (tj uz nju moraš imati i 2 god radnog iskustva, koje naravno možeš steći samo nakon dobijanja diplome)

pozdrav dobri ljudi,
zamolila bih one koji su u kini i mogu dati relevantne odgovore...za savet

nameravamo porodicno da krenemo put kine...,imam 4 dece, oboje smo MA magistri arh. design i slikarstvo, imam tefl... zanima me koliko je realno ocekivati da ce mi poslodavac omoguciti radnu vizu tj. boravak i za porodicu? da li se to podrazumeva sa porodicom ili je njihova dobra volja? u tom slucaju da li je bolje ugovoriti unapred posao odavde?
inace imamo fin. pokrice za koji mesec a cini mi se da je bolje traziti posao na licu mesta..
mislili smo Shenzhen, kao veliki grad + blizu HK zbog obnavljanja tur.vize...

++ molim ako je neko tu sa decom da se javi

hvalaaa unapred

• 2 weeks later...

Nedavno sam diplomirao sa filoloskog u Beogradu smer engleski jezik knjizevnost, kultura i najradije bih putovao u Kinu i tamo radio, kako naci posao? Interesuje me samo ako mi je placen put do tamo i tamo imam hranu i smestaj?

pozdrav dobri ljudi,
zamolila bih one koji su u kini i mogu dati relevantne odgovore...za savet

nameravamo porodicno da krenemo put kine...,imam 4 dece, oboje smo MA magistri arh. design i slikarstvo, imam tefl... zanima me koliko je realno ocekivati da ce mi poslodavac omoguciti radnu vizu tj. boravak i za porodicu? da li se to podrazumeva sa porodicom ili je njihova dobra volja? u tom slucaju da li je bolje ugovoriti unapred posao odavde?
inace imamo fin. pokrice za koji mesec a cini mi se da je bolje traziti posao na licu mesta..
mislili smo Shenzhen, kao veliki grad + blizu HK zbog obnavljanja tur.vize...

++ molim ako je neko tu sa decom da se javi

hvalaaa unapred
Definitivno je bolje traziti posao na licu mjesta, ali kao samac. Ja niposto ne bih preporucio da se ide sa djecom tek tako, bez unaprijed dogovorenog posla i smjestaja. Moguce je da nadjete ozbiljnog poslodavca koji ce vam zavrsiti vizu, ali nije lako. Ja bih preporucio da odete bez dijece za pocetak pa kad se smjestite i rijesite vizu onda ostatak porodice. Poz

Sent from my MI 6 using Tapatalk

On 7/1/2018 at 1:03 PM, steppentiger said:

Nedavno sam diplomirao sa filoloskog u Beogradu smer engleski jezik knjizevnost, kultura i najradije bih putovao u Kinu i tamo radio, kako naci posao? Interesuje me samo ako mi je placen put do tamo i tamo imam hranu i smestaj?

Cekiraj ove sajtove, tu imas mnogo posla koji se nudi pa apliciraj.

www.laowaicareer.com

www.teachaway.com

www.glassdoor.com

www.seekteachers.com

www.goldstarteachers.com

www.livecareer.com

http://www.opportunity-china.com/

Genralno gledaj da budes u provincji jer ti tamo daju i smestaj i mozes vise da ustekas love. Zavisi sta ti je cilj.

Kad se pogadjas sa njima dobro proveri sta je bruto sta neto inkam tj one takse i bez taksi.

Takodje vezano sa koliko radis i koliko si slobodan..dal radis preko leta.. i naravno dal daju Zdrastveno osigurnje.

Eto to ti je recimo 90% nesto sam sigurno zaboravio. Al to ce neki da dopuni :biggrin:

Edited by Duya
+quote

• 2 weeks later...

Posto sam dosta citao ovaj forum i dosta mi je pomogao, red je da i ja uzvratim i podelim nesto, naime napisao sam par tutorijala za Shenzhen(i Kinu uopste), od wechata,upotrebe metroa do odlaska kod lekara, tutorijale mozete videti na sledecem linku  https://usenzenu.eu.org/  

3 hours ago, cooina said:

Posto sam dosta citao ovaj forum i dosta mi je pomogao, red je da i ja uzvratim i podelim nesto, naime napisao sam par tutorijala za Shenzhen(i Kinu uopste), od wechata,upotrebe metroa do odlaska kod lekara, tutorijale mozete videti na sledecem linku  https://usenzenu.eu.org/  

Ja sam koristio tvoj tutorijal za odlazak kod lekara u Šenženu, spasao me je flowers::

Molim vas za pomoc. Imam bachelor diplomu filoloskog fakulteta (engleski jezik) i godinu dana iskustva kao predavac u EU. Interesuje me da li prema novim odredbama kao non native imam ikakvu sansu za legalnu radnu dozvolu u Kini i Z vizu? Procitala sam svasta od toga da ne moze nikako do toga da moze u odredjenim slucajevima. Takodje sam negdje procitala da ukoliko imam relevantnu diplomu kao sto je moja ne moram da imam 2 godine radnog iskustva? Molim vas za pomoc i ako imate neku preporuku gdje da trazim posao i koliko je sigurno bez prevare itd.

@Lazar Drago mi je da to cujem :stop: ,   bio danas u nedoumici dal' da postavljam link ovde , da ne naljutim moderatore :biggrin:

Ćao ljudi, ako ima neko voljan da mi pomogne..

Elem, trenutno sam u Kini ali sam ovde na praksi (internship) kako god hoćete ali planiram da se vratim što što pre mogu kao teacher naravno! Engleski učim od svoje četvrte godine i sada ga već tečno pričam (a usput tečno pričam i francuski), ali sam paničar po prirodi i plašim se jednostavno da nešto ne krene po zlu i da me vrate nazad za Srbiju u nekom trenutku zato želim da imam ono sve sve sve potrebne informacije, pa evo:

1) Još uvek studiram (visoka škola) i planiram da se ispišem zbog psihičke torture jednim delom a drugim zbog ovog posla u Kini ali čitanjem ovde sam videla da se tu dosta traži bachelor diploma što ja nemam :sad: da li i dalje postoji šansa da dobijem posao, mene isključivo to zanima zbog vize jer i za Z vizu se traži ta diploma sa faksa/više škole?

2) Ukoliko dodjem prvobitno turistički ovde i zatim dobijem posao pa moram da trknem do HK da bi mi sredili vizu, ko snosi troškove toga? Jer ja u finansiskoj situaciji nisam nikakvoj ama baš!

Ako bi neko bio ljubazan da mi odgovori na ovih par pitanja bila bih večno zahvalna!

P.S. Podrazumeva se naravno da bih radila i u školicama vrtićima itd, nemam ja kompleks ne treba meni nikakav faks ili tako nešto, zadovoljna sam ja i sa decom :))))

Cao srpski kinezi.. i oni buduci! :smile:

Pre svega hvala svima koji su pisali ovde jer mi je sada puno jasnije sta i kako u vezi odlaska, viza i nalazenja posla u Kini.

Pogadjate, planiram za Kinu i radicu kao astronaut pa me interesuje kako se krecu plate za astronaute... LOL!

Naravno, zanima me posao english teacher-a i upravo zavrsavam TEFL/TESOL sertifikat. Planiram za Kinu krajem ove ili pocetkom sledece godine i ako sam dobro shvatio najbolje je najpre otici tamo direktno pa onda videti sta, gde i kako... Cini mi se iz procitanog da je mnogo veca sloboda trazenja posla i uopste pametnije ne vezivati se vizama za poslodavce pre nego sto se ode i dok se ne nadje nesto dobro. 

E, da, za pocetak sam mislio da odsednem u nekom hostelu dok se ne snadjem i nasao na booking . com ovaj neverovatni, space capsule hotel za samo 250 evra mesecno!! ShenZhen Space Capsule Hotel

9_80.jpg

Jel to moguce i realno u sred ShenZhen-a? Putovao sam i proveo dosta vremana van Srbendije i bilo da je EU ili neki drugi kraj sveta nigde nisam nasao toliko jeftn hostel maltene u centru jednog tako velikog grada! A ovaj je bas za astronaute.. kao mene haha :biggrin: 

Jel mozda odsedao neko u ovom hotelu i ako jeste molio bih da napise svoja iskustva. Hvala unapred!

Eto, ja resio i krecem za NRK nasao posao odavde ili ne.. Ko zeli da se druzi i da istrazuje zajedno samnom, sveze instalirao WeChat danas i nemam ni jedan kontakt :/ Moj WeChat: wxid_dfgc2qfgf87m22

A ako ste u BGu mozemo i na kaficu :smile: 

Pozdrav!!!

Cao srpski kinezi.. i oni buduci! [emoji2]
Pre svega hvala svima koji su pisali ovde jer mi je sada puno jasnije sta i kako u vezi odlaska, viza i nalazenja posla u Kini.
Pogadjate, planiram za Kinu i radicu kao astronaut pa me interesuje kako se krecu plate za astronaute... LOL!
Naravno, zanima me posao english teacher-a i upravo zavrsavam TEFL/TESOL sertifikat. Planiram za Kinu krajem ove ili pocetkom sledece godine i ako sam dobro shvatio najbolje je najpre otici tamo direktno pa onda videti sta, gde i kako... Cini mi se iz procitanog da je mnogo veca sloboda trazenja posla i uopste pametnije ne vezivati se vizama za poslodavce pre nego sto se ode i dok se ne nadje nesto dobro. 
E, da, za pocetak sam mislio da odsednem u nekom hostelu dok se ne snadjem i nasao na booking . com ovaj neverovatni, space capsule hotel za samo 250 evra mesecno!! ShenZhen Space Capsule Hotel
9_80.jpg
Jel to moguce i realno u sred ShenZhen-a? Putovao sam i proveo dosta vremana van Srbendije i bilo da je EU ili neki drugi kraj sveta nigde nisam nasao toliko jeftn hostel maltene u centru jednog tako velikog grada! A ovaj je bas za astronaute.. kao mene haha [emoji3] 
Jel mozda odsedao neko u ovom hotelu i ako jeste molio bih da napise svoja iskustva. Hvala unapred!
Eto, ja resio i krecem za NRK nasao posao odavde ili ne.. Ko zeli da se druzi i da istrazuje zajedno samnom, sveze instalirao WeChat danas i nemam ni jedan kontakt :/ Moj WeChat: wxid_dfgc2qfgf87m22
A ako ste u BGu mozemo i na kaficu [emoji2] 
Pozdrav!!!

Srecno, druze. Javi kakav je hotel. Zvuci mnogo interesantno. I da, ako nemas neke drugare da kod njih odsjednes, ja bih preporucio hotel. Srecno!

Hvala, druze! :smile: Nemam nikoga tamo a i iskreno ne volim da se naturam nekome pogotovo kad su hoteli ovako jeftini. A gledao sam nekad davno da Japanci prave ovakve hotele.. nisam znao da ih ima i u Kini. Izgleda da ja jos uvek ne kapiram (kao verovatno i vecina nas ovde na Balkanu) da Kina vise nije ona komunisticka zaostala zemlja vec da polako postaje napredna i moderna kosmopolitenska drzava. Barem ovi veci gradovi...

Ako ne nadjem nesto odavde sa smestajem, a najverovatnije necu jer prvo planiram da iskuliram malo i upoznam se sa sredinom pa onda da trazim posao, odsescu obavezno u ovom hotelu! I naravno pisem odma' kako je ziveti u kosmosu! :LOLLL:

E da, oni koji zele da me dodaju na WeChat, a bilo bi lepo da se organizujemo i napravimo jednu grupu za razmenu informacija (mislim pre svega na one koji jos uvek nisu otisli) onaj kod koji sam poslao nekim ljudima izgleda da ne radi pa me mozete potraziti po username-u: vBot

Naravno, svaka nova informacija i saveti od starijih clanova i ljudi koji su vec tamo will be greatly appreciated za nas koji tek planiramo da se otisnemo :smile: 

Kako ti je sada? Kakvi su uslovi, plata, smještaj itd? Nastavnik čega si, enmgelskog ili nečeg drugog?

Zdravo, vBot!

Evo ja sam jedna od tih sto jos nije otisla. Pozavrsavala sam sve papire i sad preko menadzera dobijam ponude za posao na mail. Dok ne  nadjem to sto mi odgovara ne idem. :)) Vecina komentara kaze da bi bilo bolje da se ode i da licno trazis posao , medjutim ja se iskreno tako na "ledinu" ne bi usudila. Ja sam U Bijeljini pa ako ti bude usputno, javi se. 

1 minute ago, maja_bn said:

Zdravo, vBot!

Evo ja sam jedna od tih sto jos nije otisla. Pozavrsavala sam sve papire i sad preko menadzera dobijam ponude za posao na mail. Dok ne  nadjem to sto mi odgovara ne idem. :)) Vecina komentara kaze da bi bilo bolje da se ode i da licno trazis posao , medjutim ja se iskreno tako na "ledinu" ne bi usudila. Ja sam U Bijeljini pa ako ti bude usputno, javi se. 

On 7/23/2018 at 10:38 PM, vBot said:

Hvala, druze! :smile: Nemam nikoga tamo a i iskreno ne volim da se naturam nekome pogotovo kad su hoteli ovako jeftini. A gledao sam nekad davno da Japanci prave ovakve hotele.. nisam znao da ih ima i u Kini. Izgleda da ja jos uvek ne kapiram (kao verovatno i vecina nas ovde na Balkanu) da Kina vise nije ona komunisticka zaostala zemlja vec da polako postaje napredna i moderna kosmopolitenska drzava. Barem ovi veci gradovi...

Ako ne nadjem nesto odavde sa smestajem, a najverovatnije necu jer prvo planiram da iskuliram malo i upoznam se sa sredinom pa onda da trazim posao, odsescu obavezno u ovom hotelu! I naravno pisem odma' kako je ziveti u kosmosu! :LOLLL:

E da, oni koji zele da me dodaju na WeChat, a bilo bi lepo da se organizujemo i napravimo jednu grupu za razmenu informacija (mislim pre svega na one koji jos uvek nisu otisli) onaj kod koji sam poslao nekim ljudima izgleda da ne radi pa me mozete potraziti po username-u: vBot

Naravno, svaka nova informacija i saveti od starijih clanova i ljudi koji su vec tamo will be greatly appreciated za nas koji tek planiramo da se otisnemo :smile: 

Cao maja_bn, hvala sto se javljas. Ja jos uvek nisam zavrsio ni kurs ni papire ali evo pokusavam da ozivim malo ovu temu jer evo otkako sam poceo da istrazujem vidim da ima i dosta nasih tamo i dosta onih koji, kao i mi, planiraju da krenu uskoro.

Meni iskreno tu nista ne zvuci kao "ledina" jer kao sto rekoh, tek sada cujem da su otisli neki moji (ja nisam ni znao jer sam dugo bio na bliskom istoku) da rade kao predavaci engleskog a da im pritom engleski nije bio nista posebno dobar, da ne kazem daleko ispod ovih kriterijuma koji se navodno traze na ponudama. Niti diplome fakulteta, niti zavrseni kursevi a evo rade po par i vise godina vec.

Ako vec dobijas ponude bilo bi super da nam kazes kako se krecu, da li je ukljucen stan u paketu, koje erije dobijas i sta je po tebi dobra ponuda koju trazis da bi otisla.

Ja sam takodje u kontaktu sa nekim agentima i navodno ako nisam native i nemam iskustva u Kini mogu da mi ponude 10 do 12k sto znam iz pouzdanih izvoda da je malo da moze i dosta vise ako si uporan. Ja pucam na 16 i vise posto planiram da zavrsim i master TESOL cisto zbog cenjkanja oko plate i uslova ali ispod 16k i stana ne planiram da prihvatim nista.

Kao sto sam vec pisao u prethodnim postovima ja bih prvo da odem i "osetim" sredinu, kulturu i sve ostalo pa tek onda da se bacim na trazenje posla jer mi je daleko bitnije da se ja negde u inostranstvu osecam dobro i zelim da zivim tamo nego plata i sve ostalo.

Eto ja cu objavljivati (mada agenti izbegavaju da pricaju odmah o finalnoj plati) cim dobijem neku ponudu.

Srecno, pa kad imas vremena mozemo da se cujemo preko WeChat-a. Pozz

On 7/29/2018 at 3:24 PM, rodri said:

Kako ti je sada? Kakvi su uslovi, plata, smještaj itd? Nastavnik čega si, enmgelskog ili nečeg drugog?

rodri, ako mene pitas ja jos uvek nisam otisao. Planiram pocetkom 2019. A za ostala pitanja procitaj temu od pocetka.. ima bas dosta informacija ovde o svemu vezano za posao i zivot u Kini.

Edited by vBot

Zdravo svima, treba mi mala pomoc i informacije, dobila sam ponudu za posao u weihai gradu shandong sea city, ja iskreno nikad nisam cula ali ako neko ima neke informacije bilo bi mi od velike pomoci...

Pozdrav budući Kinezi. Jel ima neko da je u Džuhaju ili Makao-u? Razmišljam krajem godine da idem u Kinu pa ako neko ima svaki savet i informacija bi mi bili zlata vredni. Ko hoće da se čujemo na WeChatu moj nik je Blaza

On 8/2/2018 at 1:18 AM, vBot said:

Cao maja_bn, hvala sto se javljas. Ja jos uvek nisam zavrsio ni kurs ni papire ali evo pokusavam da ozivim malo ovu temu jer evo otkako sam poceo da istrazujem vidim da ima i dosta nasih tamo i dosta onih koji, kao i mi, planiraju da krenu uskoro.

Meni iskreno tu nista ne zvuci kao "ledina" jer kao sto rekoh, tek sada cujem da su otisli neki moji (ja nisam ni znao jer sam dugo bio na bliskom istoku) da rade kao predavaci engleskog a da im pritom engleski nije bio nista posebno dobar, da ne kazem daleko ispod ovih kriterijuma koji se navodno traze na ponudama. Niti diplome fakulteta, niti zavrseni kursevi a evo rade po par i vise godina vec.

Ako vec dobijas ponude bilo bi super da nam kazes kako se krecu, da li je ukljucen stan u paketu, koje erije dobijas i sta je po tebi dobra ponuda koju trazis da bi otisla.

Ja sam takodje u kontaktu sa nekim agentima i navodno ako nisam native i nemam iskustva u Kini mogu da mi ponude 10 do 12k sto znam iz pouzdanih izvoda da je malo da moze i dosta vise ako si uporan. Ja pucam na 16 i vise posto planiram da zavrsim i master TESOL cisto zbog cenjkanja oko plate i uslova ali ispod 16k i stana ne planiram da prihvatim nista.

Kao sto sam vec pisao u prethodnim postovima ja bih prvo da odem i "osetim" sredinu, kulturu i sve ostalo pa tek onda da se bacim na trazenje posla jer mi je daleko bitnije da se ja negde u inostranstvu osecam dobro i zelim da zivim tamo nego plata i sve ostalo.

Eto ja cu objavljivati (mada agenti izbegavaju da pricaju odmah o finalnoj plati) cim dobijem neku ponudu.

Srecno, pa kad imas vremena mozemo da se cujemo preko WeChat-a. Pozz

rodri, ako mene pitas ja jos uvek nisam otisao. Planiram pocetkom 2019. A za ostala pitanja procitaj temu od pocetka.. ima bas dosta informacija ovde o svemu vezano za posao i zivot u Kini.

Nemam problem da podjelim informaciju o ponudama. S obzirom da neko ima pocetni kapitam i moze da se usudi da ode ,vidi i onda trazi gdje mu godi, ja sam morala da idem preko agenta. Nisam zeljala da idem u zagadjene gradove pa sam prve ponude odbila koje su bile za okolinu Pekinga (oko 80km) i s obzirom na to nudili su vece ponuda a to je 14000. Sada sam prihvatila ponudu za mjesto Fuzhou je obuka i kancelarija, a radicu u Fuqing (36km od tog grada). Ponudjena plata 12000, zdravstveno osiguranje, placen stan. To je to. Nadam se da ce sve biti u redu. :smile:

Pozdrav svima!
Pre godinu dana sam naišao na ovu temu tragajući o mogućnostima za odlazak u Kinu i tada sam pročitao poslednjih 7-8 stranica ove teme jer sam smatrao da nije baš relevantno da ''gubim vreme'' i čitam celu temu koja je započeta još davne 2010. godine. No kako sam odlučio da ću sigurno okušati svoju sreću na dalekom istoku, pročitao sam celu temu (što preporučujem svim novim članovima) i  tako se mnogo bolje informisao vezano za sve što se tiče posla, gradova, viza, života u Kini itd. Samim tim, trenutno barem nemam nekih pitanja koja bih postavljao, pogotovo ne bih ponavljao neka pitanja na koja je više puta ovde odgovoreno. 

Želeo bih samo da se zahvalim bukvalnio svima koji su pokušali na svoj način da pomognu predhodnim novajlijama u nedoumici, jer je to svakako pomoglo i svima nama koji smo došli ovde nakon nekog vremena i pročitali sve vaše postove :smile: Da ne nabrajam po nadimcima sada redom, nekog ću sigurno zaboraviti, ljudi koji se prepoznajete  HVALA VAM još jednom!

E sad, što se tiče mog odlaska u Kinu, planiran je za drugu polovinu septembra, jer do tada bih trebao da završim fakultet i već posle par dana bih mogao da se nađem u avionu. Za sada mi je želja da mi prva destinacija bude Nanning, no svakako ću se tim pitanjem pozabaviti više u narednom periodu.

Zamolio bih ljude dobre volje da me dodaju u sve grupe koje smatraju da bi mi bile od koristi, moj ID je Knez44, pod grupe od koristi smatram i one vezane za Šendžen ili koji drugi grad, jer moja odluka za odlazak u Nanning nije još uvek konačna :smile:

Inače, za sve ljude koji vole putovanja (ili se samo interesuju) forum je super, ne samo ova tema koja me je dovela ovde, već i mnoge druge koje sam ispratio u međuvremenu :kamper:

Evo jednog donekle zanimljivog teksta o ličnom iskustvu predavača engleskog u Kini. Zanemarimo li zapadnjačku fascinaciju pljuvanjem (to uvek mora u prvi pasus jer je najvažnije), ima tu ponešto što vredi pročitati:  https://www.pancevo.city/na-78-obrtaja/moj-kineski-zivot-nastavnik-engleskog-jezika-ne-hvala/

Napomenuo bih da je moje iskustvo (2,5 godine) uglavnom suprotno od njihovog, ali što više iskustava čujete, lakše ćete doneti odluku. 

POZDRAV SVIMA!

Ok...Stizem uskoro u Shenzhen,engleski i ta prica..

Nesto sto nisam uspeo da nadjem na forumu su TETOVAZE...

Konkretno meni je list noge istetoviran,buda me posebno brine..

Da li neko na poslu imao negativna iskustva,ili znaju nekoga ko je imao?

Znam ljude koji su istetovirani i rade bez problema, nemas frke oko toga. Kod mene na poslu cak i Kinezi imaju tetovaze. Nemas problema. Poy

POZDRAV SVIMA!
Ok...Stizem uskoro u Shenzhen,engleski i ta prica..
Nesto sto nisam uspeo da nadjem na forumu su TETOVAZE...
Konkretno meni je list noge istetoviran,buda me posebno brine..
Da li neko na poslu imao negativna iskustva,ili znaju nekoga ko je imao?