Jump to content

Featured Replies

Da, račun sam otvorio pre sedam meseci, i ne, nije bilo ni malo jednostavno, proces je trajao skoro pet sati.

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk

Hvala. Napisaću update kad me kontaktiraju banke u vezi sa odlukom. Mene su obe zadrzale između 1 i 2h pre tog zaključka da moraju da proslede moju dokumentaciju svojim provincijskim centralama na proveru zbog upozorenja. 

Raznih slučajeva ima, pokušaj u drugim bankama. Skoro smo otvorili račun za mog supruga (ima S1 vizu i boravišnu dozvolu) bez ikakvih problema, sutradan sam otišla s drugaricom iz CG u istu banku, njoj nisu otvorili jer je CG na nekoj američkoj listi nebezbednih država, za koje se sumnja da su umešane u trgovinu drogom itd. Takođe, nadam se da si tokom ove prepiske naučio da ne iskaljuješ bes na random ljudima, pozz ? 

Pozdrav svima,

Kakvo je trenutno stanje sto se tice trazenja posla bez fakultetske diplome? Pitam za nekog drugog, osoba zna tecno engleski i ima jako dobar akcenat.

Da li je mnogo teze naci posao unapred? Da li se moze ocekivati mnogo manja plata npr. 50% manja vs sa diplomom?

Bio bih jako zahvalan na bilo kakvim informacijama o ovome i eventualno necije isukstvo ko je trazio/nasao posao bez diplome u zadnjih pola godine.

(procitao sam sve stranice ali znam da se stanje stalno menja)

Pozdrav svima, neko vreme vec planiram da idem u Kinu ali ne bih isao sam. Ako neko zeli ili planira odlazak u Kinu moze mi pisati na wechat.. Wechat ID Micifcb

Pozdrav! Da li mi neko može reći kome mogu da se obratim ako imam pitanja vezana za legalan rad u Kini? Imam diplomu iz biohemije, na par mesta sam naišla na info da je moguće raditi kao profesor biohemije, hemije itd. Međutim, sve su to nagađanja, treba mi potvrda nekoga ko je upoznat sa kineskim zakonima. Poslala sam mejl kineskoj ambasadi u BG-u, međutim nisam dobila odgovor. Nadam se da neko od vas ima više informacija. 

15 hours ago, Madam Octa said:

Pozdrav! Da li mi neko može reći kome mogu da se obratim ako imam pitanja vezana za legalan rad u Kini? Imam diplomu iz biohemije, na par mesta sam naišla na info da je moguće raditi kao profesor biohemije, hemije itd. Međutim, sve su to nagađanja, treba mi potvrda nekoga ko je upoznat sa kineskim zakonima. Poslala sam mejl kineskoj ambasadi u BG-u, međutim nisam dobila odgovor. Nadam se da neko od vas ima više informacija. 

Moguće je. Možeš legalno predavati hemiju i biologiju u srednjim školama. 

Kao subject teacher možeš proći jako dobro, nažalost ovoj državi su prvenstveno potrebni "white monkey" "English teacher" šljakeri. Moj savet bi bio da dođeš ovde kao English teacher pa kada steknes određna poznanstva poguras nešto u svojoj struci. To sve naravno ukoliko ne uspeš iz Srbije da pronađeš poziciju koja ti odgovara(gledaj echinacities i glassdoor). Svakako bi i biologiju i hemiju predavala na engleskom tako da ga moraš znati. Opet ako imaš završenu samo srednju medicinsku rekao bih da je to možda i najveći problem, studentska viza, visa run itd.... Ali kao što Lazar reče, trebalo bi da možeš legalno da predajes biologiju i/ili hemiju u srednjim školama ali ja ne znam nikoga ko predaje te predmete niti sam ikada video oglas u kome traže nastavnike za njih.

Lazar, Wintermute, hvala na odgovorima! Završila sam faks, tako da to nije problem. Viđam ja stalno oglase za nastavnike biologije i hemije, ali insistiraju na NES. Prvobitni plan je bio da predajem engleski, ali pošto vidim da nije legalno, volela bih ipak da predajem stručne predmete. Zvala sam i kineski konzulat, oni nemaju info da li je legalno. Zapravo, žena sa kojom sam razgovarala misli da je i predavanje engleskog legalno, pošto odobravaju često z vizu našima - očigledno nije upoznata sa sivom zonom. Raspitujem se već 2 meseca, ali mišljenja su podeljena...nažalost, nikako da stupim u kontakt sa nekim ko je zapravo to uspeo. Na kraju ću i kineskom birou za zapošljavanje slati mejl. Npr. u Srbiji mogu isključivo biohemiju da predajem u srednjim školama. 

Ja znam za nekoliko ljudi iz Srbije koji u Kini predaju biologiju, hemiju i druge predmete u srednjim školama, sasvim legalno. Isto tako znam i ljude koji predaju umetnost, a završili su grafički dizajn. Ja sam imao nekoliko ponuda da predajem informatiku, matematiku ili fiziku, sasvim legalno, sa radnom dozvolom, a diplomirao sam elektrotehniku. Dakle - može, provereno. Viđam povremeno oglase za različite vrste predmetne nastave. Ti oglasi su dosta ređi nego oglasi za predavače engleskog, ali ima ih, i obično ne traže native speakers. 

Vrtim te sajtove već dugo, zato sam i rekla da traže pretežno NES, a sami oglasi neretko nisu odraz realnosti. Vrlo često se zahteva PGCE, koji je moguće dobiti jedino u UK i to jednogodišnje zadovoljstvo bi me koštalo oko 30 000$. Mislila sam ako imaš iz prve ruke info, pošto pretpostavljam da tvoji poznanici ne ispunjavaju baš sve njihove zahteve. U svakom slučaju, hvala. 

Rekoh ti da su u pitanju Srbi, dakle nisu natives. I nemaju PGCE. Kakvih crnih 30.000$ :rolleyes: Znam i jednog Egipćanina koji sasvim legalno predaje geografiju u srednjoj školi. Savetujem ti da pre svega gađaš one oglase gde nije eksplicitno navedeno da moraš biti native, ali možeš se javljati i na ove druge, mada tu imaš manje šanse. Nekad su spremni da prihvate i non-natives (ma šta u oglasu pisalo) ako ti je engleski dovoljno dobar, što će proveriti podužim intervjuom preko skajpa. Naravno, kome je engleski maternji, njemu je pronalaženje posla jedno deset puta lakše, ali daleko od toga da je to sine qua non. Ljudi iz anglofonih zemalja, posebno oni fakultetski obrazovani, baš ne trče da dođu u Kinu, jer se i u svojoj zemlji mogu zaposliti sa veoma pristojnom platom.

PGCE sam spomenula jer je izuzetno čest zahtev - isključivo kao primer kojim ističem njegovu beznačajnost u odnosu na iskustvo tvojih poznanika za koje sam i bez tvoje potvrde bila sigurna da nemaju dotični sertifikat. Najvažnije od svega mi je bilo da dobijem potvrdu da je takva vrsta posla legalna. Što se tiče pronalaska posla, jasno mi je da neće biti lako. 

Edited by Madam Octa

Primer kojim se ističe beznačajnost svega što je napisano od strane ljudi koji su već ovde u odnosu na neiskustvo i bahatost onih koji zahtevaju da izrečeno bude zagarantovano govori dovoljno o potrebi svih koji bi da ovde dođu "legalno".

*edit* sami smo odgovorni za svoju budućnost, Kina, definitivnoj većini neće prijati i ako u startu imate sumnje i podpitanja odgovorili ste sami sebi.

Wintermute, molim te pročitaj još jednom moj post, probaj da ga razumeš. Možda bi trebalo jednostavnije da pišem. 

Moje interesovanje se odnosilo na legalan rad, ne "legalan". 

Odgovor na najvažnije pitanje sam dobila, a ako uspem u svojim planovima, svakako ću svoje iskustvo podeliti, budući da ima malo informacija na ovu temu. 

Pristrasnost i mudrovanje su izlišni, tako da ubuduće neću odgovarati na ovakve poruke. Zaista nema potrebe za tim. Ako se nađe još neko široke ruke da podeli info, bila bih mu iskreno zahvalna! 

Pozdrav!

Biće da me boli ono za ono što još nisam stekao niti uspeo da razumem.

Update za banku: ICBC je pristala da mi otvori basic račun sa samo 1 union pay karticom, rekli su da ne mogu da mi daju dodatnu visa ili master.

Ebanking je na eng. sa browsera i samo na kineskom iz aplikacije. Imaju i internacionalnu verziju aplikacije, ali je beskorisna za račune u mainland Kini. Konačno normalno koristim wechat pay i Alipay. 

Sledeći challenge će da bude pokušaj wire transfera. 

Stranci koje ovde poznajem imaju union pay, ne znam da li postoji opcija da dobiješ visa ili master card, to su kreditne kartice, zar ne? ? 

On 1/18/2019 at 7:59 PM, 王夏天 said:

Netačno. Outdated online gossip. Moje lično iskustvo, radna viza, radna dozvola konkretno za poziciju profesora engleskog. Sa odgovarajućom diplomom sa BU.

Razlog koji me dovodi ovde je zelja da se "zahvalim" svima koji u Kinu dolaze i rade nelegalno. Zbog vas, ja sa svim papirima sad imam problem da otvorim najobičniji bankovni račun. I u BoC i u ICBC sluzbenicima je u toku pokušaja procesa otvaranja računa sistem izbacio warning da su Serbian citizens high risk. Sad čekam na provere dokumentacije i konačnu odluku provincijskih HQ banaka. Kolege iz drugih zemalja (non native) su uspešno otvorili račune istog dana. Ovo je sveza informacija od juče i danas. Kinezi inače za sve često menjaju policies, prate situaciju i očigledno i nacijama daju social credit score. 

Ukoliko ljudi iz Srbije nastave da dolaze ovde i rade nelegalno, to će nama ubuduće otezati da dobijamo radne dozvole. Ne znam koliko je realno nadati se, ali eto nadam se da će kineska vlada onemogućiti ilegalce. Do sad smo imali loš rejting na zapadu, a sad smo ga napravili i ovde na istoku. 

A kako onoliki rusi (jedni od najljigavijih expat-a u  Kini) otvaraju racune a ima ih bar 20x vise od nas?   Sve ilegalac do ilegalca, gadim  se na njih jer u mom gardenu gde zivim ima ih barem 50 i ponasaju se kao da su uhvatili boga za m****.

Pa sto ih ne pitas ili je to gadjenje toliko da ne mozes ni pricat s njima? Prije ce oni znat kako i u kojim bankama otvaraju racune nego netko ovdje. 

Nego kad smo vec kod banaka, jel netko otvarao nedavno racun u HK? Koja je procedura/ sto je potrebno?

6 minutes ago, nemirni said:

Pa sto ih ne pitas ili je to gadjenje toliko da ne mozes ni pricat s njima? Prije ce oni znat kako i u kojim bankama otvaraju racune nego netko ovdje. 

Nego kad smo vec kod banaka, jel netko otvarao nedavno racun u HK? Koja je procedura/ sto je potrebno?

NE pada mi na pamet, ja sam resio svoj problem sa platicnom karticom koja mi je residence permit koja vazi 5 godina i sa kojom mogu da radim za bilo koga u Kini. Ja imam racune jos od 2014. u ICBC, BOC i CMB banci. Za Hong Kong ti treba address proof prvo da bi uopste mogao da otvoris racun, znaci ne.

Edited by boranija

Ima li iko sa foruma da planira za Kinu, tacnije Guangzhou ili HK, iz Beograda u aprilu ili maju da je voljan da mi pomogne staroj majci oko presijedanja? Nije zena nikad letjela pa misli da se nece snaci.

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Na Etihadovom sajtu postoji video koji pokazuje korak po korak kako se preseda, kuda treba da se ide itd. Mojoj majci je pomoglo kad je dolazila. I njoj je bio prvi let, i ne zna engleski. Samo gledaj da ima dovoljno vremena između letova. Ako ide sa Aeroflotom preko Moskve, tamo će se već snaći sa rusko-srpskim da pita šta treba :) Naravno ako nađe nekoga ko ide u isto vreme to bi bilo idealno, ali i ako ne nađe reci joj da ne brine, samo joj sve detaljno objasni.