Jump to content

Featured Replies

7 hours ago, mveruovic said:

Pa nek zivi u tropskoj zemlji. I tamo ce morati nesto da plati, tj nece moci da zivi legalno bez da nesto plati. 

Placaju ljudi u tropskim zemljama isto sto i u Srbiji - stan, hranu, odecu, obucu, prevoz, struju, vodu, svoj laptop, internet, itd. itd  i to od para zaradjenih od stranih poslodavaca ne od srpskih -  dakle placaju i u Srbiji, plus vecina njih puni i penzioni sistem, koji inace ne bi punili ( da su nezaposleni, kao sto bi bili  da nisu freelanceri, da su emigrirali itd). 

pritom vecina njih radi u situaciji ogromnog rizika u kojoj nije pokrivena za godisnji, bolovanje, osiguranje (strani klijent moze da odmagli, nestane, prekine ugovor itd, nelojalna konkurencija - milioni drugih freelancera itd.itd)  Ti ljudi nisu birokratija koja ne proizvodi vrednost za drustvo a crpi zdrave resurse poput parazita.

a u tropskim zemljama sem pocetnih troskova za put imaju nize troskove zivota i prijatne, predusretljive ljude koji shvataju znacaj ljudi koji u njihovoj zemlji trose pare zaradjene od stranaca i na taj nacin pomazu njihovu ekonomiju.

i nije da me briga, nije moja situacija btw, i kao sto napisah... imo.

@nemirni   sjajno ide, hvala puno.  hvala na savetima/idejama. pozz

Edited by prolaznik
addition

Ha ha, tačno sam znao, dva čoveka pitaju da li se odustalo od Kine i koja je destinacija u tom slučaju, a odgovor je sjajno ide :).

Ja BiH lično uvek pre bio u "tropskoj" zemlji nego u Srbiji, ali ljudi su različiti, neki su više vezani za familiju i prijatelje, domaću hranu i kulturu, veru... Ima nas raznih tako da to nije opcija za svakoga.

7 hours ago, noskich said:

Ima nas raznih tako da to nije opcija za svakoga.

slazem se, a poenta odgovora je bila nesto drugo. 

pa i ide sjajno :-) a za Kinu - napisano jos u septembru - mada nemam pojma sto bi to nekom bilo bitno. 

Zašto bi bilo nekom bitno? Pa kad se neko mesecima raspituje za odlazak u Kinu i dobija informacije na tu temu od ljudi koji ih nesebično dele, valjda bi bio minimum pristojnosti da im se odgovori kada te oni pitaju da li si na kraju otisla u Kinu ili ne...

56 minutes ago, noskich said:

Zašto bi bilo nekom bitno? Pa kad se neko mesecima raspituje za odlazak u Kinu i dobija informacije na tu temu od ljudi koji ih nesebično dele, valjda bi bio minimum pristojnosti da im se odgovori kada te oni pitaju da li si na kraju otisla u Kinu ili ne...

Ako se dobro sjecam Prolaznik je bila odustala od Kine jos prije koji mjesec, jer je rekla da joj se ponudila neka druga destinacija. No ni tada, ni sada nije bilo receno koja destinacija, ni da li je tamo dospjela tako da bolje da odustanemo od znatizeljnog propitkivanja i pustimo planove da se odvijaju u tisini:). Svu srecu zelim u svakom slucaju.

A apropo Kine , kako ti stojis po tome? Jel su ozbiljne pripreme u tijeku ili si jos u pretpripremnoj fazi?...

Ili da parafraziram neke saljive komentatore, bude sve ostalo na "hvalim Kinu drzim se Australije?"

21 hours ago, nemirni said:

Ako se dobro sjecam Prolaznik je bila odustala od Kine jos prije koji mjesec, jer je rekla da joj se ponudila neka druga destinacija. No ni tada, ni sada nije bilo receno koja destinacija, ni da li je tamo dospjela tako da bolje da odustanemo od znatizeljnog propitkivanja i pustimo planove da se odvijaju u tisini:). Svu srecu zelim u svakom slucaju.

A apropo Kine , kako ti stojis po tome? Jel su ozbiljne pripreme u tijeku ili si jos u pretpripremnoj fazi?...

Ili da parafraziram neke saljive komentatore, bude sve ostalo na "hvalim Kinu drzim se Australije?"

Pa pazi opet da ponovim meni Kina nije na prvom mestu, ja se uopšteno interesujem za Aziju, pre svega za Tajland jer mi je žena odatle. I vrlo BiH se rado preselio kada BiH dobio pristojnu ponudu za posao. Ne BiH da se selim "na slepo" ili "na prazno" jer imam dobar posao, tako da BiH od istog odustao radi neke ponude, a ne da dajem otkaz i da posle jurim bilo šta. Moje pripreme su potraga za takvim dobrim poslom pri čemu nisam samo ograničen na Tajland već na širu Aziju, a do sada nisam imao uspeha.

Tebi bi mozda u tom slucaju bilo najbolje, da probas nesto ustedit i u kombinaciji sa zeninim pasosem i poznanstvima probas otvorit nesto svoje, bilo skolu, bilo tefl centar, bilo nesto tourist related. Ne poznam situaciju u Tajlandu dosta dobro, ali ne vjerujem da tih nekih "nemoralnih" ponuda ima bas puno... izvan nekih specificnih struka koje vjerujem nemas?

Pozdrav svima, 

Planiram putovanje za kinu u martu. Da li ima nekog ko radi i živi u Pekingu, svaka informacija mi je od koristi. 

Hvala 

9 hours ago, nemirni said:

Tebi bi mozda u tom slucaju bilo najbolje, da probas nesto ustedit i u kombinaciji sa zeninim pasosem i poznanstvima probas otvorit nesto svoje, bilo skolu, bilo tefl centar, bilo nesto tourist related. Ne poznam situaciju u Tajlandu dosta dobro, ali ne vjerujem da tih nekih "nemoralnih" ponuda ima bas puno... izvan nekih specificnih struka koje vjerujem nemas?

Moja struka je projektni menadžment pa to gledam, NGOi, strane korporacije, UN...

A predajem engleski kao posao sa strane. Treba mi još godinu dana iskustva da se kvalifikujem za IELTS examinera pa bi to mogla biti dobra opcija.

Edited by noskich

On 1/6/2020 at 2:13 PM, Dodik said:

Hahahahah kakav bambus onaj Teša, ono se jednom rađa

Ma isprozivase ga na reddit-u cak i od ljudi koji zive u Kini. 

Gde je onaj sto se smejao mojoj ideji o taksama sada :-P!

On 1/6/2020 at 2:13 PM, Dodik said:

mene oduševilo na snimku kako guta šlajmarice i non-stop gleda u mikrofon na telefonu

O pa covek hteo da bude fin, video Kinezi to istresaju na ulicu redovno pa ajde da se pokaze kako on to reciklira, a sto se telefona tice Kinezi bulje u telefon 24/7 a on opet da bude fin samo gleda u mikrofon. 

27 minutes ago, boranija said:

O pa covek hteo da bude fin, video Kinezi to istresaju na ulicu redovno pa ajde da se pokaze kako on to reciklira, a sto se telefona tice Kinezi bulje u telefon 24/7 a on opet da bude fin samo gleda u mikrofon. 

Hahahahaha! :D

Teša došao tamo da ih kultiviše ne samo da ih uči engleski, koji mu je jača strana (VISA RAN). :D

14 minutes ago, Dodik said:

Teša došao tamo da ih kultiviše ne samo da ih uči engleski, koji mu je jača strana (VISA RAN)

A Tesa je opasan igrac, back to 2010. hahahahahaha

42 minutes ago, boranija said:

A Tesa je opasan igrac, back to 2010. hahahahahaha

Hahahahah i ranije je bio CENZURISAN! :D

Inteligentan neki mladić.

2 hours ago, boranija said:

Evo i dalje se smejem tvojoj ideji i mislim da je debilna. :D

Evo Oxfordovo istrazivanje, gde na vascelom svetu ima najvise depresivaca, ostalih mentalnih problema, alkoholicara i narkomana?

https://ourworldindata.org/grapher/share-with-mental-and-substance-disorders

large_IDztwtRUbcA5Fw9XH_AfgQFke4KV6AKFn6

Svako ko je bio nepogresivo zna, Australija i do nje Novi Zeland, zatim verno slede USA, Kanada.

Ubilo se to od srece i kvaliteta zivota.

Gde je najmanje? Sta mislite?

Vijetnam. A uz Vijetnam ceo region vrlo malo iznad desetke. Jugoistocna i istocna Azija odlicni rezultati! Blagodarim.

3 hours ago, noskich said:

Evo Oxfordovo istrazivanje, gde na vascelom svetu ima najvise depresivaca, ostalih mentalnih problema, alkoholicara i narkomana?

https://ourworldindata.org/grapher/share-with-mental-and-substance-disorders

large_IDztwtRUbcA5Fw9XH_AfgQFke4KV6AKFn6

Svako ko je bio nepogresivo zna, Australija i do nje Novi Zeland, zatim verno slede USA, Kanada.

Ubilo se to od srece i kvaliteta zivota.

Gde je najmanje? Sta mislite?

Vijetnam. A uz Vijetnam ceo region vrlo malo iznad desetke. Jugoistocna i istocna Azija odlicni rezultati! Blagodarim.

Zadnji sam koji ce tvrdit da je zapad izvor srece, blagostanja i radosti, posebno visoko kapitalisticki zapad sa slabom razinom obiteljsko-socijalne integracije, ali ova istrazivanja ipak treba uzeti "cum grano salis". Razina podataka, informacija i opcenito svrsavanja na statistiku kao majku svih znanosti je puno visa u ovim zemljama nego u zemljama koje su ovdje navedene kao "sretne". Hocu reci, dok je u americi povuceni John Doe iz kvarta, bipolaran, sizofrenican, manijakalno depresivan, ima add i sta ja znam sto.. Ng Hoc iz vijetnamskog gradica je samo onaj cudak od Mame Ng.

Takodjer, u Kini recimo, mentalni problemi su stigma o kojoj se ne prica , a samim time i rjede dijagnosticira.

Dodaj tome da definicija alkoholicara u recimo Salt lake cityu i npr. Beogradu je dramaticno drugacija dolazimo do zakljucka da su ova istrazivanja opterecena visokom razinom kulturo(etno)centrizma i da zbilja nisu mjerodavna.

Ovako salonski pak mogu se sloziti da drustva sa vecom razinom "kolektivisticke" kulture pokazuju manje indikatora neuroticnosti... mozda bolji i mjerljiviji primjer su suicidi i njihova korelacija kroz religioznost/tradiciju, ali kazem, ovaj gore quotani tip istrazivanja je vrlo nepouzdan.

Edited by nemirni

@noskich pa 11% od 1.3 miljarde ljudi je 150 miliona... najdepresivnija i najfrustriranija nacija na svetu su kinezi, to sve krece od malena, na jednoj strani roditelji podizu "male imperatore" kojima je sve dozvoljeno (kakvim sam sve scenama prisustvovao, da je moje dete onakvo odrekao bih ga se javno u dnevniku), na drugoj strani su deca koja odrastaju bez roditelja jer roditelji rade kao crnci...

od malena se deca uce da mora da budu najbolja ako zele da uspeju u zivotu, roditelji ih forsiraju po cenu izgubljenog detinjstva, zato nisu retki slucajevi samoubistava dece po skolama (pa kad se desi ovako nesto lokalna vlada salje poruke skolama kako da budu pazljiva prema deci)...

i sta mislis u sta izrastaju ova deca? tek ce u kini da skace ovaj procenat, polako... to sto ti citas istrazivanja i gledas youtube, to je sve lazni sjaj. ova zemlja na sve nacine pokusava da sakrije svoje probleme, ili ako ne moze da ih sakrije skroz, ono da ih barem zadrzi u svom dvoristu, sto bi se reklo, da ne pukne bruka...

p.s. po tvome, i u Srbiji je odlican rezultat, samo 11%...

1 hour ago, mixy123 said:

@noskich pa 11% od 1.3 miljarde ljudi je 150 miliona... najdepresivnija i najfrustriranija nacija na svetu su kinezi, to sve krece od malena, na jednoj strani roditelji podizu "male imperatore" kojima je sve dozvoljeno (kakvim sam sve scenama prisustvovao, da je moje dete onakvo odrekao bih ga se javno u dnevniku), na drugoj strani su deca koja odrastaju bez roditelja jer roditelji rade kao crnci...

od malena se deca uce da mora da budu najbolja ako zele da uspeju u zivotu, roditelji ih forsiraju po cenu izgubljenog detinjstva, zato nisu retki slucajevi samoubistava dece po skolama (pa kad se desi ovako nesto lokalna vlada salje poruke skolama kako da budu pazljiva prema deci)...

i sta mislis u sta izrastaju ova deca? tek ce u kini da skace ovaj procenat, polako... to sto ti citas istrazivanja i gledas youtube, to je sve lazni sjaj. ova zemlja na sve nacine pokusava da sakrije svoje probleme, ili ako ne moze da ih sakrije skroz, ono da ih barem zadrzi u svom dvoristu, sto bi se reklo, da ne pukne bruka...

p.s. po tvome, i u Srbiji je odlican rezultat, samo 11%...

Dobro sad, ako ces gledat apsolutne brojke, Kinezi su onda po svemu valjda u vrhu, ono imaju i najveci broj profesionalnih nogometasa, pa nije da su bas nogometna nacija.

depresivnost i frustriranost nije samo kolicina stresa koju primas, vec i kako se s time nosis. Rec da su najdepresivnija nacija je cista glupost.

Razlicite kulture stvaraju pojedince koji razlicito dozivljavaju stres, a ako usporedim recimo europu sa kinom... kinezi su puno vise stoici i sigurno bolje podnose pritisak nego recimo Hrvati.. u prosjeku naravno.

A da je kompeticija a samim time i pritisak u drzavi od milijardu veca od kompeticije u drzavi sa 10 milijona je valjda samorazumljivo, ili ne?

Pa nije bas samorazumljivo. U Kini gotovo svako može da nadje posao i da preživi od istog. Da li bi se to moglo reći za ex-YU? Naravno da ne. U dobrom delu ex-YU realna nezaposlenost mladih je 30-ak posto i više. Pa gde onda mislite da je veća kompeticija?

Edited by noskich

@nemirni

ajde ipak daj neki argument umesto da komentarises svaku moju recenicu... obicno ako neko za nesto kaze da je "cista glupost" on to treba i da argumentuje...

ja stojim iza svojih reci... i dalje mislim da su najdepresivnija nacija na svetu, umeju da sakriju emocije, to stoji, ali duboko u sebi su nesrecni ljudi... po meni neko ko je pod pritiskom ceo zivot ne moze da bude srecan. neko ko radi po ceo dan ne moze da bude srecan. neko ko ne zna da uziva u zivotu ne moze da bude srecan. neko ko je programiran kao robot ne moze da bude srecan... a vecina je takvih, makar koje sam ja video za svoje 4 godine ovde. najverovatnije ne konzumiraju dovoljno lekova da budu prvi na listi, ili, posto samo 9-10% kineza ima pasos, ne znaju da moze i bolje da se zivi i sta je u stvari sreca.

@noskich

lepo si ovo rekao, lagano da nadje posao i da prezivi {akcenat na prezivljavanju)...