Jump to content

Featured Replies

Inače kineski iseljenici su kompetitivni svuda. Nije to samo stvar mnogoljudnoati već i kulture

9 minutes ago, mixy123 said:

da nadje posao i da prezivi {akcenat na prezivljavanju)

Ima u Kini fenomen koji ja ne mogu da svarim a ima bas veze sa ovim. Imam prijatelja Portugalca, pored Engleskog i Portugalskog, Kineski mu je na native nivou citanje i pisanje, oko 4000 karaktera zna a radi za Kineza koji ga placa  5-6K juana. 

10 minutes ago, noskich said:

Pa nije bas samorazumljivo. U Kini gotovo svako može da nadje posao i da preživi od istog. Da li bi se to moglo reći za ex-YU? Naravno da ne. U dobrom delu ex-YU realna nezaposlenost mladih je 30-ak posto i više. Pa gde onda mislite da je veća kompeticija?

U Kini. I mogao bi zbilja sada nadugacko i nasiroko o kompetitivnosti i zelji za uspjehom u Kini, koja medjuostalim i hrani sve silne teachere edukatore za klince od 2,3 i vise godina, ali evo dovoljno je da kazem jednu rijec: Gaokan. Ono sto mislim da ti brkas je sposobnost da se u Kini nadje posao, kao dostavljac,konobar, etc naspram sposobnosti da se nadje jako dobar posao/otvori firma, kupi stan, auto i onda kroz sve te statusne simbole pribavi i supruznik... tako da, sigurno i bez usporedbe je u Kini veca kompeticija. Naravno, I veci krajnji plafon.

( nevezana je stvar da li su svi ti statusni simboli potrebni, ali to je vec druga tema)

@mixy123

Vidim da si me uhvatio na noz, tako da te mozda ne bi trebao dalje antagonizirati, ali magicna kugla kojom pronices u dusu kamenih lica iz drugih kultura je cisti primjer etnocentrizma. Sve pretpostavke koje si ti naveo kao ono sto je po tebi sreca i nesreca su tvoje misljenje, odnosno obrazac naucen iz tvog kulturnog kruga. Ne zelim ispast snobish ili nesto, niti sam na kraju krajeva analizirao svaku tvoju recenicu za sto si me optuzio, ali ove tvoje definitivne izjave sto moze i ne moze biti sreca zbilja nemaju snagu da ih se podigne na neku razinu kulturne univerzalije pa da vrijede i za svakog kineza.

Na kraju krajeva znam dosta ljudi sirom svijeta koji se poistovjecuju sa svojim poslom, a neki ga cak i vole te ih cini sretnim. s druge strane zbilja ne vidim po cemu je europski princip zivota za vikend i/ili dzebelebarenje pred zadruznim ducanom uzivanje i definicija srece...

Dapace meni eto ispada nekako zdravorazumski da posao koji radis sto krace kako bi mogao imati vise slobodnog vremena, jest posao koji bi trebao mijenjati.. ali opet to sam samo ja.(netko tko iz prve ruke zna podosta o depresiji i stresu)

13 minutes ago, boranija said:

Ima u Kini fenomen koji ja ne mogu da svarim a ima bas veze sa ovim. Imam prijatelja Portugalca, pored Engleskog i Portugalskog, Kineski mu je na native nivou citanje i pisanje, oko 4000 karaktera zna a radi za Kineza koji ga placa  5-6K juana. 

A sto radi, odnosno hocu rec, da li je zadovoljan s poslom? Mislim da, placa je za gastarbajter mala, ali opet ima nas svakakvih i mozda ga nesto drugo drzi tamo.....

Imam jednu kolegicu, malo stariju cca 50, bijelkinja sa pasosima UK i Juzno Africke republike, ima masters, neki humanisticki i dosta je fit. Nakon sto je odradila godinu dana u Metenu(za meni nepoznat iznos, ali manje od 15k) prihvatila je posao u djecjem trening centru u nekoj vukojebini u yunnanu za 9k. I to ne negdje u prirodi nego jedan od onih tipicnih concrete jungle gradica bez iceg pametnog. Pa ti vidi.  Neki ljudi se ne znaju prodat, neki su ograniceni strahom ili tko zna cim, a neki jednostavno ne ganjaju pare vec nesto trece.... Da mi je jasno nije, ali jbg. Live and let live.. zdravije mi je tako:).

ne znam bas da li je etnocentrizam nacelo 8 sati rada 8 sati slobodnog vremena 8 sati spavanja... e sad ti meni nadji prosecnog kineza koji provodi na poslu samo 8 sati? nadji mi ucenika koji provodi u kineskoj skoli samo 8 sati? evo ti primer iz moje skole: dodju u skolu u 7 ujutru, idu kuci u 19.40 mladji, 20:45 stariji... i mislim da su bas srecni i da ce da izrastu u srecne ljude... kako da ne...

jos jednom, nisam strucan da dajem dijagnoze, ali zna se kako zivi normalan svet a kako kinezi... to su dva razlicita univerzuma, dva razlicita pogleda na svet... ovde su ljudi konstatno pod stresom, dok mi belci ladimo jajca na poslu, zadovoljavamo se sa par hiljada evra mesecno i imamo vremena da mrsomudimo o depresiji po forumima...

uostalom, velika vecina nas u kini, ukljucujuci i mene, upada u srpskih 11% iz noskichevog teksta... zato smo i otisli van ;) 

1 minute ago, mixy123 said:

ali zna se kako zivi normalan svet a kako kinezi...

Etnocentrizam? Ma jooook:).

Slijedeci korak bi ovu raspravu ucinio pre strucnom i predosadnom, tako da ajmo radije pustit na "slazemo da se ne slazemo".

Peace and love and forumsko mrsomudanje(lajkam termin).

?

Mixy, jeste preživljavanje, ali Kinezi imaju jednu od najviših stopa uštede. Čak i ti što rade po fabrikama svaki dan koji nije lunarna nova godina štede poprilično visoke iznose novca za kineske, pa čak i globalne uslove. Ako me sećanje ne vara prosečna stopa štednje u Kini je 35%, na zapadu je uopšteno 5-6% i smanjuje se. Na zapadu svaki finansijski savetnik ti kaže štedi 10%, ako to uspes ti si car.

46 minutes ago, nemirni said:

A sto radi, odnosno hocu rec, da li je zadovoljan s poslom? Mislim da, placa je za gastarbajter mala

Zivi u Shenzhen-u, radi sales Amazon FBA i slicno, promenio je nekoliko firmi do sada jer se svaka od doticnih Kineskih firmi zatvorila, pa je bio prinudjen da ih menja. E da je zadovoljan nebih znao da ti odgovorim ali ocito voli to da radi. A prijatelj iz Madjarske radi samostalno FBA i pravi 50-60K mesecno a ne zna da bekne dobar dan na Kineskom. 

32 minutes ago, noskich said:

Mixy, jeste preživljavanje, ali Kinezi imaju jednu od najviših stopa uštede. Čak i ti što rade po fabrikama svaki dan koji nije lunarna nova godina štede poprilično visoke iznose novca za kineske, pa čak i globalne uslove. Ako me sećanje ne vara prosečna stopa štednje u Kini je 35%, na zapadu je uopšteno 5-6% i smanjuje se. Na zapadu svaki finansijski savetnik ti kaže štedi 10%, ako to uspes ti si car.

MA da, mora da stede kao onaj lik iz blic teksta 1000 evra za tri meseca sa platom od 330 mesecno. 

Samo da se nadovezem za ovo što je pomenuto da studenti u Kini uče non stop. Pa to je slučaj svuda na svetu, samo što u drugim zemljama samo najimucniji mogu da šalju decu nakon regularne škole na casove engleskog, klavira, baleta i slično, a u Kini to može srednja klasa. Vidim to u Australiji, a imam i brata od tetke u Srbiji koji kao za srpske uslove jako imućan potpuno isto to radi. Tako da nije samo Kina, ta kompetitivnost je globalna.

6 minutes ago, noskich said:

Vidim to u Australiji, a imam i brata od tetke u Srbiji koji kao za srpske uslove jako imućan potpuno isto to radi.

Australija je sr****** tesko, sad da se vratim za Srbiju bez problema mesecno ne bih izlazio ispod 2000 evra. Situacija je takva svi strucni su Srbiju napustili nadajuci se boljem zivotu napolju i zanatlija vise nema. Za mene nije sramota da skinem odelo i zamnim ga radnim odelom elektricara. 

Tako da to sto ti pricas veze nema. Ameri masovno gledaju kako da pobegnu za Evropu.

Edited by boranija

@noskich jeste tacno da ovde ljudi stede... dacu ti 2 primera za koje znam... moja luda zena, pre nego sam je upoznao, radila kao sekretarica, plata 2500 juana, mi na prvom dejtu ona vadi luj viton novcanik... pitam je ja kasnije odakle ti bre to, kad ona pa od plate, 4 meseca sam stedela, ustedela 6000 juana i kupila novcanik... nisam joj verovao dok nismo poceli da zivimo zajedno, tad sam video da ovde ljudi stvarno znaju da stede... kod nas je mentalitet drugaciji, nas covek ce pre da digne kredit da ode na more npr nego da steka godinu dana pare....

drugi primer, otac njene drugarice, radi kao profesor u skoli... 10 godina covek steka pare i kupio je stan u centru grada, za pre 7-8 godina ogromnih 400.000 juana... ja je pitam pa kolika mu plata u skoli, kaze 5000 juana, pa koliko je stedeo mesecno, kaze 4000 :)

jesu mnogo drugaciji mentalitet od nas, nema sta...

10 minutes ago, mixy123 said:

drugi primer, otac njene drugarice, radi kao profesor u skoli... 10 godina covek steka pare i kupio je stan u centru grada, za pre 7-8 godina ogromnih 400.000 juana... ja je pitam pa kolika mu plata u skoli, kaze 5000 juana, pa koliko je stedeo mesecno, kaze 4000

Nije ga kupio u kesu 100% vec na kredit gde je kamata 0.5-1% max. I ja sam dobijao ponude od banke za stambeni kredit sa smesnom kamatnom stopom jer jelte cim ti je zhima score iznad 700 sva su ti vrata otvorena u Kini.  

28 minutes ago, boranija said:

Australija je sr****** tesko, sad da se vratim za Srbiju bez problema mesecno ne bih izlazio ispod 2000 evra. Situacija je takva svi strucni su Srbiju napustili nadajuci se boljem zivotu napolju i zanatlija vise nema. Za mene nije sramota da skinem odelo i zamnim ga radnim odelom elektricara. 

Tako da to sto ti pricas veze nema. Ameri masovno gledaju kako da pobegnu za Evropu.

Šta pričam? Sve što kažem jeste da je kompetitivnost u obrazovanju dece globalni fenomen. Razlika je samo u tome što je to uglavnom privilegija najbogatijih, a u Kini postoji dovoljno veliko tržište da ta cena bude prihvatljiva i srednjoj klasi, plus kao što rekosmo tamo se mnogo štedi i u krvi im je da žele da napreduju pa je obrazovanje dece prioritet.

4 minutes ago, noskich said:

Šta pričam? Sve što kažem jeste da je kompetitivnost u obrazovanju dece globalni fenomen. Razlika je samo u tome što je to uglavnom privilegija najbogatijih, a u Kini postoji dovoljno veliko tržište da ta cena bude prihvatljiva i srednjoj klasi, plus kao što rekosmo tamo se mnogo štedi i u krvi im je da žele da napreduju pa je obrazovanje dece prioritet.

Ti stvarno ne razlikujes objektivnost i realnost. koje obrazovanje? Kinez zna 2-3000 karaktera (sto mu je sasvim dovolno), moj prijatelj stranac 4000. Gde zivis ti?

Edited by boranija

Možda su moje socijalne navike nenormalne, ali ja sam u Kini zaista upoznao gomilu jako različitih ljudi. I onih koji su fanatično posvećeni poslu, i onih koji su odabrali da manje rade i skromnije žive jer imaju druge prioritete, i onih naloženih na kompetitivnost, i onih nezainteresovanih za kompetitivnost... I poslovnih magnata, i slobodnih umetnika, i zadrtih idealista, i široko obrazovanih, i sasvim neobrazovanih, i vrlo razumnih, i potpunih ludaka. Mislim da bi bilo besmisleno reći "Norvežani su takvi-i-takvi" i za narod od pet miliona ljudi, a kamoli za nešto ovako veliko. Shvatam da je generalizacija velika ušteda energije za mozak, ali valjda i to ima neku granicu. Nažalost, svaki put kada to pomenem "našim ljudima" koji žive ili su živeli u Kini, pa su prema tome stručni da drugima objašnjavaju ovu kulturu, znam da je ta diskusija unapred izgubljena. Moja energija, slobodno vreme i motivacija da to objašnjavam ne može se porediti sa nečijom motivacijom da dokazuje sopstvenu superiornost.

Kulturne razlike su okej, zabavne na nivou kafanskih priča. Ovi hvataju štapićima a oni nabadaju viljuškom, samo preneseno u psihološki domen. Možemo praviti nauku od štapića i viljušaka, a možemo primetiti da i jedni i drugi jedu, unose hranu u organizam, koja potom ide u želudac i tamo se vari. Naravno, kafanski je najzanimljiviji upravo onaj promil različitosti, jer tu već ima potencijala za donošenje kvalitativnih sudova. Mada, kad razmislim, internet forum i jeste kafana, ulazi ko hoće, priča šta hoće, možda nešto civilizovanije od youtube komentara ali generalno smo tu negde. 

36 minutes ago, Lazar said:

Moja energija, slobodno vreme i motivacija da to objašnjavam ne može se porediti sa nečijom motivacijom da dokazuje sopstvenu superiornost.

daleko od toga da sam ja superioran u odnosu na kineze, na kraju krajeva ja sam dosao kod njih da radim, oni su mi poslodavci, sefovi, nadredjeni...

govorim o prosecnom kinezu... predavao sam ja i deci ciji su roditelji vlasnici rudnika, sefovi policije, vlasnici hotela, naravno da se na takve na odnosi ovo sto sam pisao.

ali kad mi deca, sedmi razred, svaki petak u 4 kukaju kako su mrtvi umorni i kako ce ceo vikend imaju privatne casove, da nedeljno imaju samo sat vremena za sebe, to mi ne zvuci na srecu... a koliko je takve dece u kini?

kad bukvalno non stop cujem od mladih kineza "lako je tebi, ti si belac, dovoljno je samo da dodjes u aziju i pricas engleski i mozes da zivis kao car", ni to mi ne zvuci na srecu...

na kraju krajeva, ni ja nisam pronasao svoju srecu ovde, mozda i iz tog ugla pisem... jedino sto me ovde zadrzava je sto mogu mesecno da ustedim 7 vucicevih prosecnih srpskih plata... inace  je vec isplaniran odlazak iz kine u julu ove godine :)

sto kaze @boranija, mogu i u srbiji da se prave lepe pare, ko ima kefalo, malo srece i makar jedan skill snacice se i pravice 1500-2000e i u srbiji...

3 minutes ago, mixy123 said:

inace  je vec isplaniran odlazak iz kine u julu ove godine :)

Takodje! Ali malo ranije. ostajes u Aziji ili Evropa?

Prvo Srbija neko vreme, posto se zeni svidja Srbija... Tek kad mi zena dobije nas pasos onda Evropa... U Spaniji relativno lako moze da se ostane legalno ako imas online biznis, tako da nam je to u planu, ali o tom po tom...

9 minutes ago, mixy123 said:

Prvo Srbija neko vreme, posto se zeni svidja Srbija... Tek kad mi zena dobije nas pasos onda Evropa... U Spaniji relativno lako moze da se ostane legalno ako imas online biznis, tako da nam je to u planu, ali o tom po tom...

Na nas pasos ce da se naceka, za Spaniju znam, bilo bi ti bolje da cekiras Cesku ili Portugaliju. Za Portugal ti treba oko 7K evra na racunu (godisnje). Nakon 5 godina permanent resident.  

Edit: A i Madjarska je lagano, a uz malo papira mozes raditi u celoj EU. 

Edited by boranija

22 minutes ago, boranija said:

Na nas pasos ce da se naceka, za Spaniju znam, bilo bi ti bolje da cekiras Cesku ili Portugaliju. Za Portugal ti treba oko 7K evra na racunu (godisnje). Nakon 5 godina permanent resident.  

Edit: A i Madjarska je lagano, a uz malo papira mozes raditi u celoj EU. 

Pa, Mađarska je sve samo ne lagano, ako znaš nešto šalji na privatnu poruku! :D

Koliko znma mora da se nauči mađarski što je izuzetno teško.

15 minutes ago, Dodik said:

Pa, Mađarska je sve samo ne lagano, ako znaš nešto šalji na privatnu poruku! :D

Koliko znma mora da se nauči mađarski što je izuzetno teško.

Imas!

I ne treba ti Madjarski za PR. 

Edited by boranija

@boranija

spomenuo si zhima credit rating, pa ako moze koji savjet kako netko bez PR moze pozitivno utjecat na njega.. sjecam se da ima opcija za ispunit masu nekih podataka ali se vise ne sjecam koje mozes ispunit kao stranac a koje ne...

Edited by chivitli

1 minute ago, nemirni said:

spomenuo si zhima credit rating, pa ako moze koji savjet kako netko bez PR moze pozitivno utjecat na njega

Ja nisam Kineski PR, samo Hong Kong, ali imam residence permit za Kinu validan 5 godina sa kojim mogu da radim za bilo koga i da radim bilo sta. Za Zhima score je kriv Jack Ma, svoj score mozes videti u Alipay aplikaciji, kako sam ja dosao do brojke preko 700 je recikliranje kartona i ostalog smeca (Boxovi za reciklazu ispred gardena), doniranjem 1-10 juana za charity svakog meseca. Potrosnjom kroz Alipay donosi skoro nista, znaci cene ono kroz social, sta si doprineo zajednici. Na tome se svodi Kineski kreditni sistem.  

3 hours ago, boranija said:

Ja nisam Kineski PR, samo Hong Kong, ali imam residence permit za Kinu validan 5 godina sa kojim mogu da radim za bilo koga i da radim bilo sta. Za Zhima score je kriv Jack Ma, svoj score mozes videti u Alipay aplikaciji, kako sam ja dosao do brojke preko 700 je recikliranje kartona i ostalog smeca (Boxovi za reciklazu ispred gardena), doniranjem 1-10 juana za charity svakog meseca. Potrosnjom kroz Alipay donosi skoro nista, znaci cene ono kroz social, sta si doprineo zajednici. Na tome se svodi Kineski kreditni sistem.  

thnx. ovo je korisno.