Jump to content

Featured Replies

On 1/12/2020 at 1:31 PM, mixy123 said:

Jedino sto me ovde zadrzava je sto mogu mesecno da ustedim 7 vucicevih prosecnih srpskih plata... inace  je vec isplaniran odlazak iz kine u julu ove godine :)

s@boranija

Izvini sto upadam ovako, al kolko sam razumeo radis sa decom nesto, verovatno engleski? A spomenuo si mesecno stedis ovoliko (sto ispada 3-3.5k evra mesecno). Jel si nesto permutovao ili? Mislim, deluje mi nerealno dobro, zato pitam

3 hours ago, nikod23 said:

Izvini sto upadam ovako, al kolko sam razumeo radis sa decom nesto, verovatno engleski? A spomenuo si mesecno stedis ovoliko (sto ispada 3-3.5k evra mesecno). Jel si nesto permutovao ili? Mislim, deluje mi nerealno dobro, zato pitam

da, da... predajem u internacionalnoj skoli, tu imam platu 17000 juana, i imam 12 privatnih casova nedeljno, u proseku oko 400 juana cas (4 deteta po 100 juana), imam 35oro dece koju ucim privatno... privatni casovi su se nakupili odjednom, krenuo  sam sa jednim casom pre 2 godine (4 deteta iz skole), srecom majke zaladjene sheruju to non stop po wechatu kako im deca uce engleski, odjednom pocese da se javljaju druge majke... moj uslov je bio minimum 4 deteta za cas... zaposlio sam zenu da rukovodi time, moje samo da predajem...

sam sam napravio lesson plan i pratim ga sa svom decom, ne istim tempom naravno... otud tolika usteda...

Aha, dobro onda si mislio zaradjujes prosecnih 7 plata. Ja kapirao toliko mesecno uspes da ustedis, pa rekoh koliko onda zaradjujes mesecno sa predavanjem engleskog tako ? hvalana odg, sve najbolje

12 hours ago, nikod23 said:

Fiksna plata je samo da se pokriju osnovne zivotne potrebe, stan, hrana, pice vecera u gradu, a gde se prave ozbiljne pare su kao sto ima par momaka u mom komsiluku koji 2 do 3 puta nedeljno idu za Hong Kong i kupuju telefone i prodaju ih direktno Kinezima, placeni isti dan, zarada od 500-1K juana (po komadu). A u rancu se nosi po 20-30 komada. A gde je ostalo sto Kinezi kupuju. Samo jedan primer. 

Edited by boranija

Znači obrni okreni, Kina ipak broj jedan oko zarade, ako ćemo iskreno. 

8 hours ago, Dodik said:

Znači obrni okreni, Kina ipak broj jedan oko zarade, ako ćemo iskreno. 

Za primer sto sam ja naveo momci su radili na modelu par godina i njima se sada isplati jer ne moraju da misle kome ce sta prodati, Jer Ajfon koji kosta tipa 7k juana u Kini je 5K HKD u Hong Kong-u, znaci cena plus konverzija valuta. Jer samo Kinezi koji poseduju Shenzhen licnu kartu mogu da idu u Hong Kong bez problema jednom u 7 dana, dok ostalim Kinezima je potreban 2 way permit sto nije lako dobiti i ceka sa po par godina. 

Nije Kina broj 1, u svakoj zemlji se moze zaraditi, samo treba volje, strpljenja, snalazljivosti, drustvenost sa ljudima i slicno. 

Recimo sto sam naveo za sebe sutra da se vratim za Srbiju ladno bih imao 2K evra mesecno, jer poznantvo, iskustvo, zanat i manjak radnika vodi ka tome do toga da ja mogu da dirigujem cenu kako god to ja zelim. 

A Mixy je veoma dobro srocio sve "od mame do mame uz moje uslove"

Edited by boranija

@boranija

Heh, jes' vala, ali nekada se nema vremena ili strpljenja ili oba. :D

Dobro ti sa zanatom, i ne bi morao da se vraćaš u Srbiju iskreno, rade i Švabe papire za to što ti znaš.

Ali si skroz u pravu u Srbiji danas teško naći dobrog majstora za bilo šta, to nešto govori i o zemlji em se nije ulagalo u zanate em su pobegli oni što znaju i imaju iskustva. 

Kada sam studirala mislila sam da cu ziveti k'o car, bilo deficitarno zanimanje i jedini fax u Srbiji. Sad se u struku se umesao svako ko ima lovu, a ti rintaj za sici, ko ti je kriv sto si bukvalno nocio 5 godina na faxu.

Nadam se da cu kao penzioner uzivati, jer se diploma jos uvek drzi na 300 e, ako i tu ne izmene zakon.

Ubih se od slanja prijava u Sloveniju, samo odbijenice pljuste. Da znam da varim ili vozim kamion, dezela bi me prihvatila. Letos u Francuskoj bez sejour- a sam samo imala ponudu za konobarisanje po gala-folk svadbama, za ostalo nista bez papira. 

Odoh u off!

Kako fercera TunnelBear u Kini? Vredi li neka aplikacija za dz ili nista bez love? 

5 hours ago, petrovna said:

Kako fercera TunnelBear u Kini? Vredi li neka aplikacija za dz ili nista bez love? 

Pa mojima WangVPN i Thunder rade uglavnom ok u zadnje vrijeme, a oni su frei. Za Tunnel bear ne znam.

Koristi bilo koji "VPN" baziran na shadowsocks platformi. jer su bas namenjeni za Kinu i projektovani od strane Kineza da preskoce great wall. Astrill i ostalo smece je proslost i vrlo lako ih blokiraju sto sa shadowsocks serverima nije slucaj. Vec ih ima od 15-20 juana mesecno.

Edited by boranija

5 hours ago, petrovna said:

Hvala!

Danas dobih mail sa Malte, ponuda za posao. E, gde ste bili sve vreme, sad je kasno...

Nemoj da ti bude mnogo žao, ako si već u Kini, verujem da je Kina za Maltu, pojam i po perspektivi i kulturi i svemu ostalom. 

@Dodik

Ma, samo se tripujem zbog zagadjenja. A jadnica patim za morem, a idem u centralnu Kinu.

Pocecu da pisem blog, bice valjda vremena. Nego, imam laptopic iz 2007. kontam da mi je bolje da tamo kupim nov, nego da vukljam stari, koji mislim vise niko nece ni da otkupi.

Neko je spominjao alergije, nadam se da nema ambrozije, nikako da googlam o potencijalnim alergenima. Sta cu, profesionalna deformacija.

Ni tu ne gubiš mnogo njihovo more i plaže su tek druga priča.

Pa pitaj ove što su u Kini, jer nisam siguran da su u svim gradovima tamo dobre cene, ima taj neki fazon sa Azijom, čak i gde proizvode neke stvari cene su im malo nenormalne. 

On 1/17/2020 at 8:58 PM, Dodik said:

Ni tu ne gubiš mnogo njihovo more i plaže su tek druga priča.

Pa pitaj ove što su u Kini, jer nisam siguran da su u svim gradovima tamo dobre cene, ima taj neki fazon sa Azijom, čak i gde proizvode neke stvari cene su im malo nenormalne. 

Istina, dosta ovisi o proizvodjacu. Apple i recmo i Kindleovi su dobar primjer robe proizvedene u Kini koji su jeftiniji u HK, SAD, a ponekad i drugdje. S druge strane Xiaomi, Huawei(koji btw proizvode dobre laptope) su povoljniji u Kini, pogotovo naspram Europe.

Xiaomi je zakon, 2-3 puta jeftiniji od konkurencije, a isti kvalitet.

LG ga rastura sa svih strana a po prihvatljivoj ceni, A Xiamoi je sve samo ne bolji, elektronika im je dobra ali jeftina plastika i aluminijum oko zavrsne izrade su amin. Samo pro modeli Xiaomia su ok. 

1 hour ago, boranija said:

LG ga rastura sa svih strana a po prihvatljivoj ceni, A Xiamoi je sve samo ne bolji, elektronika im je dobra ali jeftina plastika i aluminijum oko zavrsne izrade su amin. Samo pro modeli Xiaomia su ok. 

Moje iskustvo sa Xiaomijem je prilicno pozitivno, po kvaliteti, cijeni, a i dizajnu. A dosada sam sto za sebe, sto za druge kupio 5 njihovih mobitela, nijedan flagship btw, tv, par house stvarcica i neke igracke za malu.

Jedina zamjerka koju imam je u biti sto su seronje po pitanju dilanja user podataka i pushanja reklama, ali to je ocito moderan standard, kad vise ni tv ne mozes upalit bez da te sopa reklama dok kao priprema desktop.

33 minutes ago, nemirni said:

Moje iskustvo sa Xiaomijem je prilicno pozitivno, po kvaliteti, cijeni, a i dizajnu. A dosada sam sto za sebe, sto za druge kupio 5 njihovih mobitela, nijedan flagship btw, tv, par house stvarcica i neke igracke za malu.

Jedina zamjerka koju imam je u biti sto su seronje po pitanju dilanja user podataka i pushanja reklama, ali to je ocito moderan standard, kad vise ni tv ne mozes upalit bez da te sopa reklama dok kao priprema desktop.

Kupiš Global verziju koja nema nikakve reklame/dodatke ili rootujes uredjaj i instaliras novi sistem. Global verzija ne znam da li se može kupiti unutar Kine, uglavnom prodaju je online iz Kine pa šalju van. Da li se može naručiti isporuka unutar Kine, ne znam.

Edited by noskich

Pozdrav ljudi,imam ponudu da predajem engleski klincima.

Grad Čangčun-početna plata 8000 juana,plaćen stan,ručak i povratna karta kada se odradi jednogodišnji ugovor plus osiguranje.

Kakav je sam grad?

59 minutes ago, Vlada 89 said:

Pozdrav ljudi,imam ponudu da predajem engleski klincima.

Grad Čangčun-početna plata 8000 juana,plaćen stan,ručak i povratna karta kada se odradi jednogodišnji ugovor plus osiguranje.

Kakav je sam grad?

Ne radi to sebi, pocetna znaci i zadnje fixna. Bolje idi radi u Nemackoj kao fizikalac vise ces zarditi i ustedeti. Bez 15K ne moj ni da razmisljas. 

Kupiš Global verziju koja nema nikakve reklame/dodatke ili rootujes uredjaj i instaliras novi sistem. 

Gluposti, fon se ne root-uje, nego se otkljucava bootloader i flesuje na global rom, Xiaomi i Huawei imaju full podrsku makar bio lokalni Kinez. Svaki od njihovih telefona prolazi kroz moje ruke tako da f.......... ! 

Edited by boranija

Svaki prolazi kroz tvoje ruke?

QA SW/HW & beta tester. Tako da, da svaki model pre serijske proizvodnje. 

On 1/17/2020 at 4:05 PM, chivitli said:

Ako ćete o Malti, otvorite drugu temu :)

Kreiracu ja drugu temu kako pobeci u EU generalno bez problema, jer i dalje vidim da svi misle da je potrebno bog zna sta specijalno. Spremam post i bice uskoro.