Jump to content

Featured Replies

Nekom šala, nekom ne...

"

People's Daily, China

@PDChina

No people in #Wuhan, C China's Hubei will be allowed to leave the city starting 10 a.m. of Jan. 23. Train stations and airport will shut down; the city bus, subway, ferry and long-distance shuttle bus will also be temporarily closed: local authority #WuhanPneumonia #coronavirus"

Wuhan ode u karantin

Ko beše napisao onaj roman KUGA ?

Ko zivi u GD i sece granicu bilo bi bolje da osvezi svoj boravak u narednih 48h jer su doktori iz Hong Kong bolnica dali ultimatum vladi da se zatvore svi granicni prelazi.

Koristite translate opciju.

Edited by boranija

Ko planira skori dolazak, preporučujem da ponese pakovanje onih hirurških maski. Ovde je naravno nestašica jer su se ljudi uspaničili i sve pokupovali. Preporučuje se ne ići nikuda bez njih, a posebno na aerodrome, u javni prevoz itd.

Čini mi se da je cela priča jako preuveličana, barem u odnosu na ranije epidemije (sars, ptičji grip, svinjski grip itd), ako uporedimo broj obolelih, smrtnost itd. Ali malo opreza nije na odmet.

1 hour ago, Lazar said:

Ovde je naravno nestašica jer su se ljudi uspaničili i sve pokupovali.

Mogu se kupiti N95 169 juana 25 komada. Bolje nego sto sam video u Hong Kong-u 10 komada se prodaje za 700 HKD. Uzas

@nemirni Ahahahaha, odlično pitanje! :D

Strogi nadzor, dozvoljeno da budu u kontaktu sa porodicom i prijateljima, genijalno! :D

Edited by Dodik

1 hour ago, iskander said:

Da li postoji šansa da ružni belci uspeju u Kini?

Super ti je prvi post. Dajem mu par sati dok ne bude obrisan, kao i ovaj moj uostalom...

Just now, noskich said:

Super ti je prvi post. Dajem mu par sati dok ne bude obrisan, kao i ovaj moj uostalom...

Pitam ozbiljno. Nemojte se pretvarati kao da ne postoje ružni ljudi.

3 hours ago, iskander said:

Pitam ozbiljno. Nemojte se pretvarati kao da ne postoje ružni ljudi.

Odgovor si vec dobio od @ThirstyTraveler-a

"Ako je Tesa uspio..."

- Sto se pitanja tice ne bih dalje komentarisao jer je neumesno voditi tematiku na ovu temu i drzacu se podalje. 

Aleksandra, mogu ja.. Ali predlazem da promenis WeChat ID, odes u Settings i promenis, kako bi te ljudi mogli lakse naci. Wechat ID se moze menjati samo jednom.??

On 1/29/2020 at 1:25 PM, Dodik said:

@nemirni Ahahahaha, odlično pitanje! :D

Strogi nadzor, dozvoljeno da budu u kontaktu sa porodicom i prijateljima, genijalno! :D

Sutra vodim majku na aerodrom za Hrvatistan pa cu kroz koji dan moc potvrdit koje su mjere odlucili poduzeti nasi. Ja sam osobno mislio predlozit da ostane s nama na sigurnom u izolaciji dokle treba, ali ruku na srce ima nesto sto se zove i mentalno zdravlje, a ona, zena i ja u istom prostoru predugo bi bilo opasnije od bilo kog virusa...

btw... ovo za ruzne bijelce mi je uljepsalo vecer:).

btw @Dodik

u kojem si ti dijelu kine?

41 minutes ago, nemirni said:

btw @Dodik

u kojem si ti dijelu kine?

@nemirni

Druže nisam ja u Kini, ja sam u Kampučiji. Ali ovi vaši osvojili ovde teritoriju, pa nije baš lagodno. 

15 hours ago, Dodik said:

@nemirni

Druže nisam ja u Kini, ja sam u Kampučiji. Ali ovi vaši osvojili ovde teritoriju, pa nije baš lagodno. 

aaa...a ja mislio da si na mainlandu. Nego daj reci vidim da cesto komentiras na ovom topicu, pa si ili bio u kini ili vec znas podosta, pa ako moze neka usporedba po pitanju posla i zivota. Ja sam dolje bio samo turisticki tako da nemam neki feel kako bi bilo radit i zivit dolje naspram ovdje... nije da planiram napustit Kinu, ali bas me zanima..

Ova tema je nekada bila korisna ljudima koji su planirali dolazak u Kinu, ali se poslednjih meseci pretvorila u nešto sasvim beskorisno. Zato bih molio korisnike, a posebno @Dodik i @noskich, da se drže korisnih informacija. Korisne informacije su u poslednje vreme sasvim zagušene i zatrpane one-linerima, svađama i ličnim impresijama. Ako nemate da kažete ništa korisno nego samo želite da se prepucavate ili delite zabavne sadržaje, ili pišete svoja mišljenja o svemu i svačemu, otvorite za to posebnu temu. Hajde da sačuvamo ovu temu za praktičnu pomoć ljudima koji žive i rade u KiniNema nikakvog smisla da najaktivniji na temi budu ljudi koji uopšte ne žive tamo, niti to planiraju u bliskoj budućnosti. Dakle, sledeći put, pre nego što neko nešto napiše na ovoj temi, molio bih ga da sebi postavi ova tri pitanja: "Da li ja živim u Kini? Da li planiram da živim u Kini u bliskoj budućnosti? Da li sam ranije živeo u Kini i zato posedujem relevantno iskustvo?" Ako su odgovori ne, ne i ne, verovatno ne treba da pišete ovde, jer ćete time naštetiti temi koja je relevantna već dugi niz godina, i ljudima koji tu temu koriste da bi pronašli korisne informacije.

Hvala :) 

Konačno jedan kritički osvrt na epidemiju koronavirusa u Kini, i političku pozadinu histerije koju stvaraju mediji. Svaka čast čoveku koji je ovo napisao, i mediju koji je objavio. Meni je od samog početka fascinantno kad vidim šta mediji pišu, šta ljudi pričaju i kako se ponašaju, i koliko su svi jednoglasni u tome. Kao da niko ne ume da koristi Google i digitron. Kao da niko nije imao matematiku u osnovnoj školi. Kao da mozak ne služi za razmišljanje nego samo za ponavljanje onoga što drugi kažu.

Usporedbe radi, kad je 2003. harao SARS, od tadašnjih 8000 zaraženih umrlo je njih 775, pa je smrtnost od SARS-a iznosila 9,5 posto. Statistika koronavirusa, pak, ukazuje da je njegova smrtnost tek nešto iznad 2 posto – višestruko manje nego kod SARS-a, čak ispod razine obične gripe.

Sezonska gripa godišnje ubije od 300 do 650 tisuća ljudi, od AIDS-a ih umre pola milijuna, a od tuberkuloze i malarije i po milijun, što je u odnosu na 213 smrti od koronavirusa zapravo neusporedivo. Kineski liječnici ističu i da su skoro svi umrli od koronavirusa starije dobi, kronični bolesnici i ljudi oslabljenog imuniteta, dok opasnosti za mlade i ljude srednje dobi gotovo i nema.

Pa ipak, danima i tjednima slušamo vijesti pune katastrofalnih scenarija, a izvor i uzrok katastrofe je, naravno – Kina.

(...)

Širenje koronavirusa, dakle, predstavlja idealnu platformu za slabljenje kineske ekonomije, što najviše odgovara Trumpovoj Americi. Američki ministar trgovine Wilbur Ross to je i javno priznao u ovotjednom intervjuu za kanal Fox Business, rekavši kako kineski koronavirus pomaže Trumpu da održi svoje glavno izborno obećanje i vrati poslove i tvornice iz Kine u SAD, odnosno kako će epidemija “pomoći ubrzati povratak radnih mjesta u Sjevernu Ameriku i u SAD, a vjerojatno i u Meksiko”.

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/histerija-kao-alat-antikineske-politike-kinu-i-njenu-ekonomiju-treba-srusiti-pa-makar-i-virusom-1002067

Pa, dobre poteze vuče Tramp, obnavlja jednu po jednu industriju u Americi, Kinezima skratio pristup američkom tržištu, gde mogu sabotiraju ih, ali tako i treba kada i dalje i Kinezi i Rusi, i pola sveta sve transakcije obavljaju u dolarima ili vezuju svoju valutu za dolare.

Jel' ti možeš da nam daš neke konkretne informacije iz prve ruke kakvo je stanje tamo na terenu?

Ovde u Šangaju je sve normalno, s tim da na ulicama 95% ljudi nosi maske (nosim i ja, preporuka je da se uvek nosi maska kad se izlazi iz kuće). Bio sam danas u supermarketu i u piljarnici gde kupujem voće, a skoro svakog dana prošetam sat vremena. Javni prevoz funkcioniše i supermarketi su otvoreni. Dosta manjih radnji je još uvek zatvoreno zbog praznika, a neki su na vrata okačili obaveštenja da će produžiti odmor do 9. februara (preporuka vlade, zbog epidemije). Školski raspust je takođe produžen. 

Sećam se kad sam onomad bio u Atini za vreme "oxi" referenduma i pratećih demonstracija, pravili smo putničku kuću tamo, beše čini mi se 2015. Balkanski mediji su izveštavali kao da je počeo rat, "Pakleno leto u Grčkoj", "Atina u plamenu", moji me zvali da pitaju šta se dešava... A zapravo nije bilo ništa, par demonstracija na glavnom trgu, polupali izloge nekoliko banaka i to je sve, moš misliti. Naravno mediji su od toga napravili smak sveta, možda zato što su se Grci pobunili protiv globalnog finansijskog poretka pa ih je trebalo kazniti masovnim plašenjem turista usred sezone. Fascinantno je to potpuno odsustvo novinarske etike, i to ne samo kod naših medija nego na globalnom nivou. Politička agenda, clickbait (ako nema katastrofe, onda nema ni priče), ili jednostavno ljudska glupost? Ili kombinacija sva tri. Ne znam.