Jump to content

Featured Replies

Hvala, e odličan izveštaj, dobro sada bar znamo da u Šangaju npr. je sve manje-više normalno.

Da, to za Grčku pa kao i sve ostale kažnjavaju čim neko ne želi da im da ceo kolač ili kao Kinezi krenu da im uzimaju deo kolača. 

Mene raduje ako je stvarno tačno to što kažu da virus nije toliko opasan koliko se misli isto sam čuo da tipa ne može dugo da preživi na 30c, tako da je manja opasnost u toplijim krajevima. 

25 minutes ago, Dodik said:

dobro sada bar znamo da u Šangaju npr. je sve manje-više normalno

Isto vazi i za Shenzhen, Guangzhou, Dongguan trenutno. Ali ce Dongguan da na****** kada se vrati oko 2 miliona ljudi koji su odputovali za praznike, od kojih milion radi u Shenzhen-u i Guangzhou Pon-Petak i vracaju se petkom navece u Dongguan za "family weekend", Tako da cifre za Shenzhen, Guangzhou i Dongguan ce da skoce papreno narednih dana.

23 hours ago, boranija said:

Ovo je blago long overdue.. Brojka za wenzhou je u startu dupla od svih drugih gradova u provinciji, zna se da je bogat grad sa hrpom veza sa Wuhanom,ali uredno se pustalo bez mjera razlicitih od drugih gradova u Zhejiangu(koje ajde zbilja jesu na dost visokom nivou).

Necu gledat ukupnu sliku jer je Hebei specifican sto i zbog panika, nepoznavanja virusa u pocetku pa i humanitarne katastrofe, ali ako uzmemo samo Guandong i Zhejiang dvije najzarazenije regije ispada da na preko 1400 ljudi nema niti jednog mrtvog.  Pa bemu misa, gripa na 1400 ljudi pokosi bar par. Okej, ni broj izlijecenih jos nije previsok, oko 100 mislim, ali ispada da u bogatim, donekle organiziranim provincijama, koje imaju funkcionirajuce zdravstvo je smrtnost zanemariva..

Inace @Dodik

meni je otkako sam majku poslao doma nivo uznemirenosti ovime pao skoro pa na nulu. vise se nerviram oko traljavog online sustava preko kojeg bi sutra trebao poceti raditi:). Sto se zivota u gradu tice, bolje ce se vidjeti kro par dana kad se sve neosnovne stvari krenu otvarati, ali nacelno ljudi secu, dobar dio ih nosi maske, neki cak i pravilno, compundi, poslovne zgrade etc imaju health check punktove na ulazu koji su tu valjda vise fore radi jer malo tko sto provjerava za ozbiljno. prave kontrole su na ulazu u grad i tu zbilja provjeravaju, popisuju i gledaju otkud je tko dosao. nacelno postali smo mala enklava, ali vrlo skoro bude biznis as usual iako same brojke ce vjerojatno eksplodirati ovaj tjedan.
sto se trumpa tice sto god da se zbiva a nije njegov impeachment njemu dobro, ali dok vjerujem da mediji potenciraju ne vjerujem u teorije zavjere da su ameri to zapoceli... na kraju krajeva ni o protestima u HK se toliko ne prica a to pase i Kini...

Inace u hrvatskoj je valjda veca panika nego ovdje.. majku s aerodroma vozi taksist i sav u strahu sretan da vozi nju koja je dosla iz Dohe a ne nekog Kineza:))). a na imigraciji nit toplomjera nit pitanja.. fala klincu pa je hangzhou aerodrom to odradio za njih...

Mislim da niko ne tvrdi da je Tramp kriv za virus. Osim, naravno, teoretičara zavere. Kruže i druge teorije, recimo da je sve izmišljeno i nikakvog virusa nema, da je epidemija namerno izazvana da se rastereti penzioni fond itd, ukratko sve što možete zamisliti neko se setio da napiše na internetu, a neko drugi se našao da u to poveruje. Ono što je sigurno jeste da su zapadni mediji, jednoglasni kao i uvek, epidemiju iskoristili za političke ciljeve. Tek se ponegde može pročitati da "smrtonosni kineski virus" i nije baš toliko smrtonosan, da je Svetska zdravstvena organizacija pohvalila kinesku vladu za visoku organizovanost borbe sa epidemijom, itd. Bilo kako bilo, širom sveta ljudi bojkotuju kinesku robu jer veruju da će im majica, patike ili telefon preneti virus, a Azijci - ne samo Kinezi - suočavaju se sa diskriminacijom. Kad tome dodamo da stotine miliona ljudi neće krenuti na posao kada je trebalo po završetku praznika, mogu se naslutiti razmere štete koju će kineska ekonomija pretrpeti od ovoga.

Uzgred, mnogi čiji se posao može obavljati od kuće juče su počeli da rade. Neke škole su najavile da će narednih nedelja nastava biti onlajn.

To je 0k da nije ništa katastrofalno, ali je činjenica da su vrednosti kineskih akcija vrtoglavo pale i da se taj trend nastavlja, uprkos intervenciji kineske centralne banke "upumpavanjem" 16 milijardi dolara.

11 hours ago, pedjalon said:

To je 0k da nije ništa katastrofalno, ali je činjenica da su vrednosti kineskih akcija vrtoglavo pale i da se taj trend nastavlja, uprkos intervenciji kineske centralne banke "upumpavanjem" 16 milijardi dolara.

kako nesto ide dolje, tako ce ici i gore.  tko ima love i pristup trzistu, sad je trenutak za kupovinu. Sto se vjerojatno i "whaleovi" spremaju da rade kad dionice padnu dovoljno nisko...

btw.. kad su americki izbori uopce? ove ili slijedece godine?

10 minutes ago, ThirstyTraveler said:

U novembru 2020.
Ako neko radi online umjesto u skoli ovih dana, opisite malo kako to izgleda, bas me zanima kako su to organizovali.

Evo mi poceli jucer. Dakle dosta slicno klasicnom online teaching sustavu ako je netko vec tako radio. U osnovi nas curriculum je i prije imao mobile app kroz koji su djeca mogla vjezbat, radit zadace, ucitelji ocjenjivat iste itd. Sada je HQ nabrzaka isprogramirao i dodao online classroom opciju, sto ce u biti rec live chatroom sa nekim funkcionalnostima kao whiteboard, lesson upload, etc..

U praksi kako vecinon poducavam klince od 4 5 6 godina dogovoreni su satovi od po 20 minuta koji lice na svasta, od ok mirnih starijh klinaca koji slusaju, cekaju svoj red i paze do klinaca kojemu baba servira veceru, deda u pozadini odvije televizor pa do ucionica gdje se pojavi samo jedna klinka.. ja inace ne volim online sustav i pogotovo ne za kindergarten uzrast ali ovo su nacelno vatrogasne mjere i nitko tu nista previse ne ocekuje, barem se nadam jer uz network issues, kakofoniju pozadinskih zvukova pa do cinjenice da  nas app nema englesku lokalizaciju i ima samo.osnovne funkcije sve je to malko bazicno.. but it works, a kinezi su uz starojugoslavene valjda majstori "zakrpaj, samo da radi" principa tako da se zasad nitko puno ne zali:).

S druge strane cuo sam da neki centri traze od svojih ucitelja da rade male neinteraktivne video klipove yuotube stila sa odredjenon tematikom...

u nacelu centri se snalaze kako koji zna i moze kako bi smanjili downtime i vratili sto je manje para moguce..

Sixth tone, portal nezavisnih novinara iz Kine.

It’s easy to see how reactions and policies differ when epidemics occur in Western countries. In April 2009, for example, the H1N1 “swine flu” virus killed thousands of people in the United States and Mexico without generating the sort of racially tinged narratives we see today.

http://www.sixthtone.com/news/1005158/coronavirus-reactions-and-the-politics-of-xenophobia

9 minutes ago, Lazar said:

It’s easy to see how reactions and policies differ when epidemics occur in Western countries.

Ovo!

Po svemu sudeci kako trenutno stvari stoje svako ko se zaputi pravcem Hong Kong-a iz Shenzhen-a ceka ga karantin od 14 dana, da li u hotelu ili kod porodice totalno je nebitno, ko nema rezervisan smestaj u hotelu sleduje mu karantin u nekoj od drzavnih ustanova. Visa run nije moguc. 

Dobio info direktno od Kineza, da su deca dosta rezistentnija na virus što je dobro. Ali mi rekoše da je Šenžen pod lockdown-om, da li je uopšte i moguće otići u Hong Kong? 

26 minutes ago, Dodik said:

Šenžen pod lockdown-om, da li je uopšte i moguće otići u Hong Kong? 

Trenutno nije lokovan, u Hong Kong mozes otici ali ako dolazis iz Kine ceka te ono gore sto sam naveo.

10 minutes ago, Dodik said:

Ima li kupača na plaži ili još nije sezona?

Sva javna desavanja su trenutno suspendovana, a takodje nije ni sezona jer je hladno za kupanje. A sto se tice Shenzhen lockdown-a ti mozes da ides gde god hoces, samo tipa primera niko ne moze da udje u tvoj garden ko ne zivi u istom. Tako da ako hoces da se nadjes sa prijateljima mora biti out u nekoj kafani ?

6 hours ago, Dodik said:

@boranija

Ahahaha, znači kafana je OK! :D

Pa tako nekako je i ovdje. Mislim taj "lockdown" je na snazi vec tjedan i nesto, nacelno su compoundi pod kontrolom, ali po gradu se mozes slobodno kretati, osnovni ducani rade, radi didi, gradski prijevoz etc..  samo sto su preporuke da se ostaje indoor i velik dio ljudi se toga drzi.

20 minutes ago, nemirni said:

Pa tako nekako je i ovdje. Mislim taj "lockdown" je na snazi vec tjedan i nesto, nacelno su compoundi pod kontrolom, ali po gradu se mozes slobodno kretati, osnovni ducani rade, radi didi, gradski prijevoz etc..  samo sto su preporuke da se ostaje indoor i velik dio ljudi se toga drzi.

Znači za naše ljude super, više mogućnosti sada. :D

U najvećem delu gradova je tako. Kretanje je smanjeno jer ljudi poštuju preporuku da ostaju kod kuće, ali sve funkcioniše. Sa druge strane, ima gradova u kojima je kretanje jako ograničeno iako nisu stavljeni u karantin. Na primer, u nekim mestima svaka porodica dobije tri "izlaznice" nedeljno, što znači da toliko puta smeju da izađu iz kuće. Ovde u Šangaju je trenutno prilično opušteno, možeš da ideš kad hoćeš i gde hoćeš, niko ništa ne pita, jedino što ne možeš da ulaziš u stambene komplekse u kojima ne živiš :) Na ulicama je manje sveta nego inače, ali recimo moj kraj grada (Hongkou) je živahan, restorani i prodavnice su otvoreni, ima dosta ljudi po ulicama. Čini mi se da to uglavnom zavisi od odluke gradskih vlasti. 

Update oko seckanja ranice:

Nadjoh workaround nakon poslatog upita imigranicionom u Hong Kong-u, I danas sa trojicom Rusa (komsija dobrovoljaca) sve je proslo bez ikakvih problema po njih.

- Procedura je sledeca prelazi se preko Shenzhen Bay-a Kinesko imigraciono, zatim se ide ka Hong Kong imigracionom i kada se dodje do tematike oko karantina vi ga odbijate sto rezultuje da vas vracaju odmah nazad za Kinu bez ikakvih posledica naravno. Ovo mi je potvrdjeno od strane HKIMMD pre samog testa, a na ideju sam dosao nakon sto sam procitao sledece Those refusing quarantine will be held and sent back to the mainland.

- Nadam se da ce nekome posluziti jer trenutno nema neke jednostavnije opcije. 

• 1 month later...

Pozdrav, imam pitanje u vezi menjanja posla uz raskidanje radnog ugovora (vec imam radnu vizu). Da li je neko prosao kroz slicno iskustvo (i uspeo) ili vec nije. U stvari, da li je tako nesto uopste moguce bez napustanja zemlje (Kine)?