Jump to content

Featured Replies

Od 28/03/2020 u 00:00 zabranjuje se ulazak u Kinu svim stranim državljanima, čak i ako poseduju validnu vizu ili boravišnu dozvolu. 

A ima i ovo:

"Every foreign airline will be required to maintain only one air route to China and operate no more than one flight a week starting Sunday, the Civil Aviation Administration of China said in a circular on Thursday, in the latest move to cut international passenger flights and curb imported novel coronavirus infections.

Domestic airlines also are asked to retain only one air route with each foreign country and operate no more than one flight a week starting Sunday.

Flights to and from China should carry no more than 75 percent of the passengers that they are licensed to carry, the circular said."

Prvo da čestitamo 100. stranu ove teme ? 

Naravno, nisu dali datum do kada je to tako. :( A ti letovi koji su proređeni i u ljudstvu i u količini letova su, kontam, onda samo za kineske državljane da se vrate ako žele. Ispravi(te) me ako grešim.

Da, ništa za strance. I kineski državljani se obeshrabruju da se vrate, jer su krenuli masovno da beže iz Amerike. Naravno, sve se to radi mnogo civilizovanije nego u Srbiji, gde predsednik širi mržnju protiv naših ljudi koji su se vratili u zemlju. 

Baš sam to hteo da kažem, mogao bi i to da iskopira kad već ima model u kineskom ponašanju u ovoj krizi. 

Dobro, šta da se radi. Dok Kina ne otvori granice, do tad ljudi mogu da se lepo i lagano informišu o dolasku u Kinu i radu u Kini; da pročitaju nešto od ovih 100 strana foruma oko dolaska. I onda da se polako pakuju za dolazak u Kinu pred početak nove školske godine u septembru.

Imam pitanje za nase kineze....kako vam ide ucenje kineskog? koliko treba vremena da bi se nesto razumelo, koliko da bi se odvijala neka osnovna konverzacija...i da li ga uopste ucite?

a ovo povlaci i drugo pitanje- da li ste tamo samo da bi izvukli kintu, i posle ziveli negde u evropi ili srbiji, ili vam boravak u kini predstavlja deo normalnog, aktivnog zivota? jasno je da je bez jezika vrlo tesko  spoznati kulturu jednog naroda, njihove odnose u drustvu ( kao drustvenoj zajednici), porodici, okruzenju....

Dobro pitanje.

Ja imam tako neke talase entuzijazma kad učim kineski, onda mi dosadi pa dignem ruke, pa posle nekog vremena opet uzmem da učim jer me iznervira što nisam znao da rešim neku situaciju, što sam nepismen ili u najboljem slučaju polupismen sa 39 godina. Moglo bi se reći da natucam, dovoljno za svakodnevne potrebe, putovanja i neki jednostavan smalltalk, da pročitam šta piše na onome što kupujem, na karti za voz ili računu za struju, ali ne više od toga. Možda je to zato što i nisam baš komunikativan, pa ne osećam neki pritisak da naučim više.

Za život u nekoj zemlji (za nas nekomunikativne) ne treba bog zna kakvo jezičko znanje. Kad razmislim, ni u Srbiji nisam baš često koristio srpski, osim ono, dajte mi kilo krompira, ne neću kilo i po, rekao sam kilo, ne treba mi kesa, stvarno mi ne treba kesa, evo imam ranac, tu ću staviti, hvala. Kad sam živeo u Novom Sadu prijatelji mi i tako nisu živeli tamo, čuli smo se onlajn, i uglavnom nisu sa našeg govornog područja pa koristimo engleski, i tako je i sada kada sam u Kini. Stekao sam ovde par prijatelja Kineza, ali i sa njima koristim engleski, a kineski samo za neke baš jednostavne stvari, više iz zajebancije. Za neki malo bliži odnos verovatno biramo ljude koji su nam po nečemu slični, iz sličnog miljea i sličnih interesovanja, a u mom slučaju takvi će verovatno znati engleski. Kad sam bio mlađi, mislim jedno 15-20 godina mlađi, bio sam jako naložen na sve i svašta, i tada bih verovatno fanatično učio i progovorio da sam proveo četiri godine u Kini, ali sad je tako kako je, nema nazad.

Meni je boravak u Kini odavno postao, kako kažeš, deo aktivnog života, tačnije jedini život koji imam. U početku sam baš mnogo radio, ali sada samo pokrivam troškove, ostavim nešto malo na stranu za putovanja, i to je to, za sve preko toga me mrzi da se cimam. A s obzirom da sam uvek živeo skromno (moji prijatelji bi rekli - asketski), onda ne radim mnogo. Nemam neki plan da doživotno ostajem ovde, ali nemam ni plan da idem negde drugde, zapravo nemam baš nikakav plan, a ne može se ne biti nigde, i tako, eto me do daljnjeg ovde, dok se nešto ne desi, ne otvore neka vrata, ne smislim nešto dovoljno interesantno da bih se pomerio :) 

Što se tiče upoznavanja kulture, šta znam, može to i sa natucanjem jezika, možda ne baš bog zna kako, ali dosta toga se može. A može se i tečno govoriti jezik i ne znati ništa o kulturi. Mislim da se tu pre svega radi o interesovanjima. Ranije sam nekako mislio da je znanje jezika jako velika stvar, ali sam u međuvremenu upoznao par ljudi koji su govorili deset jezika i bili smrtno dosadni na svih deset.

3 hours ago, bam-bam said:

Imam pitanje za nase kineze....kako vam ide ucenje kineskog? koliko treba vremena da bi se nesto razumelo, koliko da bi se odvijala neka osnovna konverzacija...i da li ga uopste ucite?

a ovo povlaci i drugo pitanje- da li ste tamo samo da bi izvukli kintu, i posle ziveli negde u evropi ili srbiji, ili vam boravak u kini predstavlja deo normalnog, aktivnog zivota? jasno je da je bez jezika vrlo tesko  spoznati kulturu jednog naroda, njihove odnose u drustvu ( kao drustvenoj zajednici), porodici, okruzenju....

Mogu ti reci da sam upoznao mnogo nasih za sve ove godine u Kini. Slobodna procena je da 70-80% nema zelju da nauci ni osnove jezika. Jednostavno odbijaju. A preko 90% ni da se zainteresuje za kulturu i istoriju. Ja licno rekao bih da natucam jezik za osnovne potrebe, za te stvari radi posao fantasticno, nikad prob. Interesantno je da sam ga naucio za potrebe autostopa jer ces retko sresti nekoga ko prica eng. U kolima i koristim priliku da ga naucim jos bolje pa bas ono ponekad davim ljude raznoraznim pitanjima. :D Sto se istorije i kulture tice, tu sam kudikamo bolji. Mnogo mi je koristilo to sto sam obisao sve provincije (sem Tibeta jelte) pa ucio, tj. nadopunjavao i obnavljao gradivo. Kupio sam i procitao masu knjiga vezano za razlicite aspekte kulture, istorije, takodje prirodne lepote, stara sela itd itd. Sa zaloscu mogu da konstatujem da nikako ne nalazim nekoga ko ima slicno interesovanje. Jednostavno, beze ljudi od tih tema ko Pirke od placanja racuna. :) Izvinjavam se ako je neki deo nepovezano napisan, bas ono ne volim slanje poruka sa telefona. ;)

@Tales da li mislis da je razlog sto vecina nasih, kako kazes, nije naucila ni ch od chajnice :), mozda taj sto nemaju vremena? da li treba dosta vremena i za osnovne stvari, bar poredeci sa evropskim jezicima ( sigurno znas neki, pa mozes da mi uporedis)? ili posto ljudi uglavnom rade kao ticheri engleskog, nemaju ni s kim da pricaju i vezbaju kineski, jer od njih svi ocekuju da govore engleski heheh? ili bas odbijaju iz razloga sto nece da uce, ili su jednostavno lennji, muka im? mislim da je donekle i posteno bar se potruditi da naucis nesto od jezika zemlje koja te je primila, dala ti posao, i sve sto ide uz to.....

@Lazar da , upravu si to sto se tice kulture, i ja tako mislim...verovatno sam se pogresno izrazio...vise sam mislio na neke medjuljudske odnose, u smislu porodicnih odnosa, prijateljstava, odnosa na poslu, tipa postovanja starijeg kolege, viseg po rangu itd....emocionalna inteligencija, jednom recju...

voleo bi da se vise ljudi javi na ovu temu ucenja/ neucenja kineskog, i razloga zbog cega to rade, ili ne rade ;)

Kineski podrazumevaju najtezim jezikom na svetu, mahom zbog tonova, a onda i uzasno teskih karaktera, i na kraju zbog cudnog izgovora reci. :) Bukvalno ucis tri jezika umesto jednog. Dovoljno razloga da i Dzon Rambo posustane pred tim izazovom. :D U sustini, ko zaista hoce da ga nauci, naucice ga. Jezik je to, nije medicinski fakultet. Kina ne primorava strance da znaju jezik, tako da dupli razlog da ne krenes u akciju. Dalje, prakticni razlog - zasto bi ga ucio? Jesi siguran da ces ga koristiti ceo zivot? Jezik je ziva stvar i zaboravlja se nekoriscenjem, jel. A uloziti prilicno vreme u ucenje i odes za dve godine i nemas nameru da se ikad vratis, priznaces da je bacanje vremena koje sa ekonomskog aspekta nije opravdano. E sad, ako si fan ucenja jezika je nesto drugo, ali koliko je takvih ljudi? :) Btw, da ne ispadne kako su Srbi gedze. Slicno je manje-vise sa ostalim strancima. Kategorija ljudi koji ga prilicno dobro pricaju su stranci trejderi. ;) Bas bas retko sretnem ljude koji ga govore ili su voljni da uce osnove. Isto sa kulturom i istorijom kao u slucaju nasih ljudi.    Vremena definitivno ima i ako je negde fantasticno mesto i mogucnosti za nauciti ga, to je Kina. To nikako ne mozemo koristiti kao izgovor. Jos jedna stvar koju trebamo uzeti u obzir je da nasi ljudi slabo imaju hobije i nedostatak zelje da se usavrsis vremenom je deo nase svakodnevice. U Kini se zaradi dobro i to uljuljka ljude, luksuz nikad nije bio prijatelj napretka ;) A da, jos jedna stvar. Ne znam zaista kako bih procentualno podelio (volim statistiku :) ), ali za analizu je bitno uzeti u obzir da u Kinu ne dolaze samo visoko edukovani ljudi. Doslo je mnogo ljudi sa dugovima, cak i bez srednje skole, znam ljude koji su dosli da bi izbegli hapsenje jer su prebili ljude itd. Takvi mi ne deluju bas kao potencijalni ljubitelji ucenja kineske kulture i jezika. :) Ukratko - ima mnogo razloga. 

@bam-bam, mene je nateralo to da mogu da i porazgovaram sa nekim, i da ne koristim Google translate za svaku sitnicu i izazov mi je da naučim da čitam i pišem karaktere jer je to skroz drugi univerzum od alfabeta. Što kaže Lazar, za te osnovne stvari i smalltalk se lako uhoda, naročito ako baš želite i naročito ako zaista pričate sa ljudima. Jer ima ljudi ovde koji ne izlaze iz stana, a na poslu sa strancima rade. Tako da je do tebe, i do toga da li voliš učiti jezike, plus za kineski treba debelih živaca jer ne učiš jezik, učiš jednu novu logiku, novi svet - karakteri, pinjin, značenje, izgovor, TONOVI, sklapanje rečenice, sklapanje smislene rečenice.

Nije ni toliko teško ako imaš volje, ima mnogo aplikacija koje pomažu (Duolingo, ChineseSkills, Hello Chinese, Pleco, HSKOnline, PinyinMaster, Chinse strokes order), mnogo saveta, a treba imati i prijatelje Kineze koji bi pomogli oko izgovora jer je to možda i ključno za razumevanje. Dolazi i to da kad naučite kineski u Pekingu i odete u Kunming ili Šendžen to više neće biti isti jezik :D tj. hoće naravno, ali ipak je to ogromna zemlja sa morem dijalekata, poddijalekata i podpoddijalekata (ali i dva sistema pisanja tradicionalni i pojednostavljeni i mandarski i kantonski tj. jezik koji se govori u Kantonu tj. Hong Kongu i Tajvanu i onaj "pekinški" kineski kontinentalni).

Što se mene tiče ja sam nagazio po aplikacijama, krenuo sam i karaktere, tonove sa "živim ljudima" i sad nakon 6 meseci pored taksija i pijace može da se desi i neka mala konverzacija ali je jako osnovna i ograničena, vokabularom, jer je gramatika zgodna i laka za razumevanje tj. pakovanje delova rečenice.

Na drugo pitanje, neki drugi put tj. kad prođe vanredno stanje i kad Kina otvori granice pa nas pusti da se vratimo. A iz toga možeš zaključiti da mi se vraća tamo.

1 hour ago, Tales said:

Kineski podrazumevaju najtezim jezikom na svetu, mahom zbog tonova, a onda i uzasno teskih karaktera, i na kraju zbog cudnog izgovora reci. :) Bukvalno ucis tri jezika umesto jednog. Dovoljno razloga da i Dzon Rambo posustane pred tim izazovom. :D U sustini, ko zaista hoce da ga nauci, naucice ga. Jezik je to, nije medicinski fakultet. Kina ne primorava strance da znaju jezik, tako da dupli razlog da ne krenes u akciju. Dalje, prakticni razlog - zasto bi ga ucio? Jesi siguran da ces ga koristiti ceo zivot? Jezik je ziva stvar i zaboravlja se nekoriscenjem, jel. A uloziti prilicno vreme u ucenje i odes za dve godine i nemas nameru da se ikad vratis, priznaces da je bacanje vremena koje sa ekonomskog aspekta nije opravdano. E sad, ako si fan ucenja jezika je nesto drugo, ali koliko je takvih ljudi? :) Btw, da ne ispadne kako su Srbi gedze. Slicno je manje-vise sa ostalim strancima. Kategorija ljudi koji ga prilicno dobro pricaju su stranci trejderi. ;) Bas bas retko sretnem ljude koji ga govore ili su voljni da uce osnove. Isto sa kulturom i istorijom kao u slucaju nasih ljudi.    Vremena definitivno ima i ako je negde fantasticno mesto i mogucnosti za nauciti ga, to je Kina. To nikako ne mozemo koristiti kao izgovor. Jos jedna stvar koju trebamo uzeti u obzir je da nasi ljudi slabo imaju hobije i nedostatak zelje da se usavrsis vremenom je deo nase svakodnevice. U Kini se zaradi dobro i to uljuljka ljude, luksuz nikad nije bio prijatelj napretka ;) A da, jos jedna stvar. Ne znam zaista kako bih procentualno podelio (volim statistiku :) ), ali za analizu je bitno uzeti u obzir da u Kinu ne dolaze samo visoko edukovani ljudi. Doslo je mnogo ljudi sa dugovima, cak i bez srednje skole, znam ljude koji su dosli da bi izbegli hapsenje jer su prebili ljude itd. Takvi mi ne deluju bas kao potencijalni ljubitelji ucenja kineske kulture i jezika. :) Ukratko - ima mnogo razloga. 

tales, iznenadices se koliko se ne slazem sa tobom o opravdanoscu ucenja jezika sa ekonomskog aspekta :)....pretpostavljam da si upoznat sa situacijom u svetu, sto se tice ekonomskog naleta kine, pogotovu u evropi i africi, ali i u juznoj americi....kinezi imaju brdo kompanija, pocev do gradjevinskih, koji rade kapitalne radove, preko raznih industrijskih pogona koje otvaraju itd....a sto se tice izvodjackih projekata, takodje je poznato da kinezi izvodjaci uzimaju svoje kompanije, sa svojim ljudima, kao podizvodjace, gde god moze....to su armije ljudi, inzenjera, tehnicara, stagod....i vecina njih, oogromna vecina, ne govori engleski, a ni druge jezike....ne mozes ni da zamislis kolika je potreba za kineskim prevodiocima, pa makar i da znaju samo malo vise od osnovne komunikacije..... hocu da kazem da je,  po meni, najveci kapital koji covek moze da donese iz kine,  upravo jezik.....sa iole znanjem kineskog, ti si sebi verovatno resio zivot, bar sto se finansija tice....i to sada moze da se kaze, kad kinezi tek ulaze ovamo, a sta cemo tek pricati za 10-ak godina.....imam ortakinju koja je diplomirala spanski, boravila u pekingu jednu godinu na postdiplomskim studijama, kao stipendista pekinskog univerziteta...master iz humanistickih nauka, nesto nema veze s jezikom....riba otkad se vratila, ne zna sta ce sa sobom od posla....jedna poseta gradilistu, par sati pre podne, dnevnica joj je od 70-100 evra..pricam o par sati pre podne....ima prevodjenje svaki radni dan, znaci izadje oko 2 soma evra mesecno, a da ni ne racuna da joj je to posao, jer i dalje ima ceo dan na raspolaganju..takodje, traze je da radi i za neke druge firme, nemaju prevodilaca..radi ad hoc popodne  i opusteno uzme jos soma mesecno....kaze mi da se ubaci u afriku, jer sve te njihove firme rade svuda po svetu, primala bi nekoliko puta vise..

i to nije jedini slucaj za koji sam cuo, ali je licno poznajem pa mogu da pricam

mislim da je, sto se prevodjenja tice, kineski jezik trenutno najisplativiji u svetu....

a vi svi koji radite u kini, time se i bavite, zar ne...predavanjem jezika, u sta spada i prevodjenje :).....

po vokaciji sam satro neki profesor jezika i knjizevnosti hahaha, pa znam toliko, imali smo sve 4 godine u okviru ispita iz jezika i deo- prevodjenje :)

znaci, vi sad samo treba malo da prosirite ono sto je iovako vas posao, i nema zime ;) 

Edited by bam-bam

10 hours ago, bam-bam said:

tales, iznenadices se koliko se ne slazem sa tobom o opravdanoscu ucenja jezika sa ekonomskog aspekta :)..

Ne, ne, slazemo se zapravo, nego sam mozda bio nejasan (uaaa mobilni, ziveli laptopovi! :D). Hteo sam reci da nema ekonomsku isplativost uloziti brdo sati u ucenje bilo kog jezika ako znas da to neces da iskoristis sutra. Naravno da je jagma za znalcima kineskog worldwide. Ali videces, prestace i to za par godina. Razlog? Pocinjem sve vise i vise na putovanjima i u najvecim zabitima da srecem ljude koji studiraju kineski ili su ziveli/zive tamo. A i proizvodnja ce krenuti da se prebacuje po drugim zemljama malo po malo. Ova Kina i ona iz 2000 su dve skroz razlicite zemlje.

• 2 weeks later...

Pozdrav,

Hteo bih da se zahvalim svima na vremenu koji ste ulozili na ovoj temi i na opseznim informacijama koje ste podelili. Ne procenljivo. 

Citajuci stranice, namece se jedno pitanje tj tema koja nije obradjena, a to je zagadjenost vazduha. Kako je u vasem gradu ljudi po tom pitanju?

Unapred zahvalan i svako dobro. 

24 minutes ago, polucovekpoluneverovatan said:

Citajuci stranice, namece se jedno pitanje tj tema koja nije obradjena, a to je zagadjenost vazduha. Kako je u vasem gradu ljudi po tom pitanju?

Sever je kritican od kraja oktobra do marta. Znaci Shandong, Hebei, Beijing, Jiangsu, Henan, Shanxi, Shaanxi, Tianjin, Liaoning, malo Jilin. Zna danima da bude preko 200, a bude i po 400-800.

Moje iskustvo sa strancima u Kini i ucenjem kineskog je moram priznat dosta vezano za porijeklo i posao koje ti stranci obavljaju. Nekako statisticki najvise neskloni ucenju su monolingvisti, dakle "native" ekipa, dok s druge strane ljudi koji se bave trgovinom ili dolaze iz zemalja u aziji koje su malo vise povezane s Kinom su vrlo skloni ucenju i dobrom svladavanju kineskog jezika (Pakistanci npr). Kod nasih balkanaca mnogo ovisi o razlogu zasto su u Kinu dosli, ali da kod ekipe koja spada u "stereotip"  "tu sam radi para, da nema mojih wechat grupa izludio bi u ovoj barbarskoj zemlji" sklonost ucenju bilo kojeg aspekta kineske kulture je otprilike nula. S druge strane znam nasih ljudi koji su ovdje dosli da bi naucili jezik, vjezbali tai chi ili stogod takvog s kojima je naravno skroz druga prica.

Ajmo rec da je Kina jedna 'mogucnost' , a da li ce stranac naucit jezik, upoznat kulturu ili  putovat naokolo je iskljucivo na njemu. Moze se, ali ne mora. Kako je kome gust.
Ja trenutno recimo ne ucim kineski jezik, aplikacije me smaraju, strpljenja za knjigu nemam i opcenito mi je kad sa svojim poslom zavrsim svake skole preko glave. S druge strane trudim se sto vise koristit kineski, uglavnom kao small talk u restoranu, na ulici i tako to. Napredak je spor, ali vidim da svakih par mjeseci taj vokabular malo naraste. I onda zapnem u razgovoru s nekim pa se nafrustriram ko idiot i tako ukrug:).

Sto se zagadjenja tice, sto rekose prije, sjever je nacelno gori od juga. Ima gradova koji su koma, a ima gradova koji su skroz ok. Kod mene je zrak prilicno ok kroz cijelu godinu. Sad za vrijeme covida smo cak imali jedan dan AQI manje od 5 sto nisam mislio ni da je moguce:).

Pozdrav ljudi, ja sam ovde nov. Pre svega svestan sam situacjie sa koronom, i da nema nista od putovanja u Kinu pre juna - jula. Citao sam na ovu temu dosta, mada imam jos toliko. Mene konkretno interesuje ako je neko od vas imao bilo kakvog iskustva vezno za agenciju work and live china? Naime pre par meseci sam aplicirao na njihovom sajtu, popunio formular, nakon nekoliko dana napravio self intruduction video. Nakon toga je devojka koja radi za tu agenciju Sophia i ja smo imali kratak intervju preko skajpa. Nakon toga smo imali intervuju David Mitchel i ja intervju preko skajpa, ja sam im postavio nekoliko pitanja, i on mi je odgovorio na svako. Ponudili su mi platu (ne secam se koliku), besplatan smestaj, racun u banci, karticu za telefon i mesecnu kartu za prevoz. Cak su mi i ugovor napravili i poslali preko imejla. Ja placam troskove izrade vize, posto nisam native speaker, i nemam diplomu fakutelta, ne mogu da dobijem onu radnu vizu, mislim da je to Z viza, ali nisam siguran. Takodje placam avionske karte,  hranu za prvi mesec, i neki trening pri dolasku koji kosta 150 dolara. Na intervju taj lik je bio svestan da ne moze da mi naprave radnu vizu, i da cu morati svakih mesec dana da izlazim iz Kine, pa da se vracam. Ako moze neko sa iskustvom da mi kaze sta da radim, i dali da verujem ovoj agenciji, mozete videti njihov saj ovde https://www.workandliveinchina.com/. Molio bih vas za ozbiljan i informativan odgovor. Sto se tice mene, rodom sa i zivim ceo zivot u predgradju Beograda, imam nepunih 25 godina, imam zavrsenu srednju skolu, nisam ozenjen, imam 4 godine radnog iskustva u Srbiji, itd. Ovo mi se cini kao mnogo dobra sansa i prilika, jer nikada nisam do sada putovao van Srbije, a jako zelim da posetim i proputujem celu Aziju, iskusim sve pozitivno sto moze da se iskusi. Ako neko ima neko pitanje, slobodno neka ga postavi. Hvala vam unapred.

On 4/16/2020 at 11:38 AM, polucovekpoluneverovatan said:

Pozdrav,

Hteo bih da se zahvalim svima na vremenu koji ste ulozili na ovoj temi i na opseznim informacijama koje ste podelili. Ne procenljivo. 

Ja sam (bio, ali biću i uskoro opet nadam se) u Đijangsu (JiangSu) provinciji i u naletima je lepo i čisto, uglavnom sivkasto, braonkasto i gadno. Da budem iskren. Nebo mi je čak bilo u Šangaju kad odlazio u posetu. Junan bi trebalo da bude na dnu liste po AQI-u.

0
 Advanced issue found

5 hours ago, Stefan1995 said:

Pozdrav ljudi, ja sam ovde nov. Pre svega svestan sam situacjie sa koronom, i da nema nista od putovanja u Kinu pre juna - jula. Citao sam na ovu temu dosta, mada imam jos toliko. Mene konkretno interesuje ako je neko od vas imao bilo kakvog iskustva vezno za agenciju work and live china?

Iskreno sa njima nisam imao kontakta, niti sa agencijama iz Srbije (ili bilo kog dela Jugoslavije). Otišao sam preko agenta iz Kine. Našla me je na LinkedIn-u ali ima ih svuda. Kod nje je obavezno: diploma, radno iskustvo i visok nivo znanja engleskog. Za mnogo je to bitno takođe. Imati diplomu fakulteta je obavezno za bilo kakvo legalno obavljanje posla predavača u Kini. Sve drugo je na granici legalnog, sa tim izlascima iz zemlje. A i ko zna kako će to funkcionisati sad sa ovim virusom i karantima posvuda. Koji tip vize su ti obećali? Koji grad? Koja pozicija tačno? @Stefan1995

7 minutes ago, MarkoToro said:

Nebo mi je čak bilo u Šangaju kad odlazio u posetu

bilo lepše nego u mom gradu (Suqian).

MarkoToro, hvala ti na odgovoru, ne secam se koji su mi tip vize obecali, na intervju sa onom Sofijom, pitala me je u kojem delu Kine bih voleo da radim, ja sam rekao jug, ne znam zbog cega, verovatno zato sto je blizi Honk Kong-u, pa bih lakse mogao da izadjem iz Kine, sa obzirom na to da je Honk Kong dosta drugaciji od ostatka Kine. Ja bi predavao engleski jezik deci od 5 do 15 godina, ono klasika. Ako te zanima, a i ako te ne zanima, cisto pogledaj njihov web sajt, https://www.workandliveinchina.com/ pa mi reci sta mislis, znacilo bi mi. Hvala ti unapred.

5 hours ago, Stefan1995 said:

MarkoToro, hvala ti na odgovoru, ne secam se koji su mi tip vize obecali, na intervju sa onom Sofijom, pitala me je u kojem delu Kine bih voleo da radim, ja sam rekao jug, ne znam zbog cega, verovatno zato sto je blizi Honk Kong-u, pa bih lakse mogao da izadjem iz Kine, sa obzirom na to da je Honk Kong dosta drugaciji od ostatka Kine. Ja bi predavao engleski jezik deci od 5 do 15 godina, ono klasika. Ako te zanima, a i ako te ne zanima, cisto pogledaj njihov web sajt, https://www.workandliveinchina.com/ pa mi reci sta mislis, znacilo bi mi. Hvala ti unapred.

Nema na čemu. Sroči ti njima sledeća pitanja: 1. Kolika je plata u juanima za mesec dana? 2. Koliko dana i važnije SATI radiš nedeljno? 3. Ko pravi program ti sam ili već imaju neki? 4. Da li plaćaju praznike i raspuste? 5. Da li plaćaju smeštaj i/ili obrok u školi? 6. Koji je tačno grad? (to je važno). 7. Na koliko je ugovor? 8. Najvažnije - koji tip vize? Jer ti to treba da znaš pre odlaska na overu papira u ambasadi Kine u Beogradu.  9. Traži im i da ti plate kartu jednu bar povratnu. 10. Plata zavisi od mnogo faktora, rečenih na prethodnim stranama.

TakođeR, ti sad ne možeš ići u Kinu dok ne otvore granicu, kada će otvoriti ne zna se. Ima nekih kompanija da prodaju karte na relaciji Beograd-Šangaj od 1. juna. 

Jug Kine nije blizu Hong Konga (najbliže je biti u Šendženu, tj. Guagdong provinciji), jer jug može biti i prema Kambodži, Laosu i Vijetnamu (Junan, Guagsi provincije), a to je dalje od HK-a, dobro, svakako bliže nego Šangaj ili tek Peking.

@Stefan1995

Da MarkoToro, svestan sam da nema nista od odlaska u Kinu pre jula-avgusta, toga su svesni i ovi iz agencije, kao sto sam i rekao na pocetku prvog posta.  Ako smem da ti posaljem ugovor na tvoj profil ovde koji su mi poslali pa da procitas sam detaljno, ako te ne mrzi to jest ?.

Zdravo svima. Jel mozete da me stavite u neku grupu na wechat gde trazu licencirane fudbalske trenere? Neko ako ima neki oglas takodje molim ga da mi pise.

wechat: coachalex92

Hocu da odem u Kini oko Septembra, nadam se bice sve ok tada sa ovaj virus. Sorry sto ne pricam bas dobro srpski, ali nadam se razumecete me :)

Pozdrav svima.

22 hours ago, Aleksandar92 said:

gde trazu licencirane fudbalske trenere?

Pored toliko Portugalaca i Spanaca sa FIFA A licencom ces se nacekati. 

1 minute ago, DjosaSaMoravu said:

Pored toliko Portugalaca i Spanaca sa FIFA A licencom ces se nacekati. 

Neće sigurno Španac i Portugalac sa FIFA A licencom da ide u Kinu. 'ajte molim vas. I kad idu, odlaze u Prvu kinesku ligu. Svi ostali ne rade za A klasu fudbalskih klubova nego kao predavači fizičkog ili "nastavnici/e" sporta.

Druže, @Aleksandar92, ima grupa za trenere sigurno. Ja sam troje upoznao u Kini koji rade kao fudbalski ili košarkaški treneri, imaju sigurno i grupu na WeChat-u. Kad neko vidi, ubaciće te sigurno.

19 hours ago, MarkoToro said:

Neće sigurno Španac i Portugalac sa FIFA A licencom da ide u Kinu. 'ajte molim vas. I kad idu, odlaze u Prvu kinesku ligu. Svi ostali ne rade za A klasu fudbalskih klubova nego kao predavači fizičkog ili "nastavnici/e" sporta.

Druže, @Aleksandar92, ima grupa za trenere sigurno. Ja sam troje upoznao u Kini koji rade kao fudbalski ili košarkaški treneri, imaju sigurno i grupu na WeChat-u. Kad neko vidi, ubaciće te sigurno.

Vidi se da pojma nemas, trenera sa A (Nivo 4) licencom koju mnogi imaju sa 18-20 godina u Portugaliji ili Spaniji rade za 800-1000 evra jer ih ima mnogo i konkurencija je velika, tako da ce kao i mnogi drugi da se otisnu putem Kine. Sigurno ce primit naseg pre nego Portugalca.