Jump to content

Featured Replies

10 hours ago, MarkoToro said:

Moja kineska agentica je sredinom maja rekla "hajde da sačekamo kraj maja da se završi kongres KP u Pekingu". U međuvremenu situacija sa Hong Kongom nije najsjanija, globalno se velike države igraju Rizika malo, a Kina lokalnim pojavama netrpeljivosti prema strancima i tim ćutanjem o otvaranju granica pokazuje da joj to baš i nije neki problem ili prioritet.

Na grupi na WeChatu, gde smo mi stranci u mom gradu, neko je poslao fotku kako se nada da neće biti kao prošli put kad je Kina zatvorila granice za strance na više decenija. :) Meni je tamo ostao laptop i gomila knjiga, ali ima ljudi kojima su tamo porodice, deca, neke vrednosti materijalne itd. Mnogi bi da idu kući sad kad se završi semestar/polugodište.

Što se posla tiče, opet svi moji stranci koji su tamo uskoro kreću da pregovaraju za novu školsku godinu jer se bliži kraj ove šk. god. (kako gde, ali biće produžena do polovine jula) pa ćemo zanti više detalja. Ista moja agentica pominje smanjen broj stranih nastavnika u Kini pa i moguću veću tražnju ali nešto ne verujem ni u to. Moj lični stav je da se dosadašnje procedure legalizacije papira i dobijanja radne dozvole-radne vize-boravišne dozvole neće menjati. Ono što je definitivno, jeste da sve nas čekaju svakakve provere (zdravstvene) i karantin od 14 dana minimum po dolasku u Kinu.

Bas to, fali teachera jer ih je puno zapelo vani, ali je paralelno s time i broj skola koji je vrisnuo pozamasan tako da mislim da potraznja nije dramaticno visa, jedino vise kaoticnija. Vjerujem da ce se od slijedec semestra to vratiti na staro sto se tice ponude i potraznje, no trebati ce vidjet kako ce sve ovo utjecat na plateznu moc roditelja i samim time place teachera... Takodjer za (young) adult teaching, pogotovo ove koji se spremaju studirat vani, tu vjerujem da ce stvar na neko vrijeme bit dramaticno recesirane.

Sto se papirologije, trend od zadnih deset godina da sve postaje strozije, legalnije i vise provjeravano ce se sigurno nastaviti, jedino je pitanje koliko ubrzanije. 

Pratim ovu temu od samog pocetka, no, nikad se nisam ozbiljnije interesovao za Kinu. Juce sam slucajno naleteo na oglas za posao u struci, gde se nudi akademska pozicija na univerzitetu (gde sam cak i imao neku kolaboraciju) i navedeni su i finansijski uslovi zaposlenja. Svakako sad necu aplicirati, ali me zanima misljenje "lokalaca" u vezi sa finansijskim delom koji cu navesti, kao i da li znate nekog da radi kao profesor/istrazivac na univerzitetu i kakav se kvalitet zivota moze ocekivati?

Grad je Nanjing, rec je o NUIST (Nanjing University of Information Science & Technology), a detalji su sledeci:

Job details:
Positions: Assistant/Associate/Full professor/Researcher Scientist/Postdoc

Corresponding salary and support

250,000 to 800,000 RMB (about 35 000 to 115000 USD) annual-salary; 400,000 to 600,000 RMB settling-in allowance will be provided;100,000 to 300,000 RMB start-up fund, as well as two-year house-renting allowance will also be provided.

Ne znam da li je rec o bruto ili neto plati, kakav je uopste odnos toga u Kini? A ove ostale beneficije mi deluju dosta primamljivo, obzirom da ih nisam eksplicitno vidjao kad su u pitanju ponude u zapadnim zemljama.

@Dragance Ja sam često (bio) u Nanjingu. Divno mesto. :) A plata za prof. univerziteta 250-800k kontam da je to godišnje i to je skroz u redu.  Inače, 170-240k je godišnja plata nastavnicima engleskog po školama i trening centrima u Nanjingu, one koje ja lično poznajem.

Šta me buni jeste ovo "400,000 to 600,000 RMB settling-in allowance will be provided;100,000 to 300,000 RMB start-up fund". To mi je nešto mnogo.

Do sad meni su sve plate i nuđene i isplaćivane kao after taxes, dakle neto.

Bilo kakva ponuda od X do 3 puta X plus je neozbiljna ponuda. To prvo.

A drugo Kinezi su poznati po tome sto stave tako neki raspon, a u praksi sanse nema da dobijes vise od najnizeg stupnja tog raspona.

I trece settling-in allowance koji je i do preko dva puta veci od najnizeg ranga plate. Veoma neobicno, a ako je tacno i isplacuje se cim stignes zasto ne otici, uzeti pa nestati? Ali cisto sumnjam da bi davali tako na lepe oci odmah.

I ja sam ovo pomislio, ali ako pogledas opis, raspon je i u zvanju (assistant to prof), pa mozda zato?

Sent from my iPhone using Tapatalk
2 hours ago, noskich said:

1 hour ago, jms_uk said:

I ja sam ovo pomislio, ali ako pogledas opis, raspon je i u zvanju (assistant to prof), pa mozda zato?

Nije neozbiljna ponuda, naprotiv. Rec je upravo o tome sto se nude 2-3 pozicije (sto nisam naveo), za razlicite nivoe strucnosti, kao sto i pise. U skladu sa tim je i opseg plata, kao i beneficije. Najniza je verovatno za postdoc, ili assistent professor/research assistant, a najvisa za full professor/research scientist.

3 hours ago, MarkoToro said:

@Dragance Ja sam često (bio) u Nanjingu. Divno mesto. :) A plata za prof. univerziteta 250-800k kontam da je to godišnje i to je skroz u redu.  Inače, 170-240k je godišnja plata nastavnicima engleskog po školama i trening centrima u Nanjingu, one koje ja lično poznajem.

Šta me buni jeste ovo "400,000 to 600,000 RMB settling-in allowance will be provided;100,000 to 300,000 RMB start-up fund". To mi je nešto mnogo.

Do sad meni su sve plate i nuđene i isplaćivane kao after taxes, dakle neto.

Hvala za komentar i objasnjenja :-) Kad malo porazmislim, jeste ovaj "settling-in allowance" prevelik, ali, ko zna na kakve oni zverke tipuju i kakve im uslove ovi postavljaju. Ne znam sta bi znacio ovaj "start-up fund", ali ako se odnosi na sredstva za raspolaganje za nauku i razvoj naucnog rada, nije mnogo. 

Obzirom na platu nastavnika engleskog, izgleda se ne isplati biti postdoc za slicne pare:D Neka pozicija profesora mozda i da, pa mozda za koju godinu i probam da se upustim u avanturu:) 

0
 Advanced issue found

26 minutes ago, Dragance said:

Obzirom na platu nastavnika engleskog, izgleda se ne isplati biti postdoc za slicne pare:D Neka pozicija profesora mozda i da, pa mozda za koju godinu i probam da se upustim u avanturu:) 

Pravo vreme za upuštanje u avanturu je sada :D Uvek sada. 

Šta god odlučio, srećno i dobro došao u Jiangsu provinciju.

Slazem se za avanturu, vec imam jednu rezervisanu, ali je na "stand-by-u" trenutno :D  

A Jiangsu nije realna opcija, niti na listi prioriteta, a pitanje je kad ce i biti. Svakako, rado bih svratio nekad, barem u obilazak :) 

• 3 weeks later...

Pozdrav svima,

da li znate sta je sve potrebno za studentsku vizu,a sta za family vizu, i da li je legalno tako raditi u Kini kao predavac engleskog jezika? Pitam za grad Chengdu,i da li neko zna nekog od nasih koji rade i zive tamo? 

Hvala puno na info. Imam fak.diplomu,diplomirani sam ekonomista sto znaci da ne mogu dobiti legalnu Z vizu za predavanje engleskog jezika, I imam Tesol sertifikat. Mogu jedino da mi urade neku drugu vizu. 

Da li postoje neke grupe na We Chatu gde bih mogla da se ubacim , ili mozda znas nekoga ko radi u Chengdu? 

• 1 month later...

Tema umrla... zar je korona uspela da sve uništi?

Avgust je, traže li se sada učitelji po Kini ili je sve pozatvarano od škola?

Je li iko ostao na terenu?

2 minutes ago, Povratnik said:

Tema umrla... zar je korona uspela da sve uništi?

Avgust je, traže li se sada učitelji po Kini ili je sve pozatvarano od škola?

Je li iko ostao na terenu?

Traze se i to jos kako, ali uvoz istih malo steka, tako da se uglavnom reciklira od postojeceg kadra:).

U mojem gradu ne znam nijednu skolu da se zatvorila, samo jednu koja se baksuzno krenula otvarat taman u Januaru i to jos sa specijalizacijom na pripreme za overseas study:)))).

Velik broj ljudi nasih ljudi je ostao ovdje, od onih koji nisu morali raditi viza runove tojest.

On 8/4/2020 at 12:41 PM, Povratnik said:

To jest... visa - run više nije opcija, ili grešim?

Nije jer ne možete ni ući ni izaći iz Kine bez karantina, ili posebnog poziva.

Jedno pitanje za vas sve: ima li neko iz Nanjinga ili da ima grupe za strance u Nanjingu. Možete me dodati ili poslati mi ovde poziv za grupu. Na Wechatu mi je isto ime kao i ovde.
Hvala!

Zdravo svima! Koji je najbolji način slanja novca fizičkog lica fizičkom licu iz Kine u Srbiju? Hvala puno!

21 hours ago, Kujkoja said:

Zdravo svima! Koji je najbolji način slanja novca fizičkog lica fizičkom licu iz Kine u Srbiju? Hvala puno!

Alipay. Ali za to ti treba pomoć kineskog državljanina, koji će poslati pare sa svog alipay naloga na tvoj račun u banci u Srbiji.

Nego - dobre vesti!

As of August 10th, 2020, China will slowly begin reopening its borders and will now allow entry for select travelers from a list of European countries.

Now, the Chinese government is allowing for the following people to apply for a visa to visit China:

Those who hold valid residence permits

Those who hold valid work permits

Those who hold permits for family reunion and personal matters

Travelers may apply for a visa at a Chinese embassy or consulate in the below countries.

https://www.traveloffpath.com/asia-reopening-for-tourism-everything-you-need-to-know/

Koliko sam skontao po našim wechat grupama, za vizu se mora aplicirati u country of origin, dakle ako ste iz Srbije, morate zatražiti kinesku vizu u ambasadi u Beogradu. 

• 1 month later...

The Ministry of Foreign Affairs released an announcement regarding the relaxation of border control for foreigners

Announcement regarding the matter.

English Version

Ministry of Foreign Affairs of The People's Republic of China
National Immigration Administration
Announcement on Entry by Foreign Nationals
Holding Valid Chinese Residence Permits of Three Categories

2020/09/23

(Unofficial Translation for Reference Only)

September 23, 2020

In view of the current COVID-19 situation and the need of epidemic prevention and control, adjustments are now made to the Announcement by the Ministry of Foreign Affairs and the National Immigration Administration on the Temporary Suspension of Entry by Foreign Nationals Holding Valid Chinese Visas or Residence Permits issued on 26 March 2020.

Effective from 0 a m., 28 September 2020, foreign nationals holding valid Chinese residence permits for work, personal matters and reunion are allowed to enter China with no need for applying for new visas. If the above three categories of residence permits held by foreign nationals expired after 0 a.m., 28 March 2020, the holders may apply for relevant visas by presenting the expired residence permits and relevant materials to the Chinese embassies or consulates on the condition that the purpose of the holders' visit to China remains unchanged. The above-mentioned personnel shall strictly abide by the Chinese regulations on epidemic prevention and control.

Other measures in the Announcement issued on March 26 will continue to be implemented. While ensuring effective epidemic control, the Chinese government will continue resuming people-to-people exchanges in a step-by-step and orderly manner.

Ministry of Foreign Affairs of the People's Republic of China
National Immigration Administration of the People's Republic of China

A mozes li ti Lazare vise da napises o toj kombinaciji koju si ugovorio da predajes online direktno studentima i vise o mestu u kojem zivis sada? Hvala.

10 hours ago, noskich said:

A mozes li ti Lazare vise da napises o toj kombinaciji koju si ugovorio da predajes online direktno studentima i vise o mestu u kojem zivis sada? Hvala.

Nema šta posebno da se napiše. Nalazim učenike preko ličnih kontakata. Nekima sam ranije predavao offline pa smo prešli na online. Imam na wechatu oko 2000 ljudi, uglavnom ranijih učenika, roditelja, nastavnika po školama po kojima sam radio itd, pa ih dosta nalazim i preko preporuka, i tako. Zapravo mi najviše pomažu moji stari učenici koji me preporučuju svojim prijateljima. Bilo bi mi idealno kada bih pronašao još par, ali srećom ovde su troškovi niski pa mi je okej i ovako. 

Što se mesta tiče, kucaj u google maps Dali, Yunnan pa ćeš videti otprilike. Planina (4000 m), veliko jezero, između njive i sela, tu sam ja, bliže planini, na oko 2000 m. Jako je mirno, ali je pomalo previše mirno. Okej za neko vreme, ali nije baš sjajno kao trajna opcija, osim ako si zen master. Ili ako dobro znaš kineski pa možeš sklopiti neka ozbiljnija prijateljstva sa lokalcima. Ali od tog nivoa kineskog sam jako, jako daleko (svojom krivicom).

• 1 month later...

Evo izcitah sve pa da se nadovezem. Neki su spominjali zapad, trenutno sam u americi, 2 posla, 1 ode na troskove za zivot ?, naravno pogorsla je korona sve.

Zanima me ima li neko iskustva sa bolje placenim online predavanjem(pogotovo u pandemiji) moze li da se poslje nekog vremena predje na online sa skolom/vrticem, vidio sam da su neki spominjali da su se vratili su srbiju i predaju online. Koliko gledam na ana forumu( dosao sam do 100te strane od 900 ?) uglavnom spominju nekakve sajtove za 3$ cas.

On 10/26/2020 at 2:18 AM, Burek77 said:

Evo izcitah sve pa da se nadovezem. Neki su spominjali zapad, trenutno sam u americi, 2 posla, 1 ode na troskove za zivot ?, naravno pogorsla je korona sve.

Zanima me ima li neko iskustva sa bolje placenim online predavanjem(pogotovo u pandemiji) moze li da se poslje nekog vremena predje na online sa skolom/vrticem, vidio sam da su neki spominjali da su se vratili su srbiju i predaju online. Koliko gledam na ana forumu( dosao sam do 100te strane od 900 ?) uglavnom spominju nekakve sajtove za 3$ cas.

Online predavanje je mrka kapa za nekoga ko zivi u zemlji sa visokim troskovima. Moze da bude prihvatljivo samo ako zivis u jeftinoj zemlji tipa Kambodze. Ovi sto su se prebacili sa fizicke skole na online nisu to uradili u dogovoru sa skolom, vec u dogovoru sa ucenicima. To je varijanta predajes ucenicima u skoli pa im onda ponudis online opciju. Ili te oni preporuce svojim prijateljima pa tako po preporuci siris krug ucenika kojima predajes online.   

Pa to mi je i ideja iskreno, zivjeti u jeftinoj zemlji sa ok infrastrukturom itd.

I bas sam gledao jugoistocnu aziju.

Znaci privatni casovi su jedina opcija