Jump to content

Featured Replies

Ljudi, ima li neko da dolazi iz Kine uskoro za Jugoslaviju? Treba mi usluga prebacivanja jednog kofera koji je ostao zarobljen tamo (naravno, platio bih to, i ne brinite tu su samo knjige, mape i gaće da izvinite).

Hvala! ?

• 1 month later...
On 8/14/2020 at 6:46 AM, Lazar said:

Alipay. Ali za to ti treba pomoć kineskog državljanina, koji će poslati pare sa svog alipay naloga na tvoj račun u banci u Srbiji.

Nego - dobre vesti!

As of August 10th, 2020, China will slowly begin reopening its borders and will now allow entry for select travelers from a list of European countries.

Now, the Chinese government is allowing for the following people to apply for a visa to visit China:

Those who hold valid residence permits

Those who hold valid work permits

Those who hold permits for family reunion and personal matters

Travelers may apply for a visa at a Chinese embassy or consulate in the below countries.

https://www.traveloffpath.com/asia-reopening-for-tourism-everything-you-need-to-know/

Koliko sam skontao po našim wechat grupama, za vizu se mora aplicirati u country of origin, dakle ako ste iz Srbije, morate zatražiti kinesku vizu u ambasadi u Beogradu. 

Da se nadovezem na ovo, i da pitam sve (ne samo Lazara) - jel ispratio neko da li postoji informacija za ljude koji apliciraju prvi put za vizu (firma zeli da me salje 6meseci u Sangaj, ista firma, samo kanc tamo)? Na sajtu ambasade u Srbiji je samo vest od septembra za ljude koji su vec bili u Kini (reizdavanje vize, aj tink), a htedoh da proverim i ovde, jer vec iscekujem odgovor od ambasade/konzulata  :D

2 hours ago, Shumey said:

Da se nadovezem na ovo, i da pitam sve (ne samo Lazara) - jel ispratio neko da li postoji informacija za ljude koji apliciraju prvi put za vizu (firma zeli da me salje 6meseci u Sangaj, ista firma, samo kanc tamo)? Na sajtu ambasade u Srbiji je samo vest od septembra za ljude koji su vec bili u Kini (reizdavanje vize, aj tink), a htedoh da proverim i ovde, jer vec iscekujem odgovor od ambasade/konzulata  :D

Trebace ti PU letter koji ces jako tesko da dobijes jer ih ovih dana vise i ne izdaju, mada u Sangjau svasta moze, zavisi koliko ti firma ima jake konekcije u Kini. Mada bi i bezizvno mogao da odes pa tamo da resavas papire, mada nije preporucljivo. 

^ PU? Pozivno pismo ili?

Globalna korporacija je (ugghhh, ovo bas zvuci arogantno, izvinjavam se, haha), tako da mi ne pada na pamet da se zevzecim sa tim.

13 minutes ago, Shumey said:

^ PU? Pozivno pismo ili?

Specijalno pozivno pismo za vreme dok traje pandemija, znaci nije klasicno pozivno pismo kao u normalna vremena. 

• 2 weeks later...

Da apdejtujem - dobio sam informaciju od ambasade, gde se trazi ovaj PU (koji sam isto dobio informaciju od kolega iz Kine da je zajebano da se sad dobije, da poostravaju kriterujume), i da se daje viza max na 3 meseca.

To apply for a work visa, you need to prepare the following materials:

1、passport

2、residence permit or PU invitation letter

3、visa application form:https://cova.cs.mfa.gov.cn

4、work permit or notification letter of foreigners work permit

5、employment certificate from your company

Please note that the visa is valid for three months from the date of issuance.

2 hours ago, Shumey said:

i da se daje viza max na 3 meseca.

Ovo je normalno, svaka viza je vazeca 3 meseca, sto znaci da imas 3 meseca da udjes, a ne koliko vazi u Kini. Posle ulaska vizu prebacujes na work residence permit. 

• 1 month later...
  • 1 month later...

Jel znate nekog ko je skoro isao za Kinu iz Srbije? Posto cekam ishod prijave za PU, pa rekoh da krenem da spremam detaljnije plan puta (valjda necu da izbaksuziram :D ), pa mi je malo frkica za ovo:

Trenutno ne postoje direktni letovi iz Srbije za Kinu. Za one koji polaze iz Srbije i putuju za Kinu preko tranzitne zemlje (odnosno zemlje polaska sa direktnim letovima za Kinu) potrebno je da dva puta urade PCR testiranje  i serološko testiranje na IgM antitela:

Prvo je potrebno u Srbiji izvršiti PCR i serološko testiranje na IgM antitela u roku od 48 sati pre ukrcavanja na avion, a potom poslati dva negativna nalaza na imejl adresu naše ambasade radi izdavanja HD sertifikata.

Zatim je potrebno izvršiti drugi put PCR testiranje i serološko testiranje na IgM antitela u zemlji tranzita u roku od 48 sati pre ukrcavanja na avion, a potom aplicirati u Kineskoj ambasadi ili konzulatu tranzitne zemlje za dobijanje HD sertifikata.

Period važenja oba negativna nalaza testiranja računa se od momenta uzimanja uzoraka, tj momenta testiranja, a ne od momenta izdavanja nalaza, i važi 48 sati. Na primer, ukoliko je uzimanje uzorka izvršeno 8. novembra ujutru, onda dva negativna nalaza važe do 10. novembra u 23:59 h. Ukoliko su dva testiranja (PCR i serološko) obavljena u različito vreme, period važenja testova počinje od vremena prvog testiranja.

Prethodni quote je iz novembra 2020, a ovaj je dopuna iz februara 2021:

**Ukoliko ste primili vakcinu protiv Covid-19, prilikom prijavljivanja za HDC kod, molimo da završeni sertifikat o vakcinaciji, zajedno sa dva negativna testa i ostalom neophodnom dokumentacijom otpremite na internet sranicu prijave za zdravstveni

E sad, sta me buni, da li je stvarno situacija ovakva:

1. Ja kupim kartu Beograd-Sangaj (aj recimo nek bude preko Dohe), da polecem u sredu

2. Odradim PCR i antitela (plus sertifikat o vakcinaciji) u ponedeljak u Beogradu (da bih bio siguran da ce do srede stici rezultati)

3. Rezultati testova ok, ukrcam se za avion za Dohu

4. Nevezano da li mi je prvi test <48 sati pre aviona Doha-Sangaj, da li to znaci da ja u Dohi svakako moram da radim nova testiranja??? Jer ako jeste, ja bih svakako morao da uzimam kartu za dugackim layoverom (24+ sati), da bih bio siguran da ce mi stici rezultati drugog testiranja => e ovaj ceo koncept je ono sto me buni, pa me zato zanima da cujem kako je nekom bilo iz prve ruke :D

48 minutes ago, Shumey said:

Jel znate nekog ko je skoro isao za Kinu iz Srbije? Posto cekam ishod prijave za PU, pa rekoh da krenem da spremam detaljnije plan puta (valjda necu da izbaksuziram :D ), pa mi je malo frkica za ovo:

Prethodni quote je iz novembra 2020, a ovaj je dopuna iz februara 2021:

E sad, sta me buni, da li je stvarno situacija ovakva:

1. Ja kupim kartu Beograd-Sangaj (aj recimo nek bude preko Dohe), da polecem u sredu

2. Odradim PCR i antitela (plus sertifikat o vakcinaciji) u ponedeljak u Beogradu (da bih bio siguran da ce do srede stici rezultati)

3. Rezultati testova ok, ukrcam se za avion za Dohu

4. Nevezano da li mi je prvi test <48 sati pre aviona Doha-Sangaj, da li to znaci da ja u Dohi svakako moram da radim nova testiranja??? Jer ako jeste, ja bih svakako morao da uzimam kartu za dugackim layoverom (24+ sati), da bih bio siguran da ce mi stici rezultati drugog testiranja => e ovaj ceo koncept je ono sto me buni, pa me zato zanima da cujem kako je nekom bilo iz prve ruke :D

da, na svakom stop overu moras ponovo da uradis pcr..znaci, moralo bi u dohi ponovo da se uradi....i onda kinezi ponovo rade cim sletis avionom na kineski aerodrom...o tvom trosku naravno, to sve ulazi u cenu karantina....

57 minutes ago, Shumey said:

Nevezano da li mi je prvi test <48 sati pre aviona Doha-Sangaj, da li to znaci da ja u Dohi svakako moram da radim nova testiranja???

Da. To je Kina uvela krajem prošle godine, i koliko ja znam još uvek je na snazi. Na svakom presedanju se moraš ponovo testirati da bi te pustili u sledeći avion. 

hvala na odgovoru @bam-bam @Lazar ! znaci, gledam karte sa duzim layoverom... au brate, mislio sam da sam presao najvecu muku dok smo pravili "prijavu" za PU, al ovo je bas zajebano, haha :D

Posto mi je isteklo vreme za edit =>

Na frankfurtskom aerodromu ima "stand" za testiranje (link), a ako letite Lufthansom, ima i (izgleda) neki poseban transit hotel. Okacicu linkove ako nadjem za Dohu/Abu Dabi/Dubai

Ako ste se vakcinisali kineskom vakcinom, možete aplicirati za kinesku vizu bez pozivnog pisma (PU). Prevod je google translate, sa kineskog. Vest je od 15. marta.

Notice on providing visa convenience to people who have been vaccinated with China's new vaccine 

Chinese Embassy in Serbia

In order to resume the exchanges between Chinese and foreign people in an orderly manner, starting from March 15, 2021, the Chinese Embassy in Serbia will provide convenience to the following visa applicants who have been vaccinated with the new vaccine produced in China and hold vaccination certificates:
 (1) Foreign personnel and their family members who go to China to resume work and production activities in various fields can prepare materials and submit applications in accordance with the requirements, that is, do not need to provide the "Invitation Letter (PU)" from the provincial foreign affairs, commerce department or central enterprise  ".
 (2) Appropriately expand the scope of visa issuance for people going to China for "emergency humanitarian needs."  Applicable people: foreign family members of Chinese citizens or permanent residents, including spouses, parents, children and other close relatives living together (referring to siblings, grandparents, grandparents, grandchildren, and grandchildren).  Reasons for going to China: family reunion, support, visiting relatives, going to China for funerals or visiting critically ill relatives.  Those who meet the above conditions can submit a visa application.
 (3) Those who hold a valid APEC business travel card can apply for a business visa with a valid APEC business travel card and an invitation letter issued by an inviting unit in Mainland China.
 Please note: (1) The above related is only applicable to visa applicants who have been vaccinated with China-made vaccine (vaccinated with China-made vaccine and completed 2 shots at the specified time interval) and have vaccination certificates. Other applications  People still need to follow the visa application policy previously issued by our Embassy.
 (2) Those who enjoy the above visa conveniences still need to strictly abide by our embassy's regulations on flights to China with a double-negative certificate of new coronavirus nucleic acid test and serum antibody test. After entry, please abide by China's relevant regulations on quarantine and observation  .
 (3) The visa application procedures during the epidemic are as follows: 1. Fill in the visa application form online, download, print and sign (no need to make an appointment in the system). https://avas.cs.mfa.gov.cn/

Send the electronic version of the visa application form, scanned passport homepage, vaccination certificate with QR code, and other basic materials required for visas (same requirements before the epidemic) to the embassy mailbox for pre-review and appointment.  

The embassy will make an appointment for a specific time for the embassy after reviewing the materials in the email.

Mene ovaj deo sprecio da apliciram vec, posto sam skapirao da se ne odnosi na one koji apliciraju za prvu vizu

(1) Foreign personnel and their family members who go to China to resume work and production activities in

ili original sa sajta

Stranci i njihove porodice koji putuju u Kinu kako bi nastavili sa radom i sa drugim aktivnostima

Meni su ovi iz Work and live China ovo poslali: 407cf2db51f051a013912c34d9908c74.jpg

Pa eto. Već je par ljudi otišlo preko njih. I dalje treba imati dva neg. PCR testa, karantin tamo i još jedan test u Kini.

Enviado desde mi iPhone utilizando Tapatalk

Shanghai Rolls Out Covid Vaccine Program to all Foreigners

Shanghai has become the first city in China to roll out a Covid-19 vaccination plan for all foreign residents. From Monday, expats living in the east coast city will be able to register to receive a Chinese-made two-dose vaccine via the “Health Cloud” app.

Source: CDC

The news, which was announced on Tuesday night by the local authorities, has sparked discussions about whether more Chinese cities with a high population of foreigners would follow suit. This week, Beijing started inoculating foreign journalists, diplomats and their families, but has yet to extend the scheme to all expats.
After registering through the app and arranging an appointment, applicants will be required to take their passport, permanent residence identity card or residence permit to the designated inoculation center. They will also need to sign a disclaimer and a consent form before receiving their jab, confirming that they will bear full responsibility for any side effects.
None of the five currently available Chinese-made vaccines have yet published their stage-three trial data or received approval for use from the WHO. Producers Sinopharm and Sinovac have, however, applied to the organization for recognition. The Chinese government is also yet to approve any foreign-made vaccines for use in China.
Foreigners in Shanghai with domestic social insurance will be able to receive the jab for free, while those without it will be required to pay 100 RMB per dose. So far, only 836,000 people in Shanghai have received their first dose of the vaccine, according to the city’s Health Commission.

@MarkoToro

Druze, 

Mislim da su to neki prevaranti. Na kraju balade trazice lovu, cula sam da je to oko 300$.

Bolje je naci preko poznanika nekog boljeg agenta. Pametujem, sorry!

Srecno!

Edited by petrovna

5 hours ago, petrovna said:

@MarkoToro

Druze, 

Mislim da su to neki prevaranti. Na kraju balade trazice lovu, cula sam da je to oko 300$.

Bolje je naci preko poznanika nekog boljeg agenta. Pametujem, sorry!

Srecno!

Hvala na savetu, @petrovna. Bio sam već u Kini 2019. i veruj mi da je bolje da mi ovi uzmu 300$ od prve plate nego tonu živaca koju su mi oni prethodni pojeli. (što me ne štiti od toga da mi ovi pojedu i 300$ i živce :D)

• 2 weeks later...