Jump to content

Featured Replies

On 3/21/2021 at 4:09 PM, Shumey said:

Mene ovaj deo sprecio da apliciram vec, posto sam skapirao da se ne odnosi na one koji apliciraju za prvu vizu

ili original sa sajta

apdejt za one koje interesuje :) Definitivno ne treba PU ako ste dobili Sinopharm obe doze, ide se po regularnoj proceduri

• 4 weeks later...

Trenutno nije moguće vratiti se u Kinu ni nama koji smo tamo radili 8 godina pre nekog vremena.

Uostalom u večinu zemalja je jako teško otići.

Edited by chivitli

• 4 weeks later...

srecna M viza svima koji slave! ? malo sam se uprpio kad mi je dala pasos i u njemu pise da vazi od 31.maja (a treba da idem na 3 meseca od 20.juna), al mi teta na salteru rece da je ovo period kad ja moram da udjem u zemlju, pa da posle residence permit jurim kad stigne... sad zajebavancija sa letom, posto kad sam pitao agenciju prosle nedelje za polaske 19/20/21.juna, rece mi da do 25.06 ima samo 3 sedista u biznis klasi, i da je najjeftinija karta 7500e ?

Za slucaj da jos neko istrazuje, opcije su preko Frankfurta (ponedeljak/sreda), Beca (petak), Amsterdama (utorak) i Pariz (ponedeljak/cetvrtak), koje imaju mogucnost PCR/igM antitela testiranja u tranzit zoni aerodroma

• 1 month later...

Već se duže vreme priča o uvođenju zakonskih mera kako bi se zauzdali kineski roditelji koji upisuju decu na sve moguće vanškolske kurseve, pa deca uopšte nemaju vremena za odmor i igru. Ne znam kako će ove nove mere uticati na predavanje engleskog u Kini, ali ako sprovedu sve ovo što su najavili, verovatno će doći do promena. Na primer, ako zaista training centers budu zatvoreni vikendima, to će već značajno promeniti trenutnu situaciju.

China’s Cabinet, the State Council, has formally announced several measures targeting both students and tutoring agencies in a bid to reduce the growing academic burden on children — as well as unfair competition.

The long-anticipated policy, which touches upon everything from homework to extracurricular tutoring, was approved by the central government as early as mid-May and formally announced Saturday. Beijing, Shanghai, Guangzhou, and Chengdu are among the pilot cities where the new policy will be introduced, though it’s unclear when it will be implemented.

Below are some key measures from the new policy

https://www.sixthtone.com/news/1008085/china-takes-tough-approach-to-tame-tutoring-schools

A Covid outbreak first discovered in the Chinese city of Nanjing has spread to five provinces and Beijing, with state media calling it the most extensive contagion after Wuhan.

Almost 200 people have been infected since the virus was first detected at the city's busy airport on 20 July.

All flights from Nanjing airport will be suspended until 11 August, according to local media.

https://www.bbc.com/news/world-asia-china-58021911

• 3 weeks later...
On 7/26/2021 at 8:52 PM, Lazar said:

Već se duže vreme priča o uvođenju zakonskih mera kako bi se zauzdali kineski roditelji koji upisuju decu na sve moguće vanškolske kurseve, pa deca uopšte nemaju vremena za odmor i igru. Ne znam kako će ove nove mere uticati na predavanje engleskog u Kini, ali ako sprovedu sve ovo što su najavili, verovatno će doći do promena. Na primer, ako zaista training centers budu zatvoreni vikendima, to će već značajno promeniti trenutnu situaciju.

China’s Cabinet, the State Council, has formally announced several measures targeting both students and tutoring agencies in a bid to reduce the growing academic burden on children — as well as unfair competition.

The long-anticipated policy, which touches upon everything from homework to extracurricular tutoring, was approved by the central government as early as mid-May and formally announced Saturday. Beijing, Shanghai, Guangzhou, and Chengdu are among the pilot cities where the new policy will be introduced, though it’s unclear when it will be implemented.

Below are some key measures from the new policy

https://www.sixthtone.com/news/1008085/china-takes-tough-approach-to-tame-tutoring-schools

@Lazar i ostali Kinezi, mozda je doslo vreme da se pakujete i selite malo juznije?

https://www.abc.net.au/news/2021-08-20/china-crackdown-private-tutoring/100392352

China tries to spark baby boom by destroying its $140 billion tutoring sector

In July 2021 the ‘Opinions on Further Reducing the Burden of Homework and After-school Training for Students in Compulsory Education’, known as the “Double Reduction” or “720” policy was issued by the General Office of State Council in China. The purpose of the policy is to reduce the workload on Chinese students and to reduce the financial pressure on Chinese parents when it comes to educating their children.

What does this mean for the education industry in China and what impact will this have on English teachers in China and their schools? There has been a great deal of confusion and misinformation online around the implications, so this article will help to clarify the situation.

https://goldstarteachers.com/how-will-the-new-education-policies-affect-english-teachers-and-schools-in-china/

• 3 weeks later...

Ljudi iz zemalja anglofonog Zapada retko hoće da rade za pare koje Kinezi nude, čak i u lepo plaćenim "oflajn" školama. Amerika, UK, Australija, Novi Zeland, to su zemlje kojima čak ni ta napumpana kineska plata ne predstavlja ništa posebno. Dodajte tome i da treba imati završen fakultet da bi se mogla dobiti legalna radna dozvola nastavnika u Kini. Ameri i Britanci koji imaju završen fakultet neće trčati da rade za te pare, pa tu zato uglavnom dolazi sirotinja, čiji je engleski, mada im je maternji, često mnogo lošiji od našeg, da ne pominjem što nemaju blage veze kako da bilo kome prenesu znanje ili objasne neki gramatički koncept. A ta zapadnjačka sirotinja onda isto mora da traži rupe u zakonu i dovija se za vize, a na to nije svako spreman. Zato tu postoji ogromna razlika između potražnje i ponude, i u tu razliku uskačemo mi, koji izgledom i akcentom možemo da prođemo kao izvorni govornici. 

Ne znam koliko pratite, nedavno je u Kini bio slučaj da je nastavnik stranac ubio svoju učenicu. U pitanju je bio nastavnik iz neke Afričke zemlje, i navodno je bio u vezi sa učenicom. I onda je na kineskom internetu krenulo ludilo oko toga, ljudi su počeli da pitaju proverava li iko te strane nastavnike, ko su ti ljudi i zašto im je dopušteno da rade. A posebno zašto im je dopušteno da rade sa decom i mladima. Što i nije glupo pitanje, na kraju krajeva. Ja sam sreo lika koji je u UK godinama bio po zatvorima, da bi onda otišao u Kinu da predaje engleski u vrtiću. Jednostavno ne postoje nikakve provere, škole ništa ne pitaju samo da bi zgrabile stranca jer je to odlična reklama, i onda se od čitave te industrije stvorila kaubojština. Verujem da je i to jedan od razloga za ove reforme koje sada sprovode.

@Lazar Slazem se u potpunosti, nego mi bio dugacak komentar, pa sam hteo da ga skratim i izostavio sam malo taj deo.

Ovaj posao za native nije nista posebno i malo je onih koji hoce da ga rade. Ipak oni zive u bogatijim i ekonomskim stabilnijim zemljama, pa svakako mogu naci nesto bolje od ovoga. Od nativa, ovaj posao verovatno rade oni koji bas ne znaju nista drugo da rade, pa nemaju nekog izbora i/ili eventualno neko ko zivi u malom mestu, ali neko iz npr. Njujorka ili Los Andjelesa i/ili visokoobrazovan sigurno nece. Jedino mozda sad malo vise od kad je ova korona, ali pre toga cisto sumnjam.

S druge strane, ovo je kod nas postalo veoma popularno zanimanje ljudima svih profila. Znaci ono sto u tim zemljama tamo vecina nece da radi, kod nas to vecina radi i to smatra super placenim poslom, iako smo 2,3 puta manje placeni nego oni.

Pa ne znam za pre, ali sada cesto u oglasima za poslove u Kini da traze potvrdu o neosudjivanju.

7 hours ago, Lazar said:

Ljudi iz zemalja anglofonog Zapada retko hoće da rade za pare koje Kinezi nude, čak i u lepo plaćenim "oflajn" školama. Amerika, UK, Australija, Novi Zeland, to su zemlje kojima čak ni ta napumpana kineska plata ne predstavlja ništa posebno. Dodajte tome i da treba imati završen fakultet da bi se mogla dobiti legalna radna dozvola nastavnika u Kini. Ameri i Britanci koji imaju završen fakultet neće trčati da rade za te pare, pa tu zato uglavnom dolazi sirotinja, čiji je engleski, mada im je maternji, često mnogo lošiji od našeg, da ne pominjem što nemaju blage veze kako da bilo kome prenesu znanje ili objasne neki gramatički koncept. A ta zapadnjačka sirotinja onda isto mora da traži rupe u zakonu i dovija se za vize, a na to nije svako spreman. Zato tu postoji ogromna razlika između potražnje i ponude, i u tu razliku uskačemo mi, koji izgledom i akcentom možemo da prođemo kao izvorni govornici. 

Ne znam koliko pratite, nedavno je u Kini bio slučaj da je nastavnik stranac ubio svoju učenicu. U pitanju je bio nastavnik iz neke Afričke zemlje, i navodno je bio u vezi sa učenicom. I onda je na kineskom internetu krenulo ludilo oko toga, ljudi su počeli da pitaju proverava li iko te strane nastavnike, ko su ti ljudi i zašto im je dopušteno da rade. A posebno zašto im je dopušteno da rade sa decom i mladima. Što i nije glupo pitanje, na kraju krajeva. Ja sam sreo lika koji je u UK godinama bio po zatvorima, da bi onda otišao u Kinu da predaje engleski u vrtiću. Jednostavno ne postoje nikakve provere, škole ništa ne pitaju samo da bi zgrabile stranca jer je to odlična reklama, i onda se od čitave te industrije stvorila kaubojština. Verujem da je i to jedan od razloga za ove reforme koje sada sprovode.

Donekle tacno, medjutim slika koju si naslikao ovim postom je polovicna. Nominalna plata nije nista narocito, medjutim sasvim je druga prica kada se uporedi sa troskovima. Ti u Londonu, Njujorku ili Sidneju sa 2.5-3K dolara jedva prezivljavas, u nekom kineskom gradu si gospodin covek plus ostavljas ustedjevinu sa strane.

Nadalje, malo su drugacija vremena sada, nije bas ni na zapadu da svaka shusha sa fakultetskom diplomom moze da nadje posao u struci. Sve je veci broj onih koji nakon diplomiranja rade u recimo Starbucksu za sitne novce, a nabili su sebi dug na vrat od i do 100k dolara za studije. Tako da ne bih ja bas sve to svodio na sirotinju kao ti.

Pored onih koji ne mogu da nadju posao u struci imas i diplomce na gap year i ostale mladje ljude koji hoce da privremeno iskuse zivot u inostranstvu, a nisu primorani da to cine (neki tako krenu, pa ostanu u tome). Takodje, verovatno u Kini ne jer tamo gledaju da privuku mladje, ali u drugim zemljama znacajna je i kategorija starijih ljudi koji ili su u penziji ili su izgubili posao u struci, pa im je bolje da predaju engleski nego da budu socijalni slucajevi kod kuce.

I na kraju imas ljude koji imaju razne opcije ali izaberu predavanje engleskog kao svoju opciju uprkos tome. Neki iz ljubavi prema profesiji, jednostavno vole da se bave tim poslom, drugi jer im se dopada taj zivotni stil da mogu da zive u raznim zemljama i bilo gde da nadju posao. 

Kada je rec o ovim negativnim aspektima na koje si se fokusirao, mislim da nije problem na strani ponude, vec na strani traznje. To jest sustina problema je sto su Kinezi takvi, uvek i u svemu gledaju da minimizuju troskove kako bi ispali konkurentniji, uostalom tako su i izgradili celu svoju privredu, na osnovu sto nize cene. A kada konstantno obaras cenu onda ne mozes bas da biras ko ce ti doci, niti je to njih mnogo interesovalo, kao sto si i sam napisao, bitan je imidz, a ne sustina. 

6 hours ago, Marko1994 said:

@Lazar Slazem se u potpunosti, nego mi bio dugacak komentar, pa sam hteo da ga skratim i izostavio sam malo taj deo.

Ovaj posao za native nije nista posebno i malo je onih koji hoce da ga rade. Ipak oni zive u bogatijim i ekonomskim stabilnijim zemljama, pa svakako mogu naci nesto bolje od ovoga. Od nativa, ovaj posao verovatno rade oni koji bas ne znaju nista drugo da rade, pa nemaju nekog izbora i/ili eventualno neko ko zivi u malom mestu, ali neko iz npr. Njujorka ili Los Andjelesa i/ili visokoobrazovan sigurno nece. Jedino mozda sad malo vise od kad je ova korona, ali pre toga cisto sumnjam.

S druge strane, ovo je kod nas postalo veoma popularno zanimanje ljudima svih profila. Znaci ono sto u tim zemljama tamo vecina nece da radi, kod nas to vecina radi i to smatra super placenim poslom, iako smo 2,3 puta manje placeni nego oni.

Pa ne znam za pre, ali sada cesto u oglasima za poslove u Kini da traze potvrdu o neosudjivanju.

Mislim da nisi svestan koliko je TESOL industrija jaka i na Zapadu. Bas u tim anglo zemljama imas stotine hiljada ljudi kojima je profesija da se bave predavanjem engleskog stranim studentima. I ja sam par godina u Sidneju radio u toj industriji part-time, i pretpostavljam da jedan deo tih ljudi u nekom trenutku pozeli da ode u inostranstvo da radi. I ovde TESOL kao profesija nije bas popularna i dosta predavaca su non-native. S druge strane imas oficijelni skolski sistem gde takodje plate nisu sjajne, ali ipak ima ljudi koji se i dalje upinju da steknu sve te licence, zavrse fakultet da bi se kvalifikovali za ucitelja itd. Pretpostavljam da jedna razlika je sto u tom skolskom sistemu imas opciju da juris karijeru i postanes neki direktor skole, ali ruku na srce to moze i u TEFL/TESOL industriji, da napredujes do nekog menadzera ili direktora. 

I ovde isto u TESOL industiji moras imati fakultetsku diplomu plus neki jaci sertifikat a gleda se i iskustvo. Nije bas da bilo ko moze da radi, a nije i da nema konkurencije, ne mozes bas da dobijes posao na lepe oci. A finansijski je prilicno izazovno jer ti se placaju samo sati u ucionici, ali ocekuju od tebe da se pripremas za cas par sati pre za dzabe. Vrlo malo ima poslova za stalno, vec su gotovo svi casual, placeni na sat. Ta satnica nije losa, ali kad pogledas sta sve treba da zadovoljis da je dobijes, plus to da prosecan predavac dobije samo 4 sata dnevno placeno, vrlo lako se moze desiti da ti je isplativije da se tim poslom bavis u Aziji. Ima ljudi koji jure u dve smene, pa predaju u dve razlicite skole, ali to ne moze svako, ovi mladji mogu, ali je pitanje do kada. Tu ti ode ceo dan u prevozu, pripemi za casove, i cekanju na narednu smenu, bukvalno si angazovan preko 12 sati dnevno da bi bio placen 8 sati.

Jedna je stvar u "razvijenoj" zemlji raditi u struci na dobro placenom poslu, a sasvim druga biti prekarijat, to jest raditi casual poslove za satnicu koja ne odskace mnogo od minimalca i od koje pokrivas troskove i ne mnogo vise od toga. Nazalost, broj prekarijata se vremenom povecava kako se sve vise poslova outsource-uje tamo gde je jeftinije u takozvanoj "race to the bottom". I kao sto napisah gore, nije rec samo o neobrazovanima, alkoholicarima, narkomanima itd. vrlo se lako moze desiti i obrazovanima i sasvim odgovornim ljudima da upadnu u taj krug. Tako da to stoji, taj finansijski momenat jeste bitan, i veca je verovatnoca da ce neko u toj poziciji se odluciti za predavanje engleskog van, ali se ne moze sve svesti samo na to.

Edited by noskich

7 hours ago, noskich said:

nije rec samo o neobrazovanima, alkoholicarima, narkomanima itd. 

Niko to nije ni tvrdio. Hajde da se i ova tema ne pretvori u tvoj soapbox za tirade o tome kako je Istok dobar a Zapad ne valja. Držimo se predavanja engleskog u Kini, i pišemo ono za šta mislimo da bi moglo biti korisno ljudima koji planiraju da se u to upuste. Pritom se trudimo da pišemo iz ličnog iskustva, bez armchair argumenata.

16 hours ago, Lazar said:

Niko to nije ni tvrdio. Hajde da se i ova tema ne pretvori u tvoj soapbox za tirade o tome kako je Istok dobar a Zapad ne valja. Držimo se predavanja engleskog u Kini, i pišemo ono za šta mislimo da bi moglo biti korisno ljudima koji planiraju da se u to upuste. Pritom se trudimo da pišemo iz ličnog iskustva, bez armchair argumenata.

Krenuo si da pises na temi o Kini o isplativosti nekome iz anglosaksonskih zemalja da tamo radi i uopsteno kakvi su tipovi ljudi koji bi se na to odlucili. Ja kao neko ko je dve godine predavao engleski stranim studentima u Australiji i koji poznaje mnogo kolega koji su svojevremeno predavali u Japanu, Koreji, Kini itd. apsolutno mogu da na osnovu licnog iskustva pricam upravo o tome. 

Ovo sto si citirao iz mog posta se uopste nije odnosilo na predavace engleskog u Kini, vec na to da je zabluda misliti da na zapadu bilo ko ko hoce da mnogo radi moze da uspe i da su siromasni/prekarijat na zapadu neobrazovani i lenji. Kao sto vec napisah ima diplomaca koji ne uspeju da nadju posao u struci, pa rade za platu sa kojom podmiruju troskove i ne mnogo vise od toga. Desavaju se ljudima razvodi, bolest, depresija, ispadnu iz sistema pa su gotovi. Pogresno je tvrditi da je to samo licna krivica za ljude koji na zapadu "nisu uspeli". 

Ono sto sam ja video medju tom populacijom koja je bila predavala engleski po Aziji, pa se vratila, povratak je tu veci problem nego problemi koje su imali u Aziji. Ti kad se vratis na zapad nakon sto si X godina predavao engleski u Aziji nisi konkurentan ni za sta. Cak i da krenes da predajes engleski opet, u Australiji ti se ne racuna radno iskustvo predavanja van zemlje. Ima propisana tabela koja odredjuje kolika ti je satnica, ako si recimo predavao u Australiji 10 godina tvoja satnica ce biti blizu maksimalne sume, ako si predavao u Aziji startujes sa satnicom kao pocetnik. 

Niko od tih ljudi nije bio neobrazovan niti siromasan, medjutim povratkom ovde su sebe doveli u znacajnije losiju poziciju nego sto su bili u Aziji ili pre nego sto su uopste otisli. Po pravilu je rec o ljudima koji su stekli partnera i dete u azijskim zemljama, pa se onda "radi dece" vratili, a majka je obicno domacica. Vrlo tesko finansijski zive od jedne plate i iznajmljujuci stan i cekajuci nekoliko godina dok partnerka ne dobije papire a dete malo da poraste, pa da i ona moze da krene da radi.

Problem je i sto to sto su oni tamo bili zaradili i ustedeli ovde vredi dosta manje, tamo su moguce mogli neku nekretninu i da priuste, ovde nikako. Cak i u Tokiju ima kuca za 300k USD, u Sidneju nema sanse bez 1.1 miliona. 

Tako da opet na osnovu poznanstava meni se cini da su bolje prosli oni koji se nisu vracali. Ima naravno i izuzetaka, znam dvojicu koji su se vratili pa se fokusirali na karijeru, jedan je direktor skole, drugi Head teacher, ali jako jako mnogo rade, gotovo ceo dan, slabo porodicu vidjaju itd. Od onih sto su ostali u Aziji sto ih znam, svi sa porodicama su se skucili, neki su krenuli nekakav biznis koji je nekad povezan sa predavanjem jezika, nekad nije. Uglavnom imali su podrsku zenine familije i prijatelja, tako da te veze dosta znace, a kad se vratis negde nakon dosta godina onda su se dosta tih veza pogubile.

Moguce da ima tu dosta paralela i za nekoga ko bi se vratio u Srbiju iz Azije nakon godina predavanja. 

da li moze neko da mi objasni ko sve moze da predaje jezik u Australiji, zapadnim zemljama ( na tim kursevima za strance doseljenike koje pominje @noskich, u regularnim skolama, na tecajevima jezika u prvatnim skolama jezika itd..) ili u Kini?

Koliko sam shvatio u Kini po novom mogu da predaju samo diplomirani profesori jezika, i to moraju da budu izvorni govornici?  

U Srbiji jezik ne mogu da predaju ljudi sa bilo kojom diplomom, ali da imaju zavrsene teaching kurseve  ili da su native ili tako nesto....svi koji predaju moraju da imaju diplomu fakulteta, i to da su diplomirali bas iz tog jezika koji predaju...eventualno apsolventi....u drzavnim skolama je ovo the must, a u privatnim u nekim skolama prolaze i strani izvorni govornici, ali to nije bas po pravilima, ne znam kako su oni prijavljeni, i skole to uglavnom izbegavaju.....sto je i logicno, jer na fakultetu se izucavaju i pedagosko-psiholosko-didakticko-metodicki predmeti koji su jako bitni za proces poducavanja jezika, kao i predmeti iz opste kulture i kulture zemalja iz kojih dolazi jezik, da ne pricamo o knjizevnosti na tom jeziku, a sve je to ekstremno vazno preneti ucenicima pogotovu na visim kursevima...takodje, u srbiji npr. stranac svedjanin ili peruanac moze da predaje engleski u skoli ukoliko je diplomirao engleski na fakultetu, samo mora da ima neki nivo znanja srpskog, koji procenjuje ministarstvo valjda, i mora da ima nostrifikovanu diplomu kod nas..znaci ne mora da bude native...tako je bar bilo ranije..

kako je to u Australiji, ili na zapadu, KinI?

Znam par koleginica koje su diplomirale sa mnom spanski, i engleski, pa sad rade uglavnom u srednjim skolama u spaniji i predaju deci engleski....Rade i u privatnim skolama jezika, ali da nisu zavrsile bas ove smerove na filoloskom, to ne bi nikako mogle da rade....hocu reci, ne bi mogle da predaju engleski u spaniji da nisu zavrsile i spanski i engleski...

Edited by bam-bam

@Bonito Pa ako ne primas preko racuna, onda je to drugo. Ali koliko znam, firma za koju radis isplacuje preko racuna, kao i vecina drugih.

- Ovo je tema "Život i rad u Kini", pa hajde da ne razgovaramo ovde uopšteno o Aziji, nego da se držimo Kine.

- Postoji i tema Predavanje engleskog onlajn, gde razgovaramo o predavanju engleskog onlajn, kako bismo sačuvali preglednost foruma, i učinili ga korisnijim drugim ljudima koji traže informacije.

On 9/16/2021 at 5:54 AM, noskich said:

povratkom ovde su sebe doveli u znacajnije losiju poziciju nego sto su bili u Aziji ili pre nego sto su uopste otisli.

Dotakao si se jedne važne teme, o kojoj ljudi često ne razmišljaju kada ulaze u predavanje engleskog u Kini. A to je činjenica da će samo mali broj predavača doživotno ostati u Kini, a da van Kine imaju veoma malo opcija za zaposlenje sa svojim kineskim radnim iskustvom.

Jezik je deo problema, jer i kad naučiš ono što ti treba za svakodnevne potrebe i smalltalk, to i dalje ne znači da ćeš umeti da objasniš nešto složenije, i zato po pravilu moraš imati Kineza koga ćeš zvati u pomoć u situacijama koje zahtevaju specifičan vokabular. Recimo, zoveš firmu od koje si kupio laptop da objasniš šta ti tačno ne radi sa zvučnom karticom. Ili ti majstori nešto renoviraju u stanu, i ti sad hoćeš da im objasniš kako hoćeš da naprave, a oni tebi objašnjavaju šta je sve izvodljivo a šta ne. Ili odeš u banku i tamo treba da objasniš neki specifičan problem koji imaš. Okej je što ti umeš da proćaskaš na kineskom o različitim temama, ali za takve stvari je potreban jako visok nivo poznavanja jezika. A to s vremenom jako umori čoveka, ta večita nesamostalnost, i s godinama to postaje sve napornije. 

Drugi deo problema je ono što sam već pominjao, a to je činjenica da je u Kini dosta teže izgraditi svoj socijalni krug (sa Kinezima - zbog jezičke barijere i drugačijeg načina druženja, a sa strancima - zato što skoro svi ostaju par godina i potom odlaze negde drugde). Veoma malo njih ostaje u Kini dugoročno, a posebno u istom gradu, pa je skup ljudi iz koga biraš potencijalne prijatelje drastično smanjen.

Treći deo problema je to što u Kini, makar tu proveo dvadeset godina, oženio se i dobio decu, nikada nećeš dobiti državljanstvo i postati punopravni građanin Kine. Ostaješ stranac u svakom smislu te reči, pa i u pravnom. Moji prijatelji po Evropi i Americi odavno su stekli državljanstvo. To možda zvuči kao nešto nebitno, ali jako utiče na to kako se osećaš u zemlji u kojoj dugoročno živiš.

Sve su to stvari koje postaju očigledne tek nakon nekoliko godina kineskog života, kada prođe honeymoon period, i čovek otkrije da dobra plata i udoban život nije sve što mu treba. Onda ljudi krenu da razmišljaju o povratku, i tek tada upadaju u prave probleme, jer sa radnim iskustvom predavača engleskog ne mogu naći dobro plaćen posao u drugim zemljama. Sreo sam više ljudi koji su otišli iz Kine, da bi se posle par godina vratili, kada su videli da baš i nemaju mnogo opcija ako žele da žive sa standardom na koji su navikli.

Sa druge strane, oni koji su dobro upravljali svojim finansijama, mogli su za vreme svog boravka u Kini steći određen kapital, koji onda mogu da ulože u sledeći korak u svom životu. Mogu sa tim parama da pokrenu svoj biznis, ili da kupe nekretnine, ili da se školuju dalje, ili da se okušaju na berzi, ili da ulože u kriptovalute, ili nešto deseto, šta već kome odgovara. Naravno, ovde pre svega govorim o ljudima sa naših prostora. To znači da će po povratku biti u daleko boljoj situaciji nego pre nego što su otišli. 

On 9/16/2021 at 7:37 PM, bam-bam said:

da li moze neko da mi objasni ko sve moze da predaje jezik u Australiji, zapadnim zemljama ( na tim kursevima za strance doseljenike koje pominje @noskich, u regularnim skolama, na tecajevima jezika u prvatnim skolama jezika itd..) ili u Kini?

U Australiji imas dve potpuno zasebne oblasti u sektoru obrazovanja: prva je zvanicni obrazovni sistem za lokalne, znaci od osnovne preko srednje skole i koledza do univerziteta, druga su privatne skole i koledzi prevashodno za strance. Razlika je u tome sto su ljudi koji pohadjaju ove druge privatne uglavnom mladji ljudi na studentskim vizama koji dodju sami, dok ako se neko preseli sa roditeljima ovde onda on ili ona idu u zvanicne skole.

Za ove druge da predajes engleski treba ti minimum bachelor diploma bilo kog fakulteta plus neki od jacih sertifikata, na prvom mestu CELTA, ali mozes da se provuces sa nekim boljim TEFL-om ako poznajes ljude. 

Za zvanicni sistem ti treba bachelor of education, znaci ne treba da imas filoloski fakultet, jer se na bachelor of education ne uci sta ces da predajes, vec kako ces da predajes. I sa tom diplomom mozes da u zvanicnom sistemu predajes SVE predmete, od matematike do engleskog. To je nesto kao uciteljski fakultet kod nas. Naravno rec je o osnovnim i srednjim skolama, ne o koledzima i fakultetima. Pored toga ti trebaju neke licence koje stices dodatnim kursevima. A na koledzima i univerzitetima treba da budes obrazovan u oblastima koje predajes plus licence. 

2 hours ago, Lazar said:

Sreo sam više ljudi koji su otišli iz Kine, da bi se posle par godina vratili, kada su videli da baš i nemaju mnogo opcija ako žele da žive sa standardom na koji su navikli.

Sa druge strane, oni koji su dobro upravljali svojim finansijama, mogli su za vreme svog boravka u Kini steći određen kapital, koji onda mogu da ulože u sledeći korak u svom životu. Mogu sa tim parama da pokrenu svoj biznis, ili da kupe nekretnine, ili da se školuju dalje, ili da se okušaju na berzi, ili da ulože u kriptovalute, ili nešto deseto, šta već kome odgovara. Naravno, ovde pre svega govorim o ljudima sa naših prostora. To znači da će po povratku biti u daleko boljoj situaciji nego pre nego što su otišli. 

I konacno da se i pomene da u Kini/Aziji moze da se zivi komfornim zivotom, komfornijim nego na drugim mestima ili da se zivi skromno i ustedi za dalje. Problem sa emigracijom na zapad je sto je taj komforni zivot sve nedostizniji za nove imigrante, po principu sto si kasnije dosao to ce ti teze biti da dostignes zivot srednje klase, dok je prednost Kine/Azije sto ti bukvalno odmah to dobijas na tacni, i ne samo srednje vec vise klase. Tacno je da u Kini ne mozes dobiti papire, ali ne moras se ni muciti da bi ih dobio. U zapadnim zemljama je proces dobijanja papira po pravilu dugacak i tezak, a tokom tog procesa si u mnogim stvarima ogranicen. Na primer sta radis, za koga radis, koliko dugo mozes da odsustvujes iz zemlje, cak se i ogranicava mogucnost braka, na nekim privremenim vizama ne mozes da dovedes partnera iz inostranstva. Po pravilu je u Aziji sve to fleksibilnije. 

Na zapadu postoji mogucnost da ustedis kapital, medjutim ko radi te casual poslove sa minimalnom satnicom ili jos gore na crno (vecina novopridoslica to rade) podrazumeva da moras jako mnogo da se zrtvujes. To su sobe sa vojnickim krevetima gde spava po cetvoro ljudi u jednoj sobi, jedes instant rezanca svaki dan, radis sto vise mozes itd. 

U Kini/Aziji si gospodin covek, imas svoj stan, ne moras da kuvas, mozes uvek da se hranis van. Prevoz nije problem, taksi nije skup, javni prevoz je skoro dzabe, a uvek mozes za sitne novce kupiti neki skuter pa se vozikati opet za skoro dzabe. Znaci em sto imas neki solidan standard i strucan posao na kojem si postovan i gde ti se zna radno vreme, bolovanje i godisnji odmor, em sto mozes i da taj kapital ustedis. Imas balans finansijske strane i kvaliteta zivota posto usteda u mnogim aspektima nema smisla, recimo da kuvas kod kuce bi te izaslo vise nego da jedes van itd. 

Tako da meni izgleda da ova kineska/azijska varijanta je u prednosti u oba slucaja, bilo da hoces da se zrtvujes i zaradis za dalje ili da hoces neki balans. Zapadna varijanta je bolja ako ti je jedini cilj iskljucivo zarada i imas kapacitet da dobijes dobro placen posao, sto nije lako, jer igras protiv konkurencije na svetskom nivou (imigranti iz celog sveta); ili ako si bas neki jako sposoban covek/vrhunski strucnjak pa uspes da dostignes nivo srednje/vise klase ovde, sto je jos teze. 

Edited by noskich

1 hour ago, noskich said:

U Australiji imas dve potpuno zasebne oblasti u sektoru obrazovanja: prva je zvanicni obrazovni sistem za lokalne, znaci od osnovne preko srednje skole i koledza do univerziteta, druga su privatne skole i koledzi prevashodno za strance. Razlika je u tome sto su ljudi koji pohadjaju ove druge privatne uglavnom mladji ljudi na studentskim vizama koji dodju sami, dok ako se neko preseli sa roditeljima ovde onda on ili ona idu u zvanicne skole.

Za ove druge da predajes engleski treba ti minimum bachelor diploma bilo kog fakulteta plus neki od jacih sertifikata, na prvom mestu CELTA, ali mozes da se provuces sa nekim boljim TEFL-om ako poznajes ljude. 

Za zvanicni sistem ti treba bachelor of education, znaci ne treba da imas filoloski fakultet, jer se na bachelor of education ne uci sta ces da predajes, vec kako ces da predajes. I sa tom diplomom mozes da u zvanicnom sistemu predajes SVE predmete, od matematike do engleskog. To je nesto kao uciteljski fakultet kod nas. Naravno rec je o osnovnim i srednjim skolama, ne o koledzima i fakultetima. Pored toga ti trebaju neke licence koje stices dodatnim kursevima. A na koledzima i univerzitetima treba da budes obrazovan u oblastima koje predajes plus licence. 

Ok, hvala, skapirao sam....u australiji je znaci malo liberalnije nego sto je u evropi , sto se tice predavanja jezika.....taj bachelor of education je , kao sto rece, verovatno nesto kao nas uciteljski fakultet.. i kod nas oni imaju pravo da predaju sve predmete, ali samo do 4. razreda osnovne skole....od 5. pa nadalje i srednja skola  mora strucni fakultet za svaki predmet, pa tako i za jezik...

a za te privatne skole za strance je znaci sistem nesto kao u kini, koliko sam shvatio? U kini je isto moglo da se predaje engleski u tim privatnim skolama jezika ukoliko imas zavrsen bilo koji fakultet, i neki od jacih sertifikata za engleski, zar ne? sad se to promenilo , koliko sam shvatio, ali mi i dalje nije jasno ko tacno moze da predaje engleski u kini i gde moze da predaje? 

btw, ovo sto si napisao da je kineska varijanta u prednosti u odnosu na " zapadnu" je definitivno tacno ukoliko po vokaciiji nisi profesor jezika, jer gde bi drugo po svetu mogao da radis posao predavaca stranog jezika  za koji uopste nisi skolovan i da za to primas velike pare ??! Svakako ne bi mogao da odes bilo gde u evropu ili na zapad i da krenes da predajes engleski npr, a ovamo imas diplomu menadzera u industriji proizvodnje fermentisanih mlecnih proizvoda hehehe...ali ko hoce da radi u struci, znaci nesto nevezano za jezik, ili za jezik, ali ukoliko si bas profesor jezika,  tada je zapad bolja opcija, jer moze mnogo bolje da se napreduje nego sto bi u kini....

Hajde ovako, otvorite temu "Sve i svašta", i tamo lepo pišite i raspravljajte o čemu god hoćete, gde god vas tema odvede, dokle god se ne vređate. A ostale forumske teme ostavite na miru. Da ni vi ni mi ne gubimo vreme na poruke koje će biti obrisane :) Inače nam pola foruma bude rasprava o noskichu i teškom australijskom životu...

Prebacio sam postove vezane za predavanje engleskog online u temu Predavanje engleskog online. Znam da to nije uvek moguće, ali trudimo se da čuvamo konzistentnost tema, kako je definisano u pravilniku foruma.

Tema Život i rad u Kini ima preko 750.000 pregleda, i mnogo ljudi je koristi kao referentnu za informacije na kojima zasnivaju svoje odluke. Razumem svačiju potrebu da iskaže svoje mišljenje, ali mislim da se to može uraditi i bez zatrpavanja teme ogromnim diskusijama, jer time nanosimo štetu nekom drugom, ko je ovde došao da potraži korisne informacije o životu i radu u Kini.

U temi Da li je bolje emigrirati možemo do mile volje raspravljati o emigraciji generalno, ali molio bih vas da se u ovoj temi držimo konkretno života i rada u Kini.

• 2 months later...

'bro jutro il popodne svima, u zavisnosti da li ste iznad zemlje, il ispod (kako su obično u crtaćima pokazivali da se dolazi do Kine - digging to China) :')

Imam par pitanja koja sam iskopala iz ovog izvora a i iz ličnog problema, ali pošto su informacije od pre nekoliko godina, a ja nisam uspela da pronađem proveren odgovor na svoj problem, ako se neko razume u materiju, bila bih vam jako zahvalna da me informišete.

1) ako jedna osoba ima više kartica, (npr.2), izvučene pod istim imenom i sa istim dokumentom, da li se limit povlačenja na bankomatu van Kine (godišnje 100 000 RMB), odnosi na sve kartice te osobe kao združeni limit, ili svaka kartica ipak ima svoj limit od 100 000 RMB?

I da li pravi razliku u limitu ako su kartice iste ili različite? (npr. ICBC i ICBC ili ICBC i Merchant's Bank)?

2) Da li se nekom desilo da prekorači taj limit i da li se on resetovao 1.januara naredne godine ili je blokada trajala i duže od toga?

3) Da li novac zarobljen na kartici prilikom blokade može da se povuče nakon što se kartica odmrzne ili ga banka na neki način zapleni?

4) Da li neko može da potvrdi da li je dnevni limit na WeChat-u 10 000RMB a godišnji 200 000RMB? I da li se ovi limiti odnose i na primanje i prosleđivanje transfera bez povlačenja na svoju karticu, ili samo na povlačenje sebi na karticu?

Ovo je izvor koji sam pročitala više puta ali u nekim delovima ima nepodudaranja, makar na način na koji ja tumačim. Takođe sam skoro pokušala da dobijem uplatu veću od 1000RMB-ja na WeChat nalog svoje prijateljice jer ja nemam Wallet. Dodala je mog učenika uredno i učenik je pokušao da joj pošalje novac međutim nije mogao i obaveštenje sa učenikove strane je bilo sledeće:

"Unusual transaction. For the security of your funds, the payment is temporarily blocked.

Pokušali smo i sa manjom sumom ali opet nije htelo i pritom je učeniku trebalo prvo ime drugaricinog registrovanog imena i ni to nije pomoglo. Na kraju nam je učenik poslao novac kroz koverte.

Kasnije je druga učenica iz prve uspela da pošalje ali sumu ispod 500 RMBa, i to je slučaj gde su se dodali kao prijatelji. 

Jel je to bio slučaj i pre?

Unapred svima hvala!

• 1 month later...

Citam i slusam vec poslednjih godinu dana o masovnom napustanju Hong Konga od strane sto lokalaca, sto expata. Prvi idu zbog kineske kontrole, drugi zbog veoma strogog Covid karantina od 3 nedelje. Mozda je ovo dobra prilika da se nadje dobar posao tamo: https://www.ft.com/content/dd81844a-31a6-48de-9de5-235ade24c3b5

@bam-bam @ppetrovic @Bonito

The city is emerging from a year in which it suffered a record population drop of 1.2 per cent, around 87,000 people, and fewer people than ever arrived to replace them. 
Visa approvals for foreign professionals have crashed from more than 40,000 in 2019 to just over 10,000 in the first nine months of 2021, according to government data.  

In some cases, senior roles at financial institutions are remaining vacant for six months or more, according to headhunters — a situation described as “unheard of” by Ryan Gillespie at the search firm Prestwick Group. “Companies are saying we are losing some of our best people and we can’t find similar talent to replace them,” he adds.
       “I don’t think that will be a long-lasting issue, as Hong Kong still remains a place which is very attractive, with its low and simple tax [system] and a relatively stable business environment compared to other places. But I do think that the government needs to formulate new policies to attract more talent.”

Edited by noskich

• 1 month later...

Citao sam od strane 90, ali nisam nasao da je neko pisao, a mozda je razlog sto su bile neke rasprave kolika je plata dovoljna i pocetak price o koroni (btw, jedan "smesan" post od tad :'( )

On 1/27/2020 at 11:22 AM, Lazar said:

Ko planira skori dolazak, preporučujem da ponese pakovanje onih hirurških maski. Ovde je naravno nestašica jer su se ljudi uspaničili i sve pokupovali. Preporučuje se ne ići nikuda bez njih, a posebno na aerodrome, u javni prevoz itd.

Čini mi se da je cela priča jako preuveličana, barem u odnosu na ranije epidemije (sars, ptičji grip, svinjski grip itd), ako uporedimo broj obolelih, smrtnost itd. Ali malo opreza nije na odmet.

Firma me salje na 3 godine u Kinu, i treba da apliciram za Z vizu. Prvi korak mi je legalizacija diplome i non-criminal rekord (to sam video na sajtu), ali imam mozda malo glupa pitanja:

- diploma (prevodjenje pa legalizacija) - kapiram da se ovde odnosi na uverenje o diplomiranju, a ne sama diploma (papir sto se rola i stavlja u ono plasticno :D ) ?

- non-criminal record - to nije obicno uverenje o neosudjivanju?

- prevod na engleski ili na kineski? i jel imate preporuke gde to uraditi?

• 1 month later...