Jump to content

Featured Replies

Posted

Imali smo temu o kafanama, al mene interesuje vise bas ovaj tip kafana sa tamburasima. Licno, kad god mi dodju neki gosti sa CS-a ili svejedno odakle, tamburasi su jedno od stvari koje moram da im pokazem.

Sto se tice NS-a, volim Kucerak zbog atmosfere i guzve, manje je mesto, ljudi prisniji. Samo ne volim kada dodje neko pun kesa i narucuje one netamburaske pesme, tipa Jutro je, Niska banja, topla voda....Nemam neki problem sa pesmama, ali ne volim kad ih narucuju na tamburasima.

Dalje, Vinski podrum u Pasicevoj, tamo nisam bio sto godina, al bilo je super kad sam bio. Nisam vise siguran ni jel radi to. To je veci lokal, ako se napuni bude super.

Orkus, ni tamo nisam bio citavu vecnost, al bilo mi preterano kad god sam bio, ni to ne znam jel radi jos uvek i jel ima mase ako radi.

Bio sam u orkusu pre par meseci i neverovatno se proveo. Cela kafana vesela, svi pevaju, jest malo guzva ali da nije ne bi ni bilo tako veselo.  pijjj

Auh tamburaši... ima li šta lepše? :)

NI ja ne volim kada sviraju netamburaške pesme i kada imaju i druge instrumente osim tamburaških (prim, bas, bas prim, begeš, čelo...). I što ih je više to je naravno bolje :))

Ako vas ikada put nanese u Kanjižu, svratite u banjski restoran i poslušajte Lale...

Meni je tamburaški doživljaj u Vinskom podrumu u NS-u pomalo skrnav. Jako često ljudi naručuju pesme koje uopšte nisu tamburaške, što baš ume da ide na živce (pre svega jer ne znam reči tih pesama :) ). Pored toga, u pauzama, kad ne sviraju, puste sa zvučnika neku kretensku muziku kao u bilo kom klubu. I treće, par puta kad sam bio tamburaši su imali harmoniku! Ma aj'te, molim vas... Da ne pominjem loše tetrapak-vino po visokoj ceni. Radije ću da sedim kući, kupim dobro vino za špricer i slušam tamburaše sa zvučnika. Doduše, godinama nisam bio u Vinskom, možda se situacija promenila.

Inače, ne znam gde se u NS mogu čuti dobri tamburaši. Čuo sam da u restoranu Cesla sviraju neki koji bi trebalo da su prva klasa, a među njima su i neki iz stare Janikine družine. Međutim, imam utisak da je to dosta skupo mesto  :-\

Nisam neki ljubitelj ravnice, ali tamburasi iz Sremskih Karlovaca, ona mala kafanica na glavnom trgu....davno je to bilo, ali kad god cujem pesmu Ko te ima taj te nema...setim se tih litri crnog vina i tamburice na "suvo"...

• Author

Da, u Cetiri lava bi trebalo da sviraju tamburasi svaki vikend, al nikako da odem. Sve ne znam kako bih od Karlovaca dosao kuci... zvizhd

Da, u Cetiri lava bi trebalo da sviraju tamburasi svaki vikend, al nikako da odem. Sve ne znam kako bih od Karlovaca dosao kuci... zvizhd

Ovo je i meni glavni problem, svugde bi isao ali ko ce da me vrati kuci, cak nudim i kola samo trazim treznog vozaca. Da ne moram kao na kupusijadi da zovem drugare iz NS-a da me voze sopstvenim kolima nazad  :bag:

Da, Cetiri lava, ali za mene iz Zapadne Srbije KArlovci su prava ravnica :)))

Mislim da ljudi malo pogresno koriste naziv "tamburasi", pa njime nazivaju i kojekakve orkestre koji sviraju sve i svasta. Mislim, ja, recimo, volim Kucerak, jer me vezu lepe uspomene za to mesto i pamtim ga po dobrom drustvu i provodu, tu su obelezni bitni dogadjaji u zivotu meni dragih ljudi, ali, realno, oni sto su tad tamo svirali, po meni, nisu tamburasi. A nije mi se bas ni svidelo kako pevaju. No, uz koju casicu, sve to postaje manje bitno :)

Bila je nekad neka emisija na TVNS koju je vodio neki Viseslav i dovodio raznorazne tamburaske orkestre iz Vojvodine. Tu su se ponekad mogli videti dobri tamburasi.

Inace, ono sto ja znam, to je da tamburaski orkestar Mokas iz Mokrina, doduse, u nekom izmenjenom sastavu, u odnosu na onaj izvorni od pre 30 god, svira vikendom u Beloj Vili u Kikindi. Pa, ako nekog nanese put...

Zdravo svima  :mah:

Mislim da u Cetiri lava isto nisu bas 100% tamburasi  ima  harmonika koju bas nesto i ne volem sa tamburasima

Inace moja asocijacija tamburasi=Vojvodina  :pivoooo:

Meni uopste ne smeta ako ima i 'armonika i beges i violina. Vilinu kad vidim, ja poludim! Jos ako je cigan svira, ne daj boze da imam para....

Kad čujem tambure, ja skočim na bure... :D Slažem se sa prethodnim komentarima da je skrnavo kad se ne sviraju prave tamburaške pesme... zato sam i prestao da idem u te kafane kad nemam para da sam platim muziku, što će reći da sad idem otprilike jednom godišnje. Inače, nedavno sam bio u Vinskom podrumu u NS i bilo je odlično. Gledao sam malo ispod oka onog sa harmonikom, ali sve ostalo je bilo na nivou. A u špricer ide samo rizling, nikakvo fino vino, Lazare! :P

A u špricer ide samo rizling, nikakvo fino vino, Lazare!

Ova rečenica odaje veliko vinsko neznanje, koje treba ispraviti :) Pre svega, rizling može da bude veoma dobro vino.

Drugo, naravno da nisam mislio da u špricer sipam tokajac. Jednostavno mi smeta kada narednog dana glava hoće da mi otpadne, a to se dešava isključivo ako je vino bilo izuzetno nekvalitetno. Pre par nedelja sam u "Bezecu" i "Bistrou" zaglavio uz špricere, pa sam ceo naredni dan psovao i sebe i ceo svet. Mnogi ljudi veruju da je loše vino jedino koje postoji, pa misle da od svakog pijanstva čovek posle mora da se oseća kao da ga je pregazio voz.

U većini kafana, kad naručiš špricer, dobićeš neki otrov koji grožđe nikad nije video. Ko ima dobar stomak pa mu ne smeta tetrapak-vino u špriceru, svaka mu čast, ali meni je to priličan problem i jedan od glavnih razloga što izbegavam kafane  :(

:)

Mozda da nacnemo temu o vinu !

Moja opaska vezana za "dobro vino za spricer" je bila vezana za cinjenicu da je vino - vino ! I tako njega treba i piti...koka-kolama, sokovima, kiselim vodama nije mesto u istoj casi sa vinom...

;)

• Author

Slazem se s Lazarom u poslednjem postu:) Ali ako imas sodu, onda ide prvo vino pa soda, posto soda probije vino :)

Nego... niko normalan ne bi mesao vodu i vino da je vino bilo dobro (to kazem za one sto su izmislili spricer), a inace ako mi je vino dobro, nemam nameru da ga kvarim sa kiselom!

Sto se tice samog rizlinga, moze da bude super vino, samo probajte neke domace koji se ne razvodnjavaju i ne kvare toliko ko ovi komercijalni.

A sto se tice Momaka iz Palanke, svirali mojima na vencanju pre 20+ godina i necu da garantujem al mislim da originalna postava ne svira vec dugo, a ja ih licno obozavam. Samo je beda sto kada imam para da placam muziku, nijedni tamburasi u gradu ne znaju njihove pesme da sviraju. Sramota....

I na kraju :), kontam da bi trebalo otvoriti i poseban topic o vinu, kako domacem, tako i stranom.

pricajte vi sta hocete o sprieru, al' meni je najveci merak kad jeto, upekne zveza, ja sedim na tisi u debelom ladu, vetric pirka i pijem spricer...  8-)