Jump to content

Featured Replies

Posted

Nisam znao gde drugo da stavim ovu temu pa sam je rokn'o ovde.

Vidim da su se u poslednje vreme pojavili ovi USB modemi za internet. Vrlo su prakticni a cini mi se i vrlo povoljni pa planiram da uzmem jedan a raskinem ugovor sa SBB-om jer internet uglavnom koristim za surf.

E sad, mene interesuje kakva su vasa iskustva sa istim? da li se desava da internet ne radi? kakva je veza? znam da zavisi od brzine koju uzmem.  kod koga mi predlazete da uzmem? vidim da ima Telenor a cuo sam i za Telekom, Sezampro.

Npr, Telenor daje neki promotivni paket 'ista cena Start' za protok od 1gb, 750 din mesecno. Da li je ovaj protok dovoljan za svakodnevno surfovanje bez velikog downloada?

Ja sam koristio telenorov USB internet prošle godine i odlično mi je radio. U većim gradovima protok je bio odličan (npr. gledanje youtube bez zastoja), na selu nešto slabiji, ali uvek sam mogao da čitam mejl i otvaram "obične" stranice kao što je naš sajt ili neke vesti. Bukvalno možeš da ga koristiš gde god imaš (telenorov) signal za mobilni.

УСБ интернет је 3Г интернет. Какви су вам то термини? ;D

БТЊ. Срем... ту неш не шљака добро по селима ни Телеком ни Теленор... колко сам ја вид'о. На село углавном идем да бих од нета побего.

Е сада, ако ти нет треба за сурф - онда остани на ЕсБеБе-у, јер сурф је данас све. 3Г интернет је ограничен и углавном ради преко пакета, нпр. 3 гигабајта, што је мало, поготову ако ћеш да гледаш јутјуб и остале интерактивне ствари типа Фејсбук. Данас се просечна страница сајта ретко може наћи испод 1 мегабајт, а при том да сајт личи н а нешто. 21век, шта ћеш.

Ja koristim Telekomov MTS 3G net vec vise od 2 godine (studentski paket ima mislim oko 6GB mesecno i placam oko 800din mesecno) i sta ja znam i radi i neradi, cesto se zakucava sve zavisi od opterecenja mreze. Dobro posluzi kad si na putu a treba da pogledas e mail (ma da sad noviji telefoni rade taj posao bez problema) ali za nesto ozbiljnije zaobidji u sirem luku. Takodje ako se zeznes kao ja pa malo probijes kolicinu podataka, ja probio za oko 1GB (sto nije tesko ako geldas Youtube) onda ti stinge racun uvecan za 100eurica  :bang:

Ja se ne bi zajebavao sa tim usbeovima. Bas sam jednoj koleginici iskrivio internet. ;D Tj. sjebo sam joj usb jer je strcio sa strane laptopa i zakacim ga.

Ma nije zbog toga, ja bi se ubio da mi neko kaze  ,,Imas 1GB mesecno" pa kad sam Dial up ima vise sam trosio! I 6GB mi je malo...

kome je dosta 1-6 GB mesecno svakla mu cast. Samo oprostite se od youtubea, facebooka i ostalih sajtova punih slika i video zapisa.

Ja sam samo zaboravio da dodam da ja taj MTS 3G koristim samo kad nemam reguglarnog kablovskog/wireless interneta ili kada putujem po Srbiji, sto se tice svakodnevnog koriscenja to bi bilo preveliko mucenje.

• Author

oke, hvala na pomoci. zakljucio sam da mi ne vredi da uzimam taj 3g net.

nego, jel zna neko nekog drugog internet provajdera u NS-u a da nije SBB i da nije ADSL posto nemam fiksni telefon? imam bas problema sa SBB-om, ne radi mi internet kako treba a oni nece da dodju da pogledaju sta je pa sam resio da raskinem ugovor.

oke, hvala na pomoci. zakljucio sam da mi ne vredi da uzimam taj 3g net.

nego, jel zna neko nekog drugog internet provajdera u NS-u a da nije SBB i da nije ADSL posto nemam fiksni telefon? imam bas problema sa SBB-om, ne radi mi internet kako treba a oni nece da dodju da pogledaju sta je pa sam resio da raskinem ugovor.

Moje iskustvo kaze da je SBB ubedjivo najbolji ali nekada zna da zeza ali ako sredis taj problem (verovatno je do opreme) koristi i dalje njih.

Imas jos opciju Freedom-a (http://www.freedom-wlan.com/) ja ih sad koristim jer u ovom stanu nemam fiksni telefon (a i necu da ga uvodim jer mi apsolutno ne treba) a nemam SBB kablovski. Sto se tice Freedoma to je posebna prica, jeste jeftin (10eur/mesecno) za link 6MB/s download i 6MB/s upload ali taj link deli mnogo ljudi tako da realno nece prebaciti 2-3MB/s (sto je opet super) i ne smes koristi nikakav tornet ili raditi teski download (sto za gazdu wireless nekada zna da znaci i gledanje duzih filmova an Youtube) jer ces proci kao ja sad pa mi je ograniceno na 1MB/s ali teoretski ne mogu da prebacim 800Kb/s.

Druga opcija ti je KDS kablovski internet (http://www.kablovska.co.rs/) a njega verovatno nemas razvucenog po tvojoj zgradi ali on je skuplju od SBBa a usluga neverujem da je bolja.

I na kraju imas WiMAX od Oriona (http://www.oriontelekom.rs/privatni_korisnici/internet/internet_za_poneti.138.html) tu imas na promociji nekakav studentski paket za 1000din (standardni je 1500din+PDV sto je po meni previse) a protok bi trebalo da je 750Kb/s sto je opet manje od megabajta ali ovi sto ga koriste kazu da se prezadovoljni. Samo obrati paznju ovo radi samo u Beogradu i Novom Sadu za sada i tu jos moras da vodis racuna kakav ti je signal jer i to utice na vezu.

Koristio sam SBB i KDS i WiMAX od Oriona (tokom ove i prošle nedelje) i najbolji mi je SBB, uz sve njihove mane. U poređenju sa SBB-om, na KDS-u mi je češće pucala veza, a tehnička podrška je bila još sporija od SBB. Orion testiramo u kancelariji, ali od 5 radnih dana koliko smo ga koristili, tri dana je bio OK, a poslednja 2 je bio jedva upotrebljiv (otvoriš običnu stranicu i onda odeš da popiješ kafu dok se ne učita do kraja). Što kaže Sloba, probaj da zameniš opremu, možda ti to reši probleme.

Panonski da li si testirao brzinu protoka na Orionovom WiMAX-u? Ajde ako te nemrzi uradi jedan speedtest.net da vidimo koliki je realni protok.

Po speedtest-u, onih dana kad je radio najbolje, protok je bio 750kbps, a danas je recimo 70, što je malo bolje od starih telefonskih modema. Pri tome, kancelarija mi se nalazi na 300m od kancelarije Oriona. Ne znam gde su postavili baznu stanicu, ali očekivao bih da im makar u komšiluku pristojno funkcioniše net.

• 4 weeks later...

Mislim da zavisi i od modema dosta taj 3G internet... Ja kad koristim preko iPhona (posto imam u pretplatu od mob-a uracunato 2gb protoka pa kad sam van grada preko njega se nakacim) cini mi se da bolje radi nego sto mi je radilo ranije kad sam koristio modeme od Telenora i T-mobile (one najjeftinije, tj. ne znam kakvi su u Srbiji u CG su ovi bili po 29e). Meni gotovo uvijek kad uhvati tkzv. 3.5G bude protok oko 2.5 mbps sto je dobro - ali upload je jadan na tom netu. Ako ces da surfujes ne bi ti ga preporucio, jer i kad uhvati dobru brzinu zna da bude veliki ping - pa tu brzinu mozes osjetiti samo kad skidas nesto, a dok pocne da ucitava stranicu zna da prodje i par sec...

posto cesljam ceo sajt "od korica do korica" zapitkujem i kuckam,ovo je moj reon...ja samo i koristi taj net... zato sto retko za kompom tj samo nocu kasne sate i karticu uvek drzim u fonu e90 i po meni ovaj net ekstra.. ja nisam hteo da uzimam na preplatu a ovaj grom net stoji mi bzvze na kuci uplacivao a nisam ga koristio... sad stoji skupljaju se ticurine. nego sam uzeo ovaj modem bio je 3290din sa 3gb poklona koje mozes iskoristis 2 meseca posle dopunis kao klasicnu pripejd karticu sa 1290din znaci nikakav ugovor i ne mozes prekoracis(i 40000 mi dolazio racun ne pitaj) koliko kosta 2 gb protoka tj saobracaja,ako ne potrosis zamrzavaju se megabajti a cim uplatis makar i najmanje mb 300din 50mb dodaju se i nastavljas da koristis. 1 gb za surf mesecno ne mozes da potrosis al tubonja ga jede al ako hoces nesto pogledas moze ja kad mi treba neki film hitno javim drugaru u toku dana donosi :)..a i na modemu imas leziste za mikro sd karticu koju u bg imas od 8gb za 1300din da nadjes i ujedno imas i net i fles od 8gb u dzepu a ako je mnogo uzmmes karticu od 2 gb za 400 din npr nokiu 6120 ima je i za 40e i skines 2  programa za pravljenje elektronskih knjiga i operu i direktno kopiras sa sajtova i pakujes u svoju licnu elektronsku biblioteku zajedno sa pdf fajlovima i slikama mesta sa putosestvija :D a za skuplje warijante komp ti vise i ne treba :D

posto cesljam ceo sajt "od korica do korica" zapitkujem i kuckam,ovo je moj reon...ja samo i koristi taj net... zato sto retko za kompom tj samo nocu kasne sate i karticu uvek drzim u fonu e90 i po meni ovaj net ekstra.. ja nisam hteo da uzimam na preplatu a ovaj grom net stoji mi bzvze na kuci uplacivao a nisam ga koristio... sad stoji skupljaju se ticurine. nego sam uzeo ovaj modem bio je 3290din sa 3gb poklona koje mozes iskoristis 2 meseca posle dopunis kao klasicnu pripejd karticu sa 1290din znaci nikakav ugovor i ne mozes prekoracis(i 40000 mi dolazio racun ne pitaj) koliko kosta 2 gb protoka tj saobracaja,ako ne potrosis zamrzavaju se megabajti a cim uplatis makar i najmanje mb 300din 50mb dodaju se i nastavljas da koristis. 1 gb za surf mesecno ne mozes da potrosis al tubonja ga jede al ako hoces nesto pogledas moze ja kad mi treba neki film hitno javim drugaru u toku dana donosi :)..a i na modemu imas leziste za mikro sd karticu koju u bg imas od 8gb za 1300din da nadjes i ujedno imas i net i fles od 8gb u dzepu a ako je mnogo uzmmes karticu od 2 gb za 400 din npr nokiu 6120 ima je i za 40e i skines 2  programa za pravljenje elektronskih knjiga i operu i direktno kopiras sa sajtova i pakujes u svoju licnu elektronsku biblioteku zajedno sa pdf fajlovima i slikama mesta sa putosestvija :D a za skuplje warijante komp ti vise i ne treba :D

da mi neko sad kaze da imam tolko i tolko megabajta na raspolaganju jako bih se lose osecao. :D

da si koristio dial up pre 8 god ovo ti bilo..... aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaauuuuuuuuuuuuuuuuuuu  :P nego ok meni ja dopunjavam svaki mesec i 2gb mi sasvim dovoljno i uvek na netu il na fonu ili kompu :)

3G internet je za "ne daj Boze" :)  ja ga koristim, posto ovde gde sam trenutno, nemam ni ADSL ni kablovski ni wireless. Brzina je ok, al sta ja da radim sa 2 Gigabajta, to moze da se potrosi za par dana, a ne za mesec, koliko jadan moram da ga razvlacim jer je 2 Gb = 1500 dinara :)

Oprostio sam se od striming medija poput jutjuba i bilo kakvog ozbiljnijeg daunloada, koristim ga samo za obican surf i administraciju par web sajtova, i apload istih na mrezu.. i za fejsbuk xD  

Slavicu dan kad se dokopam kablovskog :)  Mada, ovaj MTS ili bilo koji drugi 3G moz da bude koristan za laptopove recimo, kad se nadjete u nekoj nedodjiji u kojoj iole ima signala mobilne mreze koju modem koristi