Jump to content

Featured Replies

Posted

Tema o tome gde se u Srbiji mogu čuti dobri tamburaši me je inspirisala da otvorim ovu temu. Svako ko voli tamburaše ima jednu ili par pesama koje ga najjače rade, onako da mora da zapeva na sav glas iako nema pojma da peva i zvuči jezivo i svi se okreću i čudno ga gledaju.

Meni je to jedno vreme bila Kućerak u Sremu (iako nisam iz Srema, ali jednostavno je pesma takva, a još kad dođe refren, ihaaj!) Ovo na youtube-u je najbolje izvođenje za koje ja znam, bend "Tamburica 5". Pesmu je inače pisao Vlada Kanić, i reči su fantastične:

Znam za jedan kućerak u Sremu

mladost moja stanuje u njemu

zaspala je, sputanih ramena

u pidžami

od vremena

I tako dalje. Razmisliću pa ako se setim još neke, pišem. A vaša omiljena tamburaška pesma?

Dobra tema :)

Jedna od mojih omiljenih je "Već odavno spremam svog mrkova". Ta pesma me toliko radi, toliko je puna iskrenih emocija da ako sam dovoljno popio, umem i da zaplačem uz nju... Imam je na gramofonskoj ploči, na kojoj je pored ove pesme, Zvonko Bogdan napisao i predivan tekst o konjima i golubovima... U svakom slučaju, savršeno.

Ehh, super tema.

Nemam jednu omiljenu pesmu, sve zavisi od atmosfere.

Npr "Tamburica svira, kolo sitno veze". Nisam siguran da li je ovo pravi naziv pesme ali ja kad kazem tako svi znaju na sta mislim :)  Na youtube-u stoji "Sremacko je selo malo".    Jako vesela pesma.

Samo da naglasim da se u kafani ova pesma svira mnogo brze nego na ovom klipu:)

Takodje, neizbezni Zvonko Bogdan i "Zivim zivot k'o skitnica". Retko se svira u kafani.

Ukoliko 'majstori' znaju, volim da cujem i Legende. U njihovim pesmama ima puno harmonike ali super zvuce i uz samu tamburicu.  Nesto ovako http://www.youtube.com/watch?v=CJ2Ec6qQg5g

Etogac

Ha ha, doslo mi je da krenem da pijem dok sam pisao post...

Svaka me dirne, al recimo, rekao sam drustvu da ako umrem nekom preranom smrcu da se nadju i naruce Osam tamburasa s Petrovaradina, ta mi je bas omiljena, a posle nje jednostavno uvek moram da narucim Za moju Milicu (najlepsu Sremicu) :)

Ovu Zvonkovu volim reci:

Ja mnoge gradove u svetu znam

i svaki ima neki svoj plam

mozda se varam il' mi se sni

da imas neke posebne cini

I bilo gde da sam, i bilo kad

pomislim cesto na rodni grad

o tebi pevam najdrazi grade

moj mali Novi Sade

I pogled nocu sa Varadina

to nije isto sto misle ljudi

jer tiha pesma sa malo vina

u meni pravi osecaj budi

Dunavom plovi tambure zvuk

moje ravnice ponos i drug

o tebi pricam najdrazi grade

moj mali Novi Sade

Ulica starih sve manje ima

velike kuce sad prave hlad

al' nije vazno, zivot se menja

i ti ces vecno ostati mlad

Docekaj svakog, al' budi moj

a ja cu uvek ostati tvoj

o tebi pevam

moj mali Novi Sade

pijjj (Alo bre, treba nam smajli koji pravi spricer:D)

„Овим су шором пролазили свати“ :) Чим је чујем, сетим се наше Војводине, а очи ми засузе ...

jao koja pesma....

pa ima ih par. Jako volim da cujem 8 tamburasa.

Ali ako ima i ciga sa violinom u bendu  onda mora da se odsvira Haljinica boje lila! Znam da nije tamburaska ali jako je lepo kad majstori na tambuti zasviraju, a ciga onako na uvce cvili sa violinom, uf!

Eto, zamrzite me ako narucim netamburasku pesmu u kafani!  :P

Uf, pa ne znam da li postoji zvanicna bezobrazna verzija :) To svako nakiti kako mu volja! Kao i svaki drugi becarac!

Inace, ja volim onu "najskuplju" ;D

• Author

@Dragance: pa nisu isto trubači i tamburaši :P Mislim da "Omiljena trubačka pesma" zaslužuje posebnu temu, pa ako neko želi, možete je otvoriti, imao bih i tu što-šta da kažem... :) A ovde, gospodo, držimo se tambure.

Jes', mudro zboris  ;D Nego, ponela me atmosfera, setio se Kucerka i tako, zaboravio sta je sta ;)

Aj, sad da ubodem prave, koje me pogadjaju, onako, lokal-patriotski:

Ima i harmonike u orkestru, al', aj sad, ne zamerajte :)

I ima jos jedna, meni domaca, orkestar Mokas, "Prolece dolazi", ali to tesko gde se moze cuti.

Bitno da je nama veselo, ziveli!  pijjj  :pivoooo:

Jao dragance! De se setio toga! Meni su braca iz banata dobri jer se spominje i moje rodno mesto.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Setih se ove teme dok sam gledala emisiju "Kao sav normalan svet" sa Zvonkom Bogdanom u kojoj je između ostalog govorio i o tome kako su neke pesme nastale i koje priče stoje iza njih, recimo meni jedna od dražih...http://www.youtube.com/watch?v=iK1Z_Knp9s0

Onaj ko voli Zvonka mora i da pogleda oba dela emsije  :)

http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/РТС+1/821576/ТВ+лица%3A+Звонко+Богдан%2C+1.+део.html

Pored toga moram da pomenem i još jednu koju mi je otkrila drugarica i od tada mi je postala jedna od omiljenih, a koju je napisao Aleksa Šantić.

Ma u stvari ima tako mnogo dobrih starogradskih pesama  :)

Za Zvonka Bogdana je najbolji koncert u Subotici (Julija Bisak - kljucne reci za Youtube), gde on pre svake pesme navodi "istoriju"...

• Author

Skoro sam otkrio ovu pesmu, jedna od najboljih koju sam ikada čuo Smiley

Odlična. Evo i originalne rumunske verzije, jedna dosta fina izvedba: Ionel, Ionelule Zvonkova verzija je odlična, mislim da je baš obogatio pesmu.

Pored toga moram da pomenem i još jednu koju mi je otkrila drugarica i od tada mi je postala jedna od omiljenih, a koju je napisao Aleksa Šantić.

Dobra je to pesma, ali ova izvedba što si dala link je jako mlaka, nema baš nikakvu emociju. To je bre čist karasevdah, ne može da se peva kao da ti je sasvim svejedno! Evo kako to treba da se odsvira i otpeva:

:) Peva (i violinu svira) onaj Cigan iz "Biće skoro propast sveta".

Za Zvonka Bogdana je najbolji koncert u Subotici (Julija Bisak - kljucne reci za Youtube), gde on pre svake pesme navodi "istoriju"...

Priča on to na manje-više svakom svom koncertu, samo nekada da samo najopštije podatke, u jednoj rečenici, a nekada baš rasprede nadugačko i naširoko. Zanimljive su te pričice, kao neki "uvodi" u pesme.