Jump to content

Featured Replies

Posted

taizee-thumb.jpgU početku sam samo znao da postoji tamo neki Teze, da se organizuje preko katoličke crkve, da je jeftino i da se usput vide i veliki gradovi (Ženeva, Beč, Nica, Montekarlo...) Da budem iskren, zbog tih usputnih mesta sam se i prijavio. Sa mnom je pošao moj drug i saputnik...

Autor: Nikola R. (Nikolar91)

Pročitajte ceo tekst

Eh Taize, da nije njega i maturskih eksurzija pola Srbije ne bi videlo granicni prelaz :). Ja sam davno sastavio tekst na tu temu ali nikako nisam bio zadovoljan napisanim pa sam ga zadrzao za sebe. Zbog toga mi je jos i draze sto se konacno pojavio ovakav tekst. I moji utisci su bili jako slicni. Najpre bejah uzasnut pravilima, potom deprimiran hranom, jos kad su me oterali na spavanje u pola 12 mislio sam da necu da docekam jutro :). No, kad se covek malo osvrne oko sebe, shvati da je u pitanju sjajna ideja i sjajan kamp, gde niko nije primoran ni na sta, niti mu se bila kakva vera namece, i kad sve prodje ostane samo nezaboravno iskustvo. Zbog toga mi je i pomalo zao sto prakticno nijedan dan nisam ostajao u kampu, ali se nadam da cu uhvatiti bar jos jedno novogodisnje druzenje. Ti si to lepo srocio, svaka cast za prvenac.

Ja sam preko taize-a išao za Novu godinu u Lisabon, i bilo je potpuno drugačije od ovog sa kampovima :) Bio sam smešten u porodici, veoma blizu centra grada. Svi smo dobili besplatnu pokaznu kartu za sve vrste prevoza (metro, autobus, čak i prigradski vozovi) i mapu grada. U crkvu sam otišao par puta ujutru, jer je to konačno bila prilika da pevam a da mi niko ne kaže "molim te, molim te prestani!" :) Niko nije insistirao da se ide u crkvu, niti proveravao da li idemo. Porodica (čovek, žena, klinac) se tek nedavno bila vratila u Portugal posle 20 godina provedenih u Južnoj Africi, gde je on radio kao ronilac za dijamante. Bili su jako pričljivi i ljubazni, odlično su znali engleski, a kuća je bila puna nekakvih nojevih jaja, maski i sličnih zanimljivih sitnica. Uveče smo pili porto i bistrili svetske teme. Sem toga, lepo su me hranili, pa nisam ni išao u tu kantinu. Sve u svemu, jako lepo iskustvo.

Bravo za tekst, deluje mi da si dosta verno dočarao atmosferu koja vlada u kampu  clap

A, kako ste se druzili sa Svedjankama?

Daj neke prljave detalje... :)

Lep tekst, svaka cast.

Bravo, Nikola!

Lepo si opisao i većinu mojih utisaka i vratio me pet-šest godina unazad. Bilo je to lepo putovanje: Minhen, Pariz, pa nedelju dana u Tezeu, pa Lion, Milano, Venecija, Ljubljana. Moje prvo evropsko putovanje :) Što reče vuk_kg, pola Srbije ne bi videlo granični prelaz da nije Tezea :)

Priznajem, ja sam tamo pravila poštovao selektivno i provlačio sam se kada god sam stigao :) Na molitve nisam išao redovno, ali mi nisu bile odbojne ni čudne: čak su mi bile vrlo lepe. Teze zagovara ekumenizam i praktikuje jedan suptilan oblik verske prakse -- po prirodi gotovo sasvim hipi. Sumnjam da je ijednom ateisti tamo (a bilo ih je kolko voliš) bilo zaista neprijatno.

• 2 weeks later...

ma to vam je isto svuda, zapadnjaci ne umeju da se socijalizuju pa zato postoje te grupne igrice. to je samo zbog otudjenosti. dok kod nas ljudi prestaju igrati gluvih telefona sa pocetkom adolescencije. to kod ovih tek pocinje tada.

• 3 weeks later...
  • 1 year later...

XAXAXAXAXXAXXAXAXAXA>>>>> Nikola, ucinilo mi se da si mnogo razmazen, ali vidim da si na kraju skapirao TEZE... Ja sam bio u kampu i super sam se proveo. Cinjenica je da stanovnici Balkan geta ne postuju pravila!!! Obisli smo sve okolne gradice i upoznale neke fine Jevropljanke... :-D Ove godine idem opet!

• 3 months later...

Људи који су мало старији од 14,15 или 16 година скупе храброст па оду ван кампа и обилаѕе околна места.Ја сам био први пут тамо 2003-е и наставио сваке године осим 2006-е и 2009-е кад сам ишао у друге крајеве.Ко може нека оде у Тезе али и околна села су исто тако лепа и занимљива.Обишао сам око 15 околних села и градова за све ове године.У једном од тих градова сам и запросио своју супругу.Хтео сам то баш у том крају да урадим.Таизе је стварно супер место.Одушевљен сам Француском.

Мало је клинцима страшно када дођу први пут али касније схвате да и није толико лоше.На крају им остану лепи тренуци за памћење.