Jump to content

Featured Replies

Posted

usacka-thumb.jpgPrelepo je vreme poslednjih dana uspelo da na ulice izmami svakojake i one sada vrve od ljudi. Guraju se svuda, svesni da baš sada moraju da iskoriste poslednje izlive jesenjih nežnosti, jer ih kroz koji dan više neće biti. Mirišu jabuke i narandže. Iz mesare izlećem sa kesom kobasica...

Autori: Marko Đedović (chivitli), Igor Aćimović, Lazar Pašćanović

Pročitajte ceo tekst

E, pa ovo je potpuno fenomenalno!!! Progutala sam tekst, vrlo je uzbudljiv, dinamičan, fotke dodatno pojačavaju dinamiku, odlično su uklopljene, baš mi je proradio adrenalin od čitanja! :) Što će reći da je tekst postigao jedan od putopisnih ciljeva, doduše, onaj drugi ("hoću i ja tamo!") - baš i nije uspeo, ali ste potpuno uspeli da prenesete taj osećaj koji objašnjava široke osmehe na licima onih od vas koje sam srela u danima neposredno nakon avanture :) Sjajno, zaista :) Posebne pohvale za pisanje Igoru kome je, ako se ne varam, ovo KPS putopisni debi :) Odlično se snašao i uklopio :)

Uzbudljiv početak godine, baš kako i dolikuje :) Bravo :)

Odlično.

Opisano tako da se da svaka pojedinost zamisliti.

I baš zbog toga je lepo čitati iz tople sobe, suv, sa čajem i toplim sendvičem.

Ne bi bila fora da ste išli npr. u Avgustu. Taman posla, to radi samo "normalan" svet  ;D

P.S.

Lazare i Chi, samo se za*ebavajte pa se skrljajte negde zajedno. Ko će onda da vodi ovaj sajt, a?  :ll: 

Kako je dobro!

Mogu samo da zamislim Meska i Zihna, jadne, kako vas puštaju unutra i misle, opet ove budale! Šta će sledeće da izmisle?

I mogu da zamislim koliko vam je samo bilo beznadno i fenomenalno unutra.

Sa sve bismilahirom i rakijom na kraju. Uf.

Nek kaže Rayuela šta hoće, ali meni ste napravili gadne, gadne zazubice ;-)

Super je tekst!

Svaka čast za ideju i izvlačenje žive glave odatle! :D

I posebna pohvala za ophođenje prema slepim miševima  :spot:

Veoma intresantno, zadivljujuce. Svaka cast.

Svaka chast momci !

Zadivljen sam dobrom voljom koju ste upregli u poduhvatu...

Puno srece u narednim avanturama :-)

Puno pozdrava od Rada iz Chachka ;-)

Ђорђа, не Ђорђета :)

Не могу да верујем то за кости, да се нико не побрине да се ти људи достојно сахране...

Strašno, strašno, strašno...! I, zašto to sebi radite?

Sjajno! Što kaže rayuela, sa zadovoljstvom sam čitao, ali nisam siguran da bih išao tamo.   ::crazy:

Markov i Lazarev deo su informativniji, a Igor više opisuje atmosferu, tako da se lepo nadopunjujete. Antrfilei su genijalni!! Tekst izgleda kao članak iz "ozbiljnog" časopisa. Kome se žuri, ili mu trebaju samo određene informacije, može da lako da nađe ono što mu treba. Mislim da bismo to mogli da imamo od sada u svakom tekstu, šta kažete?

P.S. Jeste li zapamtili šta je stalaktit, a šta stalagmit? Da čujemo, brzo! ;)

Suludo i neodgovorno.

Sta bi bilo da je slucajno neko nezgodno pao pa polomio ili iscasio nogu na primer?

A koliko sam video dok ste se pentrali po pecini, da se dosta stena i kamenja odronjava. Sta mislite da se neki od onih uskih prolaza zarusio i ne daj Boze nekog od Vas zatrpao?

Da li bi ovo za Vas i dalje bila avantura i ne bi Vam bio potreban vodic?

Bojim da o takvim ljudima i citamo u crnim hronikama u stilu nestali, zatrpani, poginuli i slicno.

Sta drugo reci nego krajnje neodgovorno prema sebi pre svega

edit: uklonjen bold sa celog teksta.

Ne vidim kako bi vodič sprečio nečiju nogu da se iščaši ili neki prolaz da se zaruši  shtrumpf Sem toga, ti uski prolazi su čista stena, siguran sam da će biti tamo još par miliona godina. Mislim da je veća šansa da se lift u zgradi otkači nego da se tamo nešto sruši :)

Odgovornost prema samom sebi je lična stvar, i teško da neko sa strane može da daje ikakve procene. Po meni, čovek koji je odgovoran prema samom sebi pre svega bi trebalo da izbaci televizor iz kuće. Međutim, ja ne ulazim ljudima u kuće i popujem im kako su suludi i neodgovorni što ubijaju mozak televizijom. Kao što rekoh, lična stvar  smartass

Pitao sam oko lomljenja noge kako bi izvukli drugara kroz te uske prolaze pune blata i vode?

Cini mi se ipak da bi vodic bio od koristi jer koliko vidim nekoliko puta ste bili izgubljeni i pored karte a to ste sami napisali da je tako bilo.

Sto se tice televizora on je sredstvo za razlicite namene a izmedju ostalog i za informisanje i razne vrste zabava a ne samo za celodnevno sedenje ispred njega. E sad ako bi ga izbacio verovatno bi trebalo da se informisem uz pomoc dimnih signala mozda?

U svakom slucaju kao sto si i rekao na svakom je odluka da radi sa svojim zivotom sta god zeli i u tome se slazemo a nadam se da ne zameras sto neko ne odobrava tvoje korake i sto povodom toga iznosi misljenje na ovom forumu. A da li stvarno mislis da su svi iskreni koji se dive vasoj avanturi a verovatno u sebi su pomislili nesto sasvim drugo sto nisu napisali ovde?

I da zakljucim ja sam bez uvijanja napisao sta mislim o tom poduhvatu pa ako to nekog vredja i izaziva neke negativne reakcije a cini mi se da tako nesto provejava, onda vise necu komentarisati ovu temu i sto se mene tice ova prepiska je zavrsena.

De, de, pa ne nerviraj se odmah. Hteo sam samo da kažem da nismo mi baš takva deca i takve budale kao što ispada iz ovoga što si napisao. Pre odlaska u pećinu smo kontaktirali nekoliko speleologa koji je odlično poznaju, a zvali smo i speleološki savez i zaista se dobro i detaljno pripremili. Pre nego što smo ušli, imali smo dosta jasnu predstavu šta nas tamo čeka.

Ako pogledaš mapu koju smo uključili u tekst, videćeš da se, u slučaju da ne uspeš da nađeš prolaz za dalje, uvek možeš vratiti istim putem. Rendžeri su znali gde se nalazimo i kada bi otprilike trebalo da izađemo; u slučaju da smo ostali duže, krenuli bi da nas traže. Čim smo izašli, javili smo im se.

Osim toga, imali smo hrane i rezervnih baterija za bar pet puta duže vremena nego što smo proveli dole.

Možda nismo imali iskustva sa pećinama, ali smo imali dosta iskustva sa različitim bespućima, negostoljubivim terenima i nezgodnim situacijama.

Tvoja "šta bi bilo kad bi..." logika ne može se primeniti na svakoga, jer su ljudi različiti. Odrasli smo, svesni rizika i sposobni da odlučimo da li nešto želimo da radimo, pa nema potrebe da reaguješ na tekst kao da smo neodgovorni klinci koji naglavačke srljaju u opasnost.

Nisi nikoga uvredio, niti izazvao negativnu reakciju. Ako se ja ne slažem sa tobom, to nije negativna reakcija, nego diskusija, sve dok niko nikoga ne vređa.

OK onda.

Sad je jasnije sve, a posto nisi napisao ovo sto si sad razjasnio naravno da je to potpuno druga situacija. Ja sam stvarno pomislio da ste se upustili tek tako u avanturu. Sada je jasno da ste ipak otisli dobro pripremljeni i drago mi je zbog toga i naravno drago mi je da se niste upustili tek tako u neke rizicne i mozda opasne situacije.

I da zakljucim, hvala na razjasnjenju i da pohvalim putopis jer to nisam uradio prilikom prve poruke i naravno da pohvalim izvanredne fotografije. I da kazem uvek me je ta speleologija zanimala ali nazalost nisam imao hrabrosti da se ikad upustim u tako nesto.

Pozdrav

jao, kako predobar putopis i avantura i sve! svaka cast! nemam sta drugo da kazem, svaka cast

Momci,

vidim da ste imali finu avanturu.

Svet pecina je prelep, ali zahteva odredjenu vrstu obuke i iskustva.

Krajnje ste se neozbiljno poneli pri odlasku u ovakav objekat bez speleologa ili speleologa-vodica.

Koristili ste neadekvatnu opremu, neprikladno obuceni, peli ste se bez osiguranja, savetujete druge da idu bez vodica, kupuju htz slem za obilazak pecina sto je opasno i van normi opreme koja se koristi u speleoloskim objektima!!!

Nije dovoljno procitati na internetu i videti plan i profil pecine ili jame da bi ste se bezbedno spustili u nju.

Mogli ste takve probleme da imate u pecini da vam posle toga nikad u zivotu ne bi palo da uradite nesto slicno, a da ne pricam o povredama, gubljenju, pothladjivanju.

Pored opasnosti u koju ste sebe izlozili, budite svesni da ukoliko se nesto desi u slicnom poduhvatu, da bi ste morali da alarmirate citavu ekipu speleologa i speleospasilaca da vas spasava.

Pored bezbedonosnih normi, postoje i one druge, ekoloske i zastitne, koje se odnose na vas boravak u pecini, medju speleolozima usvojena pravila sta bi trebalo da se radi, a sta ne, kuda sme da se hoda u velikim pecinama, kako da se ponasa prema nakitu, itd.

Ukoliko zelite i dalje da posecujete pecine ovog tipa, teze ili lakse, to cete praktikovati bezbedno "samo ako" zavrsite speleoloski kurs(klubovi ASAK, SOB, MANDA, AS, KRALJEVO,SAIS,...) ili angazujete nekog od speleoloskih vodica sa adekvatnom opremom, znanjem i iskustvom.

Ovom prilikom bih zamolio i administratore sajta da razmotre objavljivanje ovakvih putopisa!

Pozdrav svim putnicima,

Ivan, speleolog

www.speleo.rs

odlicno dobri ste moramo i mi doci kod starih prijatelja meska i zihna pa kroz knjon pecine supovi kad vreme dozvoli iribolov pozdrav od lukovica iz arilja