Jump to content

Featured Replies

I ja moram da se pridruzim negodovanju kolega speleologa. Imali ste stvarno puno srece. Losa oprema (ne znam ni kako su te kineske lampe prezivele vodu), nedostatak iskustva, los odnos prema nakitu u objektu, alkohol u objektu... to je stvarno trejler za katastrofu. Drago mi je da ste se lepo proveli, ali ako vas stvarno zanima podzemni svet, uclanite se u neki klub. Speleo-spasavanje je krvava rabota, ako je i moguce u nekim situacijama. Srecom, usacka pecina oprasta greske.

Izgleda da se polako sprema scenario za jedan dobar rat između putnika i nadobudnih speleologa. Uvredljivi komentari su danas brisani u dva navrata. Razumem da je tekst mogao izazvati negativna osećanja, ali to i dalje nije razlog da se omalovažavamo i vređamo. Ništa nije dovoljan razlog da se vređamo.

Moja kineska lampa kupljena je pre četiri godine u Kini, i hvala bogu savršeno radi sve to vreme iako je intenzivno korišćena po različitim vremenskim uslovima. U rancu sam imao i rezervnu baterijsku lampu marke "Varta", za slučaj da ova otkaže. Što se alkohola tiče, popili smo za tih osam sati svega par puta po gutljaj rakije, kako bismo se zagrejali. O pijanstvu zaista nije bilo ni govora.

O nedostatku iskustva možemo razgovarati; međutim, koliko mi je poznato, ljudi su u pećine ulazili i mnogo pre nego što su izmišljeni speleologija i baterijske lampe. Istraživali su ih sa bakljama i fenjerima, bez mape, ne znajući ni da li postoji drugi izlaz.

Moram priznati da nisam očekivao takav palanački mentalitet među speleolozima. "Alkohol u objektu"? Kakva je to terminologija? Zvuči kao rezultat ispiranja mozga u školama komunističkog stila. A tu je, naravno, i ono naše nacionalno blago koje se ogleda u tome da, ako posedujemo neko znanje/iskustvo na nekom polju, automatski sebe smatramo Ekspertima, i podrazumevamo da niko drugi tu ne može ni da prismrdi. Sledeći korak koji logično proizilazi iz takvog diskursa je pljuvačina po drugome koji je i pokušao da se bavi onim za šta smo mi Eksperti.

Naravno, prilično sam siguran da niko od pljuvački nastrojenih speleologa neće razumeti ovo što sam napisao. Da ste bili u stanju da razmišljate malo šire od "neadekvatne opreme", "neprikladnog oblačenja", "alkohola u objektu" itd ne biste ni pisali to što pišete.

Podsećam vas da je ovo putnički forum, i da su mnogi od nas radili i mnogo opasnije stvari nego što je prolazak kroz pećinu. U odnosu na opasnosti u kakvima sam se nalazio, ova pećina je bila sasvim bezazlena; ni u jednom trenutku nisam imao osećaj da sam na bilo koji način ugrožen. Naravno, Eksperte uopšte ne interesuje ko smo mi, čime se bavimo i kakvo iskustvo imamo; ako nemamo speleološko iskustvo, automatski smo budale i diletanti.

Ako želimo da prihvatimo neki rizik, to je naša lična stvar. U tekstu smo verno opisali ceo prolazak kroz pećinu, tako da onaj ko želi da ide može da dobije realnu sliku kako je tamo. Ukoliko odluči da ide, to je njegova lična stvar. Čovek bi trebalo da bude u stanju da odvaže za i protiv, proceni rizike i onda odluči da li želi da se upusti u njih. A pre odlaska u ovu pećinu smo se veoma dobro informisali, i sve je bilo u dlaku onako kako smo očekivali. Po meni, prolazak je bio odlično isplaniran i izveden od početka do kraja.

Naravno, apsolutno sve možemo mistifikovati i podići na nivo tajanstvene veštine. Pretpostavljam da je nekima to potrebno da bi se osećali bitnim i posebnim. Žao mi je ako smo vam to oduzeli.

Ukoliko zaista želite da diskutujemo o ovome, nemojte mi ponavljati napamet nabubane fosilne fraze iz nekih prepotopskih udžbenika, nego mi lepo argumentujte, stavku po stavku, šta smo sve uradili loše.

Svaka CAST momci.

Ono sto te ne ubije ojaca te, ili bar tako kazu. Ja cvrsto verujem da ovako nastaju najjaca prijateljstva za ceo zivot. Super sto sto istrazujete prirodu i samo tako nastavite sa entuzijazmom ali i malo vise ucite. Ukratko cu da vam skrene paznju i na dobre i na lose stvari. Prvo kineske lampe mogu da budu veoma izdrljive ali uvek nosite rezervu ( ja sam bio na oko 300 m dubine u jami i u vise od 10 jama sa jednim valjanim primerkom od 250 din). Prijaviti svoj odlazak i planirano vreme povratka je obavezna praksa bilo za setnju po planini a narocito za speleo objekte gde nepostoji mogucnost komunikacije. Prvu pomoc se nadam da ste poneli jer u slucaju povrede od trenutka prijema poziva do trenutka dolaska spasilacke ekipe po mojoj proceni proslo bi vise od 10 sati sto znaci da bez astro folije (ona je slicna foliji za hranu a sluzi da reflektuje toplotu ima je u novoj prvoj pomoci) povredjeni bi promrzao i verovatno pao u sok. Najveca zamerka je vreme odlaska u objekat, naime iako je napolju sneg pa moze da se pretpostavi da nivo vode nece znacajno da varira ovo je smo predpostavka za koju verujem da u ovoj zemlji ne bi nasao nijednog hidrogeologa koji bi ti to potpisao i garantovao (ma koliko lose obrazovanje na danasnjem fakultetu bilo). Nivo podzemnih voda zavisi od mnogo faktora a ste slucajno otisli u Hercegovinu ili veci deo Crne Gore trebala bi vam luda sreca da udjete u bilo koji objekat te velicine a gotovo sigurno bi ste potom bili poplavljeni i podavljeni. Voleo bih da znam koga od speleologa ste konsultovali i on vam je rekao da idete u decembru. Inace garez od sibice je sa lampe koju koriste speleolozi a ona koristi gas koji nastaje rekcijom karbida i vode i posto sagoreva gas ona i cadjvi a speleolozi je cesto koriste da nagarave putokaz. Suva odeca u mnogo kesa odlican potez bez kojeg moguce da ne bi ste preziveli. Marko kazes da se penjes uz trulu granu, cime dovodis i sebe i gupu u opasnos a to je vec potez iz ocaja, razmisli sad i odgovori mi kako mislis da bi se zavrsio uspon da si recimo mokar bio u pecini jos samo dva sata vise i potom krenuo napolje a pritom bi verovatno gucnuo jos neku posto si se smrzao? Druzenje posle akcija i avantura je posebna draz, tad je pivo lepse kolac sladji itd.

Za kraj svaka cast momci svako od vas je dovoljno odrastao da moze pa samim tim i treba radi sta mu je volja, i ja radim ponekad mimo propisa na sopstvenu odgovornost, ali tisanje ovakvih putopisa na internetu moze da donese dosta nevolje, jer sta ako neki klinsi od 13,14 ma i vise godina ovo procitaju i pomisle: Kako je ovo cool, ma ovo je pickin dim mi cemo jos brze da prodjemo. A kad se tako nesto dogodi onda je vec kasno da prebijas po glavi sta bi bilo da ja nisam ono okacio na net. Izvinjavam se ako sam malo gnjavio ali smatram da treba da upozorim a svako ce da deluje prema svom nahodjenju, da nisam ovo napisao ako bi se desila predhodno navedena situacija i meni bi kroz glavu prolazilo da a sta bi bilo da sam odvojio pola sata i iskucao sav ovaj tekst.

Pozdrav Dejan

Zdravo Dejane, odgovorio bih na par stvari.

Svako od nas je imao po jednu rezervnu lampu, drugačiju od onih kineskih. U slučaju da su lampe počele nenormalno otkazivati, onda bismo koristili dve umesto četiri i vratili se nazad.

Što se nivoa vode tiče, rečeno nam je da je najviši nivo vode upravo tamo gde smo i ulazili, i da ako je taj deo prohodan, onda su i ostali, viši delovi pećine. Zato su u pećinu prvo ušla i dva rendžera i otišli dobar deo napred, da izvide situaciju. Njima smo se i najavili i znali su kad da očekuju izlazak.

Što se tiče onoga sa trulom granom, sasvim se slažem da je to bio nepromišljen i pogrešan potez. Jednostavno sam se u tom trenutku našao u veoma nezgodnoj situaciji i nisam imao puno izbora. Ali sam se prvo uverio da će ta grana izdržati dovoljno da bih se izvukao, i nisam u potpunosti zavisio od nje.  A gucnuo nisam nijednu, ni pre, ni u, ni posle pećine ;)

Zanimljivo je pitanje da li bi neko pokušao isto to, čitajući naš putopis. Smatram da nije trebalo napisati u putopisu da ne treba ići sa vodičom, jer ne treba nikoga aktivno nagovarati na to, već im ostaviti da sami odluče. Međutim, smatram da je sasvim u redu objavljivati ovakve putopise, a onaj ko čita putopis može sam za sebe da odluči da li je to i za njega, i pod kojim uslovima. Mislim da ne mogu biti odgovoran za tuđe izbore u životu.

• 2 weeks later...
  • 3 months later...

He he he, kad se setim, bio sam četvrta godina gimanzije, naš profesor geografije nas je vodio u avanturu kroz ovu pećinu, nas oko četrdeset i više sa pijanim profesorom u pećini, e to je bila avantura :)

Posebna draž u svemu tome bilo je vrištanje i panika djevojaka, pri provlačenju kroz uske i veoma niske kanale. Zamislite, apsolutno bez ikakve opreme, sa vrlo slabim osvetljenjem, peške došli od Sjenice do pećine (oko 15 km) i nazad, sa vrlo malo hrane i vode, ali uživanje bilo ipak na nivou, možda zbog djevojaka ;)

Danas 9 godina kasnije ponovo ponekad posetim tu pećinu, vjerujte mi za ljubitelje prirode zaista ima mnogo šta da se vidi u okolini Sjenice, mnoštvo pećina, predivnih planina, rijeka pa čak i vodopada ;)

Inače ponekad, sa društvom uživam u freebiking-u, prava je slast sa biciklom se uspeti uz Jadovnik, ili ga obići puteljcima, koji prolaze njegovim padinama i stići do Sopotnice sa prelijepim vodopadima... ili se spustiti do Caričine i Tičijeg polja (takva prirodna ljepota ne postoji na drugim mjestima), a o Goliji i da ne govorim....

Naprosto, Sjenica je raj za one koji vole prirodu (šume, rijeke, jezera, planine,pećine, ...) i koji žude za avanturom

Srdačan pozdrav iz Sjenice

• 2 months later...

Svaka cast momci!

• 1 year later...

Zdravo Dejane, odgovorio bih na par stvari.Svako od nas je imao po jednu rezervnu lampu, drugačiju od onih kineskih. U slučaju da su lampe počele nenormalno otkazivati, onda bismo koristili dve umesto četiri i vratili se nazad.Što se nivoa vode tiče, rečeno nam je da je najviši nivo vode upravo tamo gde smo i ulazili, i da ako je taj deo prohodan, onda su i ostali, viši delovi pećine. Zato su u pećinu prvo ušla i dva rendžera i otišli dobar deo napred, da izvide situaciju. Njima smo se i najavili i znali su kad da očekuju izlazak.Što se tiče onoga sa trulom granom, sasvim se slažem da je to bio nepromišljen i pogrešan potez. Jednostavno sam se u tom trenutku našao u veoma nezgodnoj situaciji i nisam imao puno izbora. Ali sam se prvo uverio da će ta grana izdržati dovoljno da bih se izvukao, i nisam u potpunosti zavisio od nje.