Jump to content

Featured Replies

Posted

Februarja ali marca nameravam z ženo za 10 do 14 dni  z avtodomom potovati po Mađarski. :kamp:

Želel bi imeti čim več informacij :katero mesto naj obiščem in kaj si lahko tam ogledam  :shockkk: , kje je možno dobro jest :eat:  :pivoooo:  ,kje se da brezplačno parkirat in prespat ?

Pravtako si želim ogledat Sombor in Novi sad. Pa me zanima tudi tukaj, kaj lepega in zanimivega se da pogledat  :shockkk: :shockkk:

Za vsako informacijo vam bom hvaležen  klanj:: klanj::

katero mesto naj obiščem in kaj si lahko tam ogledam  :shockkk:

Pa...jezero "Balaton" je jedno od turistickih atrakcija u Madjarskoj.Samo,nije bas jeftino (nisam bio,ali sam cuo tako).

Mozda i region Tokai (severoistok Madjarske,prema Ukrajni),tamo imaju dobra vina.

A i tok reke Dunav bi vam mozda bio zanimljiv.

Budimpesta svakako (to je obavezno).

Pravtako si želim ogledat Sombor in Novi sad. Pa me zanima tudi tukaj, kaj lepega in zanimivega se da pogledat

U Somboru...pa,centar grada...i ne znam sta jos.

Novi Sad...Petrovaradinska tvrdjava,centar grada (plus dunavski park),kej pored Dunava...mozda Sremski Karlovci (10-15 km od Novog Sada).

Jaz tudi priporočam region Tokaj, sem bil tam lani in sem pil nekaj od najboljših vin v življenju. Preberi tukaj: https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=4271.0

Pa še slovaški hribi so v bližini če vam se gre smučati... zvizhd

Mesto Esztergom ima ful lepih cerkev, grad je cool, restavracije so poceni... zame je kot mesto bil všeč. Malo na jug je Székesfehérvár, to je bilo glavno mesto prej 700+ let pa imaš spet starih cerkev, groblja kraljeva itd. Ko boste šli v Srbijo ustavite se v Pécs-u, tukaj so slike od nekaj let: http://flyingorange.fotopages.com/?entry=1137706

Tudi priporočam Ópusztaszer, malo je na zahod ali se splača videti. Eno je od pomembnejših istorijskih mest za Madžare, ampak mislim da vama bo tudi cool če vidite Feszty Panoramo, to je ena ogromna slika dimenzije 1500 cm × 12000 cm: http://en.wikipedia.org/wiki/Arrival_of_the_Hungarians

U Somboru obidjesh centar grada, sredjen je sad, tako da vredi videti, u sklopu sa zgradom Zupanije (u njoj pogledash najvecu sliku u bivshoj Jugi a i shire "sencanska bitka", 28 m2) i crkvama u centru, gradskom kucom.

Odesh u galeriju Milana Konjovica, galeriju Save stojkova, obidjesh muzej, pozorishte, kupish sliku u  Ateljeu Kovac :) provozash se fijakerom.

Jedesh riblje specijalitete na chardi Andric ili nekoj od chardi na Dunavu u blizini, posetish neki od salasha (dida hornjakov, bakin,...). Uveche odesh negde na tamburashe (dalmatinski podrum, des arts,...) a ako bash i ostane neshto vremena odesh malo do Novog Sada :)

Esztergom obavezno a obzirom da si motorizovan, lepo odvozas ceo krug oko jezera Balaton (oko 200km). Lepo za voznju a jos lepse za videti. Spavanje u avtodomu...  :) .. pravo zadovoljstvo. Oko jezera ih ima puno i svi su parkirani u kampovima kojih ima na svakoj krivini.

A pre Estergoma, obavezno ici u Visegrad, to je na pola puta izmedju Budimpeste i Estergoma. Ima divan zamak kojeg vredi videti. Na brdu je, selo je u podnozju, odmah uz Dunav,i moze se naci puno smestaja u privatnim apartmanima....Bili davneeee 1998 godine i onda je bilo prelepo. A onda kolima otisli u Estergom, popeli se na katedralu: pogled je da se "smrznes" fantastican. E da, u Visegradu , uz obalu Dunava, radio fenomenalan restoran u stilu vremena od kada je zamak, sa sve konobarima u drevnoj uniformi, hrana bozanstvena. I obavezno palacinke Hortobadji.

• Author

Hvala za vse dosedanje predloge  klanj:: klanj::

Vaše predloge vnašam v plan potovanja  8-) 8-) 8-)

• 2 years later...

interesuje me da li se u žutim autobusima VOLABUSZ koji voze po Mađarskoj, karta za vožnju može kupiti kod vozača?

Ukoliko na stanici nema šalter za prodaju karata onda je i jedini izbor kupovina kod vozača.

• 3 weeks later...

evo kao somborka, mogu i da pomognem ako treba neka dodatna informacija ili pomoc ^^

inace lepo je obici Sikaru, Tromedju od prirodnih lepota ~ centar je uredjen (mada meni je bilo lepse sa predivnim platanima u centru koje su posekli :/) i park je bombonica.

A od kulturnih atrakcija: galerija Milana Konjovica, galerija Save stojkova, velika crkva Svetog Georgija u centru, muzej, pozorishte, koncerti u Muzickoj skoli koja je u centru su redovni te je uvek slobodno doci i poslusati malo klasicne muzike, voznja fijakerom, salashi, uvece tamburasi sviraju.

Specijaliteti od recne ribe su divni, paprikas da se proba obavezno  :D, a po centru su rasuti dobri restorani ili blizu Mostonge~

lep provod zelim ^^