Jump to content

Featured Replies

Posted

E, pa dragi moji sveCki putnici  ;D Ovog puta mi treba savet gde otici na najmanje 2-3 dana po ovoj nasoj lepoj nam zemlji  clap.gif' alt=':clap:'> a da nije suvise izvikano, skupo, i da ima neki prevoz (npr. bus do tamo, jer kola nemamo na raspolaganju) Po mogucstvu da bude neka planina, ali ne mora obavezno- neko lepo mirno mesto za odmor i setanje  ;) Znam da ovi uslovi mozda nekom zvuce kao da previse trazim, ali isto tako znam da gomila vas koja je proputovala Srbiju moze da mi preporuci neki smestaj gde ste bili (koji se mozda ne reklamira i ljudi ne znaju za njega), mozda planinu na koju ne ide masa ljudi ili neko takvo zanimljivo mesto...Naravno, ne mora pod obavezno da bude Srbija, mogu i granicne nam zemlje ako se ne putuje suvise dugo  ;)

Da li je budimpesta suvise izvikana? Povratna iz novog sada 24 evra, nadjes couchsurfing, poneses domace suhomesnate proizvode. Jedino na sta ces trositi pare su karte za termalno kupatilu, panoramu sa crkve (svetog marka bese?) i po koja langoska (mekika). Napravite PRESS kartice i setate po muzejima za dz.

Mene i druga cela gore  navedena zezancija kostala po 50 evra ukupno, 3 dana. I to nije ispalo neko preveliko suzdrzavanje, cak smo i izasli u Morison club i super se proveli.  ;D

Naravno, ne mora pod obavezno da bude Srbija, mogu i granicne nam zemlje ako se ne putuje suvise dugo

Ne pazis silbasboj!

Ja bih ti predlozio Donji Milanovac koji je idealan za vikend odmor a udaljen je oko 200 km od Beograda. Bus stanica je u centru grada pa ne moras puno tegliti stvari  teg , prenociste je u privatnom smestaju oko 5e, nes kafa u kaficima 80-100 din, pljeskavica u lepinji 100 din, fast fud jeftin kao i sve ostale "van pansionske" zanimacije. Lepo i prijatno mesto, ako budete imali srece sa suncanim vremenom utisak ce biti kao da se setate pored mora. A imate i lepu plazicu... serenade ...

Kad ste vec u tom kraju, mozete produziti i do Tekije i tamo iznajmiti kucu, prilicno je jeftino nocenje i mislim da se smestaj moze lako naci i na licu mesta. Tamo je stvarno mir i tisina i uzivancija. Usput, imate divan pogled na Dunav, procicete pored Kazana, negde izmedju Tekije i Milanovca je i ulaz u Nacionalni park, gde se mozete popeti na vrh Veliki Strbac, nije zahtevno, a prelep je pogled i priroda! Takodje, svratite u Lepenski vir, mozete i do Kladova otici, pa se provozati brodom do ostataka Trajanovog mosta, tu je i hidrocentrala "Djerdap"...

negde izmedju Tekije i Milanovca je i ulaz u Nacionalni park

Mala, verovatno nebitna ispravka. Ulaz u NP Đerdap je u Golubačkoj klisuri, neposredno ispred tvrđave stoji velika tabla ;)

Mala, verovatno nebitna ispravka. Ulaz u NP Đerdap je u Golubačkoj klisuri, neposredno ispred tvrđave stoji velika tabla ;)

Čovek je verovatno mislio na ulaz u NP sa druge strane, ali opet nije u pravu. Park počinje već iz centra Karataša, nadomak Kladova (prođe se HE Đerdap 1), a granica mu ide grebenski preko Petrovog sela ka Golubinju i selu Miroč. To što počinje na Golom Brdu kod Trajanove table je rezervat "Mali i Veliki Štrbac", najveći i najpoznatiji rezervat Đerdapa. Preporučujem da se javite upravi Nacionalnog parka ako se budete peli po Štrpcima, jer možete imati problema ako vas neki od radnika parka gore zatekne bez prethodne najave. Nije u duhu svima nama tako drage slobode kretanja i spontanosti istraživanja, ali je u skladu sa glupavim Zakonom o zaštiti prirode koji je trenutno na snazi, a koji su oni kao javno preduzeće  u obavezi da sprovode. Ni oni nisu baš naročito srećni zbog toga i svesni su da to rasteruje turiste, tako da... Šta da vam kažem - budite predusretljivi i kooperativni  :D

Inače, čitava istočna Srbija je čudo, u svako doba godine, a Đerdap je odlična destinacija jer i tokom zime ima veoma blagu klimu. Možete malo da se zavučete i u zaleđe Đerdapa - po selima oko Majdanpeka možete da nađete vrlo pristojan smeštaj za male pare, kategorisan od strane Turističke organizacije Majdanpeka. Javite se njima da vam nađu nešto pristojno, ljudi jako ozbiljno shvataju svoj posao i vrlo su predusretljivi (http://www.toom.rs/). Hint: kafana Balić u Blizni, na putu od Majdanpeka prema Donjem Milanovcu preko Rudne Glave - vrhunski smeštaj za smešne pare. U relativnoj blizini imate čuvene Bele Izvore, Valja prerast (najviša prerast u Srbiji), a i greben Kunune, krajnji severoistočni krak Malog Krša u kome se ovi objekti nalaze, generalno je vrlo prijatno mesto za šetnju i zabacivanje pogleda na razne strane.

Znao sam da ce ta recenica da izazove polemike :D

Nisam hteo da davim u sta se tacno ulazi na datom mestu, pa rekoh, da skratim sebi muke. A i iskreno, nisam tacno znao da se taj rezervat bas i zove "Mali i Veliki Strbac". No, ima ljudi koji znaju i hvala na preciznim podacima :mah:

Ja baš bio pre dve nedelje na proputovanju i rumunskom i srpskom stranom Dunava i super mi bilo. Prešao sve za tri dana što je malo prebrzo. Proveo noć u Majdanpeku i moram reći da mi se Majdanpek baš svideo. Naročito kad je magla prekrila rudnik. A od Donjeg Milanovca do Majdanpeka imas neki neubičajniji put preko neke planine koji je na mapi ucrtan nekom belom bojom a u stvari uopšte nije loš i vrlo je živopisan. Ali dobro, vi ne idete kolima. Obavezno je videti Kazan, stvarno fantastičan prizor, ali ne verujem da će neki autobus da vam stane pored puta da biste to posmatrali sa vidikovca.

Ja da sam na vašem mestu, krenuo bih spontano i neplanirano negde, stao u nekom selu koje mi se svidi i pitao ljude gde može da se prenoći. Meni se svidelo selo u kojem je manastir Tuman (ne mogu da se setim naziva sela) pa bih tu proveo jedan dan tumarajući po šumama. Problem je što vam ovaj period godine nije baš za tu vrstu putovanja.