Jump to content

Featured Replies

Posted

Mislim da bi bilo dobro da imamo ovako neku temu buduci da veliki broj nas provodi sate i ponekad i noci na aerodromima... Ovde mislim prvenstveno na sledece stvari:

- uslovi i trikovi za spavanje na aerodromima (dobar sajt http://www.sleepinginairports.net/)

- ima li wi-fi interneta na aerodromu, javnih racunara, ako ne, koliko se placa net

- jeftina klopa i pice

- ima li stekera

- ima li tuseva

- ima li lokera

- ostalo

Moj doprinos:

Na terminalu 2 na frankfurtskom aerodromu (ne znam za druge terminale), zavuceni iza saltera na gejtovima, nalaze se lufthansini aparati za besplatnu kafu i caj  klanj:: Imaju 6 vrsta cajeva i cak i toplu cokoladu i sve moguce vrste kafe  :dance:

Jednom kad sam se bas bolesna nasla osudjena na 7 sati na tom aerodromu, mnogo mi je dobro doslo. A i inace je super, ustedi se minimum 3 evra, koliko je kafa tamo.

Signal za free internet sam pre nekoliko meseci na istom aerodromu uhvatila, no ovog puta ga nije bilo  :102:

Za spavanje mi je do sada najbezbolnije bilo proletos u Gironi gde sedista nisu odvojena jedno po jedno, vec se covek lepo prostre po 3,4 spojena sedista i uziva. Najgore spavanje - u Bergamu, posebno kad u 4 ujutru pocnu da drndaju onom masinom za ciscenje poda.  :death:

Za popodnevni odmor na frankfurtskom aerodromu postoji za sve otvorena lounge zona sa mnogo udobnim foteljama. Slicne ali malobrojnije mogu se naci na aerodromu u Portu. U Portu takodje imaju i tuseve :)

Dobra tema! Pre neki dan je bam-bam spomenuo koriscenje lounge-va prilikom presedanja samo sa nekom od "miles" kartica. Dakle, nije neophodno da ste gold member ili frequent flyer, kaze, retko proveravaju. Zanima me, da li je jos neko koristio takve pogodnosti :)

Inace, jedan predlog za Frankfurt Hahn aerodrom, kako ubiti vreme prilikom presedanja. Sam aerodrom je mali, a ima puno putnika, pa mi uvek nekako kao da sam u kosnici. Mi smo, recimo, kupili kebab, izasli napolje, oko 100 m dalje, seli na livadicu, gde je jos bila gomila ljudi i uzivali! Posle smo produzili pesaka do prvog seoceta u blizini, koje je onako, pravo nemacko, cakum-pakum, doduse i prilicno pusto. Ali, cas posla se propesaci i na drugom kraju sela, opet idila, zelenilo, u daljini krave pasu, onako, bas za relaksiranje! Ko je ambiciozan, moze da produzi i do sledeceg seoceta, u vidokrugu je. Mi smo se vratili i nasli neki kafic, restorancic, sa nemackim pivima i tu lagano iskulirali. Za slucaj nuzde, ima i smestaja, koga zanima, ali, rekao bih da je skupo, i tu uglavnom odsedaju stjuardese i piloti.

I da spomenem da ima lokera za prtljag, ispred aerodroma, ne secam se cena.

ja sam noc samo proveo na aerodromu u montevideu. nov, odlican aerodrom sa free shopom, sedistima na kojima opusteno moze da se spava, uticnici za struju svuda, wi-fi postoji sa sifrom ali su mi ovi iz free shopa rekli koja je.

nije guzva, sve kako treba.

i u barseloni sam jednom cekao od 12 do 4 ujutru avion, dremnuo sam na nekoj garnituri, bilo je ok. ima racunara sa netom koji se placaju ali su uzasno spori tako da ti od tih 15ak minuta koje platis efektivno izadje na 7-8min. u svakom slucaju ok.

Na Sabihi Gokcen aerodromu u Istanbulu postoje hriscanska i muslimanska kapelica koje mogu da se iskoriste za lepu dremku. Pogotovo kod brace muslimana jer je tepihce veoma mekano i cisto. Toliko od mene

Dobra tema! Pre neki dan je bam-bam spomenuo koriscenje lounge-va prilikom presedanja samo sa nekom od "miles" kartica. Dakle, nije neophodno da ste gold member ili frequent flyer, kaze, retko proveravaju. Zanima me, da li je jos neko koristio takve pogodnosti :)

Ja koristim kad god mogu, ali mislim da je on tu imao dosta srece da neko nije radio svoj posao kako treba.

Na terminalu 2 na frankfurtskom aerodromu (ne znam za druge terminale), zavuceni iza saltera na gejtovima, nalaze se lufthansini aparati za besplatnu kafu i caj

Nekada je (i) Minhen imao te besplatne aparate za kafu - isto T2?

Free wifi na Weeze-u, blizu onog spoljasnjeg restorana/kafica - signal prodire unutar terminala, ali kad zatvore u 9pm, ugase i to.

Free [javni] wifi na GVA, SFO, LAS, CLT.

BHX jedine ok stolice [bez naslona za ruke] za spavanje su kod saltera za Special Assistance [prizemlje].

Na aerodromu u Trevisiu, Trapaniju i Sevilji se moze spavati bez brige, cak stavise uvek nas je bilo jedno 5-6 koji smo namerno doneli vrece za spavanje da bi prespavali tamo. U Trevisiu cini mi se da ne mozes spavati na sedistima, jer su napravljena tako da ti lome ledja, tako da smo tamo morali spavati na podu. Ujutru lepo odes na wc, operes zube, osvezis se, milina...

U Sevilji nisam nasao otvoreni wifi, a na drugim mestima nisam ni imao nacina da se povezem pa ne znam.

Jeftine klope nema nigde na ovim aerodromima.

E da u Sevilji smo se probudili negde oko 3h kad je dosla neka zena iz obezbedjenja i isterala coveka napolje, valjda je hteo nesto da krade ili sta ja znam. Znaci, ima i securityja koji nas cuva...  ;D

Na Sabihi Gokcen aerodromu u Istanbulu postoje hriscanska i muslimanska kapelica koje mogu da se iskoriste za lepu dremku. Pogotovo kod brace muslimana jer je tepihce veoma mekano i cisto. Toliko od mene

javascript:replaceText(' :LOLLL:', document.forms.postmodify.message);

Super tema!

Definitivno postoji besplatni LH aparat za kafe, cajeve i toplu cokoladu na MUC, znam da ima u Schengen zoni pravo od securityja kod gejtova, dakle bas u centru terminala i to nekoliko njih. Verovatno je na istom mestu i na spratu iznad, na H gejtovima. Ujedno postoji i Subway, tako da moze da se jede po (relativno) normalnim cenama.

DXB ima besplatne tuseve na T3, s tim sto ne daju nista - treba poneti neki gel za tusiranje i peskir obavezno. Za nekih 30 AED se u hotelu moze platiti tusiranje, onda se dobije sobica koja ima sve to + jednokratni brijac, neki losioni itd. Isto ima placeno tusiranje i na FRA, ali zaboravih gde. Meni je to super kada imam dugacke letove, bas osvezava.

Naravno, za one koje ovo zaista interesuje, FlyerTalk forum ima tone i tone informacija o loungeovima i aerodromima uopste. Ujedno se bas cudim kako je nekome uopste uspelo da prodje u lounge bez statusa, mene su uvek proveravali kada sam u nekih 12 meseci imao silver... I to ne samo da su trazili karticu, nego i ID da uporede ime i boarding pass da provere da li tog dana letim sa njihovom kompanijom.

Bergamo - katastrofa za wifi. Ima neki net na aparatu, koliko para toliko muzike. Ali moras da mu pokazes pasos da ti slika.

Сва срећа нисмо морали да спавамо, мада је могло да се деси јер смо закаснили на визов авион и ако смо се чекирали на време. Тако да што се тиче тог аеродрома памет у главу, 6 рендген апарата иде на 21 капију, ако налети маса лако се може десити да закасните као и ми.

A разгледао сам ја за спавање за не дај боже, и видео неке странце како кунтају, али мислим да није баш погодан за спавање. Класичне пластичне столице из чекаоница.

• 2 weeks later...
  • Author

Bergamo - Metalne stolice doduse, ne plasticne. Uzas. Uvece se zatvara deo aerodroma (odlasci) pa ne mozes ni do wc-a jer bude mnogo ljudi koji nemaju ni stolicu i samo vrebaju da neko ustane. Zato nema sanse da se covek rasiri na dve stolice, uopste nije eticki. Najbolje sto sam uspela je da priblizim kolica sa rancem stolici pa da opruzim noge preko ranca na kolicima. Spava se i po kartonima i najlonima, a pokretna vrata se non stop otvaraju i zatvaraju tako da duva celu noc. Nema stekera, nema tuseva. Kapela je bila uvece zakljucana. Hrana kao i svugde preskupa.

Ipak, u mom slucaju je najgore bilo sto je neki italijanki smarac pustao glasno muziku iz osamdesetih sa mobilnog. Doslo mi je da ustanem i urucim mu svoje slusalice, al da sam to uradila verovatno bi mi neko seo na mesto. I koji mu je to uopste telefon kom baterija izdrzi 4 sata pustanja muzike. Onda ga je neka grupica ukljucila u partiju pokera, pa je srecom prestao.

• 2 months later...

Uf, ne znam bas. Mali aerodrom, a bas frekventan, nema dovoljno stolica, narocito kad se udje u bescarinsku zonu. Mozda da se izvalis na podu, vidjao sam gomilu likova da to rade, ali mislim da su cekali na presedanje. Za nocenje, ne znam da li moze. U svakom slucaju, imas na samom aerodromu neki B&B hotel ili da probas u selu Lautzenhausen da nadjes nesto, mada, ni tamo nije bas povoljno, jer uglavnom tamo odseda osoblje aviokompanija.

Uh na Hahnu je katastrofa, tokom noci nema mnogo ljudi (barem onda kada sam ja bila, a to je sredina jula), plasticne stolice sa naslonima od kojih sam se iskrivila deset puta. Videla sam i da ljudi prostru vrecu na pod, ali je njih vec oko 6 ujutru aerodromska policija terala da ustanu. Sve u svemu, neprospavana i neudobna noc.

• Author

ne zvuci bas ohrabrujuce.

moj brat ce sleteti prethodnog dana oko podne, pa ima do sledeceg jutra vremena do leta za osijek...

koliko je udaljeno to najblize selo? ima li couchsurfera tamo? :D

i inace, ako imate neke tips sta raditi ceo dan tamo, a posle i celu noc, pisite.

kako je na Fiumicinu (Roma) ? drugarica i ja cemo morati jednu noc da provedemo tamo - pa da vidimo koliko ce biti lepa?: ;D

To selo je jako blizu, par stotina metara, pesaka za 10-15 minuta. Nije nesto posebno zivo, naprotiv. Sve je lepo sredjeno, fino, ali nema nekog velikog izbora za  zabavu. Mi smo naisli na jednu pivnicu-kafic, pa smo tu i pitali za smestaj, cisto informativno. Za citavu noc, stvarno ne znam sta bi radio. Moze da iskulira ceo dan kojekude, ima i jos nekih seoca u blizini, pa da se uvece vrati i eventualno plati smestaj na samom aerodromu. Ako mu pare bas nisu problem i ako hoce da iskoristi taj dan da ponesto i obidje, onda najbolje neka ode na stanicu odakle polaze busevi, koja je na 200-300m desno kad se izadje sa aerodroma. Odande polaze busevi za mnoga mesta u blizoj i daljoj okolini, pa nek ode do Frankfurta, Kelna, Luksemburga, ili mozda do nekog manjeg i blizeg grada, ne znam tacno gde bas voze. Ode tamo negde, provede popodne i vece, zanoci, pa se ujutru vrati. Samo, nek proveri red voznje da vidi da li ima ujutru rano povratak da bi stigao na vreme za let.

Može da uhvati bus od aerodroma Frankfurt Hahn do Luksemburga, ako se kupi ranije preko interneta ima i za 5 evra po pravcu, a imaju polaske i u toku noći, tako može da ubije ceo dan i veliki deo noći tamo i da stigne pred jutro ili kasnije nazad na aerodrom. www.flibco.com

Isti bus ide preko Triera, a stajao je da skupi eventualne putnike i u selu Morbach, dvadesetak kilometara od aerodroma.

• Author

luksemburg  ;D dobra ideja :)

prosledicu mu sve ovo pa nek vidi sta ce...

valjda ce biti nekih nasih koji ce zanociti na hahnu pred let za osijek, pa makar da ima drustvo za tavernu :)

• 2 weeks later...

luksemburg  ;D dobra ideja :)

prosledicu mu sve ovo pa nek vidi sta ce...

valjda ce biti nekih nasih koji ce zanociti na hahnu pred let za osijek, pa makar da ima drustvo za tavernu :)

Golosina, jel tvoj brat vec imao avanturu, posto nas troje sledeceg meseca slecemo 3-eg na aerodrom, a 4-og ujutru imamo let. Mozda cemo imati drustvo, ali ako to ne bude bilo izvodljivo prosetali bi do tog sela, a i pruzili noge uvece pa makar na neudobnoj stolici, jer necemo da placamo smestaj :)

• Author

Golosina, jel tvoj brat vec imao avanturu

on ce biti tamo 17. maja, do 18. ujutru...

ako bude nekog.. javite se :)

• 2 months later...

Ima li ko iskustva sa spavanjem na Fiumicinu (letela sam dosta puta preko ovog aerodroma, ali nikad nisam razmisljala o spavanju tamo), u martu bi trebalo da letim wizzom preko rima (stiže oko 11 pm a let ya lisabon imam ujutru u 08. am)