Jump to content

Featured Replies

Posted

pa, jel neko probao ovo? kako to izgleda? po cemu se razlikuje stopiranje broda od stopiranja auta (osim ociglednog naravno) koje su luke dobre za stopiranje?

eto...meni zvuci zanimljivo, probao bih to sledeceg leta...

Nisam nikada probao, ali sam dosta razmišljao o tome. Najbliža velika luka nam je Istanbul, i tamo bi se možda i moglo pokušati, ali tu postoji par logističkih problema.

- ne možeš tek tako da ušetaš na brod i pitaš kapetana da li bi te povezao; većina brodova ukotvljena je prilično daleko od obale (oni koji moraju duže da čekaju na nešto) ili u luci koja je carinska zona i ograđena je bodljikavom žicom sa naoružanim čuvarima.

- pretpostavljam da je potrebno prilično solidno znanje turskog jezika kako bi pronašao lučku kapetaniju, u njoj pronašao prave kancelarije (u ogromnim lukama je kapetanija ogroman kompleks) probio se do nadležnih lica, objasnio im šta želiš...

- čak i da nekim čudom dođeš do kapetana, treba da ga nagovoriš da te primi na brod. Ja kapetane zamišljam kao prilično mrzovoljne ljude kojima ne prija da im se neka nepoznata osoba mota po brodu.

- ukoliko prebrodiš sve ove probleme, tu je problem vize. Državljanima Srbije trebaju vize za gotovo svaku zemlju. Dok si u međunarodnim vodama, to je okej, ali ti faktički ni u jednoj luci ne možeš da siđeš sa broda.

Naravno, kao i tolike druge stvari, neko je i to uspeo da uradi. Jedino što taj neko nije bio baš iz Srbije. Pročešljaj malo ove linkove, ima tu zanimljivih stvari:

http://www.sekoyamag.com/nouveausite/SPIP/breve.php3?id_breve=352

http://old.cruisingworld.com/hitchgui.htm

http://www.findacrew.net/

http://www.crewfile.com

http://www.crewseekers.co.uk/

E sad, postoji manje ambiciozna varijanta, o kojoj razmišljam već duže vremena, al uvek mi nešto važnije iskrsne. Nedavno sam se ovde u NS popeo na jedan od onih naših zarđalih brodova koji plove Dunavom, i pitao kuda ide. Rekao je da plovi između NS i BG, prevozi ugalj, naftu, tako nešto. Ima ih i koji idu do Đerdapa, u Rumuniju, itd. To bi možda bilo interesantno, zamoliti kapetana da te primi za neku takvu turu. Al sve čekam da konačno odštampamo majice "Klub putnika Srbije", da delujemo ozbiljnije, ko će nas onda odbiti? :)

• Author

pa, ja sam imao na umu samo do severne Afrike (Tunisa), pa sam mislio da se brod do tamo moze uvatiti i u CrnojGori (neki od brodova shto dovoze kiwi i banane, kafu i tako to) ili u Solunu.

Mada cini mi se da me nikad ne bi primili na brod jer ne znam ama bash nishta o poslovima na brodu (morali bi da mi pokazuju na pocetku, shto je veliki gubitak vremena) znaci morao bi da naucim bar osnove o zivotu i radu na brodu pre nego shto pokusham ishta. Jedino shto ja znam da radim (osim fizikalisanja) a da na brodu moze da bude korisno, je da pricam engleski i da kuvan neshto malo...

Jel ima mozda ovde neko ko je radio na brodu?Voleo bih da cujem kako to izgleda.

O ovome sam i ja razmisljao i mnogo bih zeleo da nesto slicno i uradim jednom. Cini mi se da sam bokononove linkove jos pre procesljao i videces tamo da ima i brodova koji traze posadu bez iskustva.

Na nekom od linkova sam nasao i da su najbolje luke za hvatanje broda na Kanarskim ostrvima - Las Palmas i Santa Cruz (doduse to je za brodove koji idu preko Atlantika). Na Mediteranu je valjda i Kadiz u Spaniji ok, a mozda bi mogao i probati nesto iz ex-yu krajeva tipa Bar, Rijeka, Kopar, Ploce (jer sto bokonon rece, de ces se ti izmacovati s nekim turcima ako ne znas dobro turski, a ovde ipak treba dobra retorika  :wink:) Pa tu je i Solun, Pirej (sad ovde treba i grcki  :102:)...

aj', drzim ti palceve da nadjes nesto :spot:

Moj savet bi bio, narocito zenskim osobama da to nikada ne pokusavaju.

Upoznao sam u belgiji devojku koja je to htela da uradi u juznoafrickoj rep. i da otplovi ka indokini, ali kada je cula price o tome sta se sve desava mladim ljudima, narocito devojkama, momentalno je odustala. A siguran sam da takvih prica ima na desetine.

Opet verujem da ima ljudi koji su se super proveli na takvom stopiranju, ni ne znajuci sta im se moglo dogoditi na putu? :death:

Cuo sam pricu o dva momka i devojci, bekpekerima, mislim da su bili ameri koji su to ucinili, zeleli su ici za juznu ameriku. Roditelji su dosta novca potrosili da bi saznali bar nesto o njima, ali mladice nikada nisu pronasli, a za devojku su bar saznali da je ziva, ali da je prodata u roblje u saud.arabiji. Veruje se da su momci ubijeni samo zbog toga sto su bili drustvo lepoj devojci, koja je i bila razlog svega toga.

Postoji fora da se putuje trgovackim brodom za novac, jer koliko sam cuo njihove kabine(kabine u tqakvim brodovima) su ekstra, naravno tu se podrazumeva da ti ne treba nista da radis od poslova. Verovatno neko sa foruma vise zna o tome

A siguran sam da takvih prica ima na desetine.

Upravo tako. A šta sam ja sve čuo... pre par godina se na lonely planet forumu povela diskusija o takvim pričama. I posle par hiljada postova putnika iz celog sveta došlo se do zaključka da su to uvek priče iz druge-treće-četvrte ruke.

Ne bi verovao šta su meni sve ljudi pričali o nekim mestima, i koliko to nije imalo veze sa pameću. Jedino što su postigli jeste da sam na neka mesta otišao pun paranoje izazvane pogrešnim informacijama.

Ne kažem da nema opasnosti, ali verujem da je dobar deo toga čisto preterivanje. Naravno, da je lako i bezbedno, svi bi to radili, al onda bi to bio nekakav svileni avanturizam bez imalo rizika shtrumpf

Postoji fora da se putuje trgovackim brodom za novac, jer koliko sam cuo njihove kabine(kabine u tqakvim brodovima) su ekstra

Tačno, ali to nije jeftino. Postoji i sajt o tome, na kome možeš naći gomilu korisnih informacija o putovanju teretnim brodovima:

http://www.geocities.com/freighterman.geo/mainmenu.html

• Author

e, da te strasne price o brodovima...

slusajte ljudi, ja nikad nisam plovio brodom (neshto malo oko hakkidikija...premalo) i nikad nisam radio na brodu, ali moj rodjeni stric je prvo bio u ratnoj mornarici, pa u trgovackoj, radio je kao oficir mashine (inzinjer za motore i ostalu mehaniku), sada radi u skveru (brodogradilistu) u Splitu, dakle ima MNOGO iskustva sa plovidbom i on kaze da brodove sa posadama iz "treceg sveta" treba izbegavati u shiroooookom luku. On je licno bio svedok pokusaja ubistva zbog 10 USD!!! Mornari iz Africkih, Islamskih zemalja kao i oni iz Indije i Indokine, Okeanije su spremni da idu do extrema zbog (za nas) malih stvari. A kada si na brodu nema nigde u blizini policije da te (kako-tako) zastiti, vec je sve na kapetanu...

Nabolje je, kako on kaze, birati brodove iz "civilizovanih" zemalja: hrvatska, crna gora, grcka, italija, turska, spanija.....

Tako da ja bas ne bi akva-stopirao u juznoj Africi... :ll:

• 3 years later...

Ako računate rečnu samohodku ( što prevoze šljunak Dunavom)

Drugar i ja smo ustopirali od NS do Kostolca , to je bilo 20 sati krstarenja Dunavom, super iskustvo

Likovi koji su radili 2 mlada i 2 starija jedva cekaju da ih neko pita za prevoz!

Oktobra meseca prilikom putovanja po Rusiji ustopirao sam brod iz Vladivostoka do luke Fusan, Juzna Koreja.

Luda voznja ali nije se zavrsila bas kako sam planirao. :(

Oktobra meseca prilikom putovanja po Rusiji ustopirao sam brod iz Vladivostoka do luke Fusan, Juzna Koreja.

Luda voznja ali nije se zavrsila bas kako sam planirao. :(

Napisi sta je bio problem?

Napisi nam neka iskustva i daj preporuke. Unapred zahvalni  :)

Inace i mene interesuje gde ste u NS uspeli da ustopirate brod?

Problem su mi napravili u Fusanu i nisu hteli da me puste sa broda.

Brod je bio teretni (prevozio je otpadni celik) pa su u Juznoj Koreji zauzeli stav da sam clan posade i trazili mi dokumentaciju tipa brodske knjizice i tako to. Posto naravno nisam imao nisu hteli da me puste sa broda. I tako visio na brodu 4 dana do povratka, posada izasla u grad na brodu ostao samo kapetan stari morski vuk koji mi lepo rekao "nema svrhe da silazis jer je mnogo skupo".

Inace u Vladivostoku pored luke ima dosta kafana i barova gde se skupljaju posade i jednostavno sam obisao nekoliko, pitao sankere ako ima neki kapetan i pitao ko ide do Juzne Koreje. Nasao coveka i obrazlozio zahtev. Kapetan Andrej odgovara posto si nas (Srbija do Tokija :mah:) nema problema. Ali ako hocu da se vozim, moram da radim. Rad se satojao iz pomaganja u kuhinji pre i posle obroka (postavljanje stola i pranje sudova), nista posebno ukupno 2 sata dnevno. Posada broda Rusi ok ljudi tako da nije bilo nikakvih problema.

Inace u Vladivostoku izlgeda da nije neki problem da se ukrcas na brod (iskjucivo ruski) i odes tu negde u komsiluk. Znam neke Ruse koji tako odlaze na Sahalin i Kamcatku manjim brodovima ali takodje i u Japan. Sve se svodi da poznajes nekog iz posade, da nisi problematican a u krajnjem slucaju gurnes neku lovu.

Za horor price sa brodova nemam licno iskustvo ali da se svasta dogadja to je istina. U Vladivostoku sa upoznao kapetana Norvezanina sa broda koji plovi pod panamskom zastavom. On je jedini belac, dva oficira su iz Malezije a ostatak posade su Filipinci "sljam sa dna" kako ih on zove. Covek se na brodu seta sa pistoljem pa sad vidite, kaze medju posadom uvek problemi a utoka je tu za slucaj pobune.

Takodje ako je neko u Ukrajini i tu moze da se ustopira brod. Meni je u Odesi Rus, kapetan broda koji plovi pod zastavom Ukrajine, trazio pre 2 godine 200$ da se ubacim na njegov brod koji je isao u Argentinu. Posada je bila sastavljena iz Ukrajinaca, Rumuna i nekoliko iz neke pribalticke zemlje (Litvanije valjda). Takodje moze da se proba i Dunav u lukama Izmail i Reni. Tu ima dosta brodova koji idu Dunavom na zapad pa moze da se proba. Naravno ne svako. Mene su hteli da prime na nasu naftnu barzu od Izmaila do Panceva. Kapetan Pancevac je bio super lik i posada je nasa samo da se se ukrcam i krenem. Nisam iskoristio poziv jer sam imao neke druge planove. Znaci moze treba samo da se proveri.

Eto i Sun kaze da se vozio Dunavom tako da mogucnost postoji. I ne samo do Kostolca vec i dalje niz Dunav - Rumunija, Bugarska, Ukrajina. A ko zna mozda i negde zapadno.

Samo treba proveriti zakone neke drzave da li oni dopustaju ulazak na takav nacin i prevoz lica koja nisu clanovi posade. Kod nas zakon ne pravi problem jer mnogi ljudi koji rade na dunavskim plovilima stalno vode porodice sa sobom a neki su cak i ziveli (ili zive) na tim brodovima.

Sun, gde ste ih tačno startovali u NS?

Prvo smo otišli u Kapetaniju u lucu (prostorije) pitali ide li koji brod, rekli su nam da treba da ide za 1 sat i da idemo do prevodnice u kanalu( kad prelaziš klisanski most sa leve strane )samohodka je (bila valjda) "Salajka" kapetan je  Djuro pa pitajte njega. Djuro dao zeleno svetlo , mi se ukrcali, prevodnica uradila svoje i mi krenuli na nezaboravno krstarenje:)

Usput smo videli mnoštvo peščanih ostrva i poželeli da svratimo.

Ubrzo sam kupio kajak na naduvavanje ( 11 kg, do 200kg nosivosti, 125 evra) pa putujem u jednom pravcu, a nazad vozom, stopom...

Išao Bezdan- Bogojevo  B.Palanka-NS NS- Beška uz naravno kampovanje na adama

• 6 months later...

Sun, gde ste ih tačno startovali u NS?

Prvo smo otišli u Kapetaniju u lucu (prostorije) pitali ide li koji brod, rekli su nam da treba da ide za 1 sat i da idemo do prevodnice u kanalu( kad prelaziš klisanski most sa leve strane )samohodka je (bila valjda) "Salajka" kapetan je  Djuro pa pitajte njega. Djuro dao zeleno svetlo , mi se ukrcali, prevodnica uradila svoje i mi krenuli na nezaboravno krstarenje:)

Usput smo videli mnoštvo peščanih ostrva i poželeli da svratimo.

Ubrzo sam kupio kajak na naduvavanje ( 11 kg, do 200kg nosivosti, 125 evra) pa putujem u jednom pravcu, a nazad vozom, stopom...

Išao Bezdan- Bogojevo  B.Palanka-NS NS- Beška uz naravno kampovanje na adama

Mene interesuje kakav je zakon,da li te panduri cimaju zbog plovila(obicnog camca), i jel treba neka dozvola,ipak je to medjunarodna marsuta...?

• 1 month later...

Ja sam pre nekoliko dana pokušavao da ustopiram brod od Kladova do Beograda. U principu je moguće, ali ne na licu mesta. Jedino mesto gde može da se uhvati kakva barža je na HE Djerdap. Nažalost naša prevodnica trenutno ne radi tako da nisam uspeo da dođem do brodova. Ali sam se raspitao kako je to izvodljivo :)

Na samoj brani teško da bi moglo da se ukrca, zato što je to granica. Da bi ste ušli na brod potrebno je da se nalazite na spisku putnika. Na toj trasi od naših preduzeća radi samo JRB. Da biste se našli na spisku, potrebno je da kontaktirate JRB (Jugoslovensko rečno brodarstvo) u Beogradu, u Nemanjinoj ulici i složite im neku opasnu priču. Rekoše mi ljudi i sa njihovih brodova da je na taj način apsolutno izvodljivo.

A što se tiče vožnji po Savi i Dunavu, za to nema nikakvih problema, samo treba naći kapetana i dogovoriti se sa njim :)

• 7 months later...

PozZ svima. Planiram jedno ovakvo putesestvije do Italije preko Jadrana. Ima li neko slicnih iskustava svaki savet je dobrodosao  :)

U bariju je nemoguce proci bez karte, jer se prolazi kroz neke hodnike, i terminale kao na aerodromu, a sam prilaz brodu je ogradjen. Moguce je uci bez karte na brod izmedju Mesine i Redjo Kalabrije ali to je druga tema.

ako ti uspe svaka cast... vredi probati al ne znam kako

U bariju je nemoguce proci bez karte, jer se prolazi kroz neke hodnike, i terminale kao na aerodromu, a sam prilaz brodu je ogradjen. Moguce je uci bez karte na brod izmedju Mesine i Redjo Kalabrije ali to je druga tema.

ako ti uspe svaka cast... vredi probati al ne znam kako

A recimo od Zadra prema Anconi? Ili neka druga linija?