Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li bi neko mogao da mi pomogne oko emigracije i zaposlenja u neku evropsku ili prekookeansku zemlju. Imam 37 godina i imam završenu školu za marketing, odnosno business administration, koja je na engleskom jeziku i izdata je u Londonu. Govorim basic engleski a bio sam u Srbiji od knjigovođe do menadžera prodaje. Rado bih se finansijski odužio pomagaču. Hvala unapred !

ja znam u austriji za čišćenje snega i rad u firmama za održavanje(čišćenje biroa),...ima i bauštela..neznam za neke fine poslove bez dozvole za boravak i rad..a to je malo teže dobiti..

Pa verovatno ides od kuce do kuce i pitas. Mada ne bi se iznenadio da im komunalne sluzbe ne urade isto i to besplatno.

A kako moze da se nadju ti poslovi, kao npr ciscenje snega i gradjevina??

Jel imas neki link sa oglasom ili slicno?

Jedan moj drug je pre par godina išao u London, i tamo je neko vreme radio razne poslove na crno. Sećam se da je raznosio pice, a kasnije je raznosio novine. Jedan drugi poznanik je radio kao recepcionar u hotelima po Londonu. Obojica su mi rekla da su poslove nalazili tako što kupe novine pa onda gledaju male oglase i telefoniraju. E sad, to su primeri za nekvalifikovane radnike bez radne dozvole... Eto ovaj je radio za Domino's Pizza, i niko mu nije tražio nikakve papire. 

U Holandiji moze da se cisti sneg od kuce do kuce.

Ovde sneg pada tek nekoliko godina i drzava je apsolutno paralisana kada padne sneg, ljudi neznaju sta ih je snaslo.

Mislim da kada bi pao sneg u Africi da bi se ljudi bolje snasli :)

Komunalna sluzba cisti samo bitne saobracajne pravce i zeleznicu a sporedne ulicice su prepustene na milost a vecinom slucaja na nemilost stanovnika.

Žao mi je što ne mogu da doprinesem temi, ali se javljam jer me buni jedna stvar - diploma izdata u Londonu, a govoriš "basic" engleski?

U Americi se svi pre ili kasnije pozivaju na Craiglist, pa što ne bi pokušao da tako pronađeš nešto?

http://www.craigslist.org/about/sites

pa na primer

http://newyork.craigslist.org/jjj/

A Nacionalna služba za zapošljavanje je imala nekada vodič za emigraciju. Nikada ga nisam pogledao, a i sada imam problem da otvorim njihov sajt, kao da puca sa vremena na vreme...

• Author

Pogrešno sam naveo da govorim "basic" engleski, hteo sam da kažem da malo lošije govorim nego što sam govorio pre 13 godina, kada sam završio školu. Od tada nisam aktivno govorio engleski. Naveo sam koju sam školu završio, ali to ne znači da ne bih radio bilo koji drugi posao u zemlji gde nije englesko govorno područje.

• 2 months later...

Mislim da je verovatnoca da ces naci poslovnu ponudu na forumu, pa jos na forumu ciji su fokus putovanja, zanemarljivo mala.

Ako si stvarno ozbiljan onda probaj da se obucis u necemu konkretnom za cime postoji velika potraznja poput web dizajna. To mozes uporedo sa trenutnim poslom i kako postajes bolji kao freelancer i time zaradjujes vise verovatnoca da ce te neko pozvati da radis preko se uvecava. Moj drugar je tako dobio poziv i sada radi u Dubaiju vec nekoliko godina.

Ne bih htela da te obeshrabrim, ali tesko je dobiti posao vani u ovom vremenu recesije. Evo navescu jedan primer, prijateljica je po struci  arhitekta, radila u Dubaiu sest god. a onda u naletu krize, (kada je i nekoliko velikih i nekada mocnih real estate kompanija krahiralo) ostala bez posla. Godinu dana je trazila drugo uhlebljenje i to svuda (u regionu, u Aziji, Africi, Evropi). Na srecu uspela je konacno da se zaposli, ovog puta u Abu Dabiu (zahvaljujuci middle east iskustvu), ali stvar je u tome sto su plate manje u odnosu na period od pre 2008, a u Abu Dabiju su rente bezobrazno visoke, citala sam da je deseti na spisku u svetu po skupoci, sto se i te kako oseti. Sada radi na tome da se dislocira, ali veruj nije lako. Aplicirala je na nekoliko mesta u Africi (ima nekoliko privlacnih projekata) i u Singapuru, ali bez uspeha, bar za sada. U Evropi su male sanse, da bi dobio posao morao bih imati radnu dozvolu, a opet da bi imao dozvolu moras imati posao, to je zacarani krug za nas koji ne poticemo iz zemalja koje su clanice EU. Sve i da je drugacije, opet su male sanse, jer poslodavac ce pre da primi nekoga koji je vec rezident u odredjenoj zemlji, nego mene ili tebe. Izuzetak su lekari i med. sestre, evo Nemacka je skoro otvorila vrata nasim medicinarima jer ih nemaju dovoljno.
Hocu ovim da kazem da nije dovoljno imati diplomu dobrog fakulteta, pa da su nam sva vrata otvorena.  Ipak, ne treba odustajati. Ako trazis legalan posao, nemoj mnogo da se oslanjas na silne online agencije za zaposljavanje vec idi direktno na sajtove kompanija, sve velike internacioalne kompanije oglasavaju slobodna radna mesta na svojim saktovima. Eto to je jedan od nacina, mada opet kazem nije lako, ali mozda ti se i posreci.
Srecno u svakom slucaju!

Edited by Ena

A kakva je situacija sa doktorima nauka? Verujem da ova kategorija ima odredjene beneficije na tom trnovitom putu do pronalaska posla u zemljama EU, i svetu.

A kakva je situacija sa doktorima nauka? Verujem da ova kategorija ima odredjene beneficije na tom trnovitom putu do pronalaska posla u zemljama EU, i svetu.

Vrlo je bitno cega doktor nauka, ako su tehnicko-tehnoloske nauke onda ima sanse, za drustvene tesko. E sad da bi dobio posao na zapada moras vec biti dokazan u svojoj struci kao doktor nauka i moras imati postiugnuca. Ako imas samo diplomu doktora nauka to ce ti olaksati samo dobijanje vize ali ne i posla.

Takodje ima jedno nepisano paravilo: "Ko se dobro snalazi u Srbiji snalazice se jos bolje i na zapada"

Mogu da ti kazem sto se tice doktora tehnickih nauka u EU:

Nalazenje posla nije narocit problem, naravno podrazumevajuci da su kvalifikacije u redu, sto znaci lista publikacija, ucesce u projektima, pozeljno iskustvo u upravljanju EU projektima. Viza takodje nije problem, sa ponudjenim poslom to je formalnost. Naravno, nije sve tak bajno, postoje problemi:

- pozicije su uglavnom privremene (1-4 god.) narocito na univerzitetima i institutima, stalne pozicije su uglavnom u industriji i ima ih dosta manje.

- plate su prilicno lose s obzirom na kvalifikacije, doktori nauka na francuskim, italijanskim institutima ceto dobijaju i manje od 2k neto, na severu je bolje NL,DK,SE,NO,FI, ... tesko uklopiti da je solidna plata i mesto ugodno za zivot

• 4 weeks later...

Eh, ta emigracija :)

Ja sam na masteru Molekularna biologija i fiziologija, i za godinu dana pocinjem da apliciram za phD negde u Evropi - mozda Holandija - daju dobre stipendije i dobre su teze za doktorski. Moj decko je na masteru nafte, volontira u NISu, tako da ce imati nekog radnog iskustva...

Ono sto mene zanima je sledece>

- pod kojim uslovima on moze da podje sa mnom, kad ja krenem na phD, a da ne mora da se vraca na svaka 3 meseca...da li mi moramo da budemo u braku?  :LOLLL: u sushtini, on bi u pocetku pokusavao da nadje nekakav,  bilo kakav posao, a u medjuvremenu bi aplicirao za svoju struku...

koji su nam izgledi?  ;D

Njemu je na toj nafti vrlo lako da nadje posao na platformi, znam da RGF ima odlicnu saradnju sa naftnim kompanijama i gomila mojih drugara je dobila posao tako. Ako studira na TMF-u onda mora sam da se snadje.

Moja drugarica je dobila stipendiju za Molekularna biologiju u Nemackoj, ne znam tacno gde ali mogu da te spojim sa njom.

Njemu je na toj nafti vrlo lako da nadje posao na platformi, znam da RGF ima odlicnu saradnju sa naftnim kompanijama i gomila mojih drugara je dobila posao tako. Ako studira na TMF-u onda mora sam da se snadje.

Moja drugarica je dobila stipendiju za Molekularna biologiju u Nemackoj, ne znam tacno gde ali mogu da te spojim sa njom.

RGF je u pitanju, samo sto bi on pokusao da dobije posao koji nije na bushotini, neki drugi vid inzenjeringa ga zanima  = da ne smaram sad ;D ali i to je opcija, hvala!

Za sebe znam, mnogo ljudi je sa mog faksa otislo, sto u Nemacku, sto u Italiju...Holandiju...no mene vise zanimaju peripetije koje mogu da nastanu, ukoliko ja upisem phD a on jos uvek ne dobije posao....moze li da boravi sa mnom u toj, npr. Holandiji? ;)

Moj drug je otisao na PhD u Mancester. Morao je da sklopi brak sa devojkom da bi mogli da idu zajedno.

Mislim da je slicno i sa Holandijom jer su kivni na nas zbog azilanata.

Moj drug je otisao na PhD u Mancester. Morao je da sklopi brak sa devojkom da bi mogli da idu zajedno.

Mislim da je slicno i sa Holandijom jer su kivni na nas zbog azilanata.

Znaci, moracu da se udam zbog papira  :LOLLL: