Jump to content

Featured Replies

Malo vise kasnim jer sam kasno primetio ovu temu ! Ali sam morao da napisem nesto posto se sa mnogim stvarima ovde neslazem ! ja sam inace iz jednog juznobanatskog mesta ! kao prvo velika je razlika izmedju vojvodjanskih sela i sela dole ispod dunava !kao drugo vidim da se nekima veoma lako cini zivot na selu i da lako prave racunice : ) kod mene da se zivi uz 10 ha moze samo da pored imate jos jedan posao : ) neko rece neobrazovani i zatucani zemljoradnici ?! veoma je dobro obavesten seljak posebno vojvodjanski o proizvodnji postoje brojni seminari gde se poljoprivredno stanovnistvo obavestava od strane raznih poljoprivrednih strucnjaka o nacinu proizvodnje i sta treba proizvoditi netreba za to nikakve visoke skole i posebno obrazovanje jer se svake godine to znanje nadopunjuje na tim skupovima i predavanjima !  Medjutim  strucnjaci sa poljoprivrednim fakultetima i magistri  vecinom  prodaju maglu narodu ! neko spomenuo soju ? nista novo : ) sejali soju  odustajali ,pa neki opet sejali i pokusavali pa videli pa napustali i razocarali i tako u zacaran krug ! ne samo soju nego jos gomilu drugih proizvoda poceli da sade i lesnike i aroniju sve i svasta  ! nista novo : ) na selu zivi dobro onaj ko crnci i muci se onaj ko ne nezivi dobro licna volja pojedinaca , jednostavna logika nema niceg lako ovde : ) Zaboravite na vase racunice o zaradi na soji i kukuruzu i proceni koliko se moze zaraditi jer je svaka godina prica za sebe a pare nisu ciste, troskovi su ogromni od pocetka procesa proizvodnje pa do kraja ! zna dobro nas seljak sta sejati a zito seje onaj ko mora jer nemoze sejati samo jednu kulturu onaj ko je sa sela i upoznat sa time zna o cemu pricam ! uostalom neznam zasto kad se spomene selo mora da se radi samo o poljoprivredi ? zasto se neotvaraju neki manji pogoni pored sela gde ljudi mogu da rade i zive iako nemaju zemlju ili je imaju u malim kolicinama ? na prvo mesto poljoprivredna industrija za preradu poljoprivrednih proizvoda ,ionako prodajemo neobradjenu sirovinu za male pare a onaj ko je kupi je samo malo preradi i lepo upakuje i proda po 10-15 puta vecoj ceni : ) sirovinu imamo ljude imamo i kupce bi imali ali drzava pameti nema ! ocigledno da su oni na vrhu neobrazovani i zatucani a ne seljak koji ce jos malo nestati ! nemora to da bude nikakav evropski i svetski trend napustanje sela jer kod nas upravo ta sela trebaju da budu potpora bioloskom razvoju nase nacije,procitajte Arcibalda Rajsa (cujte Srbi) !!! i nikakvu taktiku nije zapad  prihvatio od komunizma o obradi velikih povrsina i planskih sejanja to je tamo bilo jos pre toga mnogi iz mog mesta su radili tamo u zarobljenistvo u nemacku na farmama tokom WW2 rata i pricali o tome kako se zivi tamo i kako funkcionisu i to generacijama ! uostalom na zapadu postoje mala mesta vekovima i neumiru !

• 6 months later...

Не бих да расправљам шта је Србија а шта није, само ми бззе да отварам нову тему :)

Црвањско језеро, код Улога, општина Калиновик, РС

neko rece neobrazovani i zatucani zemljoradnici ?! veoma je dobro obavesten seljak posebno vojvodjanski o proizvodnji postoje brojni seminari gde se poljoprivredno stanovnistvo obavestava od strane raznih poljoprivrednih strucnjaka o nacinu proizvodnje i sta treba proizvoditi netreba za to nikakve visoke skole i posebno obrazovanje jer se svake godine to znanje nadopunjuje na tim skupovima i predavanjima !  Medjutim  strucnjaci sa poljoprivrednim fakultetima i magistri  vecinom  prodaju maglu narodu !

Ја студирам пољопривреду и први ћу да потврдим да су сељаци затуцани и необразовани што се тиче пољопривреде. Чули су од својих прадедова како се нешто ради, тј. како се радило пре 100 година (неки док још нису колонизовани) и ништа до сада нису мењали. Уствари јесу, сад уместо волова или коња користе тракторе. И моји су из једног села код Зрењанина. Тамо код бабе сам тако рећи одрастао и никад нисам чуо да је ико од сељака ишао на некакве семинаре и курсеве! Колико њих нису годинама изашли из села и скокнули до Зрењанина који је 12ак километара удаљен.

Прво спомињеш стручне семинаре. Па ко онда предаје на тим семинарима? Можда сељаци са већим искуством преносе исто на оне са мањим? Ајде молим те одлучи се, продају ли стручњаци и инжењери маглу или држе семинаре? А друго, како можеш да кажеш да за пољопривреду не треба школа? Слажем се да не треба за ЕКСТЕНЗИВНУ пољопривреду, тј. за личне потребе, али ако мислиш да се мало озбиљније бавиш тиме или ИНТЕНЗИВНО итекако треба. Уосталом погледај Холандију. Земља мања од Војводине а један од већих произвођача хране.

neko rece neobrazovani i zatucani zemljoradnici ?! veoma je dobro obavesten seljak posebno vojvodjanski o proizvodnji postoje brojni seminari gde se poljoprivredno stanovnistvo obavestava od strane raznih poljoprivrednih strucnjaka o nacinu proizvodnje i sta treba proizvoditi netreba za to nikakve visoke skole i posebno obrazovanje jer se svake godine to znanje nadopunjuje na tim skupovima i predavanjima !  Medjutim  strucnjaci sa poljoprivrednim fakultetima i magistri  vecinom  prodaju maglu narodu !

Ја студирам пољопривреду и први ћу да потврдим да су сељаци затуцани и необразовани што се тиче пољопривреде. Чули су од својих прадедова како се нешто ради, тј. како се радило пре 100 година (неки док још нису колонизовани) и ништа до сада нису мењали. Уствари јесу, сад уместо волова или коња користе тракторе. И моји су из једног села код Зрењанина. Тамо код бабе сам тако рећи одрастао и никад нисам чуо да је ико од сељака ишао на некакве семинаре и курсеве! Колико њих нису годинама изашли из села и скокнули до Зрењанина који је 12ак километара удаљен.

Прво спомињеш стручне семинаре. Па ко онда предаје на тим семинарима? Можда сељаци са већим искуством преносе исто на оне са мањим? Ајде молим те одлучи се, продају ли стручњаци и инжењери маглу или држе семинаре? А друго, како можеш да кажеш да за пољопривреду не треба школа? Слажем се да не треба за ЕКСТЕНЗИВНУ пољопривреду, тј. за личне потребе, али ако мислиш да се мало озбиљније бавиш тиме или ИНТЕНЗИВНО итекако треба. Уосталом погледај Холандију. Земља мања од Војводине а један од већих произвођача хране.

Amin!

Inače, ja ću kod mene u selu na zimu da organizujem nekoliko stručnih predavanja, gde će neki stručnjaci da pričaju narodu o semenima, đubrenju, zaštiti.... čisto da vidi seljak da nije kukuruz samo NS640 koji je njegov deda gajio i sli. Plus, za jesen isplanirana besplatna analiza zemljišta na oko 200 ha, a za sledeću godinu još 500 (Silbaš ima oko 2500 ha zemlje):) Mora se nekako seljak modernizovati kod nas, inače ostasmo na dnu dna. Ja isto studiram poljoprivredu, tačnije ostao mi još samo diplomski i obožavam sve oko nje, iako volim i život u gradu.

A što se mladih tiče, osnovali smo Udruženje mladih, organizujemo turnire, svirke i svašta nešto da bismo mlade zainteresovali da ostanu. Na jesen planiramo i ozelenjavanje Silbaša sa minimum 100 sadnica, al nadamo se da ćemo i više nabaviti. I vidimo da se sve više omladine uključuje u sve akcije.

Volim svoje selo i makar delovalo kao gubljenje vremena, uvek ću nešto uraditi za njegovu dobrobit. Možda je to samo moj mladalački entuzijazam, ali šta ću:)

I još nešto....sad sam se setio cele priče sa sojom. Ako moderatori misle da nije post u dovoljnoj vezi sa temom nega ga obrišu.

Pošto u potpunosti verujem onom o čemu govorim i ne prodajem maglu nikom, reći ću samo da sam prošlu jesen uzeo 4 jutra zemlje u arendu da je potpuno sam radim. Pošto je bila takoreći u parlogu, dugo godina se nije đubrila, koruvštine bilo koliko hoćeš, a prošle godine bila nikakva soja baš zbog prethodno navedenog, posejao sam kukuruz, a sledeće ću opet soju.

Već sam u minusu preko 1000 evra, kiše nema ni za leka, a konačan rezultat ćete dobiti na jesen kada, ako Bog da, skinem usev kako dolikuje. Kukuruz sada nakon puno truda izgleda fino, "da ga ne ureknem".

Uzmite u obzir da sam odakle jesam, gde je zemlja dosta dobra i da imam većinu mehanizacije, ali ne svu (bez sejačice i kombajna).

Reći ću vam na kraju koliko sam vremena i para uložio i koliko mi se vratilo, čisto da steknete utisak, ko već ne zna iz ličnog iskustva, da li se isplati ili ne živeti na selu od poljoprivrede (barem selu kao što je Silbaš).

• 2 months later...

Evo da podnesem račun, kad sam već obećao. I da kažem da je ovo najgora godina bila kako ja radim zemlju. Ukupna količina padavina u Silbašu u periodu jun, jul, avgust je bila 30 litara.

Čista zarada na soji je iznosila 41.500din po jutru. Radilo se ukupno 8 dana/10 jutara. To govori da je godišnja zarada bila 415.000din što je 34583 mesečno. Koliko neki ljudi crnče cele godine po 8h dnevno i za manje pare, ispada da je ovo dobro. Plus užasna godina bila, a tek kad je dobra godina.

Moj nesrećni kukuruz je ispao mnogo gore od planiranog, što pored vremenskih uslova pripisujem užasno lošoj zemlji. Konkretno, rodilo je 2,5t po jutru, a inače rodi 7t po jutru. Čista zarada je bila 27.000din po jutru, što u slučaju da je neko imao 10 jutara ispada 270.000din ili 22500 din mesečno, što je ipak nedovoljno za neki normalan život.

Nedovoljno, al za samo 8 dana posla...

Pretpostavljam da od tih 415.000 nesto ide i za sledecu godinu, djubrivo, gorivo... zar ne? Ili je to cista zarada?

• Author

Super ako je tako i ako ti je racunica tacna. Samo se cudim kako je onda moguce da i u Vojvodini ima sve vise sirotinje, a vecina stanovnistva se bavi poljoprivredom. Ne znam kako si izracunao tu cistu zaradu, sta si sabrao, sta oduzeo. Ali, cinjenica je da verovatno imas svoju zemlju, svoj traktor i masine, sto danas za prosecnog stanovnika Srbije kosta nezamislivo mnogo. A plus, odrzavanje i servisiranje svega toga kosta. Koliko vremena, toliko i zivaca, a i para. Nemoguce je da radis samo 8 dana u godini! Samo gledanje u nebo tokom sezone kosta zivaca i zdravlja. Da ne spominjem sve moguce i nemoguce kvarove, popravke, pripremu masina...

A sigurno moras imati i neki kapital za narednu godinu za pripremu zemlje, seme za setvu, djubrivo... A da se bas 8 dana godisnje radi i zaradi u proseku oko 500 evra mesecno, u losoj godini, svi bi se bavili poljoprivredom, ne zato sto ne znaju sta drugo, nego zato sto bi se otimali. I svi bi bili bogatasi. Moj deda bi bio milioner,a ja njegov srecni naslednik. Ali, nije bas sve tako...

Ovako...tih 415.000 je zarada čista. Troškovi veštaka i ostalog su odbijeni. Mislio sam da nikog neće interesovati, ali evo vam detaljne računice za ovu godinu. Vodim dnevnik da bih znao kako i šta poboljšati sledeće godine.

Posedujem:

1 traktor, plug, kultivator, 2 prikolice, prskalicu od 440 l, špartač i tih 10 jutara zemlje (bez sejačice i kombajna)

Troškovi:

sejanje 4500 din/ jutro

seme (uzeto na paritete, za 1kg vraćaš 2) 55kg po jutru ide, znači vraćaš 110 kg soje

mineralno đubrivo 100 kg AN (za 1kg vraćaš 1,13kg) = vraćaš 113 kg soje

80 kg 9:15:15 (za 1kg vraćaš 1,33) = vraćaš 106 kg soje

zaštita:

0,7l Pulsar (46e litra) + 5g Harmony (1,13e gram) (1 eu u aprilu bio 111,7din) = 3596 din + 631 = 4227 din

vršidba 4500 din po jutru

gorivo 20 litara po jutru (uključuje sve poslove) (65 din/litru april, regresirano za poljoprivredna gazdinstva) = 1300 din

Ukupni troškovi: 329 kg soje i 10027 din po jutru

Ovogodišnji prinos kod mene je bio tačno 1121 kg/ jutru

Ovogodišnja cena soje = 65 din

PRIHOD: 792kg (kada sam vratio onih 329 kg sojari) * 65 din =  51480 din

Čista zarada = 51480 - 10027 = 41453 din po jutru:)

Naravno, za 10 jutara samo pomnožite sve sa 10.

Sve se bojim da nisam nešto izostavio, ali to je to.

Kada je soja u pitanju, sojara vam obezbeđuje sve potrebno ukoliko vi nemate para da kupite to sami za keš, što je naravno, najčešći slučaj. Znači, daje vam i mineralno đubrivo, zaštitu, seme...a vi to onda NAKON vršidbe vraćate određenom količinom semena. Ove godine je ispalo katastrofalno ko je uzeo mineralno đubrivo na taj način, pogotovo za kukuruz, al ko nema para na jesen, drugog izbora nema. Ako selo nema gas, treba na vreme kupiti i drva i ugalj za ogrev.

Što se tiče broja dana rada, to je barem vrlo jednostavno:) Za 10 jutara:

oranje - 2 dana

kultiviranje - 1 dan

bacanje mineralnog đubriva 1 dan

sejanje - 1 dan

špartanje - 1 dan

zaštita - 1 dan

vršidba 1 dan

8 dana:)

Treba valjda i traktor da popravljaš zar ne? I koliko godina izdrži jedan prosečan traktor, mislim kad ćeš morati da kupiš novi? Ako sam dobro razumeo, nemaš kombajn, jel ga onda iznajmljuješ (vidim da nije uračunat)? Jel treba plaćati čuvara da ti čuva zemlju ili soju niko ne krade?

Ja sam jednom sanjario o tome da kupim zemlju a onda su me svi ubedili da sam lud... :(

...a onda su me svi ubedili da sam lud... :(

Mozda zato sto te dobro poznaju, a ne zato sto si hteo zemlju da kupis  :hihi:

Pozdrav svima.

Zanima me za koliko se moze izdati zemlja godisnje na arendu po hektaru?

Takodje me zanimaju cene zemlje po klasi.

Odlicno bi bilo ako bi neko mogao da mi napise cenu kupovine odredjene klase i cenu za koja se izdaje.

Hvala.

Kombajn je pod trošak - vršidba. Plaćam nekog ko ima kombajn da mi pokosi usev. Traktor ima nekih...8 godina ja mislim, a trajaće mi bar 10 još sigurno. Da ga ne ureknem, do sad se nije kvario, tako da nisam imao nekih troškova do sada što se njega tiče.

Cena zemlje zavisi od mesta u kome je zemlja. Recimo, u Silbašu je 1 hektar oko 12.000 evra, a u Srbobranu oko 15.000. U Banatu je (mislim) jeftinije, oko 7.000 hektar, al to mogu samo da lupim, ne znam pouzdano.

Pre par godina sam video neke oglase da čovek prodaje kuću i recimo 5 ha zemlje za 2000 evra ukupno. Sad sam tražio i ne mogu da nađem. To je bilo onda kad su nam još trebale vize za EU a imanje je bilo na tromeđi kod Mađarske i Rumunije znači nisi mogao nigde da mrdneš, verovatno je zato i bilo toliko jeftino. Sad su verovatno cene već otišle gore.

• Author

Da, zavisi od mesta, a ponajvise od kvaliteta zemlje. I koliko znam, u Backoj je dobra zemlja, pa zato ima i jaku cenu. U Banatu, barem severnom je nesto losijeg kvaliteta i jeftinija, otprilike je cena kao sto si i rekao. Naravno, cena zavisi i od mnogo drugih faktora, od same parcele, koliko je dostupna, da li je blizu naseljenog mesta, da li do nje vodi asfaltirani put... Cene kuca po selima blizu granica, su takodje smesne, sto je selo manje i sto vise ljudi bezi iz njega i sto se vise gubi perpsektiva za opstanak samog sela, tim je i cena manja.

SIlbasboy, hvala na detaljno prezentovanim podacima. Lepo je ako zaista tako i ako ti vidis interesa u tome sto radis. Jedna od mana bavljenja poljoprivredom je i ta sto sav novac stize uglavnom jednom godisnje, pa treba biti pametan i dobro ga rasporediti. A najgore od svega je kad isporucis robu, a na novac cekas od drzave ili koga vec, a od tog ti zavisi egzistencija.

U svakom slucaju, ja ti zelim da budes jos uspesniji :mah:

• 4 weeks later...

Da li je neko možda upućen u to koliko košta solidno očuvana kuća sa nešto malo okolne zemlje tamo u istočnoj Srbiji ili centralnoj i zapadnoj? Nemam nameru da se bavim zemljoradnjom (bar ne još uvek), više mi treba za neka umetnička zezanja i generalno da se odmaram od grada i Beograda. Izgleda mi kao dobar način da se utroši ušteđevina...