Jump to content

Featured Replies

Koliko to dugo će proći?

Naš rodjak iz Subotice je išao na razgovor i predaju dokumenta krajem septembra, a zvali su ga na zakletvu sredinom januara.

Dakle čekao je puna 3,5 meseca... S'obzirom da smo mama i ja u januaru bile, mislim da će nas u maju/junu zvati na zakletvu...

Za Pančevce koji bi išli na časove neka odu u Petefi Šandor(u cara Lazara je), mesečno se plaća 2000 din i to uopšte nije mnogo.

Pozdrav svima!

Zamolio bih nekog ko je upoznat da mi pomogne.

Predao sam zahtev za državljanstvo u aprilu prosle godine u Madjarskoj.

Jos uvek cekam na poziv za zakletvu.

Pre 3 nedelje sam sa drugom zvao opstinu Kiskunhalas da pitam sta se dogadja sa mojim predmetom I da li ima

neki problem, na sta su oni rekli da samo obavestavaju kandidate kad dobiju drzavljanstva.

U medjuvremenu ucim Madjarski I nadam se najboljem.

Zanima me da li postoji nacin da se ubrza malo proces I sta bi bilo najpametnije uciniti.

Da li ima neko ko ceka ovoliko dugo?

Hvala unapred.

Pozdrav! Potpuno sam nova u ovome i potpuno sam se uplasila od procedure koja me ceka  :? Krenula sam da uzimam casove madjarskog i to mi ide ok i prikupljam svu dokumentaciju, ali dve stvari koje mene najvise zanimaju su gde bi bilo najbolje da apliciram za drzavljanstvo i koliki mi je tacno nivo madjarskog potreban da prodjem test govora? Iz Beograda sam ali mi je profesorka madjarskog rekla da tu umeju da budu bas strogi, kao i u Subotici i Segedinu, pa mi je preporucila neka manja madjarska mesta ili cak i Budimpestu gde mozete da idete u opstine u raznim kvartovima iako vas odbiju na prethodnim. Da li neko ima iskustva sa predavanjem dokumenata u Budimpesti?

Pozdrav! Potpuno sam nova u ovome i potpuno sam se uplasila od procedure koja me ceka  :? Krenula sam da uzimam casove madjarskog i to mi ide ok i prikupljam svu dokumentaciju, ali dve stvari koje mene najvise zanimaju su gde bi bilo najbolje da apliciram za drzavljanstvo i koliki mi je tacno nivo madjarskog potreban da prodjem test govora? Iz Beograda sam ali mi je profesorka madjarskog rekla da tu umeju da budu bas strogi, kao i u Subotici i Segedinu, pa mi je preporucila neka manja madjarska mesta ili cak i Budimpestu gde mozete da idete u opstine u raznim kvartovima iako vas odbiju na prethodnim. Da li neko ima iskustva sa predavanjem dokumenata u Budimpesti?

Ja sam završio u Budimpešti. Ne mogu da poredim jer ne znam kako je na drugim mestima.

Zahtev za vraćanje državljanstva se može predati i u bilo kojoj matičarskoj kancelariji na teritoriji Mađarske.

Evo šta sam ja čuo, s obzirom da poznajem nekoliko ljudi koji su predali papire.

Izgleda da je mađarska vlada pokrenula istragu zbog korupcije, pa su u manjim mestima u Mađarskoj neki ljudi ostali bez posla, a provera je pooštrena. Ukoliko sada predaš papire u nekoj od opština u Mađarskoj, postoji dosta velika mogućnost da će te pozvati na dodatnu proveru jezika, u Beograd. Onda će te tamo pitati zašto si predala papire baš u Mađarskoj, a ne u Srbiji, i ta provera je, kažu, dosta nezgodna i zahteva viši nivo znanja jezika.

Ovo je sasvim razumljivo, pošto su ljudi odlazili u ta mesta u Mađarskoj da predaju papire ne naučivši da kažu čak ni "dobar dan", a oni koji su ih vodili su pravili dilove sa opštinskim činovnicima. Moguće je da je to doprlo do ušiju Budimpešte, i zato su sada pooštrili i zahtevaju dodatne provere. Neki dan sam sreo drugaricu koja je predala u Mađarskoj, pa su je pozvali na proveru u BG. Mnogi koji su predali papire ne naučivši ni reč jezika, ili naučivši napamet kratku deklamaciju svoga žitija, jednostavno odustanu ako ih pozovu na dodatnu proveru.

Ukoliko papire predaš u Beogradu, moguće je da će zahtevati malo više, ali te sigurno neće zvati na dodatnu proveru. Ako prođeš u Beogradu, ako prihvate papire, prošla si, dobićeš državljanstvo.

Što se tiče potrebnog nivoa znanja, ljudi koji kreću od nule obično se spremaju tri meseca, pritom ne učeći mađarski jezik kao takav, nego mađarski jezik za intervju. Treba da znaš da ispričaš nešto o sebi, da razumeš šta te pitaju i odgovoriš na pitanja. Ne moraš sve razumeti i znati da kažeš, ali treba da ih ubediš da znaš osnove jezika.

Da li neko zna da li se kod nas osim u Beogradu još negde mogu predati dokumenta? Čula sam za ove provere u Beogradu, bilo je i za očekivati...

Koliko znam i u Subotici. Moglo je i u Novom Sadu u nekom udruženju u Miletićevoj. Treba proveriti.

udruženja "Jedinstvo mađarske manjine" (iliti Concordia Minoritatis Hungaricae) i to na 5 mesta u Vojvodini.

Sajt je:http: //www.cmh.org.rs

ÚJVIDÉKI CMH IRODA

07:00 – 15:00

21000 Újvidék, Svetozara Miletica 4

Tel.: 021 / 420 - 107

Hvala ti Peđa, čim prođe neradno proslavljanje zaboravih kod praznika otići ću do njih.

Postoje i konzularni dani tokom kojih konzuli iz ambasade u Subotici posecuju ostala mesta u Vojvodini i primaju dokumenta/obavljaju razgovore. Neophodno je zakazivanje termina. Februarski termini su:

18. feb u Novom Sadu

20. feb u Novom Beceju

25. feb u Zrenjaninu

27. feb u Rumi

Postoje i konzularni dani tokom kojih konzuli iz ambasade u Subotici posecuju ostala mesta u Vojvodini i primaju dokumenta/obavljaju razgovore. Neophodno je zakazivanje termina. Februarski termini su:

Da li imaju konzularne dane svakog meseca i ako imaju da li se zna kada i gde će biti u martu?

Da, konzularni dani se odrzavaju svakog meseca pocev od januara 2013.

Za buduce termine i zakazivanje najbolje je nazvati generalni konzulat u Subotici i pitati.

Odakle ti to?

To se radi na osnovu zakona. Nisam upoznat za inicijativu za promenu tog zakona.

Nisam čula na osnovu kog zakona ( mogu ti se raspitati ako želiš ) ali sam čula sa bukvalno 5 različitih strana, od ljudi koji se po opštinama u Vojvodini bave zakazivanjem "konzularnih" dana, imam info i od poznanika iz Mađarske.

Ajde saću da proverim pa javljam.

Izdato je zvanično obaveštenje, link postavljam čim dobijem.

Predaja papira će biti moguća do kraja marta, u Bg npr do 28-og marta, a obustavlja se zbog izbora koji se 06.aprila održavaju u Mađarskoj.

Tokom aprila i maja neće uopšte biti moguće predati papire, a sve posle toga je pod znakom pitanja.

Pozdrav svima!

Zamolio bih nekog ko je upoznat da mi pomogne.

Predao sam zahtev za državljanstvo u aprilu prosle godine u Madjarskoj.

Jos uvek cekam na poziv za zakletvu.

Pre 3 nedelje sam sa drugom zvao opstinu Kiskunhalas da pitam sta se dogadja sa mojim predmetom I da li ima

neki problem, na sta su oni rekli da samo obavestavaju kandidate kad dobiju drzavljanstva.

U medjuvremenu ucim Madjarski I nadam se najboljem.

Zanima me da li postoji nacin da se ubrza malo proces I sta bi bilo najpametnije uciniti.

Da li ima neko ko ceka ovoliko dugo?

Hvala unapred.

Ja ne znam nikoga ko je toliko čekao, naročito ne oni koji su predali u Mađarskoj. Svi su manje-više bili pozvani u roku od 3 meseca.

ovako.. moja devojka moze da uzme madjarski pasos znaci vizu i da moze da putuje i da radi po EU. pa me zanima kada dobije vizu da li ja kao njen muz mogu isto da dobijem i da me povuce sa sobom i zajedno da odemo da radimo negde npr u austriju ili negde drugde.. ili mora da prodje neko vreme da smo u braku ovde pa da odemo.. planiramo da se vencamo ove godine sredinom a da odemo pocetkom sledece godine. hvala  :)

Da bi i ti dobio mađarsko državljanstvo na osnovu braka sa njom moraš kao prvo znati jezik, a drugi uslov je da budete 10 godina u braku ili da budete 5 godina u braku i da imate zajedničko dete.

I moraš položiti ispit koji se sastoji iz istorije, kulture i prava.

Ženidbom i preseljenjem u mađarsku možeš dobiti stalan boravak.

razumem.. ali da li bi mogao da idem sa njom sledece godine da radimo pa polako da to polazem jezik i sta treba.. znaci bitno mi je samo da odemo preko?

razumem.. ali da li bi mogao da idem sa njom sledece godine pa da se zaposlimo negde, da ne radim na crno znaci polako da pocnemo zivot tamo  da bi polako da ucim, polazem jezik i sta treba.. znaci bitno mi je samo da odemo preko?

Ženidbom i preseljenjem u Mađarsku možeš dobiti stalan boravak. Ako ti je bitno.

ovako.. moja devojka moze da uzme madjarski pasos znaci vizu i da moze da putuje i da radi po EU. pa me zanima kada dobije vizu da li ja kao njen muz mogu isto da dobijem i da me povuce sa sobom i zajedno da odemo da radimo negde npr u austriju ili negde drugde.. ili mora da prodje neko vreme da smo u braku ovde pa da odemo.. planiramo da se vencamo ove godine sredinom a da odemo pocetkom sledece godine. hvala  :)

To sto ti zelis, ako pricamo o legalnim varijantama, moguce je ako tvoja buduca supruga sa madjarskim pasosem ode da radi u Austriju, zatim ispuni odredjene uslove (visina plate, situiranost) i onda se uzmete i ti odes u Austriju preko spajanja porodice. Za tebe je put do madjarskog pasosa prilicno dug.

I iskren savet iz licnog iskustva - emigracija nije nimalo naivna...lako je u nedostatku informacija ostati u polulegalnim vodama, pogotovo u sredini gde ima mnogo nasih (Austrija). Pristalica sam da ne treba previse izvoljevati i traziti idealne uslove, ali je potreban i zavidan nivo informacija da bi se taj proces sto lakse prosao. Posveti se malo citanju, barem za Austriju su sve informacije dostupne na netu i na srpskom jeziku. I ukoliko ne znas nemacki, kreni odmah da ga ucis. To je prvi i osnovni uslov da se zaposlis.