Jump to content

Featured Replies

Jo napot kivanok.

Da li ima nekoga ovde ko je bio na dodatnoj proveri jezika i da li moze sa nama ostalim smrtnicima da podeli informaciju kako to izgleda i sta pitaju... prosto od ulaska do izlaska iz Konzulata...

Hvala svima

Pozdrav Sandor. Nesto ne mogu da ti odgovorim na pp. Nece. E ovako, na proveri jezika sam bio u Bg konzulatu. Pitanja su bila : o meni, poslu, skolovanju, mom rodnom gradu. Opsta pitanja. Mislim da je Bg konzulat najbolje i najsigurnije mesto za predavanje dokumentacije. Tu kad predate onda vas verovatno nece zvati ni na kakve dodatne provere znanja jezika. Ja. sam sam ucio reci, sa profesorom gramatiku i na kraju dosao do nivoa da razumem i odgovaram svojim recima. E sad, naravno to je neki A1, hmh, tesko A2. Eto tako, pozdrav svima pa ako neko ima info vezano za moj gore prethodni post neka se javi :) Pozdrav svima

• 3 weeks later...

Definitivno treba znati puno više no ovi što su pokušali kao govoriti neki "mađarski"  :blink:

:laugh:

Edited by travelchannel

Zna li neko gde zvati i raspitati se šta se dešava sa aplikacijom?

Ja sam predao papire pre 8 meseci i od tada nisam dobio nikakav odgovor...

Nista ne brini. Dobices odgovor u roku od godinu dana. Meni je zakletva stigla tacno nako 1godine i 8 dana ( 5 meseci nakon provere jezika). Imas na elitesecurity istu ovu temu pa pogledaj pri kraju foruma su kacili linkove sa brojem telefona  koji se moze pozvati i raspitati. Mada, kazu i da takve info ne daju... Mislim opet da je to sve kako se kome posreci. Ja cekam zakletvu za Segedin. 08. januar. Ako ima neko kakva iskustva ili info u vezi Segedina molio bih ga da se javi  :)

Aj molim te pusti mi poruku sa linkom gde mogu da vidim te brojeve, ako ti nije teško. 

Tražim ali ne mogu da ih nađem nikako na toj temi.

Problem je što je moguće da sam već dobio odgovor, ali nisam bio tu predhodnih par meseci pa nisam ni mogao da primim pismo.

Edited by Behemot

Kreni od zadnje strane pa polako... Ni ja ne znam gde se nalazi. Znam da je negde pri kraju.  Da su ti pokusali uruciti pismo ostavili bi ti cedulju da se javis u postu. Ako to nisu ostavili znaci nije ni doslo pismo. Mada meni su iz Segedina javili mail-om.

Evo. Imas kol centar te kancelarije koja obradjuje zahteve, nazovi ih pa raspravi +36 1 463 92 92 http://www.bmbah.hu/   Kazu da nesto nisu ljudima davali info. Ali ne gubis nista da probas.

Haha, ja sam dobijao neka pisma ali dok sam se vratio u Srbiju već su ih poslala nazad iz pošte. Hvala puno. Poz.

Ma da, ali papiric kojim te obavestavaju da ti je stiglo pismo i da treba da ga podignes u posti ti sigurno ne bi vracali nazad...

• 8 months later...
  • 2 months later...
  • 5 months later...
On 1/26/2011 at 4:56 AM, Magelan said:

Mada nema veze sa madjarskim drzavljanstvom, ako neko hoce da dobije hrvatsko drzavljanstvo treba samo da potpise izjavu da se oseca hrvatom, a ukoliko ima krstenicu iz rimokatolicke crkve onda je dobijanje jos lakse. Ovo znam za mog druga koji je tako dobio drzavljanstvo a niko od pradaka njegovih nikad nije ni video hrvatsku a kamoli tamo ziveo. Ovo je uradio da bi se odselio u Kanadu jer sa hrvatskim pasosem ti nije potrbna viza. Tamo je vec godinu dana

Ovo je post od pre (vise od) 5 godina.

Jel moze neko da potvrdi (ili opovrgne) to sto je receno u postu?Mislim,jel to jos uvek tako (lako?:huh:) ili postoje jos neki dodatni uslovi?

Nikada nije bilo dovoljno samo potpisati izjavu jer su uvek trazili dokaz o hrvatskom poreklu. Danas je sve mnogo komplikovanije. Zahtev se predaje u Beogradu ili Subotici a svi razgovori se vrse u Hrvatskoj. Razgovor u policiji u Hrvatskoj moze trajati i do 2 sata. Od kada je Hrvatska usla u eu procedura je komplikovanija i mnogo strozija. Proslo je vreme lakog dobijanja hrvatskog drzavljanstva,danas je verovatno lakse dobiti madjarsko nego li hrvatsko drzavljanstvo.

@florija:hvala za sveziji info.

Znaci,takva je onda bila politicka klima...delili su drzavljanstva i sakom i kapom,a sad su se uobrazili,pa ne daju vise (tj. ne daju u tolikom procentu)...ccc.

• 2 weeks later...

Da li je neko u skorije vreme pokusao da dobije madjarsko drzavljanstvo? Cula sam da je sve postalno mnogo komplikovanije, da stalno vrse provere znanja jezika,  na razgovoru, zakletvi, nekada i na granici. Ima li ko da podeli sa mnom neko skorasnje iskustvo jer vidim da dugo nije pisano na tu temu? :smile:

On 5/11/2016 at 6:39 PM, Arinina said:

Da li je neko u skorije vreme pokusao da dobije madjarsko drzavljanstvo? Cula sam ... da stalno vrse provere znanja jezika ... nekada i na granici.

Pa,sta na granici mogu da ti urade,cak i da ne znas madjarski?Kao,oduzece ti (madjarski) pasos,nece ti vratiti? :smile:

Nego,podsetilo me to koliko su se neki madjarski granicari "oslobodili",pa bas na granici,postavljajuci mi ta neka njihova pitanja,zapocinju razgovor na madjarskom.Ja niti imam madjarsko ime,niti prezime,odakle im ideja da mi postavljaju pitanja na madjarskom (a pritom jos vide i da imam srpski pasos)...pojma nemam.

Tek kad mu kazem "Ne razumem",onda krene na srpskom.

Na granici ne.

Ali znam za par sugradjana posto sam iz Su da iako su uspeli sebi da obezbede pasos na kraju su ga isto tako i vratili. Cak se pojavila i lista koji moraju da vrate madjarske pasose.

A to sto te pitaju na madjarskom?! Vrlo jednostavno .. ne znam da li si ulazio preko Austrijskog autoputa u Nemacku i kad te zaustavi njihov policajac/boarder control prvo te pita na Nemackom pa onda kad mu ti odgovoris da/ne onda krene na eng. Tako da ocigledno je to nesto to tako ide, a na njima je da pokusaju :biggrin:

4 hours ago, Drezik said:

Ali znam za par sugradjana posto sam iz Su da iako su uspeli sebi da obezbede pasos na kraju su ga isto tako i vratili. Cak se pojavila i lista koji moraju da vrate madjarske pasose.

?

Rekla-kazala ili imaš dokaz?

Mogu da ti oduzmu pasos i na granici. Jedan od zvanicnih uslova je znanje jezika na nivou komunikacije...ako ne mozes da se sporazumes na granici postavlja se pitanje kako si do pasosa dosao. Jedino sto im nije do cimanja i procedure pa uglavnom samo prevrnu ocima, ali nekolicini mojih poznanika su oduzeti pasosi na razlicite nacine (jedan na granici - ceka ga u Segedinu kod sudije, rekose mu cim dodje i objasni po sta je dosao, dobice nazad pasos; drugi se potukao u Becu, a zivi tamo na HU ime...i naravno ne prica dobro nemacki...prvo zvali madjarskog prevodioca, pa konzula...; treci na menjanju vozacke za madjarsku u BP; cetvrti u postupku koji se vodio vezano za mito u pogranicnim HU selima) - da naglasim, iza svih slucajeva za koje sam cuo stoje inace bahati tipovi koji ne znaju ni da beknu na madjarskom. 

Ja znam nekoliko likova , od njih je jedan australijanac i jedna amerikanka koji imaju mađarske pasoše a ne znaju ni jednu mađarsku reč.

Ovi tipovi koje ti spominješ verovatno imaju "putera" na glavi pa je to razlog. Može jezik i da se zaboravi.:)

Cisto sumnjam da devojka koja je  ordinary student ima putera na glavi :biggrin:

Kada je to sve krenulo ljudi su se pomamili i hteli na bilo koji nacin da odu odavde.

Tako je i bilo sa 10.000,00 mojih sugradjana koji su se kako tako snasli. 

On 5/14/2016 at 2:41 PM, Drezik said:

A to sto te pitaju na madjarskom?! Vrlo jednostavno .. ne znam da li si ulazio preko Austrijskog autoputa u Nemacku i kad te zaustavi njihov policajac/boarder control prvo te pita na Nemackom pa onda kad mu ti odgovoris da/ne onda krene na eng. Tako da ocigledno je to nesto to tako ide, a na njima je da pokusaju :biggrin:

Pa...video bi (taj neki njihov iz boarder control-a,ili kako se vec zovu u Nemackoj) da imam strane tablice (Srbije),pa racunam da ima bar 2 grama mozga da me bar prvo pita "Sprechen Sie Deutch?",saceka da mu kazem "da/ne" i onda da nastavi shodno odgovoru :biggrin:

Poenta - ako vec neko vidi da imas oznake strane drzave (bilo da je u pitanju pasos,tablice automobila ili sta vec) i da po imenu i prezimenu ne delujes kao pripadnik neke nacije,pocetak komunikacije na jeziku,za cije znanje verovatno nemas predispozicije,mi deluje kao nepotrebno bahaćenje.

Mozda je to (ustaljena) praksa kod pogranicne policije,pojma nemam,ali mislim da nije na mestu.

On 5/16/2016 at 11:35 AM, Drezik said:

Tako je i bilo sa 10.000,00 mojih sugradjana...

"10.000,00"?:-)

Jel to 10 hiljada (+ "zarez nula nula"?:-)) ili 1 milion,malo cudnije napisan?zvizhd

Inace,nisam znao da je moguce da ti uzmu madjarski pasos (sem ako ne napravis bas neko vece sranje).Mislio sam da je to ono "for granted",makar posle ne pricao ni rec madjarskog.Kad ono...

To je 10 hiljada :biggrin:

Jednom me je pitao lik kada sam kupovao Madjarsku vignjetu da li sam iz Austrije posto nam tablice po oznaka slice ..tako da nema tu nista cudno ako te neko i na Nemackom pita :biggrin:

Pasoš se lako može izvaditi ponovo.

Za oduzimanje mađarskog državljanstva procedura je precizno određena i traje poprilično vremena.

Bilo je puno zloupotreba. Mađarska sredstva informisanja su oblavila da je 10 000(desethiljada) ruskih državljana dobilo Mađarsko državljanstvo preko ukrajinske veze.