Jump to content

Featured Replies

Posted

pozdrav, krajem februara planiram konacno posetiti drugaricu koja zivi u Wloclaweku u Poljskoj, ali imam veliki problem jer mi ni vreme ( ni klimatski a ni vremenski, samo 4 dana ) ni finansije ne idu na ruku :( zanima me da li je neko imao iskustva sa brzim stopiranjem zimi na duge relacije?

proslog avgusta sam uspeo sa drugom da predjem deo ove putanje za dan i po, do Krakova, ali smo pravili mnogo gresaka, stopirali smo iz Budimpeste na lokalnom drumu, bez mape, bez forinti, morali smo na kraju da prespavamo na slovackoj granici u razrusenoj carinarnici :/

mada sam zimi imao uvek vise srece za stop, od Zagreba do Beograda, do BIGZa, za 4 sata, uracunato i cekanje :)

Hm, kad je stop u pitanju izvesno je jedino da nema pravila. Kratak zimski dan ti sigurno ne ide u prilog, a nocno stopiranje na palac je siguran put u propast :). U principu, ako uhvatis neki jutarnji bus do naplatne rampe mozes da podjes i pre svitanja, a uvece se preusmeri na rampe i pumpe pa je sve moguce. Sve u svemu, 1200km za jedan dan je po meni preambiciozno. Koliko god srece i iskustva da imas, kad se cesto preseda negde mora da zapne. Pre bih racunao 2 dana, ili kreni rano pa dokle stignes da stignes, a ostatak puta predji nekim nocnim busom ili vozom.

• Author

znam :( nadao sam se nekako da idem vozom do Budimpeste pa odatle da okusam srecu.. ili samo da se dokopam Krakova pa posle vozom do Wloclaweka ali mi je budzet ogranicen, damn i to poprilicno :/..

Dok nepokusas neces znati :)

Ja sam uspeo od Rima do Novog Sada proletos da stignem tacno za 24h a to je oko 1350km

Srecno  :stop:

Slobo ti rodjen pod srecnom zvezdom. Vru izgugluj koje firme izvoze za poljsku pa juri te kamione po carini i kod speditera:) yugotrade bio za flasu sljive imas prevoz. Ili doslepaj se do grane subotom uvece i cekaj poljske table i sa srecom :)

Stvarno treba da probas! Mene jedino nervira kod zime hladnoca. :D Mozda mozes i za manje vremena da predjes. Probaj one sajtove za stopiranje, mitvagen ili kako se vec zovu.

Mozda te pre povezu ako ima -20 :). Ja kontam da zimi uvek mozes dovoljno da se obuces a leti nikako dovoljno da skines. Ove Lale su nam previse osetljive  :P.

Mozda te pre povezu ako ima -20 :). Ja kontam da zimi uvek mozes dovoljno da se obuces a leti nikako dovoljno da skines. Ove Lale su nam previse osetljive  :P.

Ja se nebih slozio da je lakse stopirati zimi, prvo iz ugla stopera bolje da se kuvas nego da se smrzavas jer ti stojis nekreces se jos ako duva hladan vetar nebih ti bio u kozi. Drugo kad vozac kada stajem stoperima uvek se trudim da ih procenim, gledas lice, oblacenje i sl. Teze stajem ljudima koji imaju kabanice i kape gde ne moze da se vidi lice.

I na kraju moj ti je savet da stopiras do granicnog prelaza Horgos i tamo na terminalu za kamione sa madjarske strane lepo stanes i razgovaras sa kamiondzijama, lepo im objasni gde hoces da ides i verujem da ce te najbolje posavetovati sta i gde da stopiras jer oni jako dobro znaju gde staju kamiondzije. I obrati paznju da li je vikendom dozvoljeno kamiondzijama da voze po Madjraskoj, Slovackoj i Poljskoj, ja nisam proveravao ali znam da je u mnogim zemljama EU zabranjeno voziti kamione vikendom.

• Author

hvala na odgovorima :) bice kraj februara, kontam da nece biti toliko hladno, makar ne ovde kod nas a za Poljsku hmmm... :-\ nije mi toliki problem hladnoca koliko cinjenica da na toj relaciji nema autoputa, pogotovu na potezu od Budimpeste do Bialsko Biale i pitanje je koliki je promet saobracaja vikendom kad budem planirao vracanje.. ali me tesi cinjenica sto prosli put nisam imao problema, bilo je dosta kombija i kamioneta koji su prevozili gradjevinski materijal i koji pice mnogo brze od kamiona :) moracu da probam definitivno, nisam video drugaricu vec tri godine  :(

Kao sto ti je Slobo preporucio, preci u Madjarsku i na terminalu uhvatiti nekog kamiondziju, uzdati se u standardno stopiranje na putu nije bas najsigurnija opcija u zimskim uslovima. Na kraju krajeva, kamiondzija koji te poveze moze da te preporuci nekom kolegi na nekom odmoristu na koje ce sigurno stati...

• Author

ja mislim da cu uspeti da odradim.. ali za jedan dan je ipak mozda bilo preambiciozno, posmatracu ovo kao visinske pripreme pred prvi pravi odmor na prolece/leto/jesen :D hvala na svim predlozima! :)

• 1 month later...
a nocno stopiranje na palac je siguran put u propast :)

Siguran put u propast? nono

Bezveze.

Iz sopstvenog iskustva kazem to,a verujem da jos neko ima takva isustva.

Sanse ti jesu smanjene definitivno,ali ne mora da znaci da je to "siguran put u propast" :roll::shh:

Ne mora ni malo da znaci.

• Author

e nisam, na svu srecu gazda mi nije dao odmor :D smrzo bih se u februaru, nisam imao ni dobre cizme ni dobru jaknu :/ definitivno mi je u planu ovih nedelja, sto pre! ali sad ne zavisi od mene :(

• 2 weeks later...

e nisam, na svu srecu gazda mi nije dao odmor :D smrzo bih se u februaru, nisam imao ni dobre cizme ni dobru jaknu :/ definitivno mi je u planu ovih nedelja, sto pre! ali sad ne zavisi od mene :(

Od cega zavisi ako ne od tebe!? ;)

• Author

od mog posla :/.. ne mogu puno slobodnih dana da uzimam, to mi je problem.. pitanje, jel iko ikad stopirao iz Budimpešte? pre neki dan sam pokušavao da ustopiram ka Beču ili ka Đeru, jeste bilo oko 3 popodne ali niko nije stao dobrih dva i po sata :(

• 1 month later...
  • Author

Fail autostopa ka Poljskoj :/.. uspeo sam da doguram do Budimpeste, jedva :( posle sedam sati puta do predgradja, još sat i po vremena potrošeno na probijanje ka putevim koji vode na sever odustao sam brzo, otisao na Keleti, kupio kartu za Berlin i sedam dana boravio u Nemackoj prestonici :)

Jesi li isao ka severu na istok, prema Kosicama ili na Sahi? Prema Kosicama je extra, milijardu i po kamiona iz baltickih zemalja i Rusije, samo sto tada u odnosu na Krakov npr. si istocnije naravno, u tom slucaju dodjes do Rzesova i eto te u Krakovu :) Ja sam za 36 sati bio u Lublinu iz Bga, a mogao sam i ranije, da me umor nije savladao u Kosicama...

Inace za E77 iz Krakova koristiti samo tranzit kroz Slovacku, nikako ne ostajati juzno od Zvolena, stopiranje nemoguce, ali bas bas.

• Author

izglupirao se i otisao na Vaci ut, na stari drum i pokusao odatle da ustopiram ka Sahy-ju :/.. procitao sam to negde jos odavno i umesto kao covek da idem na M2 ja sam pokusao odatle.. nije uspelo, bilo je vec dockan popodne i svi su isli najdalje do Vaca :(

preko Kosica mi je izgledalo skroz zaobilazno ali izgleda da sam trebao :/ damn it.. ali hej, nije bilo ni tako lose u Berlinu, cak naprotiv :D

Poljsku mozda pokusam sad u avgustu, ali skroz do Gdanjska.. ako mi uspe mozda i do Baltickih zemalja! :)