Jump to content

Featured Replies

Posted

Standardna setnja do Segedina ili Budimpeshte je postala prava komplikacija! Posto uskoro krecem za Ukrajinu Rusiju i Belorusiju treba mi naravno Madjarska viza... i odem ja lepo u jednu agenciju koja radi vize i rekoh evo vam moj pasosh uradite mi vizu za Madjarsku treba mi minimum na 6 meseci! Zena me pogleda kao da sam pala s Marsa i rece: "treba vam fotokopija radne knjizice roditelja, dokaz o zaposlenju, dokaz o izdrzavanju, potvrda sa fakulteta da ste redovan student, radnkna knjiizica na uvid, ali to su samo dokumeta koja vam trebaju za tranzitnu vizu i to cete dobiti tek kada dobijete sve ostale vize! Tranzitna viza ce vam trajati koliko i ukrajinska viza! a ako zelite obicnu vizu treba vam..." i tu sam prestala da je slusham samo znam da sam cula da se viza ne moze dobiti na duze od mesec dana! Da li ovo znaci da uskoro necemo moci nigde na sever bez milion peripetija oko vize?

Da li neko zna koliko vremena traje tranzitna viza? Koliko najduze smem da se zadrzavam u Madjarskoj?

Inace konzulat republike Madjarske nije u Kneginje Zorke (tamo je ambasada) vec je u Ulici Vladeta Kovacevica 3 na senjaku! Tako da sam se 2-puta isp***la oko Madjarske vize i na sajtu Madjarskog konzulata ne pishe nista oko svega ovoga sto sam ja napisala!

• 4 months later...

Jeste, stvarno je katastrofa...sama rec tranzitna viza znaci da nema duzeg (a mozda ni malo) zadrzavanja, bukvalno samo gledanje iz voza ili busa.... :-o

Čudno... moja sestra je u decembru vadila mađarsku vizu (na godinu dana) i nije imala nikakvih komplikacija. U agenciji nisu hteli to da joj urade, pa je oti?la lično u Suboticu i sve re?ila za jedno prepodne. Od papira joj je trebala potvrda s faksa, paso? i slika. Jesi li ti imala problema da dobije? svoju vizu jesenas?

• Author

trebalo mi je uverenje da sam student, uverenje o izdrzavanju overeno u sudu, papir o prosecnoj plati roditelja na memorandumu pasosh i dve slike i kopija radne knjizice rodtelja i original na uvid

i onda sam dobila vizu na godinu dana posto Madjari manje vishe ne izdaju tranzitne vize... ustvari izdaju ih ali je devojka na salteru u Subotici bila jako ljubazna i pitala me je sta ce mi tranzitna viza bla bla bla....

ovo sto sam napisala u svom prvom postu na ovu temu je bilo to sto su mi rekli u agenciji, da necu dobiti vizu na duze od mesec dana pa sam tu bila malo zgranuta... inace sve je proshlo dobro...

nego sam se setila dana kad nam je za madjarsku vizu trebao pasos i smeshak na usnama u konzulatu. i setila sam se dana kad je trebao samo smeshak careniku  :-)

• 2 months later...

Cao!

Ja sam drzavljanin Madjarske ali dok nisam postala imala sma slicne prob;eme..moj ti je savet da uvek vadis vizu u Subotici,brze,necimaju te bas zbog svake sitnice..itd.itd.a i manja je guzva.

Pozdrav.

A taman sam mislio da skoknem do Peste neki vikend...

Izgleda da cu pre otici u Gruziju, Etiopiju, Kubu i Svazilend nego u Susednu Madjersku iako mi je pola familije tamo...

Ako neko ima neku ideju....

Jovan

• 2 weeks later...
  • Author

A taman sam mislio da skoknem do Peste neki vikend...

Izgleda da cu pre otici u Gruziju, Etiopiju, Kubu i Svazilend nego u Susednu Madjersku iako mi je pola familije tamo...

Ako neko ima neku ideju....

Jovan

Ako se ipak odlucish za Peshtu ja sam uvek raspolozena...  :-D

hmmm, evo ova tema je odlicna za podelu iskustava oko dobijanja viza; pa ne bi bilo lose da kad neko ima nesto novo doda ovde....

\\\\\\\\\/////////

Evo ja trebao da izvadim madjarsku vizu ovih dana... U Bg-u sam isao tri dana ispred konzulata, cekao po jedno 4 sata svaki put i nisam stigao na red!

Po savetu jedne moje super drugarice :) , zvrcnem madjarski konzulat u Subotici, kazu mi da rade danas i ja, kako sam bio kuci, zapucam iz Kikinde tamo i gospodski zavrsim sve istog dana. Dakle, ako vadite madjarsku vizu a nije vam problem da skoknete do Su, idite definitivno tamo. Brze je (iako ima vise ljudi), nema smaranja s cekanjem (i ako cekate, bar je u hladovini  8-) ) i ako dodjete ranije bude gotova istog dana....

I jos nesto; meni je trebala zbog tranzita, ali sam trazio kratkorocnu ulaznu na godinu dana, da ne moram opet da se gnjavim ako mi bude trebalo, i dobio....

U Bg sam cuo da daju samo do 6 meseci, pa eto jos jednog plusa za Su :)

Istina ...

Ja sam u Subotici vizu cekao cirka tri i po sata. Dodje se lepo  u rano jutro, negde oko 7 (mislim da se konzulat otvara u 9) stane se u red, i to je sve sto se ceka,unutra je sve organizovano po brojevima, nema redova, stolice su udobne posle vam kazu tad i tad dodjite po vizu ( sto je istog dana rano popodne). Do tad imate vremena da se prosetate po centru, eventualno skoknete i do Palica, popnete se na kulu gradske kuce, koja je jedan od najlepsih primera Art Nouvo-a u Srbiji (kod nas se taj stil cudno naziva Madjarska Secesija  :-D ) odakle se pruza divan pogled, i pojedete cuveni burek kod Lipe ( najbolji burek koji sam probao od Vardara pa do Triglava, i od Djerdapa pa do Jadrana  :-) ). Gospodski, nema gnjavaze, nema nervoze...

:mrgreen:

? Ako predate do 11h zahtev za Madjarsku vizu,dobijate ga isti dan...to vazi za konzulat u Subotici.

I ne smaraju,cak ima i zena koja pomaze da se sve ispuni kako treba.

I moze i neko umesto vas da preda papire i ne prave problem,bar meni nisu kada sam vadila drugarici.

• 11 months later...

Nisam davno vadila vizu za Madjarsku, ok, znam da mi treba i izjava roditelja i blah, blah, ali da li je neophodno da donesem i potvrdu iz turisticke agencije/vaucer hotela? I jel se to jos uvek zavrsava za dan, dva?

u subotici ti ne treba nishta vishe sem potvrde s faxa, izjave roditelja da ce finansirati boravak u madjarskoj

i prosek plate jednog od roditelja.. bejah pre dve nedelje i bez problema dobih vizu na godinu dana

beogradjani ne mogu da vade vizu u subotici  :cry22: mislim da su madjari prilicno strogi oko toga i da ne gledaju bas kroz prste... osim ako se i to nije promenilo od proslog leta.

Nisam davno vadila vizu za Madjarsku, ok, znam da mi treba i izjava roditelja i blah, blah, ali da li je neophodno da donesem i potvrdu iz turisticke agencije/vaucer hotela? I jel se to jos uvek zavrsava za dan, dva?

mislim da je neophodna potvrda iz tur. agencije ako nemaš pozivno pismo....u beogradu su bili jaaaako rigorozni juna prošle godine.

• 2 months later...

Evo jedan predlog kako mozete da pokusate da dobijete madjarsku vizu na barem 6 meseci. Posto sam davno napunio 30 godina, a nisam stalno zaposlen niti studiram, logicno bi bilo da nema sanse da dobijem vizu. Medjutim, posto je glavna poenta u tome da u konzulatu vide da vi imate pare, ja sam odlucio da pokusam na taj nacin. Naime, meni na devizni racun svaka tri meseca stize cifra od $2.000, pa sam otisao do banke i izvadio potvrdu (s pecatom banke) sa popisom uplata u zadnjih godinu dana. U Intesa banci to kosta 300 dinara. To sam odneo u konzulat, i trazio na 6 meseci, a kao razlog putovanja sam zaokruzio "redovna kupovina", mislim da se tako zove. Tako da sam u principu simulirao likove s pijace koji prodaju robu iz Madjarske. Nisam trazio na godinu dana, vec na 6 meseci, da ne budem sumnjiv, nego kao znam zasto mi treba samo pola godine. U dve reci sam rekao sluzbenici da nemam papire, nego tu potvrdu i da idem u Madjarsku u kupovinu, a ona je uzela to i trazila mi karticu od banke i otisla iza da je fotokopira, te rekla da od konzula zavisi da li cu dobiti vizu. I kad sam dosao popodne, pasos me je cekao sa vizom, na 6 meseci. Znaci, dobio sam je mimo svih njihovih deklarisanih pravila.

Ako se dobro secam, na toj potvrdi sa banke ne pise trenutno stanje ni od koga su uplate, nego samo iznosi i datumi uplata, sto znaci da biste mogli sami sebi da pocnete da uplacujete odredjenu povecu cifru svako malo, i da vadite novac nazad, pa onda ponovo uplatite. Najbolje bi bilo da je cifra jednaka, da izgleda kao neki redovan honorar.

Eto otkrih vam tajnu, pa neka barem nekoliko vas uspe, dok to eventualno ne postane previse čest slucaj pa ovi iz konzulata provale. Meni vise nije vazno jer imam jos jedan pasos.

• 2 weeks later...

Ima li neko sveže informacije o potrepštinama za mađarsku tranzitnu vizu, ako se vadi u konzulatu u Beogradu?

Na forumu postoji gomila informacija o tome šta treba kada se ide u konzulat u Subotici, ali mene interesuje baš Beograd.

Dakle, Mađarska, tranzitna, Beograd - da li iko zna? Unapred hvala  flowers::

Ja sam je vadio daleke 2004. i trebala mi je naravno viza odredisne zemlje, popunjen formular i slicka.

Dakle nista posebno. Ne verujem da se nesto promenilo.

Ja ima Sengen od 14 jula ali kako sam hteo da budem u Madjarskoj od 11tog pa da posle idem dalje ja lepo juce otisao da uzmem tranzitnu vizu od dokumenata pasos,kopija pasosa i sengena,indeks,uverenje,kopija indeksa,zeleni karton i njegova kopija,potvrda o parama na kartici,slika,popunjen formular. Kad sam dosao na red(ne velik ako dodjes u pola 9) sluzbenik mi kaze da za to sto ja hocu nije traznitna viza nego posetilacka prepravio je  to na formularu i na srecu nije mi trazio potvrdu o rezervaciji smestaja(sto se trazi za taj tip vize).  Valjda ti je nesto pomoglo ovo...

Hm čekaj... znači ne treba nikakva potvrda od roditelja? Da li je dovoljno da kažem da ću sam sebi pokrivati troškove, i donesem im izvod sa deviznog računa u banci?

Da li govoriš o konzulatu u BG? 

Još jedno pitanje. Na sajtu mađarskog konzulata piše da je potrebna potvrda o prometu na računu u poslednja tri meseca. Da li si im ti dao potvrdu o prometu, na kojoj se vidi, recimo, da svakog meseca imaš priliv novca, ili potvrdu o stanju?

Ne znam da li mene pitas, ali to sto sam pricao u vezi racuna ucinio sam na blef. Nisam procitao nista o prometu na racunu, mozda su to kasnije uveli. Uglavnom, ja sam samo doneo potvrdu o pristiglim uplatama na moj racun (za vise od tri meseca, jer sam verovao da od viska glava ne boli).

Odneo sam im izvod sa stanja deviznog racuna sa Visa electron kartice. Dakle kolko para sam tad imao na racunu nikakav promet i slicno. To je sve sto se tice finansija nisam nosio nista o primanjima roditelja. Da govorim o konzulatu u BG za njega si i pitao:)

• 3 months later...

Uskoro treba da vadim madjarsku vizu. Interesuje me da li mogu da apliciram za vizu u BG ili moram da idem do SU jer mi je u pasosu vojvodjanska a u licnoj karti beogradska adresa. I koliko se ceka na vizu u BG.

Za Magelana:

Ne bi bilo lose da rezervises razgovor pre nego sto odes do konzulata (u Beogradu) i poljubis vrata.

Mislim da je broj 0903/127-127 to je neka varijanta sa telekomom, i oni koji su rezervisali imaju prednost u odnosu na one koji su licno otisli po datum.

Oni ce te pozvati i dati prvi slobodan termin. Super je sto ne moras da cekas u redu zato sto imas zakazano. Kada predas dokumenta, obicno se  preuzimanje pasosa vrsi posle 2 dana.

E sad, ja sam vizu vadila februara 2007., i nemam pojma da li se nesto menjalo. Najbolje da pozoves i da pitas.

Bila su mi potrebna standardna dokumenta, posto sam student, potvrda sa faxa i dokaz o radnom odnosu jednog od roditelja, prosek plate i tako to.

A za Suboticu, mislim da se izdaju istog dana, nakon par sati. Bolje ti je onda Subotica, ako ti nije mnogo daleko.

Toliko od mene