Jump to content

Featured Replies

Na koju foru si dobio Multi na godinu dana?

Na foru da sam lepo zamolio :) Bez sale, vadim madjarske vize od kako su ih uveli, posto cesto tamo putujem, pa su valjda i oni ukapirali da nema smisla da bude drugacije :) I ovaj i prosli madjarski schengen je bio na godinu dana.

Jesi iamo neko pozivni pismo ili nesto drugo?

Ma ne, klasika skroz, booking.com i kopija saobracajne dozvole. Prve godine sam vadio sa uverenjem o studiranju (poslediploma), ove kao zaposlen. I to zajedno sa devojkom koja je bila student, sada apsolvent, i isto je dobila...  Ne znam, prosto sam ih pitao moze li na godinu dana, on mi rece da upisem na gornjoj margini druge strane aplikacije "godinu dana" pa ce konzul odluciti. I eto, odlucio je. Inace, nekoliko mojih drugara koji su vadili H vize su isto dobili na godinu dana, tako da nije to nekakva retkost... Jedino ti nece dati prvu vizu na godinu dana, to garantujem :)

joj meni su ove nedelje pravili problem, gledali pasos uzduz i popreko i ispitivali me 15tak minuta na salteru, a sve zbog zato sto sam sa prethodnom madjarskom vizom isao u letoniju preko praga avionom, tj. nisam zgazio na njihovo tle. i onda je kulturno rekla, u prevodu: ako nas jos jednom zajebes neces dobiti vizu! :)

sutra treba da bude gotova, nadam se da cu je i dobiti.

Evo da se i ja javim, danas sam dobio vizu  :banana:! Dobio sam ono što sam i tražio, single entry, 8 dana, idem turistički u Pariz iz Budimpešte.

Što se procesa dobijanja tiče, sve je prošlo bezbolno, devojka i ja smo zajedno podneli papire i niko nas ništa nije posebno pitao. Oboje smo studenti, pa smo podneli sledeća dokumenta, pored onih koja su ista za sve:

uverenje sa fakulteta, voznu kartu do Bud, rezervaciju hotela sa booking.com (naravno fake), izjavu od jednog roditelja da će vam finansirati put i boravak, potpisanu, ne mora biti overena u opštini, zajedno sa dokazom o postojanju finansijskih sredstava, u mom slučaju ček od penzije od oca (penzija je mizerna, ali kažu da uopšte nije bitno) i (kao neku vrstu backup-a zbog pomenute mizerne penzije) potvrdu iz banke o postojanju nekih 500EUR na računu (naravno, te pare sam pozajmio, uplatio na račun, uzeo potvrdu, podigao i vratio pare  8-)), a u njenom, s obzirom da joj je majka zaposlena, potvrdu iz firme, fotokopiju radne knjižice i PIO listing.

I eto, prosto ko pasulj  ;D. Još samo da stvarno nađemo pare i da otputujemo  :?.

joj meni su ove nedelje pravili problem, gledali pasos uzduz i popreko i ispitivali me 15tak minuta na salteru, a sve zbog zato sto sam sa prethodnom madjarskom vizom isao u letoniju preko praga avionom, tj. nisam zgazio na njihovo tle. i onda je kulturno rekla, u prevodu: ako nas jos jednom zajebes neces dobiti vizu! :)

sutra treba da bude gotova, nadam se da cu je i dobiti.

To nije cudno ako je bila single entry viza. Ponavljam, ti mozes da iskoristis bilo koji sengen na bilo kojoj granici, ali fora je da je pravilo da vadis vizu one zemlje gde zaista ides. Na problem zapravo neces naici na granici, nego sledeci put kada budes vadio vizu te zemlje u smislu da ce ti reci ako hoces u Letoniju, idi u letonsku ambasadu (a njih zastupaju moji omiljeni Nemci) :) Ako je multi viza, onda mi je to stvarno iznenadjenje da su pravili problem, jedino ako bas nijednom niti otisao u Madjarsku...

Edit: nvukelic naravno nece imati taj problem jer putuje kroz Madjarsku i zapravo nece imati nikakav trag u pasosu da je bio u Parizu.

Da li je meni kao studentu koji ima dovoljno novca na racunu potrebna potvrda od roditelja o izdrzavanju.?

Nemam platnu karticu vec samo deviznu knjizicu agro banke!?

Jos jedno vazno pitanje: da li ja sa madjarskom vizom mogu da predjem u austriju?

Da li je meni kao studentu koji ima dovoljno novca na racunu potrebna potvrda od roditelja o izdrzavanju.?

Jos jedno vazno pitanje: da li ja sa madjarskom vizom mogu da predjem u austriju?

1. Meni je kao studentu pre 6 meseci bila neophodna potvrda, a to koliko novca imam licno me nisu ni pitali.

2. Nikakvu platnu karticu mi nisu trazili.

3. Ti ne dobijas madjarsku vizu vec sengensku vizu koju ti izdaje Madjarska i mozes sa njom u celu Sengen zonu, pa samim tim i u Austriju. Uostalom 1. tema u okviru "VIZE" ti daje odgovor na ovo pitanje, zato je i zakacena.

Pozdrav

Ok, hvala puno na informaciji.

Malo sam se pogubio na forumu jel jedni kazu jedno pa onda drugi opet drugo i tako u krug :)

Zato bolje da pitam ja licno jos jednom :)

Imam jos jedno pitanje za tebe.

Da li ta potvrda mora da bude overena i da li mora da bude na memorandumu ili moze svojerucno na obicnom papiru?

1. Treba. A potvrda o postojanju sredstava na računu ne mora da se preda, ali ne škodi. Moja devojka je predala samo izjavu majke sa dokazima o njenom finansijskom statusu i prošlo je bez problema. Izjava ne mora ni na memorandumu, niti da bude overena, bukvalno možeš rukom da je napišeš i da ti otac/majka potpišu i to je sve.

2. Ne treba ti nikakva platna kartica

Izvadila sam novi pasos, u toku nedelje cu zvati da zakazem za vizu, samo me jos zanima, sobzirom da putujem kolima sa prijateljima, ali ja nisam jedan od vozaca, sta mi treba od dokumenata, fotokopija zelenog kartona ili i  original na uvid?

Da li izvod iz banke o finansijskim sredstivama moze da bude neka veca suma koju sam uplatila na dan izdavanja potvrde iz banke ili bas mora stanje u protekla tri meseca?

Prilikom popunjavanja formulara, u polje 21. Glavna destinacija, sobzirom da idem u Pariz iz Madjarske, jel trebam to da navodim ili ne?

Kao sto me zanima sta se popunjava u 32. Granica prvog ulaska ili tranzitna zona? Samo Madjarska?

Izvadila sam novi pasos, u toku nedelje cu zvati da zakazem za vizu, samo me jos zanima, sobzirom da putujem kolima sa prijateljima, ali ja nisam jedan od vozaca, sta mi treba od dokumenata, fotokopija zelenog kartona ili i  original na uvid?

Da li izvod iz banke o finansijskim sredstivama moze da bude neka veca suma koju sam uplatila na dan izdavanja potvrde iz banke ili bas mora stanje u protekla tri meseca?

Prilikom popunjavanja formulara, u polje 21. Glavna destinacija, sobzirom da idem u Pariz iz Madjarske, jel trebam to da navodim ili ne?

Kao sto me zanima sta se popunjava u 32. Granica prvog ulaska ili tranzitna zona? Samo Madjarska?

1. Ne znam  ;D

2.Nigde na potvrdi o finansijskim sredstvima ne piše kad si uplatila, već samo kaže "taj itaj, na dan taj i taj na računu ima toliko i toliko". Znači to nije tromesečni izvod, već potvrda o postojanju finansijskih sredstava. Pitaj u banci (ja sam bio u Raiffeisen), znaju već oni o čemu se radi.

3. Jedino ako duže ostaješ u Mađarskoj (ili približno dugo) nego u Francuskoj i ako imaš dokaz za to (rezervaciju hotela u Bud, npr.). Ako imaš samo kartu i hotel u Parizu, a ne ostaješ u Mađarskoj, bolje izvadi fake rezervaciju hotela na booking.com, pa stavi da ti je odredište Budimpešta jer će te pitati što ne vadiš vizu u Fr ambasadi. Meni tako prošlo.

4. Ja sam stavio Horgoš

Samnom je putovalo u septembru neko drustvo kolima u italiju, vadili smo slovenacku vizu i nikom nisu trazili niti saobracajnu ni zeleni karton....

Autobuska karta recimo...

Ili saobracajna/zeleni karton, ili nekakava povratna karta (minibus, voz, sta god). Ne oba.

Ok, hvala.

Interesuje me jos u formularu, jel popunjavam polje 25. Trajanje boravka?

Zasto ne bi? :) Upises koliko dana ostajes, a to se uglavnom mora poklopiti sa rezervacijom hotela ili pozivnim pismom koje dajes.

Ok. Na nekom forumu sam procitala da se ne popunjava, jer mogu da daju vizu samo na toliko dana...

Ok. Na nekom forumu sam procitala da se ne popunjava, jer mogu da daju vizu samo na toliko dana...

Popunjava se svakako, a vizu (ako dobijes), dobices na taj broj dana - ili vise. Koliko vise, to sad zavisi od niza okolnosti, recimo da li ti je to prva madjarska viza, da li si trazila vise, da li ti oni daju ekstra dan za svaki slucaj... Nema nekih fiksnih pravila, ali prilicno je jednostavno dobiti vizu na duzi rok vazenja ako je ne vadis prvi put - barem 3/6 meseci.

Prvi put vadim Madjarski sengen, ali imam Ceski od od pre 2 godine na 3 meseca...

To sto imas vizu od ranije ti znaci u smislu da ce ti pre dati vizu nego sto ce te odbiti, ali i dalje se racuna kao prva madjarska viza, pa nije suvise verovatno da ces dobiti na vise ulazaka ili vise dana od toga sto trazis. Mada, ko zna, mozda su sada pred ukidanje viza malo ublazili kriterijum...