Jump to content

Featured Replies

Posted

Nasao sam bakin stari fotoaparat. Nije bio pomeran sa mesta sigurno cetrdesetak godina. Kad sam ga otvorio nasao sam ispucani film! Hvala bogu pa je slican kao ovi danasnji, ima onu zastitnu foliju da se ne ozraci. Film je nerazvijen, i nije standardne velicine, veci je nego regularni. Raspitvao sam se ko moze to da mi razvije i jos uvek nisam nasao.

Znate li gde mogu razviti film? Nadam se da je u dobrom stanju. Zamislite samo moje srece kada budem video slike koje su camile 40 godina u fijoci. :D

Mozes naci nekog starog foto zanatliju i raspitati se. Ako dolazis do BGa mozes pitati jednog coveka koji prodaje analogne aparate na zelenoj pijaci (zeleni venac). Sigurno ti moze pomoci. Mozes me kontaktirati preko privatnih poruka da ti dam info.  ;)

A i da se nije osvetlio, od toga verovatno posle 40 godina ne bi bilo ništa. Film ima rok upotrebe i kada on istekne postaje neupotrebljiv, pa samim tim ni standardni postupak razvijanja filma neće dati rezultate. Informacija na filmu postaje trajna tek nakon što se hemijski obradi (razvije) i prođe kroz fiksir, slično kao i same fotografije.

I ja imam jedan problemcic. Skoro sam ispucao prvi probni film na svom starom Zenitu TTL sa vrlo zanimljivim kadrovima i posto nisam bio upucen kako tacno ide postupak namotavanja filma, a bio sam nestrpljiv, nekako sam ga smotao i slucajno otvorio vratanca i osvetlio mali deo. Potom film stavio u kutijicu i na hladno mesto. I od tada se dvoumim da li da ga odnesem, da li ce ispasti ista od njega? (a primenom sile, iskocio mi je mali lager gde se podesava osvetljenje filma)  :psuje:

• Author

Mislim da ga nisam osvetlio, film se nalazi u nekom kartonu zasticen od svetla. Najradije bih probao da razvijem pa sta bude da bude. Mozda bude nekih uber kul efekata ako je film malo propao. :D

Kao sto rece Bluealek, film ima rok trajanja, a takodje se mora cuvati u posebnim uslovima, na hladnom mestu - frizideru. Ali ako si se bas nameracio da to uradis, nemoj bacati pare za svaku fotografiju pojedinacno, vec uradi "print-nesto?", sve slike sa filma na jednom foto papiru i odatle mozes uraditi selekciju fotografija za dalje stampanje.

I za Nikolu i Milosa...

Trebale bi malo bolje fotoradnje, da imaju mogucnost da vam pokazu kako izgleda film tj kako bi izgledale slike nakon izrade...

P.S. A gde se mogu popraviti Zenit ili Scena!?

Mislim da ga nisam osvetlio, film se nalazi u nekom kartonu zasticen od svetla. Najradije bih probao da razvijem pa sta bude da bude. Mozda bude nekih uber kul efekata ako je film malo propao. :D

Ako nista bar mozes da probas da razvijas film kao Misa :D

I za Nikolu i Milosa...

Trebale bi malo bolje fotoradnje, da imaju mogucnost da vam pokazu kako izgleda film tj kako bi izgledale slike nakon izrade...

P.S. A gde se mogu popraviti Zenit ili Scena!?

Pa da, to je taj "probni otisak".

Mozes otici kod coveka koga sam spomenuo u nekom od postova ovde. I ja imam problem sa Zenitom, pa mi je rekao da donesem da pogleda, kada sam prosli put bio.

Imate na telefonima sa Android platformom jedan program koji oponaša te stare aparate, ali je mana što ne pokriva mnogo onoga što slikate. Ili su stari aparati imali istu osobinu?

jes' da nema veze sa temom "razvijanje filma", ali ko zna, može nekome da zatreba...

• Author

Imate na telefonima sa Android platformom jedan program koji oponaša te stare aparate, ali je mana što ne pokriva mnogo onoga što slikate. Ili su stari aparati imali istu osobinu?

jes' da nema veze sa temom "razvijanje filma", ali ko zna, može nekome da zatreba...

mislim da ti ne treba android za to, jednostavno pustis fotografiju sa digitalca u neki filter.

Trebale bi malo bolje fotoradnje,

мислим да му треба баш контра, радња која није мењала систем рада још од времена његове баке, дакле, пре 40 година.... кад су филмове развијали ручно, у лабораторијама, не у фенси машинама....

мада, то вероватно више не постоји....

::artist:

Aman! Nije u pitanju nikakav probni otisak, niti neki fenseraj savremeni...prosto se film razvije (sto kosta smesno), a onda se na nekom jacem svetlu (nalik onom za gledanje rentgen snimaka) moze videti sta je na fotografiji i da li lici na nesto ;) !

• Author

Aman! Nije u pitanju nikakav probni otisak, niti neki fenseraj savremeni...prosto se film razvije (sto kosta smesno), a onda se na nekom jacem svetlu (nalik onom za gledanje rentgen snimaka) moze videti sta je na fotografiji i da li lici na nesto ;) !

Zar to isto ne mogu uraditi tako sto cu uzeti razvijeni film, odmotati ga i pogledati kroz njega?

• 1 year later...

Evo ovako:

Nalazio sam po ebay-u dosta rolnica super 8 filma.Neki od njih su istekli jos oko 2000-te godine.Uglavnom su to Kodak-ovi preobratni filmovi.Da li ima svrhe snimiti nesto sa njima?