Jump to content

Featured Replies

Posted

E ovako, prešaltao sam forume o vizama za ove STAN-ove, međutim niko izgleda da nije posećivao Tadžikistan.... E sad, pošto po svemu sudeći će da me još dugo vozaju za iransku vizu, neću tamo ni otići, našao sam neku relativno cheap foru da letim za Taškent, a povratno iz Dušanbea..... (airbalticom). E sad jel neko zna kako dobiti vizu konkretno za Tadžikistan?

Uzbekistan je lako, Kirgizija isto, al ne bih da rizikujem da imam let iz Dušanbea a ne mogu da uđem u zemlju :P Ili da ja pak planiram let natrag iz Kazahstana :D? Neki predlog?

Sjajno što ideš u ove Stanove, to je i meni želja, mada sumnjam da ću je ispuniti uskoro:)

Ovo što sam ja pohvatao sa neta su sledeće stvari:

http://www.pamirs.org/visas.htm - Na ovom sajtu nisu sigurni ni u šta, ali navode saopštenje Ministarstva turizma iz 2009. godine da "građani 87 stabilnih zemalja" mogu da dobiju vizu sa jednim ulaskom na aerodrom u Dušanbeu. Autori sajta ovo ne garantuju i savetuju da se šalje aplikacija u Brisel ili Berlin... Pretpostavljam da bi ti kopnom ušao u Tadžikistan, u tom slučaju ti ovo ne znači puno.

http://www.mfa.tj/index.php?node=article&id=424 - Ovde je spisak viza za Tadžikistan.

http://www.mfa.tj/index.php?node=article&id=425 - a ovde nažalost kaže da ti za turističku vizu treba onaj komunistički dokument iz licencirane turističke agencije (pretraži "для получения туристической визы").

http://mfa.tj/mid/documents/Visa_application_form_in_English.pdf - za kraj, ovde ti je molba za vizu na engleskom.

Srećno, i javi iz prve ruke, možda je lakše kad si već tamo u Srednjoj Aziji i nisi Amerikanac nego Srbin, bre:)

Haha pa koliko sam čuo, Iranska viza je mačji kašalj u poređenju sa STANovima  ;D

• Author

Haha pa koliko sam čuo, Iranska viza je mačji kašalj u poređenju sa STANovima  ;D

E csabo, izuzetno si komičan ;)Kako Slovenija deluje na ljudski humor...

Amstel, hvala, pa ja sam poslao sada njihovoj ambasadi u Beču email da vidim šta i kako, pošto su mi oni iz Stantoursa rekli da mogu da mi pošalju unofficial pozivno pismo (što pretpostavljam da ne prolazi onda, ako već mora od licencirane turističke agencije). A btw ne mogu nikoga da nađem ko radi official pozive za Tadžikistan.

A tranzitnu vizu, nisam video da uopšte imaju kao opciju u svim tim vrstama vize, mada sam čitao da je (barem) za sam Dušanbe dovoljno ta 3 dana što ti valjda mogu da daju tranzitnu vizu (al to je opet sa foruma, a ne sa zvaničnog sajta)...

Viza im i nije neki problem ako znas fore :)

Ako imas pozivno pismo onda nije problem ali problem je da dobijes to pismo. Za turizam ti treba od agencije tamo koja ima odobrenje.

Viza na aerodromu moze da se dobije bez pozivnog pisma ali samo za grupne posete 5-50 ljudi.

Samostalno vizu mozes da dobijes na aerodromu takodje ali moras da imas pozivno pismo.

Viza MOZE da se dobije i bez pozivnog pisma. Treba da kroz razgovor ubedis konzula da ides tamo turisticki i moras da imas povratnu avionsku kartu. Licno dobio vizu i to dva puta 2008. i 2009. u njihovoj ambasadu u Minsku.

Za ostale ambasade ne tvrdim (one zapadno) ali u bivsim sovjetskim republikama je tako. Verovatno stranci ne traze vize tamo pa su popustljiviji.

Biras na koliko dana da ti daju vizu: 7 dana (30$), 14 dana (40$) i 30 dana (50$).

Tranzitna viza od tri dana je 20$, moras da im dokazes da tranzitiras preko njihove teritorije do druge zemlje (recimo vozna karta) ako se samo bakces po aerodromu onda tranzitna ne treba.

Tamo je obavezna registracija i cesto hoce da te zaustave razni uniformisani da ti traze pare. Mene zaustavljali policajci ali i postari, naplacivaci parkinga, cak i cistaci ulica.

Chabo zastave Irana i Tadzikistana su skoro iste :)

• Author

E pa vidiš, ja sam mislio da u Tadžikistan uđem iz Kirgizije, a onda iz Dušanbea da letim za Beograd (preko Rige) pošto je samo 170eura, tako da zato mi je ta informacija potrebna, jer u suprotnom slučaju bih morao da se drugačije organizujem. Eto jedino mi je to problem, to pozivno pismo, jer baš i nemam vremena i para da idem do Minska po vizu, samo mi iskreno nije jasno to pozivno pismo koje daje Stantours koje nije official, ne znam kakvo drugo postoji :) Al u svakom slučaju ako ne budem uspeo da dobijem turističku vizu, opet postoji verovatnoća bar da na tu tranzitnu od 3 dana vidim Dušanbe (ako ništa drugo), pošto za GBAO svejedno treba posebna dozvola..

Kad odes tamo dobro se raspitaj oko prijavljivanja boravka. Cuo sam da mogu gadno da te kazne ako se ne pridrzavas tih propisa...

• Author

Po poslednjim nekim izmenama ne moraju više da se prijavljuju stranci u OVIR, koliko sam pročitao :)

Pa nema potrebe da ides u Minsk sigurno. Ja sam isao tamo jer sam bio tamo a ne negde drugde.

Ako ulazis is Kirgizije pretpostavljam da ces malo da se vrzmas okolo pa vizu trazi tamo. Rok izdavanja vize je tri (radna) dana + plus vreme da se odobrovolje. Imas ambasadu tamo pa ih pitaj kakva je situacija:

http://www.tajikemb.kg/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=39&Itemid=118

Sajtovi ambasada konkretno opisuju kako se dobija viza pa tako i ovaj. Sajt je samo na ruskom jeziku ako razumes super a ako ne...

Lepo kaze ovaj pasus:

При индивидуальной туристической поездке гражданина иностранного государства, указанного в Приложении 1 к данному Постановлению, ходатайство туристической компании не требуется. В качестве документов, доказывающих туристическую цель поездки признаются туристическая путевка, маршрут передвижения (копии авиабилетов в две стороны и пр.).

Grubi prevod: "pri pojedinacnom turistickom putovanju stranog drzavljanina... pozivnica turisticke kompanije nije potrebna. (ovo turisticka kompanija odnosi se na pozivno pismo od registrovane turisticke kompanije tamo kaoja ima dozvolu da izdaje to pozivno pismo). U dokumente koji dokazuju turisticki cilj putovanja priznaju se turisticka propusnica, ruta putovanja (kopija povratne avionske karte, itd)."

E sada ovo туристическая путевка? To je sovjetska terminologija. To je kao neka propusnica koju su dobijali stranci koji su ulazili u SSSR kao dokaz da tamo idu turisticki. Viza se udarala u pasos a ova turisticka propusnica se heftala na stranicu gde je bila viza. To su takodje dobijali i sovjetski gradjani koji su odlazili u inostranstvo. Kao oni idu turisticki pa ce da se vrate. Za strance je ta propusnica bila na svetlo plavom papiru a za domace na roze papiru. Meni nije jasno gde treba stranac da to dobije? Ili pod time podrazumevaju danas mozda rezervaciju smestaja ili slicno.

Registracija je obavezna ali na koji nacin. Ti nemas obavezu da se prijavljujes nego tu obavezu ima hotel (ako odsedas kod njih) ili privatno lice (ako odsedas kod privatnog lica).

Bilo kako bilo, kontaktiraj ambasadu u Kirgiziji pa im kazi kakva ti je situacija pa sta ti oni kazu. Mozes i na bombu tamo u ambasadi da podmazes nekoga. Tadzikistan je vrlo korumpirana zemlja sve moze za pare.

Pa predsednik Jemomali se ne skida sa trona od 1994. a ima devetoro dece tako za dinastiju nema problema. :)

• Author

Heheh znači tako je, ma govorim ja ruski tako da to nije problem, a ako bude trebalo da se podmaže, podmazaćemo, samo što ja se u to razumem ko Marica u krivi, u Nagorno karabahu sam prošao sa 5 dolara :P E sad ne verujem da će u ambasadi to biti dovoljno hahaha

• 3 years later...

Posto je propao put u Oman,ajd pomazite!11 03 moram biti u Tadzekistanu!Idem avionom,takodje bosanski pasos.kako najlakse i najbrze do njihove vize?Citam ovo gore ali su malo stariji postovi!Ima li kakvih promena?

Opet baš short notice...  :(

Ništa se nije promenilo - viza treba i sa BiH i sa srpskim pasošem.

I ne može da se dobije na aerodromu. A nemaju ni mnogo konzulata po Evropi. Imaju nešto u Ženevi i mogu da nazovem, ali mislim da je to samo njihova missija pri UN-u. Sumnjam da rade vize. Druga opcija ti je da pošalješ sve u Beč, ali ne verujem da će ti to vratiti do 11. marta. Možeš, eventualno, lično u Beč, pa odatle da letiš za Dušanbe. Veće su ti šanse.

Evo ti sajt ambasade u Beču - tu imaš formular, tarife i listu dokumenata koje treba priložiti.

http://tajikembassy.at/index/visa_issues/0-25

Link u sekciji vize (www.mid.tj) ne funkcioniše.

Probacu zvati sutra njihovu ambasadu u Minsku ili Moskvi,lakse mi zbog sporazumevanja,a ako nesto jos neko zna,blagodarim,sto bi her Zika rekao!

Mlinar burazeru, stvarno si taličan, pa gde biraš te zemlje gde se sve dobija lakše od vize!  :D Za te Stanove znam da Srbi imaju gadne muke da ih dobiju (puno vremena i još punije para :). Ako šta može da ti pomogne je da letiš nekako, tj. promeniš let ako si već kupio kartu, do Kazahstana i tu izvadiš vizu, garant je kudikamo lakše. Za Kazahstan Srbi ne trebaju vizu a verujem i vi... valjda.