Jump to content

Featured Replies

Posted

Nabasao sam na youtube-u na ovaj video:

Radi se o jednom plemenu Tarahumara (ako sam dobro čuo) koji su specijalisti za trčanje. Mogu da trče 2-3 dana i da pređu ogromne razdaljine. Meni je najinteresantnija stvar to što oni trče bosi ili u nekim laganim sandalama! Nema specijalnih patika, vazdušni đonova, čudamuda... Samo stopla. Naravno ne znači da ako sad izađeš bos napolju možeš da trčiš dva dana, treba ipak i vežbe.  ;D

evo kako izgledaju sandalice:

Naučnici su istraživali to i skontali da je mnogo bolje trčati bos jer se tada težina najbolje rasporedi po stopalu. Kada trčiš u patikama dočekuješ se na petu, a kada trčiš bos dočekuješ se na prednji deo stopala.

Čitao sam i istraživanja gde navode loše osobine današnje obuće. Često se dešava da usporavaju cirkulaciju, otežavaju hladjenje noge i stvara se efekat kuvanja noge u sopstvenom znoju. Jeste da profi obuća ima prevenciju za kuvanje nogu, ali svakodnevne patike koje nosimo nemaju ugrađenu tu tehnologiju. I da, postali smo razmaženi! Zbog stalnog nošenja obuće ćelije u koži koje su zadužene za grejanje nisu razvijene i hladnije nam je nego našim davnim precima.

Zbog svega toga bi hteo da krenem da praktikujem, ili bar delimično, boso hodanje. Kako naša urbana sredina sprečava da hodamo bosi, a moda ne dozvoljava nošenje šašavih sandalica Vibram se dosetio i napravio Vibram 5 Fingers.

Deluje malo geek, ali opet obećava. Čitao sam razne komentare. Neki ih neverovatno hvale, kako su udobne, kako je lakše hodati u njima i kako cela teorija o Tarahumaranima radi. Ali opet drugi se žale na cenu od 100 dolara (što i ja mislim da je preterano), kažu da se noga ipak usmrdi jer je djon napravljen od gume i da se raspadnu posle 3 meseca.

Da li znate nešto više o ovome? Jeste li probali? Znate li gde ima to da se kupi kod nas i koliko košta. Da li je cela stvar oko Vibram 5 Fingers prenaduvana?

• Author

još sam malo istraživao i saznao da se te sandale zovu hurači. Na youtube ima puno videa kako da ih napravite sami, toplo preporučujem ovaj tutorijal:

i postoje razni načini vezivanja, tako da ne moraju da izgledaju kao da si ispao iz koloseuma. Ako pogledate gore pomenuti tutorijal na kraju ćete videti i načine vezivanja, meni je drugi način jako dobar. Mislim da ću napraviti jedne. :D

a evo od istog lika poredjenje Vibram 5 Fingers i hurači sandala:

Za sad mi deluje da su za trčanje hurači bolje rešenje. Koštaju od prilike 300 dinara da ih napravite, čak možda imate sve materijale u kući.

...Kada trčiš u patikama dočekuješ se na petu, a kada trčiš bos dočekuješ se na prednji deo stopala...

Šinko, šinko...ako ne znas da trcis, onda ne znas da trcis ;) !

Docekivanje na petama (ili prstima), nema nikakve veze sa patikama, nego sa tehnikom trcanja...

Docekivanje na petama (ili prstima), nema nikakve veze sa patikama, nego sa tehnikom trcanja...

Delimično si u pravu... Kada trčiš u patikama, onda to zasigurno jeste samo stvar tehnike. Ali malo je drugčaije kad si bos. Stvar je u tome što se patike prave tako da amortizuju udarac, i ti zapravo možeš da biraš da li je prvi udar na petu ili na prste. Ali kada trčiš bos, kada nema amortizacije, onda prirodno težiš da prvo gaziš na mekši deo stopala, što jesu srednji i prednji deo, jer je to manje bolno.

Kao kad skačeš sa visine... jesi li probao nekad da se dočekaš na celo stopalo? Koliko boli u odnosu na to kad sletiš prvo prednjim delom. Isto je sa trčanjem, s tim što je stres na kosti stopala podeljen na kontinuirane male, a ne na jedna veliki.

Drugačiji scenario može da nastane kod ljudi koji imaju razne deformitete stopala (ravno stopalo) koji i da hoće više ne mogu normalno gaziti.

Naravno to je sve teorija, kako je u praksi ne znam, jer danas retko ko ima uslova da trči bos  :)

Slušala sam nekoliko iskustava ljudi koji su probali ove šašave patike, i svi su oduševljeni. Činjenica je da su smešne  ::crazy: a nisu ni tako skupe kad se uporedi cena sa ozbiljnim patikama za trčanje.

Verujem da vredi probati!

• Author

...Kada trčiš u patikama dočekuješ se na petu, a kada trčiš bos dočekuješ se na prednji deo stopala...

Šinko, šinko...ako ne znas da trcis, onda ne znas da trcis ;) !

ne bih se složio, ne bi ljudi dizali toliku frku onda. :D

Znaš li bokas gde da kupim to?

ne bih se složio, ne bi ljudi dizali toliku frku onda. :D

Ma danas svi mogu da imaju svoje misljenje, ali nekome je nesto struka, pa onda malo bude bzvz ;) !

Naucnici sa wikipedia-e i youtube-a naravno nemaju premca, sve znaju i nema pametnijih  :psuje:

Koliko ja imam informaciju, to je nekad i kod nas moglo da se kupi, ali pošto nije bilo interesenata, povukli su ih :)

Probaj na ovom sajtu http://www.primallifestyle.com/ jedan lik je rekao da je poručio od njih, i da su mu stigle na kućnu adresu. Nisam čeprkala, pa ne znam više informacija, ali pogledaj!

Ima to jedan drugar/poznanik iz Novog Sada.

Ja sam hteo da ih kupim još odavno, ali nisam, kao ni dosta stvari koje sam hteo...

Elem, on kaže da normalno trči npr. 4km a sa tim patikama 2 jer ne može više. Oseti "nove mišiće" koje ranije u normalnoj obući nije osetio. Po njemu su super.

Što se tiče hodanja bez obuće, celo leto možeš ići bos. Ja ponekad to praktikujem, samo pazim na gluposti koje ljudi bacaju. Što misliš da to urbana sredina ne dozvoljava?

Ja ponekad to praktikujem, samo pazim na gluposti koje ljudi bacaju. Što misliš da to urbana sredina ne dozvoljava?

Sam si sebi odgovorio  :P Ljudi toliko gluposti bacaju da je isuviše zamorno paziti. To jedino mogu da praktikujem u dvorištu moje bake na selu! U gradu... neka hvala  :roll:

Nemaš pojma. Znaš kako je dobar topao asfalt u letnjim večerima? Eeee... jako prijatna stvar. A super je i kad padne kiša na topao asfalt pa ideš kroz tople bare  ;D

• Author

Nemaš pojma. Znaš kako je dobar topao asfalt u letnjim večerima? Eeee... jako prijatna stvar. A super je i kad padne kiša na topao asfalt pa ideš kroz tople bare  ;D

Pa ne moze jer ima povracki i kerecih govanaca, a da ne govorim o staklu i slicnim stvarima.

A je l' probao neko ove sandalice?

E i ja sam ih videla u inostranstvu, cena im je bila negde oko 100 evra, a stajale su sa obućom za slobodno penjanje. Možda mogu da se koriste i za taj sport. :))

• Author

Ima bar jedno 10 varijnti. Klasik, za vodu, za penjanje, za trčanje, maskirne (!?)... Al u suštini sve su iste samo negde ima intervencija na djonu i skuplje su. Ja bih klasik uzeo, al ne nameravam da dam 100 eva na komad gume. 

Ma, batali te sarene laze i marketinske trikove! Satro, napravili su nesto revolucionarno, najnovije tehnolosko dostignuce, bla, bla, savrseno za hodanje, trcanje, itd. Hoce da ti uvale komad gume, kao sto si i rekao, za prilicno mnogo para. Za te pare mozes da kupis 100 aviokarata kod Ryanaira na promociji ;)

Izuj se ti lepo bos i cepaj! U pocetku ce ti biti malo neprijatno, ali, vremenom kad koza ocvrsne, ni staklo ti nece smetati, a kamo li pseca govanca :)

• 2 weeks later...

Taj 5 Fingers kad obujes, mene podseca na gorilino stopalo :)

Btw ako ti se dopada nesto u tom stilu, a mozes i na put da nosis, jer su bas, bas lagane,  pravi izbor za tebe je- tabi!

http://www.kochmartialarts.net/catalog/AWMA%C2%AE%20Ninja%20Low%20Tabi%20Boots.jpg

Imas razne varijante ove tradicionalne japanske obuce (kratke, duge, kozne itd). Djon je od gume. Preporucljive za suvo vreme. Pravljene su od prirodnog materijala i noge se ne "znoje".

Ljudi koji treniraju (ili su trenirali) borilacke vestine ce ih sigurno prepoznati.

• Author

Taj 5 Fingers kad obujes, mene podseca na gorilino stopalo :)

Btw ako ti se dopada nesto u tom stilu, a mozes i na put da nosis, jer su bas, bas lagane,  pravi izbor za tebe je- tabi!

http://www.kochmartialarts.net/catalog/AWMA%C2%AE%20Ninja%20Low%20Tabi%20Boots.jpg

Imas razne varijante ove tradicionalne japanske obuce (kratke, duge, kozne itd). Djon je od gume. Preporucljive za suvo vreme. Pravljene su od prirodnog materijala i noge se ne "znoje".

Ljudi koji treniraju (ili su trenirali) borilacke vestine ce ih sigurno prepoznati.

Jeste da sam trenirao karate, ali ne planiram da postanem nindža.  ;D Šalim se, a gde to ima da se kupi?

Ima par borilackih klubova, koji prodaju tabi. Ukoliko budes zainteresovan, slobodno se javi da ti dam kontakt.

Ja ipak mislim da je opanak opanak, jer ovo je upravo to :D

Ja ipak mislim da je opanak opanak, jer ovo je upravo to :D

Iskreno, ako treba da biram izmedju opanka i "Air Max"-a, uvek bih izabrala ovo prvo!  zvizhd