Jump to content

Featured Replies

Posted

Kao sto naslov teme kaze, razmisljamo da se iz Beograda kolima zaputimo za Brisel... Ne bih htela nikoga da mucim na forumu, ali ako bi neko hteo da da neke smernice kako da izracunamo koliko bi nas sve to kostalo i gde bih mogla da trazim cene.... Trazila sam na ovom sajtu putarine, ali krene da me buni sta je to general toll, a sta je road toll i onda nista ne mogu da izracunam :(http://www.theaa.com/allaboutcars/overseas/european_tolls_select.jsp Gde da nadjem cene goriva po evropskim zemljama? Znam da se stalno menjaju  :-\ Ako bi neko dao prijateljski savet - koliko se sve to isplati u odnosu na Wizzair let koji bi nas dvoje povratna kostao oko 200 evra... Pomoc i hvala unapred!  :mah:

Probaj sa sajtom  www.viamichelin.com

Ima mnogo opcija. Pomocice ti sigurno.

• Author

Hvala mire_zr! Beograd - Brisel ispade 210 evra u jednom pravcu... Koliko je to realno?

Zavisi koja kola vozis i koliko brzo vozis ali 210EUR po jednom pravcu je minimum ako ides autoputem ali ne ovo sto ti je viaMichlen preporucion nego preko Madjarske da bi ustedela na putarini jer kroz Hrvatsku ce te kostati oko 17EUR a kroz Sloveniju 30EUR

• Author

Vozim Fiat Grande Punto... Hm... Ispadne i vise nego duplo u odnosu na avion...

Vozim Fiat Grande Punto... Hm... Ispadne i vise nego duplo u odnosu na avion...

To definitivno da ce da te skuplje kosta. Kolima se sad isplati samo ako vas ide vise a idete na nekoliko destinaciji a samo za jednu avion je najjeftiniji gde god krenete a da je dale od 1000km a nekada i za 500km

Racunaj da Wizzair leti na Charleroi aerodrom, koji je na oko 60km od Brisela, dakle, treba uracunati i transport od/do aerodroma.

Ali, svakako, pre sam za avion, ako vas zanima samo jedno mesto i bliza okolina.

Mi smo pre 2 godine išli Pečuj-Prag-Berlin-Amsterdam-Brisel-Štutgard-Ljubljana-Pečuj, celi put sa troškovima i putarinama je ispao oko 420 evra. Auto je išao na dizel, nas je bilo 5 u kolima. Malo smo se zajebali što smo nazad išli preko Austrije jer plaćaš vinjetu i još dodatno za svaki duži tunel 10 evra, a prošli smo barem kroz 2 tunela.

Sad računaj kolika je bila cena dizela tada a koliko sada...

• Author

Nas dvoje zapravo idemo na neki festival u pokrajini Antverp, tako da tu ima jos vozikanja tamo vamo... Wizzair jeste jeftin, ali mene nervira zbog prtljaga... 10 kg je nista, a ako platimo za dodatni prtljag onda cena samo ide gore... Mi smo cak pomislili da jednu noc izmedju dva dana festivala prespavamo u kolima, da ne bi isli u kamp, jer je festival u nekom selu gde nema nista od nekog normalnijeg smestaja - tu je jedina opcija kamp. Bas nisam pametna... chaba, a kuda da idemo ako ne preko Austrije?

Ma, dosta ti je 10kg prtljaga za jedan festival :) Ranac na ledja i napred! Sve preko toga bi ti samo bilo teret!

Kroz Nemačku i zemlje Beneluksa nema putarina, imaš putarine kod nas do Subotice, mađarsku i austrijsku vinjetu i, kao što chaba reče, eventualno neki tunel u Austriji.

U aprilu 2010. godine, nas troje je putovanje Ljubljana - Brisel - Mastriht - Salcburg - Ljubljana - Zagreb izašlo oko 220 evra ukupno, automobil je Reno tvingo, prethodni model, ne ovaj novi, gorivo je benzin.

Princip je jednostavan, uzmeš kilometražu koju planirate da pređete, podeliš sa 100 jer se potrošnja auta računa na 100 km i potom pomnožis tu cifru sa prosečnom potrošnjom tvog automobila na otvorenom jer će ti najveći deo putovanja biti na otvorenom putu. Tako dobiješ koliko će ti litara otprilike trebati za put i tu cifru pomnožiš sa cenom po litru.

Lično volim da računam veću kilometražu nego što mi izbaci gugl maps ili viamichelin, a i malo višu cenu goriva, pogotovo ako na put na krećem u skorije vreme već za mesec dana ili više, jer se cene goriva često menjaju, a posle se "iznenadiš" što je ispalo jeftinije :-).

Za kraj, na sledećoj adresi se osvežavaju cene goriva u Evropi na svake 2 nedeljeČ http://www.reisen-tcs.ch/travel/de/home/reiseinfos/benzinpreise.html

Srećan put! :-)

a kuda da idemo ako ne preko Austrije?
Nisam siguran, ali čini mi se da na severu Austrije nemaju tunele, tj. u povratku idite preko Linca, Beča i Budimpešte.

Da li na deonici Bec-Graz-Villach ima neki tunel koji se posebno placa ?

Evo mape puteva u Austriji za koje treba imati vinjetu, označeni su narandžastom bojom. Plavom bojom su označeni putevi ili deonice za koje se plaća putarina na naplatnim rampama, a vinjeta nije obavezna.

http://www.asfinag.at/c/document_library/get_file?uuid=c9494712-2ee7-4e7f-8c1e-ba49cce74179&groupId=10136

Za kraj, spisak puteva za na kojima postoje naplatne rampe, uključujući i tunele: http://www.asfinag.at/special-toll-routes

Kao i za sve ostalo i ti se troškovi posebne naplate moraju moći zaobići kao i vinjete  -jednostavno tako da se voziš običnim cestama koje bi trebale biti u super stanju (kada putuješ prema zapadu uglavnom je tako)