Jump to content

Featured Replies

Treba li za Tadzikistan pozivno pismo

исто не треба.

Треба да имаш авионску/возну карту да имају потврду да си турист :)

• Author

Uhhh, ali sta ako se pojavim motorom :-\ :?. Kao avanturisticki turist ;D

Sredinom jula boravicu 10-15 dana u Centralnoj Aziji sa bazom u Almatiju.

Planiram da posetim i Uzbekistan ili Kirgiziju (trenutno u fazi odlucivanja).

Da li znate za neki jeftiniji smestaj u Almatiju, s obzirom da je poprilicno skup, i da CS ne funkcionise bas najbolje (pokusao ovih dana)? Sta preporucujete da se jos vidi osim Almatija u Kazahstanu?

Da li pozivno pismo za Uzbekistan moze da mi posalje prijatelj iz Uzbekistana (imam par bliskih drugara Uzbekistanaca) ili to moze samo agencija?

Da li viza od 7 dana (40$) je turisticka ili tranzitna? Vratio bih se nazad u Almati nakon posete Uzbekistanu.

Da li mogu da uzmem kirgizijsku tranzitnu vizu, a da ne tranzitiram, tj. da udjem i izadjem na isti granicni prelaz? Znam da nema logike pitanje, ali cesto sam se susretao sa nelogicnim propisima. :)

Procitao sam da sa kazahstanskom vizom moze da se bez vize poseti oblast oko Bishkeka u Kirgiziji, ali sta se desava u slucaju kada nem ne treba kazahstanska viza?

Hvala unapred na odgovorima...

Da li mogu da uzmem kirgizijsku tranzitnu vizu, a da ne tranzitiram, tj. da udjem i izadjem na isti granicni prelaz? Znam da nema logike pitanje, ali cesto sam se susretao sa nelogicnim propisima. :)

Procitao sam da sa kazahstanskom vizom moze da se bez vize poseti oblast oko Bishkeka u Kirgiziji, ali sta se desava u slucaju kada nem ne treba kazahstanska viza?

Vecina zemalja ce ti praviti problem za ovo prvo: ne samo za isti granicni prelaz, nego i za istu zemlju [poenta tranzita je iz zemlje 1 kroz zemlju 2 ka zemlji 3].

Za ovo drugo ce ti ipak trebati viza. Ja i drugar [sa engleskim pasosem] smo isli iz Almatija u Bishkek i nazad. On je morao da izvadi KAZ vizu, ali je sa njom isao u KGZ. Meni nije trebala KAZ viza, ali sam ipak morao da uzmem KGZ. Srecom, na aerodromu u Bishkeku moze da se uzme na licu mesta  [jer je u Londonu dosta skuplja] i ako ostajes kratko, najjeftinija ja turisticka viza na 15 dana koja kosta $50USD. Ja sam za svaki slucaj poneo sa sobom printout sa sajta njihovog MIP-a; jer se tip koji je radio te vize bio zbunio kad sam mu samo dao $50. [standardna situacija je turisticka na 30 dana koja kosta $75USD].

Nisam morao da mu pokazujem to odstampano, ali sam morao da mu pojasnim sta mi tacno treba.

Inace, Srbija je na listi zemalja kojima ne treba pozivno pismo za KGZ vizu. I viza se na aerodromu placa u dolarima.

Na kopnenom prelazu kad smo isli nazad u Kazakhstan, samo odredjeni [visi] oficiri rade sa strancima - 'obicni' vojnici samo sa lokalcima.

Sto se smestaja tice, mi smo odseli u hotelu Turkestan, blizu Zelene pijace za 3000KZT zanoc - single room, shared showers.

A moze li se uzeti viza za Kinu u Almaati, ili Astani i sta je sve potrebno za istu? Ranije je moglo u Astani, ne znam moze li sada?

За ово за сад не знам,  треба да проверим ових дана (можда већ сутра). Имамо кинески конзулат у Алмати, али не знам да ли се бави странцима или само Казахстанцима. Раније су давали визе странцима, проверићу како је сад.

Ima li novih vesti o ovome? Prilicno mi gori pod nogama a citala sam da od 2010. niko ko je kao nerezident pokusao da izvadi kinesku vizu u Kazahstanu u tome nije uspeo.

још увек нисам био у кинеској амбасади, пошто амбасада ради у исто време кад радим и ја.

Али, јуче сам срео једног момка Србина,који иде за Кину и сад је у Алмати. Питао сам га па ми је рекао да није могуће добити кинеску визу у Казахстану, али могуће је у Киргизији и Таџикистану, где је и добио, чекао је 6 дана

A moze li se uzeti viza za Kinu u Almaati, ili Astani i sta je sve potrebno za istu? Ranije je moglo u Astani, ne znam moze li sada?

Изгледа да није могуће добити кинеску визу у алматију, ако ниси казахстански држављанин.

Али, Бишкек и Душанбе су добри за  ово.  Пре неки био је овде један Србин ,Ненад из Ниша, добио је кинеску визу у Душанбеју за 6 дана.

Uhhh, ali sta ako se pojavim motorom :-\ :?. Kao avanturisticki turist ;D

хе хе, мислим да то може да прође. Само да добро објасниш конзуларном раднику и неће бити проблема

Planiram da posetim i Uzbekistan ili Kirgiziju (trenutno u fazi odlucivanja).

Узбекистан је више због старих градова, Киргизија због лепе природе.

Da li znate za neki jeftiniji smestaj u Almatiju, s obzirom da je poprilicno skup, i da CS ne funkcionise bas najbolje (pokusao ovih dana)? Sta preporucujete da se jos vidi osim Almatija u Kazahstanu?

Осим Туркестана, о којем пише јмс_ук  и који је иначе препоручљив имаш још неку врсту преночишта, студентски дом , који ради коа хостел, треба да платиш нешто око 1 хиљаде тенгеа(ако нису променили) за кревет у 4креветној соби.

Осим  града АлмаАте можеш да видиш и нешто у околини, као што су Чарински кањон, језеро Балхаш, планине, које су баш близу града и итд

Da li pozivno pismo za Uzbekistan moze da mi posalje prijatelj iz Uzbekistana (imam par bliskih drugara Uzbekistanaca) ili to moze samo agencija?

Може, али претпостављам да ће бити мало компликованије за њега. Али, генерално, може.

Da li viza od 7 dana (40$) je turisticka ili tranzitna? Vratio bih se nazad u Almati nakon posete Uzbekistanu.

туристичка, са овом визом можеш да се вратиш у Алма-Ату

не, то нема смисла.

треба да вадиш визу или на аеродрому као јмс_ук или у киргиској амбасади у Алма-Ати

• Author

Nadam se da cemo se videti u Alma Ati :). Kakvi su sa devizama, da li da menjam evre za dolare, sta se najvise isplati tamo? Gde menjati devize?

Kakvi su sa devizama, da li da menjam evre za dolare, sta se najvise isplati tamo? Gde menjati devize?

Menjacnica ima svuda i mogu se razmeniti razne valute. Mi smo menjali US dolare, UK funte i kirgizstanske somove.

ако већ имаш евре, не треба да мењаш на доларе, нема проблема са еврима, мењају у свакој мењачници.

курс евра према доллару је скоро исти као код вас,  разлика је 2-3 (евро)цента

• 1 year later...

Vidim na sajtu kirgistanskog ministarstva spoljnih poslova da se Srbija nalazi na spisku među 66 zemalja čiji državljani mogu da dobiju vizu prilikom dolaska na aerodrom Manas. Ima li neko lično iskustvo sa time i da li sve funkcioniše tako u praksi.

Vidim na sajtu kirgistanskog ministarstva spoljnih poslova da se Srbija nalazi na spisku među 66 zemalja čiji državljani mogu da dobiju vizu prilikom dolaska na aerodrom Manas. Ima li neko lično iskustvo sa time i da li sve funkcioniše tako u praksi.

Da, jedino sto ako sletis u sred noci - Air Astana let iz Almatija oko 2-3am npr. ;) - onda moras da cekas da nadju (probude, dovuku iz kafane) nekoga ko prodaje/izdaje vize, jer je to odvojeno od policije koja vrsi imigracionu kontrolu.

• 1 year later...

Pozdrav! Vidim da je prilično bajata tema, nema ni 2 godine. :D

Šta preporučujete nekome ko živi u Kini blizu Šangaja, a hoće da ide u Kirgistan, kako da dobije Kirgizku vizu???

U Šangaju koliko vidim ne postoji konzulat, u Pekingu postoji ambasada, ali sajt nešto baguje, tako da pojma nemam kako i šta, a i prilično sam daleko od Pekinga + siguran da poštom ne postoji mogućnost da im pošalješ, tako da kontam, jedina opcija mi je:

a) ambasada u Almatiju,

B) granica Kazahstan-Kirgistan. Sneška je pomenula kako je to moguće, ali nigde ne vidim nikakve detalje o tome.

Svaka pomoć je izuzetno dobrodošla! Romeos, jesi još u Almatiju?

Ako postoji mogućnost da se kupi na granici istog momenta, to je super, sem ako nije neka umobolna cena. Na drugoj strani, stvarno ne bih voleo da izgubim 5 dana na čekanje parčeta papira u Almatiju, ima da se vide lepe stvari širom zemlje a i limitiran sam vremenom.

HVALA VELIKA! ;)

Pozdrav! Vidim da je prilično bajata tema, nema ni 2 godine. :D

Šta preporučujete nekome ko živi u Kini blizu Šangaja, a hoće da ide u Kirgistan, kako da dobije Kirgizku vizu???

U Šangaju koliko vidim ne postoji konzulat, u Pekingu postoji ambasada, ali sajt nešto baguje, tako da pojma nemam kako i šta, a i prilično sam daleko od Pekinga + siguran da poštom ne postoji mogućnost da im pošalješ, tako da kontam, jedina opcija mi je:

a) ambasada u Almatiju,

B) granica Kazahstan-Kirgistan. Sneška je pomenula kako je to moguće, ali nigde ne vidim nikakve detalje o tome.

Svaka pomoć je izuzetno dobrodošla! Romeos, jesi još u Almatiju?

Ako postoji mogućnost da se kupi na granici istog momenta, to je super, sem ako nije neka umobolna cena. Na drugoj strani, stvarno ne bih voleo da izgubim 5 dana na čekanje parčeta papira u Almatiju, ima da se vide lepe stvari širom zemlje a i limitiran sam vremenom.

HVALA VELIKA! ;)

Vidi moj post #30 i proveri da li je taj info up to date na sajtu njihovog MIPa.

Da, da, iščitao sam to. Ali ja bih kopneno iz Kine 99% sve do Kazahstana, pa onda kopneno ponovo u Kirgistan. Skupi su ti letovi brate od Šangaja do tamo, OGANJ živi, čak je do Srbije jeftinije što je najveća ironija. Znači ta granična viza, tu informaciju gledam da nađem, na netu sam guglao ali nešto ne videh baš. U Almatiju sam siguran da mora da može, ali se tu gubi par dana, ta opcija mi se nikako ne sviđa.

Ima iz Biškeka do Beograda Pegaz preko Istanbula za 160 eur, to je jako fina cena.

Da, da, iščitao sam to. Ali ja bih kopneno iz Kine 99% sve do Kazahstana, pa onda kopneno ponovo u Kirgistan. Skupi su ti letovi brate od Šangaja do tamo, OGANJ živi, čak je do Srbije jeftinije što je najveća ironija. Znači ta granična viza, tu informaciju gledam da nađem, na netu sam guglao ali nešto ne videh baš. U Almatiju sam siguran da mora da može, ali se tu gubi par dana, ta opcija mi se nikako ne sviđa.

Ima iz Biškeka do Beograda Pegaz preko Istanbula za 160 eur, to je jako fina cena.

Ako ti je problem cekanje u Almatiju, Air Astana ima let od 55 minuta koji kosta 58EUR [i ja sam ga tada platio oko 50 funti].

Dakle za sad je najsigurnija opcija avionom iz Almate do Biskeka i na aerodromu viza za 50$? Ja cu kopnom iz Kine u Kazahstan, zatim Kirgistan pa natrag u Kazahstan i dalje kros Rusiju. Ne bih vadio Kirgistansku vizu pre Almate ako vec tamo ima konzulat ili moze na aerodromu. I mene zanima moze li na kopnenom granicnom prelazu da se dobije Kirgistanska viza ili ne. Snezana011 je napisala i ovde i u odeljku Vize na sajtu da moze. Da li je jos neko na kopnenom prelazu dobio vizu? Hvala.

To bi bilo dobro u krajnjem slucaju. Mada mi to nikako ne odgovara iz drugog razloga - ja bih da posetim Almati u dan-dva pa onda putem granice da obilazim druge stvari i kopneno uletim u Kirgistan. Vidim postoje neke lepe stvari i pored Almatija, nacionalni parkovi idealni za dobar hiking itd. Tu se mozda napabirci tri dana. E sad, koliko se tacno ceka na tu famoznu vizu u Almatiju, tipa apliciras u ponedeljak, ako je dobijes u sredu ujutru onda super, to je izdrzljivo, sa tim okolnim zanimacijama je extra! Htedoh da te pitam nesto vezano za te dve zemlje, ali sam poslao na private, mada mozes i ovde da odgovoris, vidim da se ljudi nisu raspisali o Kirgistanu i Kazahstanu kao o nekim drugim zemljama, ocito se slabije ide tamo. Doduse, i sami su krivi. Gledam za ostale stanove, nije normalno koliko su skupe vize i procedura teska do zla Boga za dobiti ih. Zapravo, pratim to vec nekih pet godina, zacrtao sam da sve stanove posetim, ali u tom delu sveta ce pre da umre dozivotni predsednik nego da liberalizuju vizne rezime. :)

Opa, vidi vidi sta je cika Tales iskopao, postoji Air Kirgistan, ima letove Os, Biskek sa gradovima pored, cak ima i za kineski Urumci, sto mi radi posao super. Mada, cene karata su extremne, tipa 220 eur, moze to 3x jeftinije. Ali Os-Biskek radi i do 25-30 eur, sto je super! Interesno, nemaju letove izmedju Almate i Kirgistana.

Ja se ovde dopisujem sam sa sobom. :) Loša vest u vezi kirgiske vize. U Kashgaru se ne može vaditi viza nigde jer tamo ne postoji nikakav konzulat, što je stvarno van pameti. U Urumqi-ju može... ali i da ne može, na isto mu dođe, s obzirom na nenormalne cene. Negde na netu sam pronašao da je ''konzulat'' smešten u nekoj udžerici Boga pitaj gde u gradu, na vizu se čeka ''samo'' 7 dana i košta 455 rmb (oko 70eur skoro). Može se dobiti najbrže za 3 dana i košta oko 750 rmb (trenutno oko 115 eur) - znači bolesno. Tako da i dalje ostaje opcija aerodrom Manas ako sve živo ispropada. A tako sam hteo preko Irkeshtam prevoja i Kashgara, i tog donjeg dela Puta svile da prođem... :( :(

• 1 year later...

Prosle jeseni sam imao iskustva sa vadjenjem vize za Kirgistan. Posto sam leteo iz Istanbula za Biskek, prvobitno sam imao nameru da vizu izvadim u konzulatu u Istanbulu. Konzulat se nalazi na Taksimu u Lamartin Caddesi. Posto nisam stigao u konzulat rano ujutru kao sto je trebalo, neljubazna sluzbenica mi rece da ne mogu tog dana da dobijem vizu, ali da je mogu dobiti na aerodromu Manas u Biskeku, nakon sto sletim. Zamolio sam je da mi izda papir na kome bi pisalo kako je vizu moguce dobiti u Biskeku, da bih ga pokazao na istanbulskom aerodromu ako krenu da zezaju i da ne pustaju u avion, jer se desava da oni koji rade na check-in ne budu obavesteni. Odbila je. Rekla je nesto u fazonu da nije nemoguce da mi uskrate ukrcavanje ali da to, kao, nije njihov problem... :maddd:

Hvala Bogu, nisam imao takvih problema. Po sletanju sam bez problema dobio vizu. Tranzitna za jedan ulaz je 50 USD, iako su mi u konzulatu u Istanbulu rekli da kosta 40 USD. Cak mi je sluzbenik koji izdaje vize dao manji broj dana nego sto sam zeleo, pa je hemijskom prepravio i lupio pecat preko. Proslo bez problema. Inace, moram da pohvalim i sluzbenika sa viznog saltera kao i osoblje aerodroma. Bas su onako domacinski, k'o da si im u kucu svratio. :smile:

Edited by pecanj

• 1 month later...
On 6/22/2012 at 10:56 AM, Ромеос said:

исто не треба.

Треба да имаш авионску/возну карту да имају потврду да си турист :smile:

Da li ovo i dalje važi?

Čitao sam na nekom stranom forumu i strancima uglavnom ne treba pozivno pismo za vađenje Tadžikistanske vize u Almatiju. Preko neke Tadžikistanske agencije su mi naravno rekli da treba pozivno pismo za građane Srbije. Da li su mi rekli da treba da bi zaradili 45$ ili stvarno treba, nisam siguran :smile:

Da li je neko skoro vadio Tadžikistansku vizu u Almatiju i ima svežu infromaciju?

Hvala.