Jump to content

Featured Replies

Posted

Vize za Kirgistan - Uzbekistan - Tadzikistan - Afganistan,kopnenim putem je ulazak :kamp:. Da li da trazim vize nu prethodnim zemljama po stizanju, ili da probam odavde nesto da dobijem? Sta je sa Kazahstanom, hoce li ukinuti vize do leta? Treba li se prijavljivati u Ukrajini i Rusiji, koja je procedura za ukrajinsku vizu (vaucer)

Uzbekistan - potrebno ti je pozivno pismo (koje nabavljaš preko agencija) ako ideš kopnenim putem a Uzbekistan ti je prva zemlja u koju ulaziš pribavi u nekoj veleposlanstvu u Evropi.

Kazahstan - potrebna je viza (i to po onoj oštrijoj proceduri) dakle pozivno pismo ti je potrebno (postoji verovatnoća da dobiješ tranzitnu petodnevnu ali ti treba dokaz da tranzitiraš, tipa viza naredne zemlje itd)

Kirgizija - Viza u ambasadi po simplifikovanoj proceduri

Tadžikistan - Imaš thread pa pročitaj :)

E sad veliki problem jesu granični prelazi. Npr od Taškenta do Biškeka, se ne ide preko Ferganske doline jer su g.p. zatvoreni, već mora obilaznim putem preko Kazahstana, pa moraš uračunati da će ti i tu trebati viza.

Problem 2: Prelazak iz Kirgizije u Tadžikistan, izgleda da su prelazi kod Sary Tasha i onaj drugi isto tu, ili zatvoreni, ili otvoreni samo za lokalce, s tim što ako ideš na prelaz južno od Sary Tasha, treba ti i GBAO dozvola. Čuo sam velike probleme da su imali putnici, pošto na tom putu od Oša preko Sari Taša ima gomila checkpointova i izgleda da ti je potrebna neka posebna dozvola za uopšte kretanje tim putevima...

• Author

Isao bih preko Madjarske, ili Rumunije - Ukrajina - Rusija - Kazahstan - Uzbekistan - Tadzikistan - Avganistan (Pamir) - Tadzikistan - Kirgizja - Kazahstan i nazad... :mah:.

Koliko sam ja čuo taj deo Avganistana na granici sa Tadžikistanom nije baš najsrećniji, to se ide preko Kunduza valjda

• Author

Ne, ide se u Badahshan, istocnije od Kunduza, a papire vadim u Korogu, Tadzikistan. Potrebne su posebne dozvole osim vize da bi se obisao ovaj predeo. Jos kad vide motor :dance:serenadezvizhd

• 3 weeks later...

^ a još kad vide YUGO ili ambulantni kombi  :mrgreen:

www.rock.rs

Mi planiramo preko http://visamachine.theadventurists.com/ servisa, pošalješ im pasoš i dobiješ ga nazad posle X nedelja.

Jeste malo skuplje, ali i dalje po našoj računici jeftinije od putovanja i boravka danima u Beču, čekajući na vizu.

Koliko je ovaj servis pouzdan?

Na njemu pise da nosiocima srpskog pasosa treba viza za Bugarsku (cena 70 funti), za Rumuniju (cena 80 funti),

za Belorusiju (cena 100 funti) :)

Ma ja mislim da je on pretežno namenjen za UK residents... Inače, meni je preko stantours-a stiglo pozivno za Tadžikistan, ovih dana stiže za Uzbekistan, izuzetno su korektni, s tim što ti sam moraš da vadiš vize, nije na gotovo, ali opet i platiš znatno manje.

Do sad su izvadili na hiljade viza tako da jesu OK kao posrednik, ali 99% mušterija su im EU/UK/US/AU/NZ pa su informacije o viza-režimima egzotičnih zemalja tipa Srbija verovatno sa Wikipedije i sličnih "pouzdanih" izvora.  :comp:

Ne znam da li rade i za obična privatna putovanja, verovatno da čim ima opcija i za to, u svakom slučaju ima contact forma :)

Računam put do Beča (benzin, putarine...) + smeštaj X dana + pozivno pismo + poseta 2x ambasadi + izgubljeni dani sa posla + viza  <<  DHL + njihova provizija + viza.

Čak i za jednu vizu mi se čini bolji posao, a nemam ideju kako bih inače izvadio sve ove vize iz subjekta (Avganistan zameniti Kazahstanom) odjednom, kad za svaku treba 4-5 dana "da provere". Mogućnost vadjenja usput mi otpada.

Prema nedavnom razgovoru sa DHL, slanje pasoša u UK košta ~30 EUR, slanje nazad ~80 EUR ?!

• 3 weeks later...

BTW, ovo su cene na mom današnjem orderu:

Kazakhstan visa £80.50 60 day double

Kyrgyzstan visa £75.50 30 day multiple

Mongolia visa £55.50 30 day single

Tajikistan visa £126.50 14 day single + GBAO

Turkmenistan Invite £30.00

Uzbekistan visa £80.50 30 day double

Uzbekistan Invite double entry £34.00

Card handling fee

(1.4% + 20p) £6.96

Total £489.46  ili 555 EUR

Nakon plaćanja downladuješ i popuniš formulare za neke vize (zbog potpisa), neke samo popuniš online, ubaciš X slika i pošalješ sve sa pasošem u London.

Oni srede pisma i šta treba.

Barem se nadam da je tako, javiću šta se desilo.

Za neke zemlje Wikipedija kaže da nam vizu daju on arrival. Recimo Kirgistan. Da li ovo važi samo na aerodromu Manas ili na zemaljskim prelazima, recimo Pamir Highway kad se stiže iz Tadžikistana.

http://maps.google.com/maps?ll=39.393838,73.30444&spn=0.006699,0.016512&z=17&lci=com.panoramio.all

Na mapi ovaj granični prelaz deluje prilično neopremljen, ne bih tu čučao zbog 100 evra.

• 4 months later...

Da li neko ima up-to-date informaciju da li moze da se dobije viza za Kirginstan na aerodromu u Bishkeku? I kolika je cena?

Gledam nesto Kazakhstan [jer nam vise ne treba viza], a povratni let Almaty-Bishkek je £80 pa bih mozda otisao i tamo na dan-dva...

Za neke zemlje Wikipedija kaže da nam vizu daju on arrival. Recimo Kirgistan. Da li ovo važi samo na aerodromu Manas

Nasao ovo na sajtu njihovog MIP-a:

IV. Перечень стран,

граждане которых могут получить въездные визы КР роком до одного месяца на основании личных обращений

В соответствии с Постановлением Правительства КР №87 от 07.02.2009г. Об утверждении перечня иностранных государств, на граждан которых распространяется упрощенный визовый режим, граждане нижеперечисленных стран могут получить въездные визы КР в дипломатических представительствах и консульских учреждениях КР за рубежом, в также в консульском пункте в аэропорту «Манас» сроком до одного месяца на основании личных обращений

i na tom spisku:

32. Республика Сербия
  • 2 weeks later...

Da li neko ima up-to-date informaciju da li moze da se dobije viza za Kirginstan na aerodromu u Bishkeku? I kolika je cena?

Gledam nesto Kazakhstan [jer nam vise ne treba viza], a povratni let Almaty-Bishkek je £80 pa bih mozda otisao i tamo na dan-dva...

Za neke zemlje Wikipedija kaže da nam vizu daju on arrival. Recimo Kirgistan. Da li ovo važi samo na aerodromu Manas

Nemoj bacati pare na let Almati - Biškek, pošto su gradovi udaljeni 240km veoma finog puta, i kolima se stiže veoma brzo (a prelazak granice sam ti ja razradio, tako da su sada carinici upućeni da nam viza za Kaz ne treba). Za Kirgiziju treba, i može da se dobije za 1 dan za neki "expedite fee", osim ako je negde ranije ne izvadiš.

Da viza on arrival ne može da se dobije na kopnenim granicama, samo na viznom punktu na Manasu, ali ti je opet bolja varijanta da ideš shared taxijem ili marshrutkom, jer je cena 10$ max u jednom smeru.

• 6 months later...
samo na viznom punktu na Manasu, ali ti je opet bolja varijanta da ideš shared taxijem ili marshrutkom, jer je cena 10$ max u jednom smeru.

Oko £75 bi me kostala viza u Londonu, postom. Na aerodromu je ~£45 [$70] + avion ALA-FRU oko £40 o/w [i jedna nova avio kompanija na listi - vidi potpis ;)] tako da nije mnogo skuplje.

Plus drugar, Englez, koji ide sa mnom, bi da udje u Kirgistan na osnovu Kazak vize, pa je i za to lakse da se objasnjavamo na aerodromu. Mozda se vratimo marsrutkom nazad u Almati :)

Hahah pazi razumem ja sve to, i ja sam leteo po centralnoj aziji tj iz Alma Ate za Taškent, ali se sećam da se stvarno ne isplati taj let, kontam da su u ambasadi u Almaati, veoma korektni, i možda možeš za jedan dan da završiš, al ja bih ti preporučio da pogledaš LP forum tamo imaš podatke baš najsvežije... Ako već imaš želju za letenjem letenja radi, ja bih ti preporučio pre Kyrgyzstan A.K. iz Biškeka za Oš... i mislim da je karta 60usd, a u drugom smeru se vratiš kopnom :)

• 2 weeks later...

jms_uk, кад ћеш стићи у Алма-Ату?

Karta bukirana za 17.maj, sletanje uvece. [pod uslovom da let jos uvek postoji tada, jer aviokompaniju kojom letim kupuje British Airways krajem marta i jos se ne zna sta ce uraditi sa rutama/avionima]

Ja cekam 29.feb i platu  :yok:, pa da bukiramo i let Almaty-Bishkek one way :)

Kolega ceka [uK] pasos da stigne postom jos koji dan, pa da on podnese u Londonu za KZ vizu.

pod uslovom da let jos uvek postoji tada, jer aviokompaniju kojom letim kupuje British Airways krajem marta i jos se ne zna sta ce uraditi sa rutama/avionima

мислим да неће бити неких промена у реду летења.

е , ок онда, можемо да попијемо по једно пиће кад стигнеш са колегом :pivoooo:

мислим да неће бити неких промена у реду летења.

I ja se nadam tome, ali mi sve govori da ce biti. Prvenstveno, jer BMI leti sa Airbusom 330 [i imaju samo taj jedan] koji BA uopste nema u floti. Ostali avioni [A319/320/321] su im zajednicki i njih ce verovatno da zadrze, dok A330 verovatno nece.

е , ок онда, можемо да попијемо по једно пиће кад стигнеш са колегом :pivoooo:

Vazi se! :pivoooo:

• 2 months later...
I ja se nadam tome, ali mi sve govori da ce biti.

ипак није било промене  :) 

Ајде да будем мало користан и да напишем како може до узбечке визе у Алмати.

Прво, морате да већ имате позивно писмо/ваучер, са бројем који ћете да кажете у амбасади.

Осим овог броја потребно је следеће

1. пасош

2. визна анкета,  попуњава се овде http://evisa.mfa.uz/ па штампа се

3. стандартна слика

На сајту пише да треба да донесете 2 примерка визне анкете и 2 слике, али у амбасади су рекли да је потребно само по 1 примерак.

Узбечка амбасада са конзуларним одељењем се налази на адреси Барибаева, 36. угао са Гогоља. То је у центару града.

конзуларно одељење ради после подне, од 14 сати.  Среда је нерадни дан (субота и недеља су исто нерадни, али то се подразумева).

Најтеже је ући унутар зграде, пошто осим странца који хоће да добију визе има велики број Узбека, који желе да се одрекну узбекистанског држављанства.

Зато, нека свесна особа из гомиле људи почне да прави листу чекања, односно списак презимена људи који су дошли тамо. Понекад тај не ради, али вреди да упишеш тамо, пошто понекад  ради (мислим да је однос 50/50).

Неки полицајци на улазу су ок, док се неки баш прави важни и неће да те одмах пусте унутар... то је катастрофа, чекали смо 2 сата, кад смо били дошли 2 пут.

Да, треба да долазиш 2 пута, први да поднесеш захтев, други, након 10 радних дана, да добијеш визу (ако имаш немачко/аустријско/француско држављанство онда чекаш само 2 радних дана). Дан кад подносиш захтев се не рачуна у ових 10.

Кад си унутар амбасаде, онде је већ ок, особље је фино, конзуларне таксе су стандартне

до  7 дана 40 америчких долара

до 15 дана 50 америчких долара

до 30 дана 60 америчких долара

ако узимаш најкраћу визу, до 7 дана, конзул почне да те нуди да узмеш ону до 15, али само кажеш "не треба" и све је ок.

Ако неко буде одлучио да добија визу овде у АлмаАти, могу да направим друштво :pivoooo:

• 3 weeks later...

Evo svežih informacija u vezi uzbekistanske vize. Prvo treba pozivno pismo od neke od ovlašćenih agencija. Pominjani stantours je stvarno pouzdan i efikasan. Kada ih kontaktirate pošalju vam na mejl spisak vaših podataka koji su im potrebni za pozivno pismo i instrukcije kako da im platite to pozivno pismo. Pozivno pismo košta 32 eura. Preko Rajfajzen banke možete da im uplatite, a provizija je 12 eura. Za nekih nedelju dana, čak i manje, pošalju vam pozivno pismo, sa kojim možete odmah da idete u ambasadu. Vizu možete da podignete samo u ambasadi koju ste naveli prilikom zahteva za pozivnim pismom. Za Srbiju je nadležna ambasada u Beču. Vizu možete da podignete ponedeljkom, sredom i petkom. Ukoliko dođete na vreme kada se ambasada otvori (10 h) možete isti dan podići. Kada predate sva dokumenta: pozivno pismo, potvrda o zaposlenju, fotokopija pasoša i jedna slika sačekate malo dok popune uplatnicu i predaju vam da platite vizu. Viza sa jednim ulaskom od mesec dana sada košta 80 eura. Najbliža banka sa nalazi par stotina metara od ambasade. Nakon što uplatite donesete priznanicu i oni vam za petnaestak minuta daju pasoš sa vizom. Cela procedura traje možda sat - dva vremena.

• 2 weeks later...
  • Author

A moze li se uzeti viza za Kinu u Almaati, ili Astani i sta je sve potrebno za istu? Ranije je moglo u Astani, ne znam moze li sada?

Drugo pitanje, moze li se i kako uzeti viza za Kirgiziju i eventualno Tadzikistan iz Astane, ili jos bolje, Alma - Ate? Za dvadesetak dana polazim, pa mi je ovo veoma bitno (da ne poljubim vrata na granici (kopnenoj) ;D. Hvala unapred na odgovorima.

Drugo pitanje, moze li se i kako uzeti viza za Kirgiziju i eventualno Tadzikistan iz Astane, ili jos bolje, Alma - Ate?

може у Алма'Ати, сигурно,  моја девојка, Немица је добила 2 пута  визу за Киргизију, и није било компликовано, за Таџикистан сам 2 пута звао амбасаду/конзулат, рекли су да може

A moze li se uzeti viza za Kinu u Almaati, ili Astani i sta je sve potrebno za istu? Ranije je moglo u Astani, ne znam moze li sada?

За ово за сад не знам,  треба да проверим ових дана (можда већ сутра). Имамо кинески конзулат у Алмати, али не знам да ли се бави странцима или само Казахстанцима. Раније су давали визе странцима, проверићу како је сад.

Да, мислим да већ знаш да за добијање виза треба да чекаш неколико дана (зависно од амбасаде, колико знам Киргизи су најбржи, а Кинези најспорији) или да платиш неку додатну конзуларну таксу.

Чим будем добио тачне информације, јавићу се одмах

• Author

Hvala ti puno, mnogo mi znace ove informacije. Nije mi problem da cekam, vidim da je Alma Ata lep grad, pa cu uzivati dok cekam vize... :yok: Treba li za Kirgiziju i Tadzikistan pozivno pismo i kako da ga nabavim iz Alma Ate :?